magazin
(FOTO) VEČERAS SE U ZADRU NASTAVLJA NOVI GLAZBENI FESTIVAL SELECTED / Pogledajte kako je bilo prve večeri…

Prvo izdanje novog zadarskog glazbenog festivala Selected oduševilo je stotine posjetitelja prve večeri. Večeras, 20. srpnja na velikoj pozornicina ĐIL-u na Jazinama, tik uz UNESCO-m zaštićene zadarske bedeme nastupaju Moni, Mate Kokić, Percassi, Lumix, Trisha i Alvize. Program počinje već u 18 sati.
Prvo izdanje Selecteda pokazuje se kao pun pogodak. Izvrsna atmosfera i vrhunska urbana glazba garancija su top zabave za brojne Zadrane i goste Grada. Za ovu dvodnevnu glazbenu avanturu zaslužan je mladi tim lokalnog brenda organizacije zabavnih događanja Selected Croatia, koji uz podršku Turističke zajednice Grada Zadra ovog ljeta u Zadar ponovno dovode kvalitetan sadržaj za mlade. Kvalitetan line up i zaista vrhunska lokacija prvog izdanja Festivala odlični su temelji za dugovječnost ovog događaja koji će bez sumnje iz godine u godinu postati prepoznatljiv te u Zadar dovoditi sve više ljubitelja odlične glazbe.
Festival se održava uz podršku Turističke zajednice Grada Zadra. Kako je bilo prve večeri pogledajte u foto galeriji. Ulaznice za večerašnji Selected Festival mogu se kupiti na samom ulazu ilina služenoj stranici:
www.selected-croatia.com/event-details/selected-festival-2024
Magazin
Sedam najčešćih simptoma nedostatka vitamina C na koje trebamo obratiti pozornost

Vitamin C je esencijalan nutrijent koji igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, sintezi kolagena, apsorpciji željeza i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Naše tijelo ne može ga samo proizvesti, što znači da smo u potpunosti ovisni o unosu kroz prehranu ili druge preparate.
Kada je unos vitamina C nedovoljan, organizam može pokazivati određene simptome koje je važno na vrijeme prepoznati i pravilno tretirati. Ako imate neki od ovih sedam simptoma, možda vam u organizmu nedostaje vitamina C.
Umor i slabost
Osobe s niskom razinom vitamina C često se osjećaju iscrpljeno i nemaju dovoljno energije. Ovaj umor može biti posljedica poremećaja u metabolizmu željeza, budući da vitamin C pomaže njegovoj apsorpciji i distribuciji u tijelu.
Česte infekcije
Nedostatak vitamina C može oslabiti imunološki sustav, što povećava učestalost prehlada, viroza i drugih infekcija. Vitamin C djeluje kao snažan antioksidans, koji štiti stanice imunološkog sustava i pomaže im da učinkovitije reagiraju na infekcije.
Sporije zacjeljivanje rana
Vitamin C ključan je za sintezu kolagena, proteina koji je važan za strukturu kože, tetiva i krvnih žila. Kada tijelo nema dovoljno vitamina C, rane zacijeljuju sporije jer je proizvodnja kolagena oslabljena.
Krvarenje desni i osjetljivost usne šupljine
Nedostatak vitamina C može uzrokovati krvarenje desni, oticanje i bol u usnoj šupljini. Desni mogu postati mekše i podložnije oštećenjima, a u težim slučajevima može se razviti skorbut, stanje koje karakteriziraju teška oštećenja usne šupljine i zubi.
Suha i gruba koža
Osobe s manjkom vitamina C često primjećuju promjene na koži. Ona može postati gruba, suha i sklona pucanju. Ove promjene proizlaze iz smanjenja sinteze kolagena, što utječe na čvrstoću i elastičnost kože.
Bolovi u zglobovima i mišićima
Nedostatak vitamina C može izazvati osjećaj boli i nelagode u mišićima i zglobovima. Ovo je često povezano s upalnim procesima i slabljenjem vezivnog tkiva koje ovisi o kolagenu.
Krvni podljevi i lako nastajanje modrica
Pojedinci s niskom razinom vitamina C primjećuju da im se modrice pojavljuju već na najmanji pritisak. Krvne žile postaju osjetljivije jer je kolagen potreban za njihovu čvrstoću i elastičnost.
Vitamin C možemo unijeti konzumiranjem određenih namirnica
Kako bismo povećali unos vitamina C, možemo češće konzumirati određene zdrave namirnice. Vitamin C sadrže različite vrste voća i povrća koje se mogu konzumirati na mnoge načine. Evo koje namirnice češće trebamo jesti za unos vitamina C:
Citrusi: Naranče, limuni, mandarine i grejp najpoznatiji su izvori vitamina C. Samo jedna naranča može pokriti većinu dnevnih potreba za ovim vitaminom.
Bobičasto voće: Jagode, borovnice, maline i crni ribiz odlični su izvori antioksidansa, uključujući vitamin C. Redovita konzumacija ovih plodova može znatno poboljšati razinu vitamina C u tijelu.
Paprika: Crvena, zelena i žuta paprika među najbogatijim su biljnim izvorima vitamina C. Zanimljivo je da crvena paprika sadrži više vitamina C nego naranča.
Lisnato povrće: Brokula, špinat i kelj također obiluju ovim vitaminom. Dodavanjem ovih namirnica u juhe, salate ili pržena jela, lako ćete povećati unos vitamina C.
Kivi: Ovaj egzotični plod vrlo je bogat vitaminom C. Konzumacija samo jednog kivija dnevno može značajno doprinijeti zadovoljenju dnevnih potreba.
Rajčica i krumpir: Iako manje poznati kao izvor vitamina C, rajčica i krumpir također sadrže značajne količine vitamina C.
Magazin
Je li pasta za zube s fluorom loša?

To je pitanje koje izaziva mnogo rasprava i nedoumica.
Fluor je mineral koji pomaže u prevenciji karijesa i jača kosti. Prirodno se nalazi u tlu, vodi, biljkama i nekim namirnicama, iako obično u vrlo malim količinama. Također je ključni sastojak u pastama za zube i drugim dentalnim proizvodima.
Prednosti fluora
Fluor je najpoznatiji po jačanju zubne cakline, vanjskog sloja vaših zubi, čineći je otpornijom na kiseline koje uzrokuju karijes, kaže Marina Gonchar, dr. med. dent.
Također pomaže u spriječavanju ranih znakova propadanja zubi poticanjem remineralizacije, dodaje dr. Gonchar. Osim toga, fluor ometa stvaranje plaka – ljepljivog sloja bakterija koji doprinosi nastanku karijesa i bolesti desni, prema podacima Sveučilišta Utah Health, piše livestrong.com.
Rizici fluora
Fluor je koristan kada se koristi u pravim količinama. Drugim riječima, prekomjerna količina fluora može dovesti do nuspojava.
Većina zabrinutosti oko fluora proizlazi iz pretjerane izloženosti, često u područjima s prirodno visokim razinama fluora ili zbog nepravilne upotrebe fluoridnih proizvoda, naglašava dr. Gonchar. Kada se koristi prema uputama, prednosti fluora u borbi protiv karijesa daleko nadmašuju potencijalne rizike, zaključuje.
Magazin
Kardiolozi upozoravaju: Ne kupujte ove vrste mesa ako želite zaštititi svoje srce

Prehrana igra ključnu ulogu u cjelokupnom zdravlju, a posebno u zdravlju srca. Iako postoji mnogo ukusnih i zdravih namirnica koje mogu podržati kardiovaskularni sustav, neke od omiljenih namirnica mogu imati upravo suprotan učinak. Prerađeno meso, bogato natrijem i zasićenim mastima, jedan je od glavnih prehrambenih čimbenika koji povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Suhomesnati proizvodi
Uz crveno meso, suhomesnati proizvodi su među najgorim izborima za zdravlje srca. “Prerađeno suhomesnato meso nalazi se na vrhu popisa namirnica koje mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar”, upozorava kardiolog dr. Raed Bargout za SheFinds. Dodaci i konzervansi koji se nalaze u ovim proizvodima mogu imati negativan učinak na zdravlje, a bolja alternativa su nemasna mesa poput puretine i piletine.
Hrenovke
Hrenovke su popularan ljetni specijalitet, ali nažalost, vrlo su loš izbor za zdravlje srca. “Hrenovke su bogate zasićenim mastima i natrijem, što sve doprinosi razvoju srčanih bolesti. Zasićene masti povećavaju rizik od nakupljanja plaka u arterijama, što može dovesti do suženja krvnih žila i ograničenog protoka krvi”, ističe kardiolog dr. Michael Ross MacDonald. Osim toga, natrij može izazvati zadržavanje tekućine, što dodatno opterećuje srce i povisuje krvni tlak, povećavajući rizik od kardiovaskularnih problema.
Slanina
Iako je mnogima omiljeni doručak, slanina je jedna od najgorih namirnica za zdravlje srca. Dr. MacDonald upozorava da je, poput hrenovki, puna zasićenih masti i natrija. Kardiolog dr. Leonard Ganz dodaje: “Crveno meso sadrži zasićene masti koje mogu negativno utjecati na lipidni profil. Osim toga, prerađeno meso poput slanine i kobasica sadrži nitrate, koji mogu povećati upale i natrij, što podiže krvni tlak.”
Ako želimo zaštititi svoje srce, najbolja opcija je smanjiti unos prerađenog mesa i zamijeniti ga zdravijim izvorima proteina, poput ribe, piletine i biljnih proteina.
-
magazin1 tjedan prije
Stavite lovorov list u limun i iznenadit ćete se što će vam se dogoditi u kući
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
TEŠKA PROMETNA U BILJANIMA / U bolnici preminula 31-godišnjakinja
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
NISTE SVE KUPILI? Evo gdje možete u spizu ove nedjelje…
-
Vijesti6 dana prije
U zadarskom hotelu A’mare održan Wine VIP Event