Connect with us

Grad

Eko akcija čišćenja podmorja u Vlašićima u sklopu kampanje “Za čistu uvalu”

Objavljeno

-

U subotu, 5. listopada 2024. godine, u vremenu od 9.00-12.00 sati, u lučici u Vlašićima na otoku Pagu održat će se ekološka akcija čišćenja podmorja u sklopu informativno-edukativne kampanje “Za čistu uvalu”. Ova inicijativa u organizaciji Udruge Volim Vlašići ima za cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirodnih resursa, osobito u svjetlu sve izraženijih ekoloških problema koji pogađaju uvalu Vlašići, a rezultat su neovlaštenog sidrenja, ispuštanja septičkih jama u more te nasipavanja i nepropisnog odlaganja građevinskog otpada na velikoj rivi.

Akcija će okupiti ekološke entuzijaste, ronioce i volontere, a među njima je i Kristijan Gligora, najmlađi istraživač i ACI ambasador, koji će zajedno s roniocima sudjelovati u čišćenju podmorja lučice. Cilj ove akcije nije samo uklanjanje otpada iz mora, već i edukacija mještana i posjetitelja o važnosti očuvanja ekološke mreže Natura 2000, kao i o negativnim posljedicama koje nepravilno gospodarenje otpadom i pretjerano iskorištavanje prirodnih resursa mogu imati na ekosustav uvale.

U proteklom razdoblju, udruga Volim Vlašići je u sklopu kampanje “Za čistu uvalu” provela niz aktivnosti koje su već dale rezultate. Provedena je informativna i edukativna kampanja putem društvenih mreža kako bi se što širi krug ljudi educirao o važnosti očuvanja okoliša i bioraznolikosti. Dizajnirane su, tiskane i distribuirane promotivne majice s porukama o očuvanju morskih vrsta. Na rivi u Vlašićima postavljena je svlačionica za presvlačenje kupača s otisnutim motivima životinjskih vrsta koje su specifične za ovo područje te edukativnim porukama na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovaj kreativni i praktični projekt imao je za cilj dodatno podići svijest o važnosti zaštite lokalne flore i faune. U suradnji s Komunalnim društvom iz Paga, udruga je provela široku informativnu akciju usmjerenu prema mještanima i iznajmljivačima. Putem letaka, distribuiranih uz račune za vodu, informirani su o pravilnom zbrinjavanju otpadnih voda te negativnim posljedicama nepravilnog pražnjenja septičkih jama na uvalu i okoliš.

„Poseban naglasak u kampanji stavljen je na očuvanje uvale Vlašići koja je 2014. godine, zbog svoje izuzetne biološke i krajobrazne raznolikosti, proglašena dijelom ekološke mreže Natura 2000 pod oznakom HR2001259. Ovo zaštićeno morsko područje prepoznato je po bogatstvu morskih vrsta i staništa koja su sve više ugrožena ljudskim djelovanjem. Nedovoljna informiranost i svijest mještana, kao i posjetitelja, doveli su do povećanog zagađenja uvale i opasnosti trajnog uništenja biljnih i životinjskih staništa. Problem zagađenja otpadnim vodama, nasipavanje građevinskog materijala, prekomjerni izlov riba i školjki, betonizacija i nekontrolirana apartmanizacija koje ne prati odgovarajuća infrastruktura i kanalizacijska mreža prijeti da ovo područje izgubi svoju prirodnu ljepotu i bioraznolikost. Kroz dosadašnje aktivnosti, udruga je uspjela značajno utjecati na svijest pojedinaca o važnosti očuvanja prirode, bioraznolikosti te zaštite biljnih i životinjskih vrsta koje su ključne za zdrav ekosustav uvale Vlašići. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se pridruže akciji čišćenja podmorja te doprinesu očuvanju našeg okoliša. Volonteri i svi ljubitelji prirode dobrodošli su da podrže ovu inicijativu koja je ključna za budućnost uvale Vlašići” – poručila je Ana Žunić, predsjednica Udruge Volim Vlašići.

Informativno-edukativna kampanja „Za čistu uvalu” organizirana je u suradnji sa stručnim suradnicima, Moranom Bačić, stručnom voditeljicom iz JU Natura Jadera, Vedranom Dorušićem iz Centra za podvodna istraživanja Navalis te Kristijanom Gligora, ACI ambasadorom i istraživačem.
Projekt financijski podržavaju Zadarska županija – UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, ACI d.d., TZ Grada Paga, Grad Pag, Komunalno društvo Pag i Čistoća Pag.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Prikazivanje filma Miljenka Dujele “Ranjena crkva” u četvrtak u Zadru

Objavljeno

-

By

U tjednu obilježavanja 33. obljetnice obrane Grada Zadra, Ogranak Matice hrvatske u Zadru, Hrvatski liječnički zbor, Podružnica Zadar i Udruga liječnika dragovoljaca 1990. – 1991., Podružnica Zadar pozivaju Vas na prikazivanje filma Miljenka Dujele: „Ranjena crkva“, uz prigodne uvodne riječi organizatora.

Dvorana Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Don Ive Prodana 1, četvrtak, 3. listopada, s početkom u 20:00.

 
Nastavi čitati

Grad

25 godina ‘Akcije Hodočasničke Gospe u Hrvatskoj’

Objavljeno

-

By

Hrvatska schönstattska obitelj slavi 25 godina ‘Akcije Hodočasničke Gospe u Hrvatskoj’ cjelodnevnim svečanim programom ‘Dan hodočasničke Gospe’ u subotu, 5. listopada, u župi Prikazanja BDM u Kistanjama.

Svečano misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

‘Slavlje Hodočasničke Gospe’ počinje u 13,30 sati a čini ga sljedeći sadržaj: program s. Ramone i krunjenje Hodočasničke Gospe Kraljicom budućnosti, blagoslov slika Hodočasničke Gospe, nagovor p. Christopha Horna i euharistijsko klanjanje.

 
Nastavi čitati

Grad

Omer Brzoja – obilježena obljetnica pogibije hrvatskog redarstvenika

Objavljeno

-

By

Danas se navršava 33 godine od pogibije policijskog službenika Omera Brzoje, koji je dana 02. listopada 1991. godine smrtno stradao u neprijateljskom napadu na mjesto Nadin.

Hrvatski redarstvenik Omer Brzoja (1959.) bio je pripadnik pričuvnog sastava Policijske uprave zadarske od 1990. godine te je aktivno sudjelovao u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, do dana pogibije.

U spomen na njegovu hrabrost i doprinos stvaranju neovisne nam Domovine, policijski službenici su danas svečanim postrojem odali počat poginulom hrvatskom redarstveniku.

Na grobu poginulog kolege, na mjesnom groblju u Nadinu zapaljene su svijeće.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu