magazin
Pet namirnica koje trebamo držati u hladnjaku, a da to i ne znamo
Neke namirnice brže se pokvare ako ih čuvamo u kuhinjskim ormarićima na sobnoj temperaturi. Drugima se pak značajno produži rok trajanja ako ih držimo u hladnjaku. Evo koje biste namirnice trebali staviti u hladnjak (i zamrzivač).
Brašno
Iako ga obično držimo u smočnici, brašno bi se nakon kupovine trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca nametnika u njemu. Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto. Ako kutiju ostavite u hladnjaku, produžit ćete mu rok trajanja.
Neke vrste ulja
Jestiva ulja treba čuvati na hladnim i mračnim mjestima, odnosno podalje od izvora topline i svjetlosti. I dok se ništa neće dogoditi ako klasična biljna ulja od suncokreta ili maslina držite u smočnici, u hladnjak biste trebali pohraniti “osjetljivija” ulja poput onih od avokada, sjemenki grožđa, lješnjaka, sezama ili tartufa. Ista ulja poželjno je staviti u hladnjak nakon otvaranja jer ćete tako produžiti rok trajanja tih namirnica.
Sušeno voće
Istraživanja su pokazala da sušeno voće poput grožđica, breskvi ili šljiva ima rok trajanja od šest mjeseci do godine dana. To se vrijeme udvostručuje ako ih držite u hladnjaku.
Lanene i konopljine sjemenke
Lanene i konopljine sjemenke odličan su (biljni) izvor omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze na jelovniku osoba koje ne konzumiraju hranu životinjskog porijekla. Riječ je o namirnicama koje su podložne brzom kvarenju. Upravo zato trebali biste ih držati u hladnjaku.
Kupovne tortilje
Kupovne tortilje možete držati na sobnoj temperaturi i koristiti ih do datuma naznačenog na pakiranju. Ipak, to se vrijeme utrostručuje ako ih pohranite u hladnjaku, piše punkufer.
magazin
TMURNO, OBLAČNO, HLADNO… / Zimski foto đir Zadrom
magazin
UZ DAN GRADA ZADRA / Večer plesne minijature u Dvije Palače
Večer plesne minijature održat će se u sklopu proslave Dana grada Zadra jedanaesti put po redu u prostoru muzeja Dvije palače 19. i 20. studenog s početkom u 19 sati.
Plesna sezona Zadarskog plesnog ansambla, ovog puta u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, tj. Muzejom dvije palače i Koncertnim uredom Zadar, nastavlja se već tradicionalnim festivalom Večer plesne minijature, okupljanjem zadarske plesne scene u doba proslave Dana Grada.
Namjera organizatora kao nositelja projekta Plesne sezone je povezati institucije na nivou Zadra i Hrvatske, slobodne umjetnike, ansamble i umjetničke organizacije u cilju afirmiranja klasičnog i suvremenog plesa, performansa i cjelokupne suvremene izvedbene umjetnosti. Zadar ima dugu i bogatu plesnu tradiciju, izgrađenu i kultiviranu publiku, pa se biranim programima održava i razvija kulturno i umjetničko polje djelovanja ne samo u gradu već i na nivou Republike, plesna umjetnost postaje vidljivija, a također se nudi i iskorak iz ustaljenih razmišljanja i formi.
Večer plesne minijature je mini festival podijeljen u dvije večeri. Prvu večer, u utorak 19. studenog program započinje u Koncertnoj dvorani braće Bersa izvedbom kraće plesne predstave Kap na dlanu u izvedbi Umjetničke organizacije Irida iz Sv. Filip i Jakova, a nastavlja se sudjelovanjem Zadarskog plesnog ansambla, Plesne udruge Kissa s Paga, Škole za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac iz Šibenika te gostovanjem projekta TASK iz Splita. Program se nastavlja drugi dan, 20. studenog u atriju Providurove palače gdje će nastupiti Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa, zatim Baletna udruga Pirueta, Studio 8, Plesna udruga U pokretu, Plesna udruga Gesta, Plesni studio Heelicious i Zadarski plesni ansambl.
Ulaznice se mogu kupiti sat prije predstave i rezervirati preko facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili se javiti putem e-maila zadarskiplesniansambl@gmail.com
Projekt Večer plesne minijature podržava Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Organizator je Zadarski plesni ansambl, a suradnici i suorganizatori su Narodni muzej grada Zadra, Koncertni ured Zadar i Glazbena škola Blagoje Bersa.
magazin
Kada obavljate nabavku namirnica? Evo koji su najbolji i najgori dani za to
Nakon radnog tjedna, budite se u subotu i pri otvaranju hladnjaku primjećujete da je vrijeme da ga napunite, kao i razne police. Međutim, tako je većini, pa je zbog toga subota jedan najgori dan u tjednu za nabavku namirnica.
U trgovinama mješovitom robom najveće su gužve subotom od 10 do 14 sati.
Dakle, ako morate u nabavku subotu, trebali biste pokušati doći tamo rano ujutro. S obzirom na to da se mnogima ne ustaje rano u subotu, tada su osjetn manje gužve. Kasnije noću također je bolje – i to vrijedi za bilo koji dan, iako ćete se i dalje susresti s više ljudi subotom navečer nego što biste to učinili radnom večeri.
Radnim danom oko 17 sati također su velike gužve u supermarketima jer većina ljudi odlazi s posla i zaustavlja se u kupnji na putu kući.
Kada je najbolje vrijeme za nabavku?
Utorkom navečer iza 20 sati je najmanji promet u supermarketima, prema Drive Researchu. Ponedjeljak se također smatra lakšim danom, ne računajući uobičajenu gužvu kada se ljudi vraćaju s posla. Bilo kojeg dana u tjednu, odlazak ranije ujutro ili kasnije navečer je prilično siguran način za izbjegavanje najvećih gužvi.
Također možete pitati radnike u vašoj trgovini kada su određeni artikli na zalihama, čime se osigurava da su proizvodi koji su vam potrebni dostupni kada kupujete i da možete odabrati najsvježije proizvode (na primjer, nedjelja je općenito poznata kao najgori dan za kupnju svježeg voće).
Svaka trgovina ima drugačiji raspored, a popularni lanci mješovitom robom imaju različite optimalne dane za kupovinu, vezane uz promocije i druge čimbenike, prenosi FR.
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana ago
KAD I KAMO U SHOPPING? / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana ago
SVEUČILIŠTE / U srijedu komemoracija za akademika Luka Paljetka
-
magazin5 dana ago
Horoskop za 10. studenog 2024.
-
Svijet4 dana ago
Zarada na medicinskom turizmu: Sve više turista dolazi zbog blistavog osmijeha ili boljih grudi