Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

LET 3 U SV. FILIP I JAKOVU / Jubilarno izdanje Prvenstva balinjera u subotu donosi spektakl… 

Objavljeno

-

Pozivaju se svi ljubitelji zabave i adrenalina na deseto po redu Filipjansko prvenstvo balinjera, koje će se održati u subotu 31. kolovoza 2024. godine s početkom u 17 sati. Ovaj specifičan događaj, koji se odvija u srcu Sv. Filipa i Jakova, obećava nezaboravnu zabavu uz jedinstvenu kombinaciju sportskih i glazbenih sadržaja.

Natjecanje će se održati uz zvuke originalno izrađenih bolida i uzbudljivu vatrenu kulisu na stazi. Osim toga, posjetitelji će moći uživati u bogatom asortimanu hrane i pića na šanku, dok će se nakon natjecanja zabavljati uz koncert legendarnog benda Let 3, poznatog po svom energičnom nastupu i inovativnom glazbenom izričaju. Let 3, koji je stekao globalnu prepoznatljivost predstavljajući Hrvatsku nastupom na Euroviziji 2023. godine, poznat je po svojim brojnim hitovima i unikatnim nastupima.

Organizatori su pripremili brojne nagrade za natjecatelje, uključujući specijalnu nagradu za najljepšu balinjeru. Također, svi posjetitelji će imati priliku sudjelovati u tomboli uz brojne vrijedne nagrade.

“Ovo jubilarno izdanje Filipjanskog prvenstva balinjera posebno je i zbog svoje tradicije i entuzijazma koji okuplja sve sudionike i posjetitelje. Uz izvrsne nagrade, fantastičnu atmosferu i nastup benda Let 3, ovo će biti događaj za pamćenje,” izjavio je organizator događaja iz “Filipjanskih balina”.

Filipjansko prvenstvo balinjera organiziraju “Filipjanski balini” pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov, Općine Sv. Filip i Jakov i brojnih sponzora te pozivaju sve da se pridruže na ovom jedinstvenom događaju i uživaju u nezaboravnom danu zabave i adrenalina.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Nadbiskup Zgrablić predvodio misu za početak školske godine za učenike Katoličke osnovne škole ‘Ivo Mašina’

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za blagoslovljeni početak nove školske godine u kojem su sudjelovali učenici i nastavnici Katoličke osnovne škole ‘Ivo Mašina’ u Zadru, u petak, 13. rujna, u crkvi sv. Pavla na Bokanjcu u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup je izrazio zadovoljstvo što u susretu s djecom Bogu može uputiti molitvu za njih na početku nove školske godine, novog razdoblja dobroga i lijepoga pred njima. Poželio je da Duh Sveti ispuni srca učenika, nastavnika i svih nas, da s njegovom dobrotom i ljubavlju možemo služiti jedni drugima i biti međusobna podrška. Zato nam je potrebna snaga i zato zaziv Duha Svetoga, rekao je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je potaknuo djecu da osluškuju glas Boga u sebi. „Kao što prepoznajemo glas osobe koja nas nazove na telefon, kako razgovaramo s nekim koga poznajemo, tako razgovaramo i s Bogom. Ali, ne preko mobitela. S Bogom razgovaramo našim srcem. Boga možemo uvijek pozvati i on nas uvijek zove“, poručio je mons. Zgrablić, istaknuvši da je važno da Boga prepoznamo.

„Bog nas zove svaki dan i želi razgovarati s nama. Svaki dan nam šapće u našem srcu, nešto nam govori. I ti taj glas čuješ. Samo ga moraš prepoznati. Svi želimo biti dobri. Ta želja u nama, da uopće želimo biti dobri, nije nešto što smo tek tako naučili. Želja za dobrotom usađena je u čovjeka. Naša savjest u nama već je Božji glas koji nam govori, šapće i tiho nas poziva da budemo dobri. Tako Bog razgovara s nama“, poručio je mons. Zgrablić.

Čovjek se osjeća dobro kad nekome nešto lijepo učini, kad dobije dobru ocjenu, pomogne roditeljima. „To je Gospodin koji te onda pohvaljuje, koji ti govori da si učinio dobro. Moramo učiti jer to je potrebno, da puno toga znamo u životu. Svaki dan nešto učimo, ne samo u školi. Škola je privilegirano mjesto gdje nešto posebno učimo, razne predmete. Ali, u našem životu nije dovoljno da samo steknemo neke informacije, da budemo poput računala u kojem se pohranjuje puno podataka. Nego je jako važno da slušamo naše srce. I naše srce nam pomaže da slušamo što nam Bog govori. A Bog nam govori i poziva nas na ono što i mi želimo – biti dobri. Jer Božja volja i naša volja u bîti su iste. Bog od nas želi ono što i mi sami želimo. Kad smo dobri, Bog nam je blizu. Zato je potrebno truditi se biti dobar“, potaknuo je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je upozorio da moramo vidjeti i što je negativno u našem životu, da bismo to popravili. „Da bi bilo više dobra, da bi škola bila puna dobra, svatko mora početi od sebe. Najprije se svatko osobno mora truditi biti dobar, da popravimo ono što u nama nije dobro. Kad smo mi dobri, onda će i drugi uz nas biti dobri. Naša dobrota potiče drugoga da i drugi bude dobar“, rekao je predvoditelj slavlja. Posvijestiti koliko je to važno potiče i dolazak u crkvu.

„Važno je imati znanje, ali čak je važnije biti dobar. I računala, strojevi, umjetna inteligencija mogu imati puno podataka znanja. A biti dobar možemo samo mi, ljudi. Kroz tu dobrotu Isus je Bog koji dolazi k nama i daje nam svoga Duha Svetoga, da Božja ljubav zahvati naše srce. Jer naša srca su potrebna Božje milosti, Božjeg poticaja, da možemo biti dobri i tako činimo da ovaj svijet bude dobar“, poručio je mons. Zgrablić.

Kao što se učenici trude svaki dan pisati zadaću, učiti, važno je i da se pitaju: „Jesam li danas bio dobar, što sam danas dobro učinio? Što bolje možemo učiniti? Kako mogu biti još bolji?“, potaknuo je nadbiskup, jer i na taj način, tim našim djelom i životom, činimo da svijet bude bolji, a ljudi sretni i radosni.

Nadbiskup je poželio da nastavnici u želji srca za boljitkom svijeta, učenicima prenose dobro s ljubavlju. „Činite drugome ono što biste željeli da drugi vama čini i ne činite drugome što nikad ne biste željeli da drugi vama ne čine. U nastojanju za dobrim i trudu učenja neka vam pomognu Duh Sveti, roditelji i nastavnici“, potaknuo je nadbiskup. Istaknuvši da nije važno imati u svemu ocjenu pet, nego je važan uloženi trud i marljivi rad, nadbiskup je zazvao Božji blagoslov učenju i putu dobrote učenika i njihovih obitelji te nastavnicima.

Don Roland Jelić, ravnatelj škole ‘Ivo Mašina’ koji je koncelebrirao u misi, zahvalio je Bogu za još jednu školsku godinu i nadbiskupu Zgrabliću što je s učenicima i nastavnicima podijelio radost njenog početka. Jelić je zahvalio nadbiskupu na poticaju na dobro i govoru o dobrome, „što je posvijestio da je puno važnije biti čovjek i činiti dobro, nego samo nešto naučiti. Naučiti se može iz knjiga, a dobrotu moramo imati u sebi. Božji blagoslov neka nam pomogne da školska godina bude uspješna, nama na korist i spasenje, a Bogu na slavu“, rekao je don Roland.

Nakon mise, nadbiskup Zgrablić u pratnji don Rolanda pohodio je dva razreda prvaša u njihovim učionicama i ohrabrio ih na početku njihovog školovanja.

Školu ‘Ivo Mašina’ pohađa 377 učenika od prvog do osmog razreda; po dva odjeljenja su od prvog do sedmog razreda i jedno je odjeljenje osmaša.

Ana Bišćan, prof. Hrvatskog jezika u katoličkoj školi, rekla je da na početku školske godine vlada uzbuđenje i radost. „Vesele nas nova dva razreda prvaša i prvi razred osmaša. Rastemo iz godine u godinu sve više i to nas jako raduje. Učenici se vesele zajedničkom druženju i svemu što im donosi nova školska godina. Bitno nam je prenijeti da znaju raspoznati što je više a što manje važno, što ćemo im usaditi u srce. Vodimo se time što je i nadbiskup Zgrablić rekao, da učenici budu dobro i dobri, da jedni prema drugima budu blagi, ponizni i strpljivi, da ih poučimo da nose više ljubavi jedni za druge i da to šire i dalje, u svojim obiteljima i župama“, rekla je Bišćan.

Silvija Mandičić, stručna suradnica u školi ‘Ivo Mašina’, rekla je da nastoje u školi njegovati zajedništvo i radost. „To nam je vrlo važno. Nadbiskup je na misi  naglasio djeci, a to smo i mi pokušali, s tim riječima smo dočekali naše učenike, da je važno da budemo dobri jedni prema drugima. Bitna je ta dobrota. To volimo isticati i u tom smjeru radimo potrebno da školu podignemo na tu razinu i školskim kurikulumom. Specifičnost naše škole koja nas raduje je da svaki razred ima svoga sveca zaštitnika. U tom duhu ćemo i ove godine uploviti u školsku godinu, da uz pomoć i zagovornu molitvu naših zaštitnika i mi budemo barem dijelom nasljedovatelji onoga što Gospodin traži od nas“, istaknula je Mandičić.

I u katoličkoj školi su izazovi kao u drugim školama, ima teškoća i problema s kojima se susreću mladež i roditelji u odgoju, rekla je Mandičić. „Nastojimo imati otvoreno srce za svako dijete. Škola je odgojno – obrazovna ustanova, naglašavamo odgojnu komponentu. Ne zaobići nijedno dijete, imati sluha i srce. Tražimo i Božju pomoć, snagu i milost da Boga stavimo na prvo mjesto i onda se stvari poslože. Vjerujem da to roditelji prepoznaju u razgovoru s nama i u radu učiteljica koje se puno trude i naglašavaju odgojni i vjerski duh. Smatram da današnjem društvu nedostaje Bog. Katolička škola nudi više Boga u našu svakodnevicu u kojoj se lako izgubimo, zato sam sretna što tu radim. Želimo nuditi više Božjeg duha i u našu školsku svakodnevicu“, poručila je Mandičić.

Škola ‘Ivo Mašina’ počela je s radom u zgradi sjemeništa ‘Zmajević 2018. godine, a 2021. godine nastava se počela održavati u novoizgrađenoj školi na Bokanjcu u Zadru. Katolička škola ‘Ivo Mašina’ je osnovna škola za koju vlada najveće zanimanje roditelja za upis djece u Zadarskoj županiji te je ove godine to jedina škola u Županiji koja je imala više zainteresiranih za upis od mogućnosti da to ostvari, zbog nedostatka kapaciteta škole, u odnosu na druge osnovne škole u Zadarskoj županiji gdje je zabilježen pad upisa učenika prvih razreda.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PUT PETRIĆA, I. MEŠTROVIĆA, N. JURIŠIĆA… / Grad Zadar pokrenuo postupak javne nabave za održavanje nerazvrstanih cesta

Objavljeno

-

By

Grad Zadar je danas pokrenuo i postupak javne nabave za održavanje nerazvrstanih cesta. Riječ je o stručnim poslovima koji obuhvaćaju redovite i izvanredne aktivnosti prema realnim potrebama i situacijama, a odnose se na ukupnu prohodnost i tehničku ispravnost te prometnu sigurnost nerazvrstanih cesta. Riječ je o nizu prometnica na području Grada Zadra u ukupnoj duljini od oko 400 kilometara te makadamskih cesta i putova.

Uz nadzor i pregled  cesta, redovito održavanje prometnih površina i sustava odvodnje, prometne signalizacije i opreme, održavanje  cestovnih uređaja te aktivnosti zimske službe,  održavanje nerazvrstanih cesta obuhvaća i niz ostalih zahvata poput obnavljanja kolničkog  zastora, ojačanja kolnika, popravaka kolničke konstrukcije ceste, poboljšanja sustava odvodnje ceste, ugrađivanje nove i poboljšanje postojeće prometne signalizacije, saniranje odrona,  radove na uređenju zelenila uz ceste, ukrašavanja okoliša uređenjem stajališta, odmorišta, pješačkih staza…

Prioritetni zahvati koji su obuhvaćeni aktivnostima ove predmetne nabave, žurno po potpisivanju ugovora, planirani su na nerazvrstanim cestama  Puta Petrića te ulica Ivana Meštrovića i Nikole Jurišića. Također, veliki dio aktivnosti na uređenju nerazvrstanih cesta pratit će provedbu projekta Aglomeracije Zadar – Petrčane u više gradskih četvrti.

Gospodarski subjekt mora dokazati da je u godini u kojoj je započeo postupak javne nabave i tijekom pet godina koje prethode toj godini izvršio radove iste ili slične predmetu nabave. Zbroj vrijednosti najviše 3 izvršena rada mora biti minimalno u visini procijenjene vrijednosti nabave. Gospodarski subjekt na taj način dokazuje da ima potrebno iskustvo, znanje i sposobnost te da je s obzirom na opseg, predmet i procijenjenu vrijednost nabave sposoban kvalitetno izvršiti radove koji su predmet nabave. Također, izvođač radova se obvezuje da će po potrebi izvoditi radove subotom, nedjeljom, praznikom, danju i noću po ponuđenim jediničnim cijenama.

Procijenjena vrijednost ove nabave je 2.368.000,00 EUR bez PDV-a, a predmetni poslovi ugovaraju se na rok od dvije godine. Pritom, treba istaknuti kako se ova nabava u pravilu raspisuje šest mjeseci od roka isteka važećeg ugovora, ali zbog donošenja proračuna početkom rujna to nije bilo zakonski moguće. Kako ugovor s trenutnim koncesionarom ističe 31. prosinca ove godine, postoji mogućnost da se izbor budućeg koncesionara na poslovima održavanja nerazvrstanih cesta Grada Zadra odgodi i nakon tog roka, a što bi utjecalo i na planirane aktivnosti početkom iduće godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ GRADA: Poziv udrugama i ustanovama u kulturi i tehničkoj kulturi na potpis ugovora

Objavljeno

-

By

Pozivaju se udruge i ustanove u kulturi i tehničkoj kulturi kojima Grad nije osnivač  na potpis svojih ugovora za sredstva koja su im osigurana u Proračunu Upravnog odjela za kulturu i sport, od ponedjeljka 16. rujna 2024., stoji u objavi iz Grada.

Ugovori će biti potpisani na pune iznose koji su udrugama dodijeljeni, te će korisnici imati priliku realizirati pravo na sredstva za programe koji su održani tijekom cijele kalendarske 2024. godine, odnosno u periodu prije i nakon donošenja Proračuna (od 1. 1. 2024. sve do kraja ove godine), za programe koje su prijavili u prijavi za Javni poziv u kulturi i tehničkoj kulturi.

Za sve informacije dostupni su djelatnici Odjela na mail: kultura@grad-zadar.hr i na telefon 023 208 070.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu