Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U ČAST BRANITELJA / Memorijalni boćarski turnir: Bulin iz Zemunika šampion u Poljica Brigu

Objavljeno

-

Sudjelovalo 12 klubova s 48 natjecatelja. „Pobjedili smo domaćina jednog od najjačih klubova Županijske boćarske lige“, nije krio zadovoljstvo Josip Alvir, član šampionskog BK Bulina .  U borbi za treće mjesto boćari BK Rupalj iz Ruplja  bili su uspješniji  (10:8) od sportskih protivnika iz Dračevca Ninskog.

U  Poljica Brigu  na terenima  tamošnjeg Sportskog centra Zbora narodne garde – Hrvatski branitelji sinoć  je završen 2. Memorijalni turnir u boćanju „Ive Zekanović – Rice i Milorad Kojić – Kolac“.

Zekanović  (1941. – 2022.) je bio najstariji član i prvi predsjednik, a Kojić (1959.-2000.) istaknuti član kluba. Obojica su bili dragovoljci Domovinskog rata.

„Ovo je mjesto s kojega je krenulo 30 naših dragovoljaca da bi se 26. kolovoza 1991. priključili 4. satniji 2. bataljuna 112. brigade i u Islamu Latinskome djelovali na prvoj crti bojišnice“, rekao je  Davor Čurjurić, tadašnji zapovjednik voda.

Turnir na boćalištu  održan je  i  u spomen na preminule branitelje Damira Štulinu, Milana Zekanovića, Petra  i Marjana Ćurjurića, Anđelka  Zjaču  i Antu Kneževica  iz Poljica Briga.

Poruka uklesana na spomeniku od kamena

Natjecanju,  u kojemu je snage odmjerilo 12  boćarskih klubova iz Nina, Poljica, Ljubča, Dračevca Ninskog, Slivnice, Islama Latinskog, Ruplja, Zemunika, Smilčića  i domaćina Poljica Briga, predhodio je blagoslov Križa i spomen kamena te misa za preminule članove kluba i branitelje. Blagoslov i misu  predvodio je don Ivica Bašić, župnik Poljica i Vrsi. Na spomeniku od kamena isklesana je znakovita poruka: Braniteljima tvoriteljima hrvatske državne nezavisnosti neizmjerno Hvala!

„Ponosni smo na sve hrvatske branitelje. Dugujemo im vječnu zahvalnost“,  rekao je Marin Vidaić , predsjednik Mjesnog odbora Poljica Brig. Vidaić je ujedno predsjednik  i BK Poljica Brig koji se natječe u Drugoj županijskoj boćarskoj ligi.  

Zanimljivo i „treće poluvrijeme“

U jakoj konkurenciji na turniru, među 12 klubova i 48 natjecatelja, najviše razloga za slavlje  imali su boćari BK Bulin iz Zemunika koji su u finalu  s rezultatom 13:3 pobijedili BK Poljica Brig .

„Pobjedili smo domaćina jednog od najjačih klubova Županijske boćarske lige“, nije krio zadovoljstvo Josip Alvir, jedan od najboljih u šampionskom sastavu .  U borbi za treće mjesto boćari BK Rupalj iz Ruplja  bili su uspješniji  (10:8) od sportskih protivnika iz Dračevca Ninskog.

Osim odličja najboljim boćarima dodjeljeno je  i 36 zahvalnica donatorima uz čiju pomoć je ovaj memorijalni turnir organiziran. „Organizatori, natjecatelji i donatori – svi su bili na visini zadatka“, kaže Marin Smokrović, tajnik BK Poljica Brig. Njegovo mišljenje dijele i svi ostali sudionici ovog zanimljivog turnira.

Treće poluvrijeme proteklo je u druženju  svih sudionika turnira u Domu BK Poljica Brig uz slasne zalogaje. „Nije falilo ni tičijeg mlika“, pohvalio je domaćine profesor Ante Kolega Bage, koji se rado odaziva na ovakve događaje. Bilo je svega počevši od gulaša od divljači,  janjetine i odojka s ražnja, kapulice, salate od pomidora i kukumara iz poljičkih povrtnjaka, a nije nedostajalo ni  sve boljih vina iz poljičkih podruma. Druženje je potrajalo dugo u noć uz zajednički  zaključak: „Istim povodom, na istom mjestu, vidimo se i dogodine“.

N.J./Udruga 112. brigade

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ GRADA: Poziv udrugama i ustanovama u kulturi i tehničkoj kulturi na potpis ugovora

Objavljeno

-

By

Pozivaju se udruge i ustanove u kulturi i tehničkoj kulturi kojima Grad nije osnivač  na potpis svojih ugovora za sredstva koja su im osigurana u Proračunu Upravnog odjela za kulturu i sport, od ponedjeljka 16. rujna 2024., stoji u objavi iz Grada.

Ugovori će biti potpisani na pune iznose koji su udrugama dodijeljeni, te će korisnici imati priliku realizirati pravo na sredstva za programe koji su održani tijekom cijele kalendarske 2024. godine, odnosno u periodu prije i nakon donošenja Proračuna (od 1. 1. 2024. sve do kraja ove godine), za programe koje su prijavili u prijavi za Javni poziv u kulturi i tehničkoj kulturi.

Za sve informacije dostupni su djelatnici Odjela na mail: kultura@grad-zadar.hr i na telefon 023 208 070.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. EUFEMIJA / Svečano u župnoj crkvi u Sutomišćici na otoku Ugljanu

Objavljeno

-

By

Na blagdan sv. Eufemije, u ponedjeljak, 16. rujna, svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Eufemije u Sutomišćici na otoku Ugljanu u 10,30 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Misno slavlje u 18 sati predvodi don Tin Vidov, mladomisnik Zadarske nadbiskupije.

Proslavi blagdana prethodi trodnevnica od petka, 13. rujna do nedjelje, 15. rujna, s početkom u 18 sati. Prva dva dana Trodnevnicu predvode domaći sinovi rodom iz Sutomišćice, don Šime Perić i don Mladen Kačan.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KNEŽEVA: U petak Svečana akademija Državnog arhiva u Zadru. Slavi se 400. obljetnica!

Objavljeno

-

By

Državni arhiv u Zadru ubraja se među najstarije kulturne ustanove u Republici Hrvatskoj. Utemeljio ga je generalni providur Dalmacije Francesco Molin, odlukom mletačkog Senata od 20. rujna davne 1624. godine. Dokazi o početku prikupljanja i čuvanja spisa te načinima obrade gradiva datiraju još od 14. stoljeća kada se dokumenti pohranjuju u starim općinskim kancelarijama i samostanima, a ovim činom osnovana je jedinstvena javna i državna ustanova na ovim prostorima, arhiv, koji je od tada do danas mijenjao nazive i nadležnosti, ali nije prekidao s radom.

Utemeljenje ove ustanove doprinijelo  je tome da su se do kraja Mletačke uprave (1797.) prikupili i trajno sačuvali spisi tijela javih vlasti. Za vrijeme Druge austrijske uprave (1814. – 1918.) Arhiv djeluje kao Arhiv starih spisa c. kr. Namjesništva u Zadru gdje se koncentrira najrazličitije povijesno gradivo iz Zadra, ali i iz ostalih dalmatinskih gradova. Prerasta tako iz pismohrane javne administracije u vrlo značajan povijesni arhiv za čitavu Dalmaciju. Nakon što je Rapalskim ugovorom (1920.) Zadar pripao Italiji, dio novijih spisa koji se odnosio na područje Kraljevine SHS odnesen je u Split, gdje je najvećim dijelom stradao u požarima nakon Drugoga svjetskog rata.

Netom prije kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu, fašističke su vlasti prenijele u Italiju 74 sanduka najznačajnijeg arhivskog gradiva, koje je u kasnijim postupcima restitucije vraćeno. 

U poratnom razdoblju Arhiv je nadležan za čitavo područje Dalmacije do osnivanja Arhiva grada Splita 1952. godine. Danas u suvremenoj mreži državnih arhiva, Državni arhiv u Zadru nadležan je za područje koje se manje-više poklapa s granicama Zadarske županije.

Državni arhiv u Zadru danas je ustanova koja skrbi za jedne od najznačajnijih arhivskih dokumentacijskih cjelina za našu nacionalnu povijest te se kao takva svrstava uz bok Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Značaj arhivskog gradiva koje je pohranjeno u Državnom arhivu u Zadru nemjerljiv je za povijesna i srodna istraživanja ne samo hrvatske prošlosti, nego i prošlosti okolnih prostora s kojim je tada naš kraj bio u različitim doticajima.

Visoku 400. obljetnicu svog utemeljenja ove godine obilježavamo na različite načine u skladu s našim zadaćama javne ustanove u kulturi. Središnja proslava upriličit će se na sam dan utemeljenja Arhiva, 20. rujna u 12,00 sati svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Kneževe palače. Očekujemo nazočnost uzvanika s područja kulture, znanosti, lokalne i državne javne uprave. Tom prilikom predstavit ćemo i prigodnu dvojezičnu (hrvatski/engleski) monografiju DAZD 400 – 400 godina Državnog arhiva u Zadru 1624.-2024. Monografiju će predstaviti recenzent dr. sc. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, prof. dr. sc. Ante Bralić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i doc. dr. sc. Ante Gverić, urednik.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu