Connect with us

magazin

Imate li u kuhinji bilo koji od ova četiri predmeta? Bacite ih, ugrožavaju zdravlje!

Objavljeno

-

Unsplash

Oni koji često koriste i pripremaju hranu određenim kuhinjskim priborom koji imaju već duže vrijeme, trebali bi razmisliti o kupnji novijih modela ako su njihovi trenutni zastarjeli i istrošeni.

Kuhinjski pribor i posuđe kao dio svakodnevnog života značajno pridonose pripremi obiteljskih obroka i društvenih okupljanja, ali s vremenom mogu postati opasni za korištenje dovodeći u opasnost kuhanje i sigurnost u kućanstvu.

Bohdan Duha, direktor tvrtke CreoGlass, naglašava potrebu za njihovim periodičnim pregledom i obnovom, piše Express.

Kuhinjski pribor se mora mijenjati

Komentirao je: “Kuhinjsko posuđe se često zanemaruje, ali može značajno utjecati na vaše iskustvo kuhanja i cjelokupno zdravlje. Pobrinite se da je posuđe u dobrom stanju.”

Nabrojio je četiri kuhinjska predmeta koja “trebate odmah baciti u smeće”. Iako mnogi godinama čuvaju kuhinjsko posuđe, njegovo obnavljanje je imperativ za očuvanje vaše dobrobiti.

1. Oštećene tave koje se ne lijepe

Neprianjajuće tave nužne su u svakoj kuhinji, omiljene zbog jednostavne upotrebe i jednostavnog čišćenja. Međutim, ako se neprianjajuća površina počne trošiti s krhotinama ili ogrebotinama, može otpustiti štetne tvari poput PFOA ili PTFE u vaše obroke. Ove tvari mogu predstavljati značajnu opasnost po zdravlje, posebno kada se tava jako zagrije. Korištenje oštećene neprianjajuće tave ne samo da ugrožava sigurnost vašeg posuđa, već utječe i na okus jer se hrana može zalijepiti za izloženi metal i zagorjeti.

Duha je upozorio korisnike: “Ako neprianjajuće tave pokazuju znakove istrošenosti, kao što su ogrebotine, krhotine ili izblijeđeni premaz, vrijeme je da ih zamijenite. Potražite visokokvalitetno neprianjajuće posuđe koje ne sadrži PFOA , ili razmislite o prelasku na alternative kao što su nehrđajući čelik ili lijevano željezo, koji su izdržljiviji i mogu podnijeti više temperature bez opasnosti od ispuštanja toksina.”

Osim toga, Duha je preporučio redovito održavanje, uključujući korištenje drvenog ili silikonskog pribora umjesto metalnih strugala kako bi se produžio život neprianjajućih tava.

2. Dotrajale drvene kuhače

Drvene kuhače se koriste u mnogim kuhinjama, ali s vremenom se mogu istrošiti, napuknuti ili raspuknuti. Porozna priroda drva olakšava česticama hrane, vlazi i bakterijama da prodru u te pukotine, stvarajući pogodno tlo za gljivice, zbog kojih se možete razboljeti. To ne samo da predstavlja rizik za higijenu, već može utjecati i na okus jela. Osim toga, krhotine istrošenih drvenih kuhača mogu se odlomiti u hranu, što predstavlja opasnost od gušenja ili ozljede, prenosi Net.hr.

Duha je naglasio: “Redovito pregledavajte svoje drveno posuđe ima li znakova oštećenja, poput pukotina, promjene boje ili neugodnog mirisa. Ako vaše kuhače pokazuju bilo koji od ovih znakova, vrijeme je da ih zamijenite. Razmislite o ulaganju u drveno posuđe izrađeno od tvrđeg drva poput javora ili masline, koje je otpornije i manje upija vlagu. Možete prijeći na posuđe od silikona ili bambusa, koje nudi slične prednosti bez iste osjetljivosti na pucanje ili razvoj bakterija.”

3. Zahrđali noževi

Oštar i dobro održavan nož nužan je u svakoj kuhinji, ali kada se hrđa počne pojavljivati, to je znak za uzbunu – da bi mogao biti opasan. Ne samo da hrđa može ugroziti preciznost noža i potencijalno unijeti opasne metalne čestice u hranu, također povećava rizik od ozljeda jer je sklonija klizanju.

Duha savjetuje: “Kako biste spriječili stvaranje hrđe u budućnosti, pobrinite se da vaši noževi budu temeljito osušeni nakon pranja i izbjegavajte ih ostavljati u vlažnim uvjetima. Čuvajte ih u stalku za noževe ili u umetku za ladice kako bi oštrice bile suhe i sigurne. Redovito podmazivanje noževa, posebno oštrica od ugljičnog čelika, također može pomoći u njihovoj zaštiti od hrđe.”

4. Iskrivljeno plastično posuđe

Iako je plastično posuđe uobičajeno u mnogim kuhinjama, kada se počne topiti ili savijati, vrijeme je da razmislite o zamjeni.

“Plastično posuđe, iako je pristupačno i svestrano, nije neuništivo. Visoka temperatura može uzrokovati njihovo topljenje, iskrivljenje ili čak otpuštanje štetnih kemikalija poput BPA ili ftalata u hranu”, upozorava Duha.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Šest primjera ponašanja majki i očeva koji se smatraju dobrim roditeljima

Objavljeno

-

Biti dobar roditelj jedan je od ciljeva mnogim majkama i očevima. Oni svojim primjerom i savjetima žele odgojiti ljude na koje će se ponositi, ne samo zbog njihova uspjeha, već zbog toga kakvi su odrasli ljudi izrasli. Baš kao i djeca, roditelji neprestano uče, razvijaju se i prilagođavaju.

Iz portala The Times of India izdvojili su šest primjera ponašanja roditelja koji su prava definicija dobrog roditeljstva. Rezultat “dobrog” roditeljstva često se vidi na sretnoj, dobroj i uspješnoj djeci koja su imala pravu podršku i roditelje kojima su se mogla obratiti za pomoć i savjet.

Uključivanje u život djeteta
Sudjelujte u životu svog djeteta. Biti pažljiv roditelj zahtijeva trud i vrijeme te često od roditelja zahtijeva preispitivanje i reorganizaciju svojih prioriteta. To često podrazumijeva stavljanje potreba djeteta ispred vlastitih želja. Psiholozi savjetuju: “Budite prisutni i fizički i mentalno. Sudjelovanje ne znači obavljanje ili popravljanje djetetovih zadaća.”

Pratite razvoj djeteta
Budite u tijeku s razvojem svog djeteta koje svakim danom sve više odrasta. Razmislite o tome kako se ponašanje djeteta mijenja s godinama. Ista želja za neovisnošću koja tjera vaše trogodišnje dijete da stalno govori “ne”, motivira ga i da nauči koristiti toalet. Vaše trinaestogodišnje dijete možda je za večerom prkosno upravo zbog intelektualnog razvoja koji ga čini znatiželjnim i zainteresiranim u školi, prenosi The Times of India.

Prihvatite svoju djecu u potpunosti kakva jesu
Dijete se osjeća sigurno kada je prihvaćeno bezuvjetno. To se svodi na jednu ključnu lekciju koju trebamo prenijeti djeci: “Volim te jer si moje dijete, a ne zbog onoga što radiš ili postižeš.” Naša ljubav i privrženost ne bi trebale ovisiti o njihovim postignućima, ponašanju ili ocjenama.

Stvorite okolinu u kojoj će sigurno i sretno odrastati
Ako već imate dijete, sve što trebate učiniti jest osigurati poticajnu, podržavajuću i stimulativnu okolinu. Zapravo, ne morate ništa posebno učiti. Vrijeme učenja dolazi s djetetom. Djeca možda ne razumiju što je dobro, što je opasno i slične koncepte.

“Kao roditelj, imate uvid u svijet oko sebe koji njima nedostaje. Ako vidite da idu prema opasnosti, usmjerite ih. Inače, djeca često znaju živjeti sretnije od nas. Učite od njih”, piše The Times of India.

Pokažite zahvalnost
Izražavanjem zahvalnosti, dijete se osjeća važno. Jedan od najsnažnijih poticaja za moralno djelovanje je zahvalnost. Djeca će biti sklonija dobro se ponašati ako ih “uhvatimo” u dobrom djelu i pokažemo im koliko to cijenimo. Na primjer, možete reći: “Hvala što si mi pomogao s mlađim bratom.” Pisanje kratke poruke ohrabrenja još je jedan način da pokažete koliko cijenite svoje dijete.

Postavite jasne granice i prezentirajte posljedice
Kako piše The Times of India, djeca napreduju kada imaju jasno postavljene granice. Uspostavljanje jasnih pravila i posljedica ima snažan utjecaj na njihovo ponašanje i način na koji reagiraju na različite situacije. Granice, također, pružaju strukturu njihovoj rutini te pomažu djeci da se osjećaju sigurno i ugodno. Osim toga, granice ih uče razlikovati ispravno od pogrešnog.

 
Nastavi čitati

Magazin

Studija: Ispijanje kave ujutro ima više prednosti od drugih doba dana

Objavljeno

-

Jutarnje ispijanje kave moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tijekom dana, prema novom istraživanju, piše u srijedu njemačka agencija DPA.

Istraživači su htjeli vidjeti utječe li doba dana u kojem ljudi ispijaju kavu na njihovo zdravlje. Proučavali su više od 40.000 odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama u sklopu dugoročnih studija koje se bave zdravljem, prehranom i životnim stilom.

Otkrili su dva različita uzorka ispijanja kave: oni koji kavu piju prijepodne i oni koji je piju tijekom cijelog dana. Više od trećine (36 posto) sudionika kavu je ispijalo ujutro, a 14 posto njih tijekom cijelog dana.

Tim istraživača predvođen stručnjacima sa Sveučilišta Tulane u SAD-u promatrao je sudionike gotovo deset godina. Tijekom daljnjeg praćenja, umrlo je 4295 sudionika. Uzevši u obzir razne čimbenike, istraživači su ustanovili da su osobe koje su kavu pile ujutro imale 16 posto manje šanse da umru od onih koji kavu nisu pili uopće. Također, imale su 31 posto manje šanse da umru od srčane bolesti.

Za osobe koje su tijekom cijelog dana pile kavu, nije bilo smanjenja rizika u usporedbi s onima koji nisu pili kavu.

“Ispijanje kave ujutro možda je snažnije povezano s nižim rizikom od smrtnosti nego ispijanje kave kasnije tijekom dana”, napisali su istraživači u časopisu European Heart Journal.

Nije važno samo pijemo li kavu i koliko, već i doba dana kada je pijemo
Glavni autor studije, Lu Qi sa Sveučilišta Tulane, rekao je: “Dosadašnje istraživanje upućuje na to da ispijanje kave ne povećava rizik od bolesti srca i krvnih žila, a čini se da i smanjuje rizik od nekih kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2.”

“S obzirom na učinke koje kofein ima na naša tijela, željeli smo vidjeti utječe li doba dana kada pijemo kavu na zdravlje srca.”

“Naši nalazi upućuju na to da nije važno samo pijete li kavu i koliko, već i doba dana kada je pijete. U pravilu, ne dajemo savjete o tajmingu u našim preporukama za dijetu, no možda bismo to trebali razmotriti u budućnosti”, dodao je.

Naglasio je da ovo istraživanje ne otkriva zašto ispijanje kave smanjuje rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.

“Moguće objašnjenje jest da bi konzumacija kave poslijepodne mogla poremetiti cirkadijani ritam i razine hormona poput melatonina. To pak dovodi do promjena u kardiovaskularnim rizičnim čimbenicima, poput upala i krvnog tlaka.”

 
Nastavi čitati

Magazin

Čaša mlijeka dnevno smanjuje rizik od jedne vrste raka za gotovo petinu

Objavljeno

-

By

Konzumiranje čaše mlijeka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća provedena studija ovog tipa. Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu kažu da su pronašli dosad najjači dokaz o tomu da kalcij štiti od razvoja ove smrtonosne bolesti. Tim je otkrio i da svakodnevno konzumiranje čaše vina povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Stručnjaci koji su proveli studiju podsjećaju da bi ljudi trebali voditi računa o uravnoteženoj prehrani, održavati zdravu tjelesnu težinu i, ako puše, trebali bi prestati – sve to kako bi smanjili rizik od razvoja raka crijeva. Od te bolesti u Velikoj Britaniji svake godine oboli 44.000 ljudi.

Rezultati njihova istraživanja ukazuju na to da će svakoj dvadesetoj ženi i svakom sedamnaestom muškarcu u Velikoj Britaniji tijekom života biti dijagnosticiran rak crijeva.

Više od polovine takvih slučajeva moguće je spriječiti. Znanstvenici tvrde da ih je 13 posto prouzročeno konzumiranjem mesnih prerađevina, a 11 posto prekomjernom težinom i pretilošću.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, proučavalo je 97 prehrambenih čimbenika i njihov utjecaj na rizik od razvoja raka crijeva među 542.778 žena koje su sudjelovale u studiji o zdravlju žena u svijetu koja se provodi pod nazivom Million Women Study. Riječ je o jednoj od najvećih prospektivnih studija o zdravlju žena u svijetu. U njoj je u razdoblju od 1996. do 2001. uključeno više od 1,3 milijuna žena iz Ujedinjenog Kraljevstva i od tada se vodi evidencija o zdravstvenim ishodima. Studija je započeta s ciljem dobivanja pouzdanih informacija o rizicima povezanim s različitim vrstama hormonske terapije u menopauzi, no svrha joj je pružiti informacije o učincima brojnih drugih faktora koji bi mogli utjecati na zdravlje žena s povećanjem njihove životne dobi.

Za vrijeme praćenja u trajanju od gotovo 17 godina u 12.251 žene razvio se rak crijeva, pri čemu su manjak kalcija i konzumiranje alkohola imali najsnažniji učinak na razvoj promjena povezanih s razvojem raka crijeva u odnosu na sve ostale proučavane prehrambene faktore.

Znanstvenici su ustanovili da je prosječno dodatnih 300 mg kalcija dnevno, što odgovara velikoj čaši mlijeka od 240 ml ili nekoliko čašica jogurta, rezultiralo 17-postotnim smanjenjem od opasnosti od razvoja raka crijeva.

Studija je otkrila i da kalcij slično djeluje na sprečavanje razvoja raka crijeva bez obzira na to konzumira li se iz mliječnih ili nemliječnih izvora, što ukazuje na to da je glavni faktor smanjenja rizika upravo – kalcij. U studiji se nije ispitivao učinak suplemenata kalcija.

Istraživači kažu da je u obzir uzeta konzumacija kalcija iz mlijeka (uključujući i onog dodanog u čaj i kavu), kalcija iz jogurta, povrća i ostalih izvora, no povezanost s proizvodima od sira i sladoledom nije jasno navedena u studiji. Ipak tvrde da ne postoji poseban razlog zbog kojega se u obzir na bi uzeli i proizvodi od sira, kao i sladoled. Možda sudionici studije jednostavno nisu konzumirali veće količine ni jedne ni druge namirnice.

Istraživači su su otkrili i to da 20 grama alkohola dnevno (što je jednako srednje velikoj čaši vina ili količini od pola litre piva) povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Studijom su potvrđeni i otprije poznati podaci po kojima mesne prerađevine i crveno meso povećavaju rizik od razvoja raka crijeva, preciznije, konzumiranje 30 g tih namirnica dnevno povezano je s povećanjem rizika od 8 posto.

Voditeljica studije, dr. Keren Papier, rekla je da treba provesti dodatna istraživanja, ali je istaknula da je “riječ o najopsežnijoj ikada dosad provedenoj pojedinačnoj studiji o odnosu između prehrane i razvoja raka crijeva koja ističe zaštitnu ulogu kalcija u potencijalnom razvoju ove bolesti.”

Istraživači tvrde da bi zaštitna uloga kalcija mogla biti povezana sa sposobnošću ovoga najzastupljenijeg minerala u ljudskom organizmu da se veže za žučnu kiselinu i slobodne masne kiseline u jednome dijelu crijeva, smanjujući na taj način njihov učinak na poticanje razvoja raka.

I eksperimentalni rad na štakorima pokazao je da više razine kalcija u prehrani mogu pridonijeti zaštiti strukture crijeva, kažu znanstvenici s oksfordskog sveučilišta.

Tvrde kako nema razloga da i muškarci imaju istu korist od kalcija poput žena, s obzirom na to da su ranije provedene studije u kojima je sudjelovala i muška populacija pokazale sličan učinak mliječnih proizvoda na smanjenje rizika od raka crijeva.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu