Connect with us

Svijet

Mobitele treba tretirati kao duhan, kaže liječnica iz WHO-a

Objavljeno

-

Države bi trebale razmotriti reguliranje mobitela i drugih digitalnih uređaja na sličan način kao i duhanskih proizvoda, kako bi se borile protiv sve većeg negativnog utjecaja društvenih medija na mentalno zdravlje mladih, rekla je Natasha Azzopardi Muscat iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sve je više dokaza da igrice i društvene mreže potiču rast problematičnog ponašanja među adolescentima u Europi, pa bi se države trebale inspirirati drugim područjima u kojima je zakonodavstvo pomoglo u rješavanju potencijalno štetnih navika – poput zakona o duhanu, rekla je.

“Dobna granica, zabrana uređaja na nekim mjestima”
Mjere poput uvođenja dobne granice, kontroliranje cijena i zabrane korištenja u određenim prostorima pomogle su smanjiti korištenje duhana, pa bi se mogle uzeti kao primjer za suzbijanje štetne upotrebe uređaja poput pametnih telefona, rekla je za Politico Azzopardi Muscat, liječnica i direktorica odjela za državne zdravstvene politike i sustave u WHO-u. “Možda trebamo razmisliti o tome gdje je prikladno koristiti digitalne uređaje, a možda je također vrijeme da počnemo razmišljati o mjestima gdje se određeni digitalni uređaji ne bi trebali koristiti”, baš kao što smo zabranili pušenje u određenim područjima, rekla je.

“Tinejdžeri trebaju vladati digitalnim svijetom, ne on njima”
Još jedan ključni element je osigurati da djeca i tinejdžeri – bez obzira na njihovo podrijetlo, etničku pripadnost ili društveni status – budu “pismeni, opremljeni i osnaženi”, dodala je. To znači opremiti ih pravim znanjem, “kako bi oni vladali digitalnim svijetom i ne dopustili da digitalni svijet vlada njima.” Studija WHO-a objavljena prošlog mjeseca pokazala je da je porast problematičnog i “ovisničkog” ponašanja pri konzumiranju igrica i društvenih medija među adolescentima u Europi.

“Kao i sa bilo čim drugim, ove alate možete koristiti dobro i učinkovito”, rekla je Azzopardi Muscat. “Ali moramo biti oprezni, jer imamo dio populacije koji prijavljuje problematičnu upotrebu, i znamo da to na kraju može utjecati na njihove obrazovne rezultate, njihovo mentalno zdravlje i dobrobit, njihovu produktivnost u radnoj snazi.”

“Ovo se ne može odgađati”
Veza između korištenja društvenih medija i mentalnog zdravlja, osobito među tinejdžerima, privlači sve više pažnje. Ranije ovog ljeta, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je “prvu europsku istragu o utjecaju društvenih medija na dobrobit mladih”.

Preispitivanje dokaza je ključno, ali ne bismo trebali predugo čekati, rekla je Azzopardi Muscat.

“Dokaze treba sustavno prikupiti, a zatim moramo vidjeti što će vjerojatno djelovati i koji je pristup koji želimo poduzeti”, rekla je. “Ali posve je jasno da ne možemo odgađati poduzimanje radnji i odluka.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Putin pozvao Vučića na summit, on ga odbio jer Tusk dolazi u Beograd

Objavljeno

-

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je poziv ruskog predsjednika da prisustvuje summitu BRICS-a zbog posjeta poljskog premijera Donalda Tuska Beogradu 23. i 24. listopada, doznala je Nova.rs.

Ove godine summit se održava u Kazanu i traje od 22. do 24. listopada. Poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću javno je uputio Vladimir Putin. On se početkom prošlog mjeseca u Vladivostoku, na marginama Istočnog foruma, sastao s potpredsjednikom vlade Srbije Aleksandrom Vulinom i tom prilikom rekao:

“Prenesite pozdrave Vučiću, čekamo ga”
“Prenesite pozdrave predsjedniku Vučiću. Čekamo ga na događanjima u sklopu sastanka lidera BRICS-a u Kazanu u BRICS “outreach” formatu. Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsjednik prihvatiti”. Dan kasnije Aleksandar Vučić je glatko odbio poziv.

“Imamo dosta važnih gostovanja, kako klinci kažu – gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRICS-a na pozivu i predsjedniku Putinu. Imamo i New York, a već znam da ću na marginama Opće skupštine UN-a razgovarati s najmanje šest predsjednika i najmanje sedam-osam premijera”, rekao je Vučić novinarima dodavši da tada Beograd obilježava 80 godina od oslobođenja.

 
Nastavi čitati

Svijet

Britney Spears otkrila da se skoro zapalila: Imala sam opekline i izgubila trepavice

Objavljeno

-

Pjevačica Britney Spears nedavno je sa svojim pratiteljima podijelila neugodnu situaciju u kojoj se umalo “zapalila” prije nekoliko mjeseci. U videu objavljenom na Instagram storyju, govorila je s britanskim naglaskom, prenosi Page Six.

Kamin je eksplodirao i zahvatio joj lice
U ponedjeljak je otkrila da njezino osiguranje inače pali kamin zbog ranijih problema, no prije šest mjeseci odlučila ga je sama upaliti. Kamin je eksplodirao i zahvatio joj lice. Prema njezinim riječima, zadobila je opekline drugog i trećeg stupnja, te je izgubila trepavice i obrve.

Spears je pokazala i nejednake šiške, koje su, kako je objasnila, posljedica nesreće s kaminom. Nakon incidenta hladila je lice ledom, podnosila bol sedam sati, a zatim uzela tri tablete protiv bolova prije nego što je zaspala.

“Boljelo me kad bih dotaknula mobitel, kad bih hladila lice ledom, kad bih dodirnula lice bilo čime. Ta bol je trajala šest ili sedam sati… Nije prestajala. Bilo je izuzetno loše”, ispričala je.

 
Nastavi čitati

Svijet

Eksplozije u blizini izraelske ambasade u Kopenhagenu!

Objavljeno

-

By

U blizini izraelske ambasade u Kopenhagenu u Danskoj došlo je do eksplozije. Oglas

Eksplozije u blizini izraelske ambasade u Kopenhagenu!
Svijet Autor: N1 Hrvatska 02. lis 202407:50 0 komentara
Podijeli :

danska policija KopenhagenEmil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / AFP / ilustracija
U blizini izraelske ambasade u Kopenhagenu u Danskoj došlo je do eksplozije.

Danska policija priopćila je u srijedu ujutro da istražuje dvije eksplozije u blizini izraelske ambasade.

“Nitko nije ozlijeđen. Provodimo istragu na mjestu događaja”, priopćila je policija.

Dodaju da se istražuje “moguća povezanost” s izraelskim veleposlanstvom koje se nalazi u tom području, prenosi Guardian.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu