Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Posljednji pozdrav kolegi Josipu Kraljiću

Objavljeno

-

Jučer, 21. kolovoza 2024. godine u jutarnjim satima u 77. godini života  napustio nas je prvi član poglavarstva za zdravstvo i socijalnu skrb i  prvi pročelnik  za zdravstvo Zadarske županije Josip Kraljić koji je veći dio svog radnog vijeka posvetio organizaciji i uspostavi sustava zdravstva i mreže javne zdravstvene službe na našem području.
Umro je naš doktor, koji je za života, kada god bi se vratio s posljednjeg ispraćaja nekoga od njemu poznatih ljudi govorio: “Što bi čovjek mogao više poželjeti nego kada dođe njegovo vrijeme i kada umre da netko kaže: Umro je DOBAR čovjek”.
Rođen 25. rujna 1947. godine u Barotulu na otoku Pašmanu od oca Kuzme i majke Zorke, po završetku studija medicine 1973. godine (MF u Rijeci) kao mladi liječnik počinje raditi u tadašnjem Medicinskom centru Zadar (1973.-1974.; 1990.-1992.)  zatim kao specijalist medicine rada u Zdravstvenoj stanici “Vlado Bagat” (1975.-1990.) Početkom devedesetih počinje raditi kao član liječničke komisije  u Ispostavi Republičkog fonda za zdravstvo (1992.-1994.). Uspostavom novog teritorijalno političkog ustroja mlade hrvatske države 1993. godine prihvaća dužnost prvog poglavara Zadarske županije za zdravstvo i socijalnu skrb, a 1995. godine zapošljava se  u Zadarskoj županiji kao prvi pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb te sa svojim suradnicima organizira i uspostavlja sustav zdravstva i mrežu javne zdravstvene službe na području Zadarske županije.
Tijekom Domovinskog rata obnaša dužnost zapovjednika Vojnog saniteta 134.brigade (Stankovci) Sektora I ( Velebit) za područje Zadra. Kao županijski pročelnik za zdravstvo radio je gotovo 20 godina, sve do umirovljenja 2014. godine.
Bio je pravi erudit, s lakoćom je raspolagao znanjem iz različitih područja , a njegova sposobnost iznošenja složenih ideja i koncepata na jasan i razumljiv način te njegova sposobnost brze prilagodbe novim situacijama i suočavanja sa složenim problemima činili su ga omiljenim u radnom, profesionalnom i znanstvenom okruženju. Bio je iznimno skroman, jednostavan i pristupačan čovjek, veliki zaljubljenik u sport, lov i ribolov.
 Često je, iznoseći ideje o rješavanju određenih složenih organizacijskih problema u zdravstvu znao govoriti kako je Zadarska županija zbog svog teritorijalnog ustroja  Hrvatska u malom i model koji se pokaže uspješnim u Zadarskoj županiji može biti primjenjiv na cjelokupnom području Hrvatske.

“Zatekla me njegova smrt . O nekim ljudima misliš da će uvijek biti tu. Naš  doktor, kako smo ga svi zvali , za svakoga je uvijek bio tu i a raspolaganju. Blagog osmjeha, smiren i spreman za sve izazove koji je zahtijevao njegov odgovoran posao. Gotovo u isto vrijeme, neposredno poslije domovinskog rata,  počeli smo raditi u Zadarskoj županiji, morali smo se brzo suočavati i rješavati različite  situacije u zahtjevnom razdoblju ustrojavanja županijske samouprave i svih njezinih službi među kojima je zasigurno zdravstvo bilo jedno od najzahtjevnijih društvenih područja. Pamtim ga kao izuzetno samozatajnog suradnika, mogu reći i prijatelja koji je znao na vrlo kvalitetan način pronaći rješenje u jako složenim situacijama. U ime svih djelatnika Zadarske županije, bivših kolega i suradnika te svoje osobno ime izražavam najiskreniju sućut cijeloj obitelji našeg  doktora Kraljića.”-rekao je župan Božidar Longin.

 “Imala sam čast i povlasticu gotovo sedam godina prije njegovog umirovljenja biti dio njegovog radnog tima svjedočeći međusobnom uvažavanju i poštovanju među suradnicima, svojim toplim ljudskim gestama brisao je granice između podređenih i nadređenih službenika čineći radnu atmosferu izrazito prijateljskom. Može se reći kako je bio sjajan pedagog, u svakom suradniku znao je pronaći ono najbolje te ga nesebično podupirati u stjecanju novih znanja i vještina, rječit u pohvalama i blag kod ukazivanja na greške bio je rukovoditelj i šef za poželjeti Mak Dizdar svojevremeno je napisao “Smrt nije kraj. Jer smrti zapravo i nema. I nema kraja. Smrću je samo obasjana staza uspona od gnijezda do zvijezda.” I zato, dragi naš doktore, na svom putu obogatili ste naše živote i hvala vam na tome, u nebeskim visinama čeka vas novi tim.  “- rekla je sadašnja zamjenica pročelnika za zdravstvo Franka Krajnović u ime  posljednjeg tima ( Maše, Danijele, Dubravke, Franke i Marte) kojeg je vodio dr Kraljić . 
Posljednji ispraćaj dr. Josipa Kraljića održat će se u petak, 23. kolovoza 2024. na groblju Belafuža u 14 sati.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ GRADA: Poziv udrugama i ustanovama u kulturi i tehničkoj kulturi na potpis ugovora

Objavljeno

-

By

Pozivaju se udruge i ustanove u kulturi i tehničkoj kulturi kojima Grad nije osnivač  na potpis svojih ugovora za sredstva koja su im osigurana u Proračunu Upravnog odjela za kulturu i sport, od ponedjeljka 16. rujna 2024., stoji u objavi iz Grada.

Ugovori će biti potpisani na pune iznose koji su udrugama dodijeljeni, te će korisnici imati priliku realizirati pravo na sredstva za programe koji su održani tijekom cijele kalendarske 2024. godine, odnosno u periodu prije i nakon donošenja Proračuna (od 1. 1. 2024. sve do kraja ove godine), za programe koje su prijavili u prijavi za Javni poziv u kulturi i tehničkoj kulturi.

Za sve informacije dostupni su djelatnici Odjela na mail: kultura@grad-zadar.hr i na telefon 023 208 070.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. EUFEMIJA / Svečano u župnoj crkvi u Sutomišćici na otoku Ugljanu

Objavljeno

-

By

Na blagdan sv. Eufemije, u ponedjeljak, 16. rujna, svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Eufemije u Sutomišćici na otoku Ugljanu u 10,30 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Misno slavlje u 18 sati predvodi don Tin Vidov, mladomisnik Zadarske nadbiskupije.

Proslavi blagdana prethodi trodnevnica od petka, 13. rujna do nedjelje, 15. rujna, s početkom u 18 sati. Prva dva dana Trodnevnicu predvode domaći sinovi rodom iz Sutomišćice, don Šime Perić i don Mladen Kačan.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KNEŽEVA: U petak Svečana akademija Državnog arhiva u Zadru. Slavi se 400. obljetnica!

Objavljeno

-

By

Državni arhiv u Zadru ubraja se među najstarije kulturne ustanove u Republici Hrvatskoj. Utemeljio ga je generalni providur Dalmacije Francesco Molin, odlukom mletačkog Senata od 20. rujna davne 1624. godine. Dokazi o početku prikupljanja i čuvanja spisa te načinima obrade gradiva datiraju još od 14. stoljeća kada se dokumenti pohranjuju u starim općinskim kancelarijama i samostanima, a ovim činom osnovana je jedinstvena javna i državna ustanova na ovim prostorima, arhiv, koji je od tada do danas mijenjao nazive i nadležnosti, ali nije prekidao s radom.

Utemeljenje ove ustanove doprinijelo  je tome da su se do kraja Mletačke uprave (1797.) prikupili i trajno sačuvali spisi tijela javih vlasti. Za vrijeme Druge austrijske uprave (1814. – 1918.) Arhiv djeluje kao Arhiv starih spisa c. kr. Namjesništva u Zadru gdje se koncentrira najrazličitije povijesno gradivo iz Zadra, ali i iz ostalih dalmatinskih gradova. Prerasta tako iz pismohrane javne administracije u vrlo značajan povijesni arhiv za čitavu Dalmaciju. Nakon što je Rapalskim ugovorom (1920.) Zadar pripao Italiji, dio novijih spisa koji se odnosio na područje Kraljevine SHS odnesen je u Split, gdje je najvećim dijelom stradao u požarima nakon Drugoga svjetskog rata.

Netom prije kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu, fašističke su vlasti prenijele u Italiju 74 sanduka najznačajnijeg arhivskog gradiva, koje je u kasnijim postupcima restitucije vraćeno. 

U poratnom razdoblju Arhiv je nadležan za čitavo područje Dalmacije do osnivanja Arhiva grada Splita 1952. godine. Danas u suvremenoj mreži državnih arhiva, Državni arhiv u Zadru nadležan je za područje koje se manje-više poklapa s granicama Zadarske županije.

Državni arhiv u Zadru danas je ustanova koja skrbi za jedne od najznačajnijih arhivskih dokumentacijskih cjelina za našu nacionalnu povijest te se kao takva svrstava uz bok Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Značaj arhivskog gradiva koje je pohranjeno u Državnom arhivu u Zadru nemjerljiv je za povijesna i srodna istraživanja ne samo hrvatske prošlosti, nego i prošlosti okolnih prostora s kojim je tada naš kraj bio u različitim doticajima.

Visoku 400. obljetnicu svog utemeljenja ove godine obilježavamo na različite načine u skladu s našim zadaćama javne ustanove u kulturi. Središnja proslava upriličit će se na sam dan utemeljenja Arhiva, 20. rujna u 12,00 sati svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Kneževe palače. Očekujemo nazočnost uzvanika s područja kulture, znanosti, lokalne i državne javne uprave. Tom prilikom predstavit ćemo i prigodnu dvojezičnu (hrvatski/engleski) monografiju DAZD 400 – 400 godina Državnog arhiva u Zadru 1624.-2024. Monografiju će predstaviti recenzent dr. sc. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, prof. dr. sc. Ante Bralić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i doc. dr. sc. Ante Gverić, urednik.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu