Connect with us

Grad

Međumuzejska suradnja: Izložba “Frakture vremena” u Galeriji Emanuel Vidović u Splitu

Objavljeno

-

Jučer je u Galeriji Emanuel Vidović u Splitu otvorena izložba „FRAKTURE VREMENA restauracija i prezentacija vrijedne staklene građe iz čuvaonica Arheološkog muzeja u Splitu”.

Autor koncepta i kataloga izložbe je dr. sc. Šime Perović konzervator-restaurator savjetnik i kustos uz suradnju Ivane Matković, konzervatorice-restauratorice u Muzeju antičkog stakla u Zadru te Zrinke Bajić Franković, više konzervatorice-restauratorice iz Arheološkog muzeja u Splitu.

Svečanom otvorenju izložbe uz autora dr. sc. Šimu Perovića nazočili su i ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru dr. sc. Hrvoje Manenica, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu dr. sc. Ante Jurković, ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić, a izložbu je otvorila doc. dr. sc. Meri Maretić, savjetnica za kulturu Splitsko-dalmatinske županije.

Ova izložba rezultat je međumuzejske suradnje Muzeja antičkog stakla u Zadru i Arheološkog muzeja u Splitu.

Na ovoj specijalističkoj konzervatorsko-arheološkoj izložbi prezentirana je izvorna arheološka staklena građa, sagledavana iz kuta konzervatorsko-restauratorske struke. Proizašla je iz želje za prenošenjem spoznaja i usvojenih vještina Odsjeka za restauraciju i istraživanje koji djeluje u sklopu Odjela za stručne muzejske poslove MAS-a široj stručnoj i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Ove ambicije Muzeja antičkog stakla u Zadru povezale su se s planiranjem zaštite ekskluzivne rimskodobne građe iz Arheološkog muzeja u Splitu i s težnjom da se i u tom muzeju restauratorska služba na specijalističkom polju konzervacije staklene građe podigne na viši nivo. Stoga je u okviru međuinstitucijske suradnje između ova dva muzeja provedena dvomjesečna stručna obuka kolegice Zrinke Bajić Franković, organizirana pod vodstvom dr. sc Šime Perovića u radionicama Muzeja antičkog stakla, a uz rad na materijalu iz zbirki Arheološkog muzeja u Splitu.

Tijekom 2023. godine u okviru navedenog programa obrađeno je 45 selektiranih predmeta koji su zbog svoje vrijednosti i specifičnosti zahtjevnih konzervatorsko-restauratorskih postupaka predstavljeni široj publici kroz priređene izložbe u Zadru i Splitu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Prikazivanje filma Miljenka Dujele “Ranjena crkva” u četvrtak u Zadru

Objavljeno

-

By

U tjednu obilježavanja 33. obljetnice obrane Grada Zadra, Ogranak Matice hrvatske u Zadru, Hrvatski liječnički zbor, Podružnica Zadar i Udruga liječnika dragovoljaca 1990. – 1991., Podružnica Zadar pozivaju Vas na prikazivanje filma Miljenka Dujele: „Ranjena crkva“, uz prigodne uvodne riječi organizatora.

Dvorana Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Don Ive Prodana 1, četvrtak, 3. listopada, s početkom u 20:00.

 
Nastavi čitati

Grad

25 godina ‘Akcije Hodočasničke Gospe u Hrvatskoj’

Objavljeno

-

By

Hrvatska schönstattska obitelj slavi 25 godina ‘Akcije Hodočasničke Gospe u Hrvatskoj’ cjelodnevnim svečanim programom ‘Dan hodočasničke Gospe’ u subotu, 5. listopada, u župi Prikazanja BDM u Kistanjama.

Svečano misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

‘Slavlje Hodočasničke Gospe’ počinje u 13,30 sati a čini ga sljedeći sadržaj: program s. Ramone i krunjenje Hodočasničke Gospe Kraljicom budućnosti, blagoslov slika Hodočasničke Gospe, nagovor p. Christopha Horna i euharistijsko klanjanje.

 
Nastavi čitati

Grad

Omer Brzoja – obilježena obljetnica pogibije hrvatskog redarstvenika

Objavljeno

-

By

Danas se navršava 33 godine od pogibije policijskog službenika Omera Brzoje, koji je dana 02. listopada 1991. godine smrtno stradao u neprijateljskom napadu na mjesto Nadin.

Hrvatski redarstvenik Omer Brzoja (1959.) bio je pripadnik pričuvnog sastava Policijske uprave zadarske od 1990. godine te je aktivno sudjelovao u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, do dana pogibije.

U spomen na njegovu hrabrost i doprinos stvaranju neovisne nam Domovine, policijski službenici su danas svečanim postrojem odali počat poginulom hrvatskom redarstveniku.

Na grobu poginulog kolege, na mjesnom groblju u Nadinu zapaljene su svijeće.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu