Magazin
Ovu tekućinu smo uvijek bacali, a sada je proglašena superhranom
Istraživanja su pokazala da prethodno odbačeni nusproizvod proizvodnje maslinova ulja sadrži brojna svojstva korisna za zdravlje. Maslinovo ulje – opisano kao “tekuće zlato” u Homerovoj “Ilijadi” – poznato je po svojim zdravstvenim prednostima. Ne samo da je ukusna, već je i protuupalna, dobra za crijeva, dobra za srce i može nam pomoći da se osjećamo sretnije i živimo dulje, piše Guardian.
Ali znanstvenici sada usmjeravaju pozornost na mutni, smeđi i prethodno odbačeni nusprodukt njegove proizvodnje – otpadnu vodu iz mlina za masline – i otkrili su da bi to mogla biti još moćnija superhrana.
Bolja i od samog ulja
Vode i vodenasti talog ostaju nakon što su masline samljevene i njihovo ulje odvojeno. Istraživanja su pokazala da mogu pomoći u oporavku nakon vježbanja, poboljšati metabolizam te imaju potencijal da pomognu kod nekih kardiovaskularnih i neuroloških stanja.
Nakon što su čuli reakcije uzgajivača maslina koji su otpadnu vodu počeli da piju iz zdravstvenih razloga, znanstvenike je to zaintrigiralo i počeli su sa istraživanjem. Po njima je ova tamna, gorka i zamućena tekućina jednako – a možda i više – hranljiva od dobivenog ulja. Smatra se da otpadne vode iz proizvodnje maslinovog ulja sadrže najmanje 10 puta veću količinu fitohemikalija od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a koje se smatra njihovim bogatim izvorom.
Talijanska znanstvenica Adriana Albini, prva Talijanka koja je izabrana u upravni odbor Američke organizacije za istraživanje raka, proučava je posljednjih 10 godina. Sa svojim timom provela je brojne studije o ekstraktu maslina i otkrila da on može biti od pomoći u prevenciji i liječenju određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate, debelog crijeva i dojke.
Pomoć u borbi protiv raka
“Jedina obrana biljaka je proizvodnja sekundarnih ili tercijarnih metabolita, koji štite od parazita. Mnogi od tih metabolita su otrovi i znamo da u određenim koncentracijama otrovi mogu biti terapeutski. Arsen, na primjer, može biti od pomoći u liječenju leukemije. Ideja je da nam ovi metaboliti mogu pomoći u obrani od raka. Ono što biljke koriste za svoje zdravlje možemo i mi za svoje“, zaključuje Albini.
Konzumiranje hrane bogate ovim korisnim kemikalijama biljnog porekla, poput one u mediteranskoj prehrani, povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti.
Pronađen u maslinama i maslinovom ulju, hidroksitirozol bi, kako su pokazala istraživanja, mogao pomoći zdravlju mozga i srca, kao i smanjiti upale, što je dobro za cjelokupno zdravlje.
To je ono što je Albini ponajviše zainteresiralo za proučavanje otpadnih voda nastalih u proizvodnji maslinovog ulja, kao i njihove konzistencije.
Magazin
Znanost otkriva zašto su psi toliko sretni kada nas vide
Svi vlasnici pasa poznaju onaj osjećaj kada otvore vrata, a njihov ljubimac dočeka s veseljem i mahanjem repa. No, što uzrokuje tu reakciju? Znanost pokazuje da nije samo riječ o ljubavi. Između pasa i ljudi odvija se dublja biološka i emocionalna veza. Moderna istraživanja kažu da je ključnu ulogu ima hormon oksitocin, poznat i kao “hormon ljubavi”. Ovaj hormon, koji se oslobađa tijekom pozitivnih interakcija, stvara osjećaj povezanosti, povjerenja i empatije između ljudi i pasa.
Psi, potomci vukova, razvili su iznimne socijalne vještine koje im omogućuju tumačenje ljudskih emocija, gesta i izraza lica. Moderni istraživački postupci pokazali su da psi i ljudi dijele slične reakcije na pozitivne podražaje. Ova posebna veza, oblikovana kroz tisućljeća, omogućila je psima da se prilagode životu uz ljude te pruže društvo, vjernost i emocionalnu podršku. Kada provodite vrijeme sa svojim psom i pokazujete mu ljubav, bilo kroz maženje, igru ili jednostavno pogled, i vi i vaš pas oslobađate oksitocin. To stvara povratnu petlju ljubavi koja produbljuje vaš odnos. Međutim, studije pokazuju da razina oksitocina može varirati. Istraživanje iz 2019. godine, objavljeno u časopisu Animals, otkrilo je da dugotrajna poznanstva s psom ne znače nužno i veće razine oksitocina – važnija je sama interakcija.
Kako su psi i ljudi postali nerazdvojni?
Veza između ljudi i pasa jedan je od najzanimljivijih primjera koevolucije. Psi su se tijekom stoljeća razvili iz vukova u životinje koje su nevjerojatno povezane s ljudima, s vještinama poput tumačenja naših osjećaja i ponašanja. Za razliku od svojih vučjih predaka, psi su razvili izvanrednu osjetljivost prema ljudskim emocijama te prate naše raspoloženje, bilo da smo sretni ili pod stresom. Zahvaljujući procesu pripitomljavanja, psi su razvili osobine poput socijalne inteligencije i vjernosti koje su im pomogle da se još dublje uklope u ljudski svijet.
Magazin
Liječnik upozorava da jednu vrstu kašlja ne smijemo ignorirati
Često su kašljevi samo obična smetnja koja se javlja tijekom sezone prehlada i gripe. Međutim, od pojave COVID-a, kašalj kod mnogih izaziva nelagodu. Iako neki kašljevi nisu zabrinjavajući, drugi mogu ukazivati na ozbiljniji problem, zbog čega je posjet liječniku neophodan.
“Kašalj koji traje dulje od tri tjedna izvan tipične respiratorne infekcije uvijek treba provjeriti kod liječnika”, kaže liječnik dr. Bryan Cochran za Parade. Kašalj s dodatnim simptomima poput umora, grlobolje i otečenih limfnih čvorova može ukazivati na infekciju koja traje do dva tjedna.
Dr. Cochran napominje da neobjašnjivi kašalj može biti uzrokovan blagim stvarima poput nuspojava lijekova, ali i ozbiljnim stanjima poput raka. Glavni medicinski službenik na Sveučilištu Michigan, dr. Michael Weiner, također naglašava važnost odlaska liječniku ako kašalj traje dulje od tri tjedna.
Karakteristike kašlja nisu dovoljne da se odredi njegov uzrok
Kašljevi koji traju od tri do osam tjedana nazivaju se upornima, dok oni koji traju dulje od osam tjedana spadaju u kronične kašljeve. Uporni kašljevi često su povezani s neliječenom infekcijom ili astmom, dok kronični kašljevi mogu biti znakovi bolesti poput astme, GERD-a ili KOPB-a.
Dakle, najopasniji kašalj koji ne smijemo ignorirati jest onaj koji traje dulje od tri tjedna i nije povezan s tipičnom respiratornom infekcijom, kao što su prehlada ili gripa. Ipak, dr. Cochran upozorava da kvaliteta i zvuk kašlja sami po sebi nisu dovoljni za procjenu uzroka i ozbiljnosti: “Važno je posjetiti liječnika jer karakteristike kašlja nisu dovoljne da se odredi njegov uzrok.”
Stoga, ako primijetimo kašalj koji nije povezan s respiratornim simptomima, dr. Cochran savjetuje posjet liječniku. Tijekom pregleda liječnik može provesti pretrage i snimanja ili obustaviti lijek koji bi mogao uzrokovati kašalj.
Magazin
Horoskopski znakovi koji se trude biti kreativni, ali im to nimalo ne ide od ruke
Svi poznajemo barem nekoliko ljudi koji se svim silama trude biti kreativni, no bez obzira na taj trud, to im nikako ne uspijeva. Kreativnost nije samo stvar inspiracije, nekima je jednostavno urođena, dok drugi muku muče s idejama koje nikako ne ispadaju kako su zamislili. U nastavku donosimo o kojim je nesuđenim kreativcima riječ.
Jarac
Ozbiljni i metodični, ljudi rođeni u znaku Jarca ne mogu si pomoći a da ni tijekom svoje kreativnosti ne budu maksimalno precizni. Jarac će se tako ozbiljno posvetiti onomu što radi da će ono više izgledati kao tehnički nacrt nego nešto iz svijeta umjetnosti. Primjerice, kad Jarac odluči slikati, svaki će potez kistom biti promišljen do posljednje sitnice, a rezultat često podsjeća na primjerak iz udžbenika kako pravilno slikati po koracima. Osobe rođene u znaku Jarca svim se silama trude biti kreativne, ali ta njihova strana jednostavno uvijek skrene prema analizi i strukturi.
Djevica
Djevice su prirodni perfekcionisti i uvijek traže red u svemu što rade, pa kada odluče biti kreativne, rezultat može biti previše savršen. Na primjer, kad Djevica odluči napraviti kolaž, svaki komadić papira bit će pažljivo izrezan pod kutem od 90 stupnjeva, a cijeli kolaž izgledat će više kao tablica nego kao umjetničko djelo.
Ili, kad pokušaju nešto napisati, svaka rečenica završava kao savršeno organiziran popis s podnaslovima i brojevima. Iako im se ne može osporiti trud, Djevice ponekad zaborave da kreativnost znači i malo kaosa i slobode, ali za njih je to jednostavno previše.
Bik
Kada Bikovi pokušaju biti kreativni, sve završava kao veliki projekt koji na kraju ne izgleda baš spektakularno. Bik će, na primjer, krenuti u izradu keramičkih tanjura za svoju kuhinju, odlučan da stvori nešto što izgleda umjetnički, ali nakon cijelog dana rada, završit će s tanjurima koji podsjećaju na pločice iz garaže. Bikovi su poznati i po ljubavi prema hrani, pa često pokušaju biti kreativni u kuhinji, samo da bi na kraju napravili jelo s toliko sastojaka i ukrasa da nitko ne zna što jede. Njihov trud je simpatičan, ali završni rezultat? Pa, barem su se potrudili.
-
Hrvatska3 dana prije
ZNATE LI KADA I ŠTO SLAVIMO? 31. listopada je Svjetski dan štednje, 1. studenog Svi sveti, a pokojnih se sjećamo 2. studenog…
-
Hrvatska1 dan prije
BLAGDAN SVIH SVETIH / Znate li što danas slavimo?
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 sata prije
DUŠNI DAN / Danas se obilaze groblja i pale svijeće. Večeras u katedrali misa za sve vjerne mrtve
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 dan prije
PRODUŽENI VIKEND / Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru danas i u nedjelju…