magazin
Japanci koji najduže žive redovito konzumiraju ovih osam namirnica

Michiko Tomioka certificirana je nutricionistica i stručnjakinja za dugovječnost. Rođena je i odrasla u Nari u Japanu, a sada je podijelila osam namirnica koje ljudi u Japanu redovito koriste.
“Odrastajući u Nari u Japanu, bila sam okružena prirodnim ljepotama, povijesnim mjestima, dugom tradicijom i autentičnom, ukusnom hranom. Kad sam se kao odrasla osoba preselila u Ameriku, dosta sam se borila s kulturom brze i prerađene hrane. Kao zaposleni roditelja koji nikada nema dovoljno vremena, to me posebno frustriralo”, piše Tomioko za CNBC.
Otkako je postala nutricionistica, odlučilaje svoj rad posvetiti dijeljenju japanskih prehrambenih navika.
Tomioka je navela osam namirnica koje uvijek drži u kuhinji i jede msvaki dan kako bi živjela duži i sretniji život.
1) Matcha
Tomioka svaki dan počinje s matchom, baš kao i njena 99-godišnja teta. “Obavezno je poslužim u nekoj od posebnih zdjelica koje mi je poklonila.”
Zeleni čaj ima mnoge zdravstvene prednosti. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine, kao i protuupalne polifenole i polifenole koji se bore protiv bolesti. Ti prirodni spojevi bogati su antioksidansima, hranjivim tvarima koje štite od oštećenja stanica.
2) Fermentirana hrana
Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentirana pasta od soje, često se koristi u juhi), natto (fermentirana soja) i nukazuke (fermentirano povrće ukiseljeno u rižinim mekinjama).
Fermentirana hrana također je puna probiotika koji pomažu u probavi i apsorpciji te mogu smanjiti rizik od bolesti.
Svaka regija Japana ima jedinstvene vrste misa i kiselih krastavaca, ovisno o vremenu, usjevima, kulturi i načinu života.
3) Alge
U Japanu možete pronaći morsku travu — poznatu kao kaiso — u mnogim jelima i grickalicama. “Mislim da se sa sigurnošću može reći da sam uz svaki obrok pojela barem jedan zalogaj morske trave otkad znam za sebe.”
Ova aromatična i održiva namirnica ima mnoge zdravstvene prednosti. Ima malo kalorija i puno vlakana. Također sadrži niz esencijalnih minerala i vitamina uključujući jod, željezo, kalij, magnezij, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.
4) Mahunarke
Soja je ukusna i pristupačna dnevna namirnica, tvrdi Maioka i naglašava kako uvijek pazi na to da bira minimalno prerađene proizvode od soje.
U njenoj kuhinji se uvijek može naći edamame, kinaka (sojin prah), nezaslađeno sojino mlijeko i domaći natto i miso. Soja je bogata vlaknima, B-vitaminima, kalijem i polifenolima poput izoflavona.
Crveni grah je još jedna namirnica koja se učestalo nalazi na njenom jelovniku. Crveni grah je bogat polifenolima, vlaknima, kalijem, proteinima, B-vitaminima, a sve to može pomoći u sprječavanju upale. Crveni grah se također često nalazi u juhama i desertima, poput wagashija, koji se često poslužuju uz zeleni čaj.
5) Tofu
Tofu osigurava proteine, kao što biste ih dobili iz mesa i mliječnih proizvoda, ali bez imalo kolesterola. Također je prilično svestran jer se može koristiti u mnogo različitih jela.
Može se pripremiti kao burger, u knedlama, s povrćem i rižom, u juhi, u veganskom curryju, u humusu, kao prilog, u preljevu za salatu i umacima, pa čak i kao desert.
6) Sezam
Sjemenke sezama bogate su vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima poput magnezija, kalcija i fitosterola, koji mogu pomoći u kontroli kolesterola.
7) Shiitake gljive
Shiitake gljive su temeljni sastojak mnogih japanskih jela. Pune su proteina i vitamina D i B. Također sadrži lentinan, polisaharid koji može pomoći u borbi protiv upale.
“Osušene shiitake koristim za noćni dashi (temeljac) s kombu algom, miso juhom, preljevima, octom, curryjem — uglavnom svime.”
8) Đumbir
Ne samo u Japanu, već diljem svijeta, đumbir je poznat kao ljekovita namirnica. Pomaže u jačanju imuniteta i metabolizma. Nutricionistica ističe kako ga često koristi za smirivanje želučanih tegoba i ublažavanje prehlade.
Đumbir poboljšava okus jela i štiti hranu od kvarenja. “Dodajem veliku količinu đumbira u miso juhu i koristim ga u preljevima, umacima, marinadama i slatkišima. To je savršen preljev za nukazuke, natto, ribu i rezance.”
magazin
Brlog pivovara lansira Zadranku – pilsner inspiriran životnim ritmom Zadra

Zadar – grad sunca, mora i savršenog balansa između posla i uživanja. Sada, ta filozofija dolazi u boci – Brlog pivovara predstavlja Zadranku, pilsner koji spaja mediteranski temperament i lakoću postojanja.
“Zadranka je naša oda Zadru, i duhu ovog grada – to je poziv na usporavanje, na uživanje u trenutku, na balans koji je toliko karakterističan za Dalmaciju. Željeli smo stvoriti pivo koje prati ritam grada, bilo da dan završavate uz zalazak sunca ili nazdravljate nakon posla” – poručuju iz Brloga.
Zadranka je lagano gorka, pitka i krušna – baš kako pilsner treba biti. Idealan je izbor za after-work druženja, ljetne večeri uz obalu ili jednostavno – svaki trenutak kada želite pronaći svoj balans.
magazin
Horoskop za 13. ožujka 2025.

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Imat ćete vrlo originalne zamisli na temu erotike i seksa. Druga strana će vas slijediti u stopu.
KARIJERA: Čini se da vam je sad sve potpuno jasno. Više nema nikakvih dvojbi oko nečeg što ste dugo istraživali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izborite se za ono što vam pripada.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaš privatni život danas će se dobrim dijelom odvijati u kuhinji. Pripremat ćete zanimljiv menu, možda i udvoje.
KARIJERA: Oni koji rade s mladima bit će na dobitku. Svi ostali danas će zabavljati kolege na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Stabilni ste i čvrsti.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Intenzivirat će se komunikacija između vas i osoba suprotnog spola. Oni koji su još sami zateći će se u šarmantnom društvu.
KARIJERA: Na pomolu su neke odluke koje će vam promijeniti „sitnice“ u radnoj sredini. Najavljuje se novi ustroj ili slično.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na ples.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu imat će jaku inspiraciju za zavođenje. Lijepo će se dotjerati, pa potom izaći van.
KARIJERA: Vaši nadređeni vjerojatno će analizirati situaciju i usmjeravati je tako da ona mijenja vaš status. Na bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite se od svega.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete potrošiti više novca nego što ste planirali, a sve s ciljem da nekog impresionirate. Ljubav nema cijenu.
KARIJERA: Sve vaše poslovne ideje dobro se razvijaju i konkretiziraju. Danas malo više radite na ulagačima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite otvoreni za druge.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete senzualni i maštoviti. Težit ćete intimističkom ozračju. Ostat ćete kod kuće s voljenom osobom. Nije vam do izlazaka.
KARIJERA: Oni koji su očekivali protekciju, danas će je dobiti. Bit će i onih čiji će trud biti iskreno pohvaljen.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ojačat će vaš smisao za humor.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaši prijatelji i društvo potaknut će vas da djelujete na ispravan način i zauzmete jedanak stav u ljubavnim pitanjima.
KARIJERA: Ako vam se neki ljudi učine glupi, ne morate im to otvoreno pokazati. Nitko nije savršen, a i s takvima treba znati mudro raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Ukoliko ste se povezali s osobom iz drugog podneblja, danas ćete se s njom zbližiti još više. Bit ćete zadovoljni.
KARIJERA: Kolege na poslu pokazat će svoju naklonost prema vama. Podržat će vas, simpatizirati ili čak zavoditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Konačno ćete naći prave riječi i ispravan pristup kojim možete osvojiti nečije srce. Nadvladali ste pretjerivanja.
KARIJERA: Danas bi se mogao dogoditi onaj klik pomoću kojeg će stvari više manje doći na svoje mjesto. Bit će vam drago.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete zadovoljni.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Nastavlja se faza ljubavnih promašaja. Pokušajte sve primati mirno i bez raspravljanja. Budite strpljivi.
KARIJERA: Snagom duha i sjajnim idejama vi ćete nadilaziti umor i stalne zahtjeve koji vam možda i nisu zanimljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate smisla za hijerarhiju.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete slabi na svoje prijatelje zbog kojih ćete potrošiti koju kunu više. Neka vam ne bude žao, makar partner prigovorio.
KARIJERA: Ako vas netko uznemirava, nemojte uzvraćati istom mjerom. Budite profesionalni, pa će se kad tad postidjeti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam predah.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Možda će vam se učiniti da previše popuštate voljenoj osobi, ali sve što dopustite donijet će vam sreću obojima.
KARIJERA: Na poslu ćete se osjećati kao da lutate u maglovitom jutru. Držite se sigurna oslonca, a to su drugi oko vas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne znate dokle možete dogurati.
Magazin
Zašto ovo nismo radili prije? Trik za savršeno oguljeno jaje u jednom potezu

Možda se čini nepotrebno pisati o ovoj temi, no priznajte – i vi ste barem jednom iskusili frustraciju dok ste gulili tvrdo kuhano jaje. Kada ste očekivali da ćete ga oguliti tako da ostane netaknuto – dobili ste jaje čiji su se komadi otkinuli s ljuskom.
To itekako može biti frustrirajuće, pogotovo kada pripremate večeru, salatu ili jelo u kojemu će kuhana jaja biti vidljiva. Otkrili smo trik koji je vrlo jednostavan, a efikasan.
Skuhajte jaja u kipućoj vodi pa pripremite posudu s ledenom vodom. Čim su jaja kuhana, prebacite ih u zdjelu punu hladne vode, a poželjno je i leda. Ostavite ih barem 5-10 minuta. Nakon što se ohlade, jaja gulite pod mlazom vode. Lagano ih razbijte i gulite ili protresite u posudi s malo vode kako bi se ljuska lakše odvojila.
Zašto ledena voda pomaže?
Nagla promjena temperature uzrokuje skupljanje proteina unutar jajeta i odvaja unutrašnjost od membrane, što čini guljenje lakšim. Također sprječava prekuhavanje – jaja se prestaju kuhati čim ih stavite u ledenu vodu, pa neće postati gumasta. Ljuska u vodi postaje krhkija i lakše puca u većim komadima. Ako želite dodatno olakšati guljenje, u vodu u kojoj se jaja kuhaju dodajte malo sode bikarbone ili octa. Oni mijenjaju pH ljuske, čineći je manje ljepljivom za membranu.
-
magazin1 tjedan prije
Čista je srijeda – počinje korizma. Što je zapravo blagdan Pepelnice?
-
magazin6 dana prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
(VIDEO) Erlić otvorio TikTok kanal “100postoZadar” / Prva objava: Ante Ćurković kandidat za zamjenika gradonačelnika Zadra!
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
AKO ZATREBA… Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…