Connect with us

magazin

Inspektori za hranu otkrili četiri namirnice koje uvijek izbjegavaju u trgovinama

Published

on

Pexels

Inspektori sigurnosti hrane često su prva linija obrane kada je u pitanju identificiranje izbijanja salmonela i E. coli, prolazeći intenzivnu obuku kako bi najbolje prepoznali problematična područja.

Evo koje namirnice inspektori za hranu uvijek izbjegavaju u trgovinama:

Nepasterizirano mlijeko

Nepasterizirano mlijeko je piće koje regulatori sigurnosti hrane obično izbjegavaju jer mlijeko nije prošlo proces zagrijavanja koji ubija patogene, produljuje vijek trajanja i čini piće sigurnijim za konzumaciju.

Kao rezultat toga, ovo mlijeko dom je mnogim štetnim klicama poput salmonele, E. coli, listerije, brucele i drugih, piše Mirror.

Klice

Iako stručnjaci ne savjetuju potpuno izbjegavanje klica, upozoravaju da je ključno oprati sve proizvode prije konzumacije jer mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele.

Unaprijed narezano voće i povrće

Inspektori su izrazito protiv unaprijed narezanih dinja, ističući da su one najosjetljivije na kontaminaciju iz nekoliko razloga: rastom na zemlji, prljava voda može se zarobiti u njima.

Također mogu doći u kontakt s izmetom životinja.

Kora dinje također je osjetljiva na rast bakterija jer se patogeni mogu zalijepiti za koru i eventualno prodrijeti u nju.

Gotova jela

Najvažnije pravilo je da sva hrana bude održavana na temperaturi od 57 stupnjeva Celzija ili više, ili ispod 5 stupnjeva Celzija ako se čuva na hladnom.

Inspektori također uvijek pogledaju je li zaštita protiv kihanja na mjestu i čista te jesu li kliješta čista i dostupna.

 
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

TMURNO, OBLAČNO, HLADNO… / Zimski foto đir Zadrom

Published

on

foto: Saša Čuka

 
Continue Reading

magazin

UZ DAN GRADA ZADRA / Večer plesne minijature u Dvije Palače

Published

on

By

Večer plesne minijature održat će se u sklopu proslave Dana grada Zadra jedanaesti put po redu u prostoru muzeja Dvije palače 19. i 20. studenog s početkom u 19 sati.

Plesna sezona Zadarskog plesnog ansambla, ovog puta u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, tj. Muzejom  dvije palače i Koncertnim uredom Zadar, nastavlja se već tradicionalnim festivalom  Večer plesne minijature, okupljanjem zadarske plesne scene u doba proslave Dana Grada.

Namjera organizatora kao nositelja projekta Plesne sezone je povezati institucije na nivou Zadra i Hrvatske, slobodne umjetnike, ansamble i umjetničke organizacije u cilju afirmiranja klasičnog i suvremenog plesa, performansa i cjelokupne suvremene izvedbene umjetnosti. Zadar ima dugu i bogatu plesnu tradiciju, izgrađenu i kultiviranu publiku, pa se biranim programima održava i razvija kulturno i umjetničko polje djelovanja ne samo u gradu već i na nivou Republike, plesna umjetnost postaje vidljivija,  a također se nudi i iskorak iz ustaljenih razmišljanja i formi.

Večer plesne minijature je mini festival podijeljen u dvije večeri. Prvu večer, u utorak 19. studenog program započinje u Koncertnoj dvorani braće Bersa izvedbom kraće plesne predstave Kap na dlanu u izvedbi Umjetničke organizacije Irida iz Sv. Filip i Jakova, a nastavlja se sudjelovanjem Zadarskog plesnog ansambla, Plesne udruge Kissa s Paga, Škole za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac iz Šibenika te gostovanjem projekta TASK iz Splita. Program se nastavlja drugi dan, 20. studenog u atriju Providurove palače gdje će nastupiti Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa, zatim Baletna udruga Pirueta, Studio 8, Plesna udruga U pokretu, Plesna udruga Gesta, Plesni studio Heelicious i Zadarski plesni ansambl.

Ulaznice se mogu kupiti sat prije predstave i rezervirati preko facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili se javiti putem e-maila zadarskiplesniansambl@gmail.com

Projekt Večer plesne minijature podržava Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Organizator je Zadarski plesni ansambl, a suradnici i suorganizatori su Narodni muzej grada Zadra, Koncertni ured Zadar i Glazbena škola Blagoje Bersa.

 
Continue Reading

magazin

Kada obavljate nabavku namirnica? Evo koji su najbolji i najgori dani za to

Published

on

By

Pexels

Nakon radnog tjedna, budite se u subotu i pri otvaranju hladnjaku primjećujete da je vrijeme da ga napunite, kao i razne police. Međutim, tako je većini, pa je zbog toga subota jedan najgori dan u tjednu za nabavku namirnica.

U trgovinama mješovitom robom najveće su gužve subotom od 10 do 14 sati.

Dakle, ako morate u nabavku subotu, trebali biste pokušati doći tamo rano ujutro. S obzirom na to da se mnogima ne ustaje rano u subotu, tada su osjetn manje gužve. Kasnije noću također je bolje – i to vrijedi za bilo koji dan, iako ćete se i dalje susresti s više ljudi subotom navečer nego što biste to učinili radnom večeri.

Radnim danom oko 17 sati također su velike gužve u supermarketima jer većina ljudi odlazi s posla i zaustavlja se u kupnji na putu kući.

Kada je najbolje vrijeme za nabavku?

Utorkom navečer iza 20 sati je najmanji promet u supermarketima, prema Drive Researchu. Ponedjeljak se također smatra lakšim danom, ne računajući uobičajenu gužvu kada se ljudi vraćaju s posla. Bilo kojeg dana u tjednu, odlazak ranije ujutro ili kasnije navečer je prilično siguran način za izbjegavanje najvećih gužvi.

Također možete pitati radnike u vašoj trgovini kada su određeni artikli na zalihama, čime se osigurava da su proizvodi koji su vam potrebni dostupni kada kupujete i da možete odabrati najsvježije proizvode (na primjer, nedjelja je općenito poznata kao najgori dan za kupnju svježeg voće).

Svaka trgovina ima drugačiji raspored, a popularni lanci mješovitom robom imaju različite optimalne dane za kupovinu, vezane uz promocije i druge čimbenike, prenosi FR.

 
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

U trendu