Connect with us

magazin

Tradicionalni indijski način za rashlađivanje kuće: Potpuno je prirodno, a ne košta puno

Objavljeno

-

pexels

Hladniji dom bez klime i ventilatora za svega par minuta.

Dok se borimo s ljetnim vrućinama i sparinom kad je oblačno, često posežemo za klima-uređajima i ventilatorima kako bismo rashladili svoje domove, što se odražava na mjesečni račun za struju.

Međutim, postoji drevni indijski trik koji može rashladiti vaš dom za samo nekoliko minuta, bez potrebe za električnim uređajima.

Ovaj trik koristi prirodne zavjese i vodu kako bi stvorio osvježavajuću atmosferu u vašem domu, prenosi Krstarica.

Tradicionalna metoda sa zavjesama od vetivera

Vetiver je biljka koja se stoljećima koristi u Indiji zbog svojih prirodnih rashladnih svojstava.

Indijci su razvili metodu koja uključuje postavljanje zavjesa napravljenih od vlakana vetivera na otvore u kući – vrata i prozore.

Kada se ove zavjese prskaju vodom, one hlade zrak koji prolazi kroz njih, stvarajući ugodnu i osvježavajuću atmosferu unutar doma.

Kako primijeniti ovaj trik kod kuće?

Nabavite zavjese od prirodnih materijala: Iako vetiver nije svuda dostupan, možete koristiti zavjese od bambusa ili drugih prirodnih materijala.

Postavljanje: Postavite ove zavjese na prozore i vrata koja su izložena direktnom sunčevom svjetlu.

Prskanje vodom: Redovito prskajte zavjese hladnom vodom tijekom najtoplijih dijelova dana.

Uživanje u hladnoći: Kako voda isparava, zrak postaje ugodno hladan i vlažan, donoseći osvježenje bez upotrebe električnih uređaja.

Prednosti prirodnog hlađenja

Ekološki prihvatljivo: Ova metoda ne zahtijeva električnu energiju, što je čini ekološki prihvatljivom.

Ekonomično: Štedite novac jer nema potrebe za skupim uređajima i visokom potrošnjom struje.

Zdravije: Prirodna vlaga može biti korisna za dišne puteve i kožu, za razliku od suhog zraka iz klima-uređaja.

Modernizirana verzija

Danas mnogi koriste debele, neprozirne zavjese umjesto tradicionalnih vetiver zavjesa. Ove moderne zavjese, kada se prskaju vodom, mogu pružiti sličan efekt hlađenja.

Važno je koristiti hladnu vodu i prskati redovito kako bi se održao efekt hlađenja tijekom cijelog dana.

Ovaj drevni indijski trik pruža jednostavan, prirodan i učinkovit način da rashladite svoj dom tijekom vrućih ljetnih dana.

Isprobajte ga i uživajte u ugodnoj temperaturi bez potrebe za klima uređajem ili ventilatorom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Što je intuitivno jedenje i kako funkcionira?

Objavljeno

-

By

Intuitivno jedenje su 1995. godine utemeljile dijetetičarke Evelyn Tribole i Elyse Resch, a često se pogrešno tumači kao dijeta temeljena na gladi i sitosti. Intuitivno jedenje je “ne-dijetalni” pristup temeljen na spoznaji da većina pomodnih dijeta dugoročno ne djeluje. Intuitivno jedenje temelji se na skupu principa koji potiču odmak od dijeta, pravila i restrikcija.

Ne fokusira se na mršavljenje, već na zdravstvene navike koje su korisne za fizičko i mentalno zdravlje, piše bbc.

Odbacuje koncept “dobre” i “loše” hrane, potičući pomirenje fleksibilan način prehrane.

Šest principa intuitivnog jedenja

Odbacite mentalitet dijete
Istraživanja pokazuju da pomodne dijete ne funkcioniraju za većinu ljudi. One mogu dovesti do stalnih oscilacija u težini, što dugoročno može biti štetno.

Istina je da težina sama po sebi ne određuje zdravlje. Ne možemo procijeniti nečije zdravlje samo na temelju izgleda. Zato je odbacivanje dijeta i brzih rješenja ključno u intuitivnom jedenju.

Krećite se – osjetite razliku
U intuitivnom jedenju fokus je na radosti pokreta, umjesto na vježbanju radi mršavljenja.

Poštujte glad
Prepoznavanje vlastitih signala gladi i adekvatno reagiranje na njih je ključno. Lako je pobrkati ili ignorirati signale gladi. Poštivanje gladi znači jesti kad se oni pojave, bez obzira na doba dana. .

Pomirite se s hranom
Gledajte svu hranu kao dio uravnotežene prehrane. U intuitivnom jedenju sva je hrana dopuštena i može se konzumirati bez osjećaja krivnje ili srama, ali u kontekstu nutritivno uravnotežene prehrane.

Poštujte sitost
Slušanje signala sitosti i prestanak jedenja kada se osjećate siti ključni su aspekti intuitivnog jedenja. To uključuje sporije konzumiranje obroka, svjesnije jedenje i povjerenje u vlastito tijelo.

Poštujte svoje tijelo
Naglasak je na poštovanju vlastitog tijela i usmjeravanju pažnje na sve pozitivno što nam pruža.

 
Nastavi čitati

Magazin

Jetrene probe: Što sve mjere i zašto ih trebate napraviti?

Objavljeno

-

By

Jetrene probe su skup krvnih pretraga kojima se prati funkcija jetre te otkrivaju njene bolesti i oštećenja. Ovi testovi mjere razine raznih enzima, proteina i tvari u krvi koje jetra proizvodi ili obrađuje. Na njih upućuje liječnik kada se pojave određeni simptomi. Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti.

Zašto treba napraviti jetrene probe?
Jetrene probe preporučuju se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koji bi mogli ukazivati na probleme s jetrom.

Jetrene probe rade se iz uzorka izvađene krvi, a prije samog vađenja krvi, otprilike 10 do 12 sati, ne smije se ništa jesti ni piti osim lijekova koje uzimate redovito.

Najčešći simptomi zbog kojih se rade jetrene probe su:

– žutilo kože i bjeloočnica

– bol u gornjem desnom dijelu abdomena

– tamni urin i/ili svijetla stolica

– nadutost i tvrd trbuh

– lak nastanak modrica

– povećana jetra

– učestala slabost i mučnina

– svrbež

– oticanje nogu i gležnjeva

Jetrene probe stoga se koriste za otkrivanje infekcija jetre poput, na primjer, hepatitisa. Njima se mogu otkriti i oštećenja jetre poput ciroze, a služe i za nadziranje procesa liječenja bolesti koje utječu na jetru.

Osim toga, provode se i za nadziranje mogućeg utjecaja nekih lijekova na jetru.

Što sve mjere jetrene probe?
Kao što je već navedeno, jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere:

Alanin aminotransferaza (ALT/SGPT)

    ALT je enzim prisutan u jetri koji pomaže u pretvaranju proteina u energiju potrebnu za rad jetrenih stanica. Kada je jetra oštećena, ALT se oslobađa u krvotok što povećava njegovu razinu.

    Aspartat aminotransferaza (AST/SGOT)

      AST je enzim koji pomaže tijelu razgraditi aminokiseline. Povećana razina AST-a može ukazivati na oštećenje i bolesti jetre te oštećenje mišića.

      Alkalna fosfataza (ALP)

        ALP je enzim prisutan u jetri i kostima te je jako važan u razgradnji proteina. Povišene razine ALP-a mogu ukazivati na oštećenje jetre, začepljen žučni kanal ili čak bolesti kostiju jer se ovaj enzim nalazi i u kostima.

        Albumin i ukupni proteini

          Jedan od nekoliko proteina koje proizvodi jetra je i albumin, a ti su proteini potrebni tijelu kako bi se borilo protiv infekcija i za ostale funkcije. Ako su razine albumina i drugih proteina niže od uobičajenih, to može ukazivati na oštećenje ili bolesti jetre, ali i na gastrointestinalna i bubrežna stanja.

          Bilirubin

            Bilirubin je tvar koja nastaje tijekom razgradnje crvenih krvnih stanica. Prolazi kroz jetru i izlučuje se stolicom. Povišene razine bilirubina mogu ukazati na bolesti i oštećenja jetre.

            Gama-glutamiltransferaza (GGT)

              GGT je enzim prisutan u krvi, a povišene razine, između ostalog, mogu ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih kanala.

              Protrombinsko vrijeme (PT)

                PT je vrijeme koje je potrebno da bi se krv zgrušala, a produženo PT vrijeme, osim ako ne uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, može ukazivati na oštećenje jetre.

                Zaključak
                Jetrene probe su skup krvnih pretraga koje se koriste za procjenu funkcije jetre i otkrivanja njenih eventualnih oštećenja ili pak bolesti. Jetrene probe preporučuje se napraviti u slučaju pojave simptoma ili stanja koja bi mogla ukazivati na probleme s jetrom.

                Jetrene probe objedinjuju mnoštvo pretraga vezanih uz funkciju jetre, a neki od uobičajenih testova su oni koji mjere alanin aminotransferaza (ALT), gama-glutamiltransferaza (GGT), bilirubin i druge.

                Za izradu jetrenih probi priprema se kao i za uobičajeno vađenje krvi – postom otprilike 12 sati prije vađenja krvi.

                 
                Nastavi čitati

                Magazin

                Uvijek znaju što će se dogoditi: Tri najintuitivnija horoskopska znaka

                Objavljeno

                -

                Neki ljudi jednostavno imaju unutarnji osjećaj za ono što dolazi. Intuicija im omogućava da donesu prave odluke u pravom trenutku, čak i kada nemaju sve informacije. Ljudi rođeni u ovim horoskopskim znakovima poznati su po svojoj sposobnosti da osjete stvari prije nego što se dogode, a njihovo šesto čulo ih rijetko vara.

                Ribe
                Ribe su nevjerojatno intuitivne i često se oslanjaju na svoj unutarnji glas. One mogu osjetiti tuđe emocije i lako prepoznaju kada nešto nije u redu, čak i ako im se ništa ne kaže. Njihova sposobnost čitanja između redaka pomaže im da izbjegnu neugodne situacije i donesu mudre odluke.

                Škorpion
                Škorpioni su poznati po svojoj pronicljivosti i sposobnosti da prepoznaju laž ili obmanu. Njihova intuicija ih rijetko vara, a često mogu osjetiti što netko misli prije nego što to izgovori. Zbog toga su izvrsni u analiziranju ljudi i situacija te donose odluke koje ih rijetko vode u krivi smjer.

                Rak
                Rakovi imaju iznimno razvijenu emocionalnu intuiciju. Oni osjete kada su njihovi bližnji uznemireni i često znaju kako pomoći, a da im se išta ne kaže. Njihova empatija im omogućava da prepoznaju energetske promjene u svojoj okolini, zbog čega često donose ispravne odluke i izbjegavaju probleme.

                 
                Nastavi čitati
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi
                Oglasi

                U trendu