Connect with us

Svijet

Kineske burze snažno porasle, oštar pad u Japanu

Objavljeno

-

Na Kineskim su burzama cijene dionica danas snažno porasle, nastavljajući uzlet od prošloga tjedna, dok je japanski Nikkei indeks oštro pao jer se ulagači plaše zaoštravanja monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 6:30 u plusu 0.3 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio oko 6 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks potonuo 4.6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 0.8 posto. U Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0.8 i 5.7 posto.

Kineske burze rastu deveti dan zaredom jer i dalje traje euforija, koju je prošloga tjedna potaknula najava novih monetarnih i fiskalnih poticajnih mjera, najvećih od pandemije, kako bi se ubrzao rast gospodarstva.

U nedjelju je, pak, kineska središnja banka izvijestila da je poručila bankama da smanje kamate na hipotekarne kredite na postojeće stanove, što je dio politika usmjerenih na suzbijanje krize na tržištu nekretnina.

Zbog toga su kineski burzovni indeksi i jutros snažno porasli, nakon što su prošloga tjedna skočili između 13 i 16 posto, što je za burzu u Šangaju bio najveći tjedni dobitak od 2008. godine, a za burzu u Hong Hongu od 1998.

Očekuje se oštrija politika japanske središnje banke
S druge strane, japanski Nikkei indeks jutros je oštro pao jer se ulagači plaše da će japanska središnja banka uskoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

I dosad su postojale špekulacije o tome jer inflacija u Japanu već mjesecima raste, no te su špekulacije dodatno ojačale nakon što je bivši ministar obrane Shigeru Ishiba u petak pobijedio na izborima za čelnika vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP). Ishiba je na putu da postane novi premijer Japana, a poznat je, među ostalim, po tome što je veliki kritičar donedavnih monetarnih poticaja, pa je nedavno poručio da je središnja banka sa zaoštravanjem monetarne politike na dobrom putu.

Dolar stagnira, cijene nafte porasle
Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta nepromijenjena u odnosu na petak.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100.40 bodova, kao i u petak navečer.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 142.20 na 142.45 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.1167 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1.1162 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna skliznule više od 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.71 posto, na 72.50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,38 posto, na 68.45 dolara.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Izraelci ubili vođu Hamasa u Libanonu

Objavljeno

-

Vođa Hamasa u Libanonu ubijen je u izraelskom napadu, objavila je palestinska militantna skupina. Fateh Sherif Abu el-Amin poginuo je zajedno s nekim članovima svoje obitelji u napadu na jugu Libanona, rečeno je. Hamas vodi rat protiv Izraela u Gazi gotovo godinu dana. Slično libanonskoj militantnoj skupini Hezbolah, podupire je Iran.

Jutrošnja izjava Hamasa uslijedila je nakon što je druga palestinska militantna skupina Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) rekla da su trojica njezinih vođa ubijena u napadu u centru Bejruta. I taj napad pripisuje se Izraelu, ali izraelska vojska ga još nije potvrdila.

 
Nastavi čitati

Svijet

Liječnik upozorio na dolazak nove pandemije: Glupo je pomisliti da se neće ponoviti

Objavljeno

-

By

Britanski profesor Chris Whitty upozorio je na dolazak još jedne pandemije razmjera poput onih koje je izazvao koronavirus.

“Moramo pretpostaviti da će se ubuduće pojaviti pandemija ovih razmjera. Bilo bi glupo misliti da se asimptomatski prijenos smrtonosnog virusa neće ponoviti”, rekao je Whitty za Guardian.

Njegovo upozorenje stiglo je nakon objave rezultata javne istrage o pandemiji Covida i reakcije liječnika koji je više puta zaplakao kad ga se tražilo da opiše uvjete u kojima su njegove kolege radile tijekom krize.

“Bilo nam je kao da svaki dan moramo odgovarati na teroristički napad. Zaraženi pacijenti su padali s neba”, izjavio je doktor Kevin Fong, a prisjetio se i stanja na intenzivnoj:

“Neke jedinice su bile toliko pretrpane da je osoblje moralo stavljati mrtva tijela u prozirne vreće za smeće nakon što im je ponestalo vreća za tijelo.”

Profesor Whitty smatra da je prošla pandemija bila upozorenje i da se na njoj treba učiti.

“Možete kupiti krevete i dodatni prostor, ali je fundamentalno ograničenje manjak obučenih ljudi. Nema načina da nekoga istrenirate u šest tjedana i pripremite za rad na intenzivnoj njezi. To jednostavno nije moguće. Ako nismo ozbiljni u pokušaju rješavanja nejednakosti u zdravstvenoj skrbi između pandemija, nema šanse da to možete učiniti kada se pandemije pojave”, naglasio je Whitty.

 
Nastavi čitati

Svijet

Stigla prva reakcija EU na dosad najizravniju Putinovu prijetnju nuklearnim oružjem

Objavljeno

-

EU je danas odbacio kao “nepromišljen i neodgovoran” plan predsjednika Vladimira Putina da odobri nuklearni odgovor na masovni zračni napad na Rusiju, javlja agencija France-Presse (AFP). Podsjetimo, Putin je jučer najavio promjene nuklearne doktrine, koja bi po novom dopustila upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kad ih podupiru nuklearne sile – što je jasna referenca na Ukrajinu i njezine zapadne saveznike.

“Putin se kocka”

“Putin se kocka svojim nuklearnim arsenalom, i to ne prvi put”, rekao je novinarima glasnogovornik EU za vanjsku politiku Peter Stano. “Mi, naravno, snažno odbacujemo ove prijetnje.”

Predloženo proširenje ruskih nuklearnih pravila, koje Putin ima ovlasti odobriti, dolazi u trenutku kad Ukrajina traži dopuštenje od zapadnih saveznika za korištenje oružja dugog dometa za napade na ciljeve duboko u Rusiji. Kijev kaže da je potrebno gađati ruske aerodrome i vojnu infrastrukturu koju Kremlj koristi za pokretanje napada na Ukrajinu. SAD i druge zapadne zemlje oprezni su u pogledu davanja takve dozvole.

Kremlj: To je specifičan signal

Ranije danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da planirane promjene treba promatrati kao “specifičan signal” Zapadu. Zapadne sile optužile su Putina za opasno zveckanje nuklearnim oružjem tijekom sukoba u Ukrajini. Čelnik Kremlja izdao je više očitih prijetnji o spremnosti Moskve da rasporedi nuklearno oružje.

“Ovo je samo nastavak vrlo neodgovornog i neprihvatljivog ponašanja Putina”, rekao je Stano iz EU o najnovijoj prijetnji, koja je stigla dok su brojni svjetski čelnici prisustvovali općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Putinov stav bio je tim više “nepromišljen”, rekao je Stano, jer “dolazi od čelnika stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a”.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu