Connect with us

magazin

10 stvari koje niste znali o klima-uređajima

Objavljeno

-

Willis Haviland Carrier, inženjer je na samom početku 20.stoljeća zurio kroz maglu i shvatio da može isušiti zrak provlačeći ga kroz vodu. To je omogućilo proizvodnju zraka s određenim količinama vlage u njemu. U roku od godinu dana dovršio je svoj izum za kontrolu vlažnosti koji je postao kamen temeljac moderne klimatizacije.

1. Izumio ga je Willis Carrier 1902. godine

Talentirani inženjer koji je počeo raditi na uređaju kojim bi mogao upravljati vlagom kako bi riješio problem u tiskari u Brooklynu, New York, stvorio je prvi praktični klima-uređaj 1902. godine.

Kako bi ohladio zrak i regulirao vlagu u prostoriji, Carrierov sustav je omogućio strujanje zraka kroz spirale koje su bile uronjene u hladnu vodu, nadovezujući se na ranije razvijene principe mehaničkog hlađenja.

2. Uređaj je trebao osušiti tintu

Willis Carrier izumio je napravu kako bi spriječio širenje i skupljanje njegova papira te kako bi osigurao brzo sušenje tinte jer je visoka vlažnost sprječavala pravilno sušenje tinte.

Uspješno je razvio sustav za regulaciju vlage prema potrebama, a nakon što je uvidio potencijal sustava, nastavio je raditi na njegovom usavršavanju i plasiranju na tržište pod nazivom “uređaj za obradu zraka”.

3. Prvi kućni klima-uređaj bio je ogroman i vrlo skup

Godine 1914. postavljen je prvi kućni klima-uređaj — visok preko 2 metra, širok gotovo toliko i dugačak preko pet metara.

Unatoč njegovoj veličini, mnogi su bili spremni potrošiti između 10.000 i 50.000 dolara za jedan model. U današnjoj vrijednosti to je između 120.000 i 600.000 američkih dolara. Samo su istinski bogati mogli priuštiti klimatizacijske sustave za stambene prostore.

Sve do nedavnog tehnološkog napretka većina ljudi nije mogla priuštiti klima-uređaje. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća došlo je do porasta korištenja centralne klimatizacije. Otprilike 90% kućanstava u Sjedinjenim Državama ima klima-uređaj.

4. Klima-uređaji dramatično su produžili ljudski vijek

Klimatizacija je povezana s duljim životnim vijekom. Istraživanje Sveučilišta Harvard pokazalo je da od ranih 1990-ih ljudi koji žive u regijama gdje je prosječna dnevna temperatura iznad 25 stupnjeva žive dulje od onih koji žive u hladnijim područjima.

Prije nego što je izumljen klima-uređaj, mnogi ljudi nisu mogli napredovati zbog toplinskog stresa i drugih zdravstvenih problema uzrokovanih vrućim vremenom. Danas možemo uživati ​​u sva četiri godišnja doba bez brige hoće li biti prevruće ili hladno!

5. Klima-uređaji su promijenili kako projektiramo zgrade

Jedan od najznačajnijih primjera je da su visoke zgrade sada energetski učinkovitije jer se mogu hladiti centralnim sustavima, umjesto da se svaki stan ili uredska jedinica hladi svojim zasebnim sustavom. To omogućuje veću učinkovitost i manje rasipanja u korištenju energetskih resursa.

Klima-uređaji također mijenjaju način na koji projektiramo domove: Omogućuju nam veću fleksibilnost u gradnji jer više nema potrebe za velikim prozorima ili vratima.

6. Klima-uređaji popularizirali su kino

Jeste li se ikada zapitali zašto su ljetni blockbusteri toliko popularni? Možda ćete se iznenaditi kada saznate da je sve to zbog klima-uređaja.

Rani moderni klima-uređaji bili su veliki, teški i skupi; kao rezultat toga, samo su javne i komercijalne lokacije s dovoljno financijskih sredstava mogle priuštiti njihovu ugradnju. Često su to bile kino dvorane u kojima se za ljetnih vrućina uživali u rashlađenim dvoranama.

7. Otopiti se zbog topline

Prije izuma mehaničkog hlađenja, ljeta su se teže podnosila. Davno prije izuma klima-uređaja većina škola je imala duže ljetne praznike, koji su prvo bili zamišljeni kao odmor zbog vrućine koja je učenje i boravak na nastavi činila neugodnim. Prije izuma klimatizacije, bogate su obitelji mogle iskoristiti ovo slobodno vrijeme za bijeg od vrućine u svojim ljetnim kućama u blizini jezera ili uz plažu.

8. Moderna medicina uvelike je profitirala od klimatizacije

Klimatizacija ima mnoge prednosti, uključujući rashlađivanje tijela i pomoć ljudima u oporavku od bolesti. Također može smanjiti bol, pomoći ljudima da bolje spavaju, učiniti da se osjećaju ugodnije i energičnije, održavati stabilnu temperaturu i razinu vlažnosti u zraku oko nas pa čak i olakšati testiranje i razvoj lijekova za razne bolesti.

9. Klima omogućava život u naseljenim mjestima

Klimatizacija omogućuje boravak u prostorima koji inače ne bi bili pogodni za život. Na primjer, Miami ne bi bio popularno odredište da nije toplog vremena tijekom cijele godine i tropske klime. Ali bez klima-uređaja, oni koji tamo žive morali bi se svakodnevno nositi s velikom vrućinom – i vjerojatno ne bi željeli dugo ostati!

10. Kina ima najveću potražnju za klima-uređajima u svijetu

Kina ima najveću potražnju za klima-uređajima u svijetu. Tržište klima uređaja se širi kao rezultat ekstremnih vrućina koje nacija doživljava tijekom ljeta. Kina je najveći svjetski proizvođač i potrošač klima-uređaja, s više od 40% svjetskog tržišta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

VIDEO / Hit “Ako ne znaš šta je bilo” M. P. Thompsona dobio je novo ruho u obradi ŽVA Nene i Rockoko Orchestra! 

Objavljeno

-

By

Iz glazbene radionice Tihomira Ivanetića i renomiranog Rockoko studija stiže nova glazbena poslastica – Ženski vokalni ansambl Nene u suradnji s Rockoko Orchestrom donosi dojmljivu obradu pjesme M.P. Thompsona “Ako ne znaš šta je bilo”.

Pjesma, koju potpisuju M.P. Thompson (glazba) i Nenad Ninčević (tekst), dobila je novo ruho zahvaljujući raskošnom aranžmanu Krunoslava Dražića, a sve je zabilježeno u video produkciji CroRec Video. Ova verzija pjesme ističe se emocionalnom dubinom i snažnim ženskim višeglasjem koje u novom svjetlu interpretira već itekako dobro prihvaćeni singl.

Suradnja s Rockoko Orchestrom dodatno obogaćuje zvuk, dajući pjesmi drugi karakter i neku novu dimenziju. Nene su ovom obradom uspjele prenijeti snažnu emociju i poruku pjesme na svoj, poseban način, zadržavajući autentičnost, ali i unoseći osvježavajuću žensku energiju.

Pred Ženskim vokalnim ansamblom Nene je i predstavljanje novog CD-a koji će donijeti još nekoliko iznenađenja za sve ljubitelje ovakve glazbe!

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 15. travnja 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Ne ulazite u raspravljanja, a pogotovo ne oko sitnica. Vaš odnos će se poboljšati s vremenom. Treba pričekati.
KARIJERA: Vjerojatno ćete ignorirati šefove i nastaviti po svom. Ipak, bilo bi pametnije da nađete neki kompromis.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sjetite se svojih hobija.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Pokušat ćete se još više zbližiti s osobom koju volite. U tome će vam pomoći vaš unutrašnji glas, kao i seks.
KARIJERA: Posao ćete odraditi poput zombija, a onda ćete oživjeti baveći se sportom, zabavom, prijateljima i ljubavlju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vidjet ćete cjelinu stvari.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Vaša sposobnost komunikacije i humora bit će na zavidnoj razini, pa ćete se uspjeti našaliti na vlastiti račun.
KARIJERA: Tek danas ćete primijetiti da ima onih sitnih čarki i podmetanja ljudi koji vam zavide na uspjehu.

ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam novi režim zdravih navika.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Potrudit ćete se biti ljubazniji u odnosu s voljenom osobom. To će biti dobro prihvaćeno, pa ćete poboljšati komunikaciju.
KARIJERA: Jedva ćete čekati kraj radnog vremena jer jednostavno niste u stanju raditi sa zadovoljstvom.

ZDRAVLJE&SAVJET: Neki idu na utakmicu omiljenog kluba.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Morat ćete se malo pomučiti kako bi osvojili nečije srce. Ako vam je to prezahtjevno, pričekajte.
KARIJERA: Današnji financijski planovi mogli bi osujetiti suradnju s mladim kolegama na poslu. Nađite kompromis.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite određeni.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Mala unutrašnja previranja neće ugroziti vašu stabilnu vezu. Oni koji su još sami neka ne odustaju od udvaranja.
KARIJERA: Mogući su financijski izdaci na koje niste računali. Ne brinite zbog toga, sve će se brzo povratiti na drugoj strani.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se vlastite grubosti.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Zaključit ćete da je potrebno biti diskretniji kako bi bili sretniji. Tako ćete nastaviti sa skrivanjem osjećaja.
KARIJERA: Razmišljate o tome kako u posao uplesti stručne osobe. Analizirate moguće kandidate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Tolerancija je vaše oružje.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Vjerojatno će vas obuzeti ljubavna sjećanja ili će vas dirnuti jedna osoba iz vaše ljubavne prošlosti.
KARIJERA: Doći će do manjih financijskih izdataka na koje niste računali. Sve ćete to morati zapisati u knjigama firme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neke stvari više nemaju smisla.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Da bi nadvladali prazninu u osobnim odnosima danas ćete igrati igru tajanstvenosti.
KARIJERA: Nećete se baš pretrgati na poslu. Uredno ćete odraditi ono što se od vas traži, a onda ćete veselo poći kući.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jednostavno izdržite.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Vaša potreba za ljubavlju bit će povećana, a prilike za isto smanjene. Otuda frustracije.
KARIJERA: Mlade osobe divit će se profesiji koju radite, ali vi ćete se trebati pokazati kao odgovoran djelatnik.
ZDRAVLJE&SAVJET: Naspavajte se.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Iznenadit će vas poziv za izlazak s većom grupom ljudi. Ne dvojite, nego prihvatite, bit će vam lijepo.
KARIJERA: Ili ćete vi biti previše popustljivi prema nadređenima, ili će se oni tako postaviti prema vama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ono što nemate, izmislit ćete.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 15.04.2025.
LJUBAV: Jedna stara ljubav neočekivano će se pojaviti ili javiti. To će vas malo raznježiti, ali ni malo udaljiti od sadašnjeg partnera.
KARIJERA: Imate otvorena vrata za razne poslovne mogućnosti. Na vama je da birate u skladu sa svojim kriterijima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne date se.

 
Nastavi čitati

magazin

TZ: “Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru obogatio početak turističke sezone i proširio gastronomske obzore”

Objavljeno

-

By


U nedjelju je završio petodnevni Tuna, Sushi & Wine Festival, koji se na zadarskom Trgu Petra Zoranića i u Ilirijinom klubu Arsenal održavao od 9. do 13.travnja. Evo izvješća iz Turističke zajednice:

“Deseti po redu festival bio je do sada kako gastronomski tako i popratnim sadržajima najbogatiji i najraznovrsniji do sada.
Sve dane festivala bila je postavljena open air kuhinja na Zoranićevu trgu iz koje je izlazilo na desetke jela japanske, mediteranske ili fuzijske gastronomije i u taj je posao bilo stalno uključeno dvadesetak kuhara i njihovih pomoćnika, te nekoliko zadarskih restorana. Paralelno se odvijao Sajam rukotvorina ovdašnjih obrtnika, u Wine Corneru su se moglo degustirati ponajbolja vina zadarskog kraja, živo je bilo u baru izvornog zadarskog brenda pića Maraske, održano je i nekoliko mini gastro i jezičnih radionica, a, uz ostalo, ritualno su rezane i velike tune te odmah podijeljene prisutnima kao najsvježiji sashimi. Japanske glazbenice stvorile su glazbenu kulisu s tradicionalnom glazbom te daleke zemlje, skupina samuraja izvela je u nekoliko navrata povijesni ratnički igrokaz, a vrhunac svega je bila raskošna gala večera u Ilirijinom klubu Arsenal za oko 1.000 gostiju, djelomično sa služenom večerom, a u drugom svom dijelu s tisućama finger food zalogaja i bogatim zabavnim programom.

Ovogodišnjim konceptom Tuna, Sushi & Wine Festival vratio se na ‘početne postavke’ iz 2015. godine. Glavnom organizatoru, Turističkoj zajednici grada Zadra, ovaj put su, kao i tada, snažnu potporu te logističku i organizacijsku pomoć pružile dvije važne poveznice Zadra, Hrvatske i Japana. To su najprije uzgajivači tune, tvrtke Pelagos Net farma, Jadran tuna i Kali tuna, sve sa sjedištem, flotom i kavezima u Zadarskoj županiji, koje su svoje najvažnije tržište našle još prije više od dva desetljeća baš u Japanu. Druga važna poveznica Zadra i Japana je Jelena Yamasaki, rođena Zagrepčanka koja već 30 godina živi u Japanu, te je kao dugogodišnja predsjednica Japansko-hrvatskog društva prijateljstva uporno radila na gradnji mostova između dvije udaljene zemlje.  

Turistička zajednica Zadra se i na počecima festivala i danas vodila dvaju glavnim motivima te prihvatila organizacije zahtjevnog projekta. Prvi je približavanje Zadra japanskom turističkom tržištu, a drugi organizacija zanimljivog događanja na samom početku turističke predsezone. Grupe gostiju iz Japana i drugih azijskih zemalja koji, doduše, ne ciljaju baš Zadar nego i cijelu Hrvatsku baš u ovo doba godine, jer naprosto ne vole opasne ljetne vrućine, te velik broj posjetitelja, turista i domaćeg svijeta, na svim festivalskim događanjima dokaz su da je ovaj festival raznolike morske hrane s drugim popratnim sadržajima koncepcijski i programski iznimno atraktivan.

Popratni uspjeh festivala je činjenica da je nakon njegovog pokretanja Zadar proširio svoju gastronomsku ponudu – već nakon tri godine otvoren je Maguro, prvi restoran s azijskom hranom, a sad ih ovdje uspješno radi još nekoliko, uključujući novootvoreni i popularni Antiquus. A i Zadrani su proširili svoje gastronomske vidike – jedni su istinski zaljubljeni u japansku „completely different” hranu, sushi i ramen juha mnogima su postali omiljena hrana, a ostali su makar naučili kako tunu ne treba na gradelama prepeći i presušiti do nejestivosti.

Mediteranska i dalmatinska autohtona jela i dalje su, što je logično, glavni forte ugostiteljske ponude u Zadru, kao i u svim drugim turističkim dijelovima Hrvatske, ali restoranska raznolikost, pogotovo ako se u njima koriste lokalne namirnice i ne sprječava kuharska kreativnost, samo podiže vrijednost Zadra kao dinamične turističke destinacije.

Zbog svega toga Tuna, Sushi & Wine Festival je po svemu uspio i Zadru svakako potrebna manifestacija koju u godinama koje slijede samo treba nadograđivati. Ako ni zbog čega drugog, onda bar zato da pizze i burgeri ne budu najveći gastronomski dometi generacija koje tek dolaze.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu