Connect with us

Magazin

Ako pijete ove lijekove, izbjegavajte čokoladu!

Objavljeno

-

Generalni direktor ljekarne Yurek Pharmacy Peter Yurek upozorio je da čokolada u kombinaciji s nekim lijekovima može biti opasna. “Tko ne voli čokoladu? Ukusna je, utješna i prepuna zdravih spojeva koji snižavaju krvni tlak, smanjuju upale i jača snagu mozga. Ali prije nego što se najedete ‘u ime zdravlja’, provjerite svoje lijekove! Neke kombinacije mogu biti opasne!”, istaknuo je farmaceut. Kakao i čokolada su blagi psihostimulansi i sadrže kofein. Što je čokolada tamnija, to sadrži više kofeina, piše net.hr.

“Za većinu nas to je dobro, ali može pojačati učinke stimulansa kao što su Ritalin i Adderall ili umanjiti učinke sedativa kao što su Ambien (zolpidem) ili Lunesta. Također, može povećati nuspojave lijekova za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB)”, otkrio je stručnjak.

“Čokolada također sadrži derivat aminokiseline zvan tiramin, koji se također nalazi u crnom vinu, nekim sirevima i pivu. Tiramin može izazvati oštre skokove krvnog tlaka kod onih koji uzimaju antidepresive inhibitore monoaminooksidaze (MAO) kao što su Nardil (fenelzin), Parnate (tranilcipromin) ili Manerix (moklobemid). Ta interakcija može biti opasna”, upozorio je Yurek.

Čokolada može usporiti zgrušavanje krvi
Čokolada sadrži dovoljno masti da se suprotstavi lijekovima za snižavanje kolesterola kao što su Lipitor ili Crestor. Također može potaknuti oslobađanje prirodnog histamina u vašem tijelu te uzrokovati migrene kod nekih ljudi.

“Čokolada može učiniti nesteroidne protuupalne lijekove poput ibuprofena (Advil) i naproksena (Aleve) manje učinkovitima i potaknuti vaš želudac na prekomjernu proizvodnju kiseline te tako uzrokovati neugodne probavne probleme”, istaknuo je stručnjak te je otkrio da čokolada može usporiti zgrušavanje krvi.

“Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, antikoagulante poput varfarina ili antitrombocite poput aspirina, trebali biste znati da čokolada, poput češnjaka, može usporiti zgrušavanje krvi te povećati rizik od modrica i krvarenja.”

“Nezaslađena tamna čokolada ima značajne zdravstvene prednosti, ali iznenađujuće interakcije s lijekovima. Razgovarajte sa svojim farmaceutom o svim mogućim interakcijama između hrane i vaših lijekova. Trebali biste znati kada vaša hrana radi protiv vas, čak i kada je to ukusna čokolada!”, upozorio je na kraju Yurek.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Znanost otkriva zašto su psi toliko sretni kada nas vide

Objavljeno

-

Svi vlasnici pasa poznaju onaj osjećaj kada otvore vrata, a njihov ljubimac dočeka s veseljem i mahanjem repa. No, što uzrokuje tu reakciju? Znanost pokazuje da nije samo riječ o ljubavi. Između pasa i ljudi odvija se dublja biološka i emocionalna veza. Moderna istraživanja kažu da je ključnu ulogu ima hormon oksitocin, poznat i kao “hormon ljubavi”. Ovaj hormon, koji se oslobađa tijekom pozitivnih interakcija, stvara osjećaj povezanosti, povjerenja i empatije između ljudi i pasa.

Psi, potomci vukova, razvili su iznimne socijalne vještine koje im omogućuju tumačenje ljudskih emocija, gesta i izraza lica. Moderni istraživački postupci pokazali su da psi i ljudi dijele slične reakcije na pozitivne podražaje. Ova posebna veza, oblikovana kroz tisućljeća, omogućila je psima da se prilagode životu uz ljude te pruže društvo, vjernost i emocionalnu podršku. Kada provodite vrijeme sa svojim psom i pokazujete mu ljubav, bilo kroz maženje, igru ili jednostavno pogled, i vi i vaš pas oslobađate oksitocin. To stvara povratnu petlju ljubavi koja produbljuje vaš odnos. Međutim, studije pokazuju da razina oksitocina može varirati. Istraživanje iz 2019. godine, objavljeno u časopisu Animals, otkrilo je da dugotrajna poznanstva s psom ne znače nužno i veće razine oksitocina – važnija je sama interakcija.

Kako su psi i ljudi postali nerazdvojni?
Veza između ljudi i pasa jedan je od najzanimljivijih primjera koevolucije. Psi su se tijekom stoljeća razvili iz vukova u životinje koje su nevjerojatno povezane s ljudima, s vještinama poput tumačenja naših osjećaja i ponašanja. Za razliku od svojih vučjih predaka, psi su razvili izvanrednu osjetljivost prema ljudskim emocijama te prate naše raspoloženje, bilo da smo sretni ili pod stresom. Zahvaljujući procesu pripitomljavanja, psi su razvili osobine poput socijalne inteligencije i vjernosti koje su im pomogle da se još dublje uklope u ljudski svijet.

 
Nastavi čitati

Magazin

Liječnik upozorava da jednu vrstu kašlja ne smijemo ignorirati

Objavljeno

-

Često su kašljevi samo obična smetnja koja se javlja tijekom sezone prehlada i gripe. Međutim, od pojave COVID-a, kašalj kod mnogih izaziva nelagodu. Iako neki kašljevi nisu zabrinjavajući, drugi mogu ukazivati na ozbiljniji problem, zbog čega je posjet liječniku neophodan.

“Kašalj koji traje dulje od tri tjedna izvan tipične respiratorne infekcije uvijek treba provjeriti kod liječnika”, kaže liječnik dr. Bryan Cochran za Parade. Kašalj s dodatnim simptomima poput umora, grlobolje i otečenih limfnih čvorova može ukazivati na infekciju koja traje do dva tjedna.

Dr. Cochran napominje da neobjašnjivi kašalj može biti uzrokovan blagim stvarima poput nuspojava lijekova, ali i ozbiljnim stanjima poput raka. Glavni medicinski službenik na Sveučilištu Michigan, dr. Michael Weiner, također naglašava važnost odlaska liječniku ako kašalj traje dulje od tri tjedna.

Karakteristike kašlja nisu dovoljne da se odredi njegov uzrok
Kašljevi koji traju od tri do osam tjedana nazivaju se upornima, dok oni koji traju dulje od osam tjedana spadaju u kronične kašljeve. Uporni kašljevi često su povezani s neliječenom infekcijom ili astmom, dok kronični kašljevi mogu biti znakovi bolesti poput astme, GERD-a ili KOPB-a.

Dakle, najopasniji kašalj koji ne smijemo ignorirati jest onaj koji traje dulje od tri tjedna i nije povezan s tipičnom respiratornom infekcijom, kao što su prehlada ili gripa. Ipak, dr. Cochran upozorava da kvaliteta i zvuk kašlja sami po sebi nisu dovoljni za procjenu uzroka i ozbiljnosti: “Važno je posjetiti liječnika jer karakteristike kašlja nisu dovoljne da se odredi njegov uzrok.”

Stoga, ako primijetimo kašalj koji nije povezan s respiratornim simptomima, dr. Cochran savjetuje posjet liječniku. Tijekom pregleda liječnik može provesti pretrage i snimanja ili obustaviti lijek koji bi mogao uzrokovati kašalj.

 
Nastavi čitati

Magazin

Horoskopski znakovi koji se trude biti kreativni, ali im to nimalo ne ide od ruke

Objavljeno

-

Svi poznajemo barem nekoliko ljudi koji se svim silama trude biti kreativni, no bez obzira na taj trud, to im nikako ne uspijeva. Kreativnost nije samo stvar inspiracije, nekima je jednostavno urođena, dok drugi muku muče s idejama koje nikako ne ispadaju kako su zamislili. U nastavku donosimo o kojim je nesuđenim kreativcima riječ.

Jarac
Ozbiljni i metodični, ljudi rođeni u znaku Jarca ne mogu si pomoći a da ni tijekom svoje kreativnosti ne budu maksimalno precizni. Jarac će se tako ozbiljno posvetiti onomu što radi da će ono više izgledati kao tehnički nacrt nego nešto iz svijeta umjetnosti. Primjerice, kad Jarac odluči slikati, svaki će potez kistom biti promišljen do posljednje sitnice, a rezultat često podsjeća na primjerak iz udžbenika kako pravilno slikati po koracima. Osobe rođene u znaku Jarca svim se silama trude biti kreativne, ali ta njihova strana jednostavno uvijek skrene prema analizi i strukturi.

Djevica
Djevice su prirodni perfekcionisti i uvijek traže red u svemu što rade, pa kada odluče biti kreativne, rezultat može biti previše savršen. Na primjer, kad Djevica odluči napraviti kolaž, svaki komadić papira bit će pažljivo izrezan pod kutem od 90 stupnjeva, a cijeli kolaž izgledat će više kao tablica nego kao umjetničko djelo.

Ili, kad pokušaju nešto napisati, svaka rečenica završava kao savršeno organiziran popis s podnaslovima i brojevima. Iako im se ne može osporiti trud, Djevice ponekad zaborave da kreativnost znači i malo kaosa i slobode, ali za njih je to jednostavno previše.

Bik
Kada Bikovi pokušaju biti kreativni, sve završava kao veliki projekt koji na kraju ne izgleda baš spektakularno. Bik će, na primjer, krenuti u izradu keramičkih tanjura za svoju kuhinju, odlučan da stvori nešto što izgleda umjetnički, ali nakon cijelog dana rada, završit će s tanjurima koji podsjećaju na pločice iz garaže. Bikovi su poznati i po ljubavi prema hrani, pa često pokušaju biti kreativni u kuhinji, samo da bi na kraju napravili jelo s toliko sastojaka i ukrasa da nitko ne zna što jede. Njihov trud je simpatičan, ali završni rezultat? Pa, barem su se potrudili.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu