Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Nadbiskup Zgrablić predvodio misu za početak školske godine za učenike Katoličke osnovne škole ‘Ivo Mašina’

Objavljeno

-

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za blagoslovljeni početak nove školske godine u kojem su sudjelovali učenici i nastavnici Katoličke osnovne škole ‘Ivo Mašina’ u Zadru, u petak, 13. rujna, u crkvi sv. Pavla na Bokanjcu u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup je izrazio zadovoljstvo što u susretu s djecom Bogu može uputiti molitvu za njih na početku nove školske godine, novog razdoblja dobroga i lijepoga pred njima. Poželio je da Duh Sveti ispuni srca učenika, nastavnika i svih nas, da s njegovom dobrotom i ljubavlju možemo služiti jedni drugima i biti međusobna podrška. Zato nam je potrebna snaga i zato zaziv Duha Svetoga, rekao je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je potaknuo djecu da osluškuju glas Boga u sebi. „Kao što prepoznajemo glas osobe koja nas nazove na telefon, kako razgovaramo s nekim koga poznajemo, tako razgovaramo i s Bogom. Ali, ne preko mobitela. S Bogom razgovaramo našim srcem. Boga možemo uvijek pozvati i on nas uvijek zove“, poručio je mons. Zgrablić, istaknuvši da je važno da Boga prepoznamo.

„Bog nas zove svaki dan i želi razgovarati s nama. Svaki dan nam šapće u našem srcu, nešto nam govori. I ti taj glas čuješ. Samo ga moraš prepoznati. Svi želimo biti dobri. Ta želja u nama, da uopće želimo biti dobri, nije nešto što smo tek tako naučili. Želja za dobrotom usađena je u čovjeka. Naša savjest u nama već je Božji glas koji nam govori, šapće i tiho nas poziva da budemo dobri. Tako Bog razgovara s nama“, poručio je mons. Zgrablić.

Čovjek se osjeća dobro kad nekome nešto lijepo učini, kad dobije dobru ocjenu, pomogne roditeljima. „To je Gospodin koji te onda pohvaljuje, koji ti govori da si učinio dobro. Moramo učiti jer to je potrebno, da puno toga znamo u životu. Svaki dan nešto učimo, ne samo u školi. Škola je privilegirano mjesto gdje nešto posebno učimo, razne predmete. Ali, u našem životu nije dovoljno da samo steknemo neke informacije, da budemo poput računala u kojem se pohranjuje puno podataka. Nego je jako važno da slušamo naše srce. I naše srce nam pomaže da slušamo što nam Bog govori. A Bog nam govori i poziva nas na ono što i mi želimo – biti dobri. Jer Božja volja i naša volja u bîti su iste. Bog od nas želi ono što i mi sami želimo. Kad smo dobri, Bog nam je blizu. Zato je potrebno truditi se biti dobar“, potaknuo je mons. Zgrablić.

Nadbiskup je upozorio da moramo vidjeti i što je negativno u našem životu, da bismo to popravili. „Da bi bilo više dobra, da bi škola bila puna dobra, svatko mora početi od sebe. Najprije se svatko osobno mora truditi biti dobar, da popravimo ono što u nama nije dobro. Kad smo mi dobri, onda će i drugi uz nas biti dobri. Naša dobrota potiče drugoga da i drugi bude dobar“, rekao je predvoditelj slavlja. Posvijestiti koliko je to važno potiče i dolazak u crkvu.

„Važno je imati znanje, ali čak je važnije biti dobar. I računala, strojevi, umjetna inteligencija mogu imati puno podataka znanja. A biti dobar možemo samo mi, ljudi. Kroz tu dobrotu Isus je Bog koji dolazi k nama i daje nam svoga Duha Svetoga, da Božja ljubav zahvati naše srce. Jer naša srca su potrebna Božje milosti, Božjeg poticaja, da možemo biti dobri i tako činimo da ovaj svijet bude dobar“, poručio je mons. Zgrablić.

Kao što se učenici trude svaki dan pisati zadaću, učiti, važno je i da se pitaju: „Jesam li danas bio dobar, što sam danas dobro učinio? Što bolje možemo učiniti? Kako mogu biti još bolji?“, potaknuo je nadbiskup, jer i na taj način, tim našim djelom i životom, činimo da svijet bude bolji, a ljudi sretni i radosni.

Nadbiskup je poželio da nastavnici u želji srca za boljitkom svijeta, učenicima prenose dobro s ljubavlju. „Činite drugome ono što biste željeli da drugi vama čini i ne činite drugome što nikad ne biste željeli da drugi vama ne čine. U nastojanju za dobrim i trudu učenja neka vam pomognu Duh Sveti, roditelji i nastavnici“, potaknuo je nadbiskup. Istaknuvši da nije važno imati u svemu ocjenu pet, nego je važan uloženi trud i marljivi rad, nadbiskup je zazvao Božji blagoslov učenju i putu dobrote učenika i njihovih obitelji te nastavnicima.

Don Roland Jelić, ravnatelj škole ‘Ivo Mašina’ koji je koncelebrirao u misi, zahvalio je Bogu za još jednu školsku godinu i nadbiskupu Zgrabliću što je s učenicima i nastavnicima podijelio radost njenog početka. Jelić je zahvalio nadbiskupu na poticaju na dobro i govoru o dobrome, „što je posvijestio da je puno važnije biti čovjek i činiti dobro, nego samo nešto naučiti. Naučiti se može iz knjiga, a dobrotu moramo imati u sebi. Božji blagoslov neka nam pomogne da školska godina bude uspješna, nama na korist i spasenje, a Bogu na slavu“, rekao je don Roland.

Nakon mise, nadbiskup Zgrablić u pratnji don Rolanda pohodio je dva razreda prvaša u njihovim učionicama i ohrabrio ih na početku njihovog školovanja.

Školu ‘Ivo Mašina’ pohađa 377 učenika od prvog do osmog razreda; po dva odjeljenja su od prvog do sedmog razreda i jedno je odjeljenje osmaša.

Ana Bišćan, prof. Hrvatskog jezika u katoličkoj školi, rekla je da na početku školske godine vlada uzbuđenje i radost. „Vesele nas nova dva razreda prvaša i prvi razred osmaša. Rastemo iz godine u godinu sve više i to nas jako raduje. Učenici se vesele zajedničkom druženju i svemu što im donosi nova školska godina. Bitno nam je prenijeti da znaju raspoznati što je više a što manje važno, što ćemo im usaditi u srce. Vodimo se time što je i nadbiskup Zgrablić rekao, da učenici budu dobro i dobri, da jedni prema drugima budu blagi, ponizni i strpljivi, da ih poučimo da nose više ljubavi jedni za druge i da to šire i dalje, u svojim obiteljima i župama“, rekla je Bišćan.

Silvija Mandičić, stručna suradnica u školi ‘Ivo Mašina’, rekla je da nastoje u školi njegovati zajedništvo i radost. „To nam je vrlo važno. Nadbiskup je na misi  naglasio djeci, a to smo i mi pokušali, s tim riječima smo dočekali naše učenike, da je važno da budemo dobri jedni prema drugima. Bitna je ta dobrota. To volimo isticati i u tom smjeru radimo potrebno da školu podignemo na tu razinu i školskim kurikulumom. Specifičnost naše škole koja nas raduje je da svaki razred ima svoga sveca zaštitnika. U tom duhu ćemo i ove godine uploviti u školsku godinu, da uz pomoć i zagovornu molitvu naših zaštitnika i mi budemo barem dijelom nasljedovatelji onoga što Gospodin traži od nas“, istaknula je Mandičić.

I u katoličkoj školi su izazovi kao u drugim školama, ima teškoća i problema s kojima se susreću mladež i roditelji u odgoju, rekla je Mandičić. „Nastojimo imati otvoreno srce za svako dijete. Škola je odgojno – obrazovna ustanova, naglašavamo odgojnu komponentu. Ne zaobići nijedno dijete, imati sluha i srce. Tražimo i Božju pomoć, snagu i milost da Boga stavimo na prvo mjesto i onda se stvari poslože. Vjerujem da to roditelji prepoznaju u razgovoru s nama i u radu učiteljica koje se puno trude i naglašavaju odgojni i vjerski duh. Smatram da današnjem društvu nedostaje Bog. Katolička škola nudi više Boga u našu svakodnevicu u kojoj se lako izgubimo, zato sam sretna što tu radim. Želimo nuditi više Božjeg duha i u našu školsku svakodnevicu“, poručila je Mandičić.

Škola ‘Ivo Mašina’ počela je s radom u zgradi sjemeništa ‘Zmajević 2018. godine, a 2021. godine nastava se počela održavati u novoizgrađenoj školi na Bokanjcu u Zadru. Katolička škola ‘Ivo Mašina’ je osnovna škola za koju vlada najveće zanimanje roditelja za upis djece u Zadarskoj županiji te je ove godine to jedina škola u Županiji koja je imala više zainteresiranih za upis od mogućnosti da to ostvari, zbog nedostatka kapaciteta škole, u odnosu na druge osnovne škole u Zadarskoj županiji gdje je zabilježen pad upisa učenika prvih razreda.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. GTJ

    15. rujna 2024. at 8:03

    U civiliziranom svijetu katoličke škole i fakultete upisiju učenici svih vjerskih pripadnosti, jer, kako govore njihovi obrazovni kurikulumi, primarni im je cilj što bolje i kvalitetnije obrazovanje djece za 21. stoljeće i vremena koja dolaze a ne- puka indoktrinacija mladih generacija! Ugodan dan!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ VODOVODA: U srijedu bez vode i dio Privlake, u četvrtak Murvice Donje

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 19.09.2024. godine  (četvrtak) u vremenu od 08:30 h pa do 13:30 h  biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Murvica Donja u Vukovarskoj ulici.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Vukovarskoj ulici kod kućnog broja 2.  

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 18.09.2024. godine  (srijeda), u vremenu od 08:00 pa do 17:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u mjestu Privlaka u ulicama : Put Stanine, Buvića ulica, Put Škrapavca, te Ulica Alojzije Stepinca.  

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Alojzije Stepinca  kod kućnog broja 86.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Održana manifestacija Olive Island Vibes u Kukljici

Objavljeno

-

By

U Kukljici je od četvrtka do subote uspješno održana manifestacija Olive Island Vibes, posvećena maslini, otočnom načinu života, kulturi i gastronomiji. Događanje je privuklo brojne posjetitelje, nudeći bogat program kroz tri dana.

Prvi dan manifestacije obilježila je radionica prirodne kozmetike koju je vodila Adela Mandel, vlasnica istoimenog OPG-a, te stručno predavanje o maslinarstvu koje je održao dr.sc. Šime Marcelić.

Drugi dan donio je radionicu tradicionalnog pletenja maslinovih grančica pod vodstvom Zorane Tomasov Majpruz, a večer je bila posvećena gastronomiji uz zvuke Olivera Dragojevića. Za goste je kuhao Jakov Meštrović uz svog kolegu Matu Bevandu, pripremivši tri tradicionalna otočka jela na moderan način. Atmosferu je dodatno upotpunila vinarija Trs DJ i saksofonist Ante Valčić.

Treći dan održana je radionica slikanja za djecu, koju je vodila akademska slikarica Paula Mandel, te prvi Olive Island Pub Quiz u caffe baru Reful.

Kroz sva tri dana trajao je sajam otočnih proizvoda, na kojem su sudjelovali OPG Grdaš, Vesna Petrak, OPG Adela Mandel, OPG Lanđin, OPG Smoljan i OPG Rozalinda Banić.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u organizaciji prvog izdanja Olive Island Vibes, kao i svim posjetiteljima koji su nas podržali. Posebno zahvaljujemo našim sponzorima: ribarski obrt Mari-More i ribarski obrt Đani iz Kukljice, obrt Atore iz Banja, te ugostiteljima Konoba Udica, Restoran pizzeria Ciao Ciao, Restoran Stari Mlin i Pizzeria Spaghetteria Terazza iz Kukljice.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ONLINE PRIJAVE SU OTVORENE: U nedjelju se održava 36. Virska biciklijada

Objavljeno

-

By

Tradicionalna biciklijada od Branimirove obale u Zadru do Trga svetog Jure na otoku Viru u nedjelju 22. rujna doživjet će svoje 36. izdanje. Početak jesenske virske biciklijade koja okuplja sve ljubitelje biciklizma – profesionalce i rekreativce – startat će na Branimirovoj obali u Zadru u 10 sati, a dolazak u Vir očekuje se oko podne. Kao i uvijek, po dolasku na otok za sve sudionike biciklijade organizirat će se okrjepa i osvježenje, a potom i bogata tombola s većim brojem nagradnih kompleta biciklističke opreme i glavnom nagradom – vrijednim Mountain Bikeom. Po dolasku na otok bicikliste će na virskoj rivi zabavljati sjajni zadarski pjevač Duje Stanišić & Band. Prijaviti se možete online na web stranici Vir turizma na linku:

https://virturizam.hr/hr/novosti/objave/168-biciklijada-zadar-vir

Prijaviti se također možete neposredno prije početka biciklijade od 9 sati na Branimirovoj obali u Zadru te pored ureda Turističke zajednice u Viru od 8.30 sati otkud će se biciklisti organizirano prevoziti do Zadra. Organizirat će se i povratak u Zadar uz besplatni prijevoz vozilima virskih komunalnih poduzeća Čisti otok i Vir održavanje te automobilima taksi kompanije Taxi Vir. Tradicionalnu virsku biciklističku manifestaciju od prvog izdanja organiziraju Općina Vir, destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i virska Turistička zajednica uz pomoć Biciklističkog kluba Zadar, zadarske Prometne policije, Službe Hitne pomoći, virske kompanije Taxi Vir te komunalnih poduzeća Vir zaštita, Vir održavanje i Čisti otok.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu