Connect with us

magazin

Kardiolog objasnio kako tijelo pati za vrijeme velikih vrućina

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Tijekom velikih vrućina među najugroženijim su kardiovaskularni bolesnici. No, liječnici upozoravaju da visoke temperature, čak i kod zdravih ljudi, mogu narušiti cijeli organizam, te da je za oporavak najvažniji noćni san.

Kardiolog, profesor, doktor Predrag Mitrović rekao je za N1 Srbija da je specifičnost kada su ovako visoke temperature to što su svi organi ugroženi i cijeli ljudski organizam trpi. Dodaje da naše tijelo ima senzore, kojima pokušava ispraviti sve utjecaje iz vanjske okoline, ali da u tome ne uspijeva uvijek te da zbog toga nastaju brojne tegobe.

Najčešća tegoba

Prema njegovim riječima, zbog visokih vanjskih temperatura dolazi do vazodilatacije, odnosno širenja krvnih žila u cijelom tijelu, što dovodi do pada krvnog tlaka, što je i najčešća tegoba.

Kronični bolesnici obično znaju da, kada dođe ljetna sezona, treba malo korigirati terapiju, smanjiti doze pojedinih lijekova. Naravno, unatoč tome što imaju iskustva, nije loše da se ipak posavjetuju sa svojim liječnikom, ali problem je kod onih ljudi koji to doživljavaju praktički prvi put. Dakle, radi se o ljudima koji nemaju iskustva s tim i ne znaju što bi. Trebalo bi otići liječniku, ali ono što je prva pomoć ili osnovno – treba unositi tekućinu, odnosno piti vodu ili, kako se to u narodu zna, juhu iz vrećice, što također može povisiti tlak ”, objašnjava kardiolog.

Osim problema s tlakom , koje ima 70 posto stanovništva, upozorava i da se mogu javiti epizode angine pektoris, bolovi u prsima, jak umor, bolovi u lijevoj ruci, pa čak i infarkt miokarda , pa treba biti oprezan.

“Budući da obično ne unosimo dovoljno tekućine, krv postaje viskoznija, gušća i sklonija stvaranju ugrušaka. Mogu se formirati politromboze koje možemo imati u krvnim žilama nogu i na periferiji, možemo imati začepljenje krvnih žila u srcu i zbog toga dobiti napadaj angine pektoris, pa čak i srčani udar, tj. srčani udar“, objašnjava prof. dr. Mitrović.

Sunčanica i toplinski udar

Prilikom kretanja po ovakvom suncu, kako ističe, treba paziti i na sunčanicu i toplinski udar.

“Toplinski udar, praktički zanemaren u narodnom jeziku, je pregrijavanje našeg tijela.” Imamo mehanizme da se obranimo od toga, ali jednostavno u jednom trenutku naše tijelo to više ne može kompenzirati i dolazi do toplinskog udara. Često dolazi i do sunčanice, a simptomi koji se tada javljaju su prije svega malaksalost, nesvjestica, čak i povišena temperatura, mučnina, nagon na povraćanje”, kaže kardiolog.

Kod zdravih osoba često se mogu javiti smetnje s disanjem, jer pri tako povišenim temperaturama dolazi do bronhospazma, odnosno suženja dišnih putova, što dovodi do osjećaja gušenja i lakšeg zamaranja pri hodu.

Problemi se javljaju i s gastrointestinalnim traktom, sa želucem, odnosno kada se jede, pogotovo teška hrana. Treba izbjegavati pretjerano začinjenu, masnu i začinjenu hranu, jer to je hrana koja, kada je treba probaviti, oduzima kisik i općenito mobilizira cijeli naš organizam i smanjuje našu obrambenu moć od visokih temperatura“, kaže dr. Mitrović.

S obzirom na to da nam, kako kaže, stradaju svi organi, dr. Mitrović ističe da je važno da, čak i ako smo zdravi, izbjegavamo kretanje po najvećim vrućinama, kada su sunčeve zrake “najubojitije”.

“Znam da je teško, ali preporučljivo je biti u rashlađenim prostorijama.” Neka optimalna temperatura je od 18 do 23 stupnja. Nije bitno hoćete li se hladiti klimom ili imate debele zidove i dobru izolaciju, to bi trebalo biti samo u prostoriji koja je rashlađena. Izlazite li iz te prostorije, da ne biste istrčali na topli zrak, trebali biste se malo odmoriti u hodniku, predsoblju, kako bi se tijelo naviklo. Ako već morate van – prošećite u hladovini pored zgrade, ispod drveća. Dakle, ne idite na otvoreno sunce, a ako morate, stavite šešir, kapu, šal… Čak i ono čemu se svi smiju – malo ih smočite, jer time štitite svoje tijelo. I naravno, ako ne morate, nemojte izlaziti između 10-11 sati, do šest navečer, nego, ako možete, završite sve što imate do 10 sati i eventualno navečer od 18 sati. “, kaže kardiolog.

Spavanje je važno

Komentirajući činjenicu da Hitna pomoć tijekom noći prima veliki broj poziva, dr. Mitrović ističe kako je noć problematična jer je svakome od nas potreban san, a uz visoke temperature mnogi teško zaspu.

“Medicinski gledano, vrlo je važno da spavamo od 12.30, maksimalno od ponoći do dva sata noću. Tada je san najvažniji, jer u tom periodu u našem tijelu dolazi do obnavljanja kortizola i još nekih enzima koji su nam potrebni, a koji se tek tada obnavljaju. Možete ići u krevet u četiri ujutro i spavati do 14 sati, ali to se neće vratiti. Dakle, naše tijelo se mora popraviti kako bismo ujutro mogli normalno funkcionirati. Problem s ovim visokim temperaturama je što jednostavno ne možete spavati, ne možete zaspati, jer, vidjeli ste u četvrtak, u ponoć je bio 31 stupanj”, kaže kardiolog.

Ističe da u takvim situacijama prostoriju treba nekako rashladiti, ali da nikako ne treba spavati pod klimom.

“Ako spavate pod klimom, možete se razboljeti, ali nekako rashladite prostoriju da vam klima ne puše, upalite ventilator, pa ipak spustite temperaturu na toliku razinu da možete spavati. Dakle, to je jedino što se može, ništa drugo se ne može, ali san se tijelu mora osigurati”, zaključuje prof. dr. Mitrović.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Što je intuitivno jedenje i kako funkcionira?

Objavljeno

-

By

Intuitivno jedenje su 1995. godine utemeljile dijetetičarke Evelyn Tribole i Elyse Resch, a često se pogrešno tumači kao dijeta temeljena na gladi i sitosti. Intuitivno jedenje je “ne-dijetalni” pristup temeljen na spoznaji da većina pomodnih dijeta dugoročno ne djeluje. Intuitivno jedenje temelji se na skupu principa koji potiču odmak od dijeta, pravila i restrikcija.

Ne fokusira se na mršavljenje, već na zdravstvene navike koje su korisne za fizičko i mentalno zdravlje, piše bbc.

Odbacuje koncept “dobre” i “loše” hrane, potičući pomirenje fleksibilan način prehrane.

Šest principa intuitivnog jedenja

Odbacite mentalitet dijete
Istraživanja pokazuju da pomodne dijete ne funkcioniraju za većinu ljudi. One mogu dovesti do stalnih oscilacija u težini, što dugoročno može biti štetno.

Istina je da težina sama po sebi ne određuje zdravlje. Ne možemo procijeniti nečije zdravlje samo na temelju izgleda. Zato je odbacivanje dijeta i brzih rješenja ključno u intuitivnom jedenju.

Krećite se – osjetite razliku
U intuitivnom jedenju fokus je na radosti pokreta, umjesto na vježbanju radi mršavljenja.

Poštujte glad
Prepoznavanje vlastitih signala gladi i adekvatno reagiranje na njih je ključno. Lako je pobrkati ili ignorirati signale gladi. Poštivanje gladi znači jesti kad se oni pojave, bez obzira na doba dana. .

Pomirite se s hranom
Gledajte svu hranu kao dio uravnotežene prehrane. U intuitivnom jedenju sva je hrana dopuštena i može se konzumirati bez osjećaja krivnje ili srama, ali u kontekstu nutritivno uravnotežene prehrane.

Poštujte sitost
Slušanje signala sitosti i prestanak jedenja kada se osjećate siti ključni su aspekti intuitivnog jedenja. To uključuje sporije konzumiranje obroka, svjesnije jedenje i povjerenje u vlastito tijelo.

Poštujte svoje tijelo
Naglasak je na poštovanju vlastitog tijela i usmjeravanju pažnje na sve pozitivno što nam pruža.

 
Nastavi čitati

Magazin

Jetrene probe: Što sve mjere i zašto ih trebate napraviti?

Objavljeno

-

By

Jetrene probe su skup krvnih pretraga kojima se prati funkcija jetre te otkrivaju njene bolesti i oštećenja. Ovi testovi mjere razine raznih enzima, proteina i tvari u krvi koje jetra proizvodi ili obrađuje. Na njih upućuje liječnik kada se pojave određeni simptomi. Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti.

Zašto treba napraviti jetrene probe?
Jetrene probe preporučuju se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koji bi mogli ukazivati na probleme s jetrom.

Jetrene probe rade se iz uzorka izvađene krvi, a prije samog vađenja krvi, otprilike 10 do 12 sati, ne smije se ništa jesti ni piti osim lijekova koje uzimate redovito.

Najčešći simptomi zbog kojih se rade jetrene probe su:

– žutilo kože i bjeloočnica

– bol u gornjem desnom dijelu abdomena

– tamni urin i/ili svijetla stolica

– nadutost i tvrd trbuh

– lak nastanak modrica

– povećana jetra

– učestala slabost i mučnina

– svrbež

– oticanje nogu i gležnjeva

Jetrene probe stoga se koriste za otkrivanje infekcija jetre poput, na primjer, hepatitisa. Njima se mogu otkriti i oštećenja jetre poput ciroze, a služe i za nadziranje procesa liječenja bolesti koje utječu na jetru.

Osim toga, provode se i za nadziranje mogućeg utjecaja nekih lijekova na jetru.

Što sve mjere jetrene probe?
Kao što je već navedeno, jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere:

Alanin aminotransferaza (ALT/SGPT)

    ALT je enzim prisutan u jetri koji pomaže u pretvaranju proteina u energiju potrebnu za rad jetrenih stanica. Kada je jetra oštećena, ALT se oslobađa u krvotok što povećava njegovu razinu.

    Aspartat aminotransferaza (AST/SGOT)

      AST je enzim koji pomaže tijelu razgraditi aminokiseline. Povećana razina AST-a može ukazivati na oštećenje i bolesti jetre te oštećenje mišića.

      Alkalna fosfataza (ALP)

        ALP je enzim prisutan u jetri i kostima te je jako važan u razgradnji proteina. Povišene razine ALP-a mogu ukazivati na oštećenje jetre, začepljen žučni kanal ili čak bolesti kostiju jer se ovaj enzim nalazi i u kostima.

        Albumin i ukupni proteini

          Jedan od nekoliko proteina koje proizvodi jetra je i albumin, a ti su proteini potrebni tijelu kako bi se borilo protiv infekcija i za ostale funkcije. Ako su razine albumina i drugih proteina niže od uobičajenih, to može ukazivati na oštećenje ili bolesti jetre, ali i na gastrointestinalna i bubrežna stanja.

          Bilirubin

            Bilirubin je tvar koja nastaje tijekom razgradnje crvenih krvnih stanica. Prolazi kroz jetru i izlučuje se stolicom. Povišene razine bilirubina mogu ukazati na bolesti i oštećenja jetre.

            Gama-glutamiltransferaza (GGT)

              GGT je enzim prisutan u krvi, a povišene razine, između ostalog, mogu ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih kanala.

              Protrombinsko vrijeme (PT)

                PT je vrijeme koje je potrebno da bi se krv zgrušala, a produženo PT vrijeme, osim ako ne uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, može ukazivati na oštećenje jetre.

                Zaključak
                Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti. Jetrene probe preporučuje se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koja bi mogla ukazivati na probleme s jetrom.

                Jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere alanin aminotransferaza (ALT), gama-glutamiltransferaza (GGT), bilirubin i druge.

                Za izradu jetrenih probi priprema se kao i za uobičajeno vađenje krvi – postom otprilike 12 sati prije vađenja krvi.

                 
                Nastavi čitati

                Magazin

                Uvijek znaju što će se dogoditi: Tri najintuitivnija horoskopska znaka

                Objavljeno

                -

                Neki ljudi jednostavno imaju unutarnji osjećaj za ono što dolazi. Intuicija im omogućava da donesu prave odluke u pravom trenutku, čak i kada nemaju sve informacije. Ljudi rođeni u ovim horoskopskim znakovima poznati su po svojoj sposobnosti da osjete stvari prije nego što se dogode, a njihovo šesto čulo ih rijetko vara.

                Ribe
                Ribe su nevjerojatno intuitivne i često se oslanjaju na svoj unutarnji glas. One mogu osjetiti tuđe emocije i lako prepoznaju kada nešto nije u redu, čak i ako im se ništa ne kaže. Njihova sposobnost čitanja između redaka pomaže im da izbjegnu neugodne situacije i donesu mudre odluke.

                Škorpion
                Škorpioni su poznati po svojoj pronicljivosti i sposobnosti da prepoznaju laž ili obmanu. Njihova intuicija ih rijetko vara, a često mogu osjetiti što netko misli prije nego što to izgovori. Zbog toga su izvrsni u analiziranju ljudi i situacija te donose odluke koje ih rijetko vode u krivi smjer.

                Rak
                Rakovi imaju iznimno razvijenu emocionalnu intuiciju. Oni osjete kada su njihovi bližnji uznemireni i često znaju kako pomoći, a da im se išta ne kaže. Njihova empatija im omogućava da prepoznaju energetske promjene u svojoj okolini, zbog čega često donose ispravne odluke i izbjegavaju probleme.

                 
                Nastavi čitati
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi

                U trendu