Connect with us

magazin

Jeste li znali da ove namirnice možete jesti i nakon što im istekne rok?

Published

on

Pexels

Ako ste poput većine nas, u smočnici vjerojatno imate nekoliko kutija tjestenine s datumom koji je odavno prošao. Ispada da mnoge namirnice još uvijek možete iskoristiti jer datumi isteka hrane ili datumi “najbolje upotrijebiti do” zapravo nisu strogo pravilo.

Ključ je znati koje su namirnice najbolje, kako prepoznati jesu li još uvijek dobre te kako ih pravilno pohraniti kako biste ih sačuvali i nakon što datum isteka prođe, piše Love To Know.

1. Konzervirano povrće i juhe

Konzervirano voće i povrće može trajati mnogo godina (puno duže od navedenih datuma) ako se čuva u optimalnim uvjetima i ako konzerva nije oštećena.

2. Suha tjestenina, riža i grah

Tjestenina, riža i ostale suhe namirnice dobre su najmanje dvije godine, stoga se ne trebate brinuti. Imaju dug rok trajanja nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.

3. Tuna u konzervama

Ako u ormaru pronađete konzervu tune s isteklim datumom, nemojte je odmah baciti. Riba u konzervama dobra je najmanje 18 mjeseci.

4. Začini i bilje

Datum otisnut na spremniku cimeta nije datum isteka hrane. Obično je to datum kada je začin pakiran ili ponekad datum “najbolje upotrijebiti do”.

U svakom slučaju, začini i bilje mogu ostati dobri puno dulje.

5. Kuhinjska sol

Čak i ako postoji datum na pakiranju soli, ona neće isteći. Kuhinjska sol je neograničeno dobra ako nije otvorena.

Ako je otvorena, vlaga može ući i uzrokovati grudanje.

Ipak, sjetite se da se sol koristi za konzerviranje stvari pa imate doslovno cijelo vrijeme na svijetu da iskoristite tu kutiju soli u smočnici.

6. Med

Poput soli, med ima dugu povijest kao konzervans i zapravo ne ističe. Možda ćete primijetiti da se njegova konzistencija s vremenom mijenja i postaje čvrsta, ali možete ga nekoliko sekundi zagrijati u mikrovalnoj da opet postane tekuć.

Svaki datum otisnut na medu nije stvaran datum isteka.

 
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

TMURNO, OBLAČNO, HLADNO… / Zimski foto đir Zadrom

Published

on

foto: Saša Čuka

 
Continue Reading

magazin

UZ DAN GRADA ZADRA / Večer plesne minijature u Dvije Palače

Published

on

By

Večer plesne minijature održat će se u sklopu proslave Dana grada Zadra jedanaesti put po redu u prostoru muzeja Dvije palače 19. i 20. studenog s početkom u 19 sati.

Plesna sezona Zadarskog plesnog ansambla, ovog puta u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, tj. Muzejom  dvije palače i Koncertnim uredom Zadar, nastavlja se već tradicionalnim festivalom  Večer plesne minijature, okupljanjem zadarske plesne scene u doba proslave Dana Grada.

Namjera organizatora kao nositelja projekta Plesne sezone je povezati institucije na nivou Zadra i Hrvatske, slobodne umjetnike, ansamble i umjetničke organizacije u cilju afirmiranja klasičnog i suvremenog plesa, performansa i cjelokupne suvremene izvedbene umjetnosti. Zadar ima dugu i bogatu plesnu tradiciju, izgrađenu i kultiviranu publiku, pa se biranim programima održava i razvija kulturno i umjetničko polje djelovanja ne samo u gradu već i na nivou Republike, plesna umjetnost postaje vidljivija,  a također se nudi i iskorak iz ustaljenih razmišljanja i formi.

Večer plesne minijature je mini festival podijeljen u dvije večeri. Prvu večer, u utorak 19. studenog program započinje u Koncertnoj dvorani braće Bersa izvedbom kraće plesne predstave Kap na dlanu u izvedbi Umjetničke organizacije Irida iz Sv. Filip i Jakova, a nastavlja se sudjelovanjem Zadarskog plesnog ansambla, Plesne udruge Kissa s Paga, Škole za balet i suvremeni ples Juraj Dalmatinac iz Šibenika te gostovanjem projekta TASK iz Splita. Program se nastavlja drugi dan, 20. studenog u atriju Providurove palače gdje će nastupiti Srednja škola suvremenog plesa pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa, zatim Baletna udruga Pirueta, Studio 8, Plesna udruga U pokretu, Plesna udruga Gesta, Plesni studio Heelicious i Zadarski plesni ansambl.

Ulaznice se mogu kupiti sat prije predstave i rezervirati preko facebook stranice Zadarskog plesnog ansambla ili se javiti putem e-maila zadarskiplesniansambl@gmail.com

Projekt Večer plesne minijature podržava Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Organizator je Zadarski plesni ansambl, a suradnici i suorganizatori su Narodni muzej grada Zadra, Koncertni ured Zadar i Glazbena škola Blagoje Bersa.

 
Continue Reading

magazin

Kada obavljate nabavku namirnica? Evo koji su najbolji i najgori dani za to

Published

on

By

Pexels

Nakon radnog tjedna, budite se u subotu i pri otvaranju hladnjaku primjećujete da je vrijeme da ga napunite, kao i razne police. Međutim, tako je većini, pa je zbog toga subota jedan najgori dan u tjednu za nabavku namirnica.

U trgovinama mješovitom robom najveće su gužve subotom od 10 do 14 sati.

Dakle, ako morate u nabavku subotu, trebali biste pokušati doći tamo rano ujutro. S obzirom na to da se mnogima ne ustaje rano u subotu, tada su osjetn manje gužve. Kasnije noću također je bolje – i to vrijedi za bilo koji dan, iako ćete se i dalje susresti s više ljudi subotom navečer nego što biste to učinili radnom večeri.

Radnim danom oko 17 sati također su velike gužve u supermarketima jer većina ljudi odlazi s posla i zaustavlja se u kupnji na putu kući.

Kada je najbolje vrijeme za nabavku?

Utorkom navečer iza 20 sati je najmanji promet u supermarketima, prema Drive Researchu. Ponedjeljak se također smatra lakšim danom, ne računajući uobičajenu gužvu kada se ljudi vraćaju s posla. Bilo kojeg dana u tjednu, odlazak ranije ujutro ili kasnije navečer je prilično siguran način za izbjegavanje najvećih gužvi.

Također možete pitati radnike u vašoj trgovini kada su određeni artikli na zalihama, čime se osigurava da su proizvodi koji su vam potrebni dostupni kada kupujete i da možete odabrati najsvježije proizvode (na primjer, nedjelja je općenito poznata kao najgori dan za kupnju svježeg voće).

Svaka trgovina ima drugačiji raspored, a popularni lanci mješovitom robom imaju različite optimalne dane za kupovinu, vezane uz promocije i druge čimbenike, prenosi FR.

 
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

U trendu