Connect with us

Svijet

Nova studija: Sve manje Amerikanaca vjeruje da su električni auti čišći od fosilaca

Objavljeno

-

Sve je manje Amerikanaca koji vjeruju u ekološki aspekt električnih automobila.

Prema najnovijoj studiji koju je proveo Ipsos trenutno tek 58 posto Amerikanaca vjeruje da su električna vozila čišća od onih pogonjenih fosilnim gorivima. Podsjetimo, 2022. godine kad je na američkim cestama bilo osjetno manje električnih vozila, u njihov zeleni doprinos vjerovalo je 63 posto ispitanika. I sve to nakon što je objavljeno niz istraživanja čiji su rezultati išli u prilog električnih pogona.

Tu se opet vraćamo na vječno pitanje izvora električne energije. Naime, na ekološki aspekt električnih vozila itekako utječe činjenica dobiva li se električna energija iz obnovljivih izvora energije ili možda u termoelektranama. Također, drugo veliko pitanje je način dobivanja sirovina potrebnih za proizvodnju baterija.

I uz ova dva primjera električni automobili su čišći, a sve veća doza skepticizma je rezultat promoviranja negativno nastrojenih tema, ističe NPR pozivajući se na izvore. “Nijedna tehnologija nije savršena, ali će električna vozila ponuditi značajnu prednost u usporedbi s vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem”, rekla je Jessika Trancik, profesorica na Massachusetts Institute of Technology za NPR ovog proljeća.

Posebna domena su koji se jednostavno ne mogu snaći u šumi informacija i konfrontacija dva klana, pa na kraju zaključuju da im sve to nije potrebno. Stoga ostaju na postojećoj tehnologiji temeljenoj na fosilnim gorivima sve dok im netko ne pokaže jednoznačne i jasno razumljive benefite prelaska na novu tehnologiju.

Možda najbolji primjer je članak objavljen u New York Postu s naslovom “Električna vozila ispuštaju više toksičnih emisija, lošija su za okoliš od automobila na plin: studija”, a koji se bavi zagađenjem koje ostvaruju pneumatici u vožnji.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Znanstvenici otkrili kako poboljšati uspjeh učenika s pomoću pametnih telefona

Objavljeno

-

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Southern Illinois pronašli su alternativu potpunoj zabrani korištenja pametnih telefona među učenicima. Utvrđeno je da im kratki odmori tijekom kojih učenici mogu provjeriti svoje uređaje pomažu da se bolje fokusiraju na nastavi. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Frontiers in Education (FIE).

Tijekom jednog polugodišta, stručnjaci su eksperimentalno procijenili učinkovitost takvih tehnoloških pauza koje su trajale jednu, dvije, odnosno četiri minute.

Tijekom istraživanja, znanstvenici su uveli i dvotjedna razdoblja u kojima je učenicima potpuno zabranjeno korištenje ili čak dodirivanje telefona tijekom nastave. Rezultati su pokazali da su jednominutne pauze u procesu najučinkovitije rješenje.

Stručnjaci su, također, otkrili da su u razredima s jednominutnim odmorima prosječni rezultati testova učenika bili najviši. Prema znanstvenicima, učenici su bili manje rastreseni, što im je omogućilo da se usredotoče na gradivo i zarade bolje ocjene.

 
Nastavi čitati

Svijet

Pink Floyd prodaje prava na svoju glazbu za 400 milijuna dolara

Objavljeno

-

By

Dogovor je postignut. Pink Floyd je ovog tjedna pristao prodati svoj katalog snimljene glazbe Sony Musicu u ugovoru vrijednom otprilike 400 milijuna dolara. Transakcija uključuje katalog snimaka Pink Floyda, plus pripadajuća prava, uključujući prava na “ime i sličnost”. Ne uključuje prava na objavljivanje.

Katalog Pink Floyda prvi put je pušten u prodaju 2022. godine, kada su izvori sugerirali da bi ugovor uključivao prava na snimljenu glazbu i prava na ‘ime i sličnost’, ali ne i prava na izdavanje glazbe, piše Financial Times.

U to su vrijeme izvješća sugerirala da je katalog privukao interes potencijalnih kupaca kao što su Sony Music Group, Warner Music Group, BMG, Hipgnosis, Concord, Primary Wave i Blackstone.

Ova vijest dolazi nakon što je Sony navodno dovršio stjecanje kompleta prava koja obuhvaćaju karijeru za još jedan legendarni bend – Queen, za više od milijardu dolara, ranije ove godine.

 
Nastavi čitati

Svijet

U Srbiji se sudarili autobus s učenicima i auto, jedna osoba poginula

Objavljeno

-

Jedna osoba je poginula u sudaru autobusa koji je prevozio učenike i osobnog automobila na cesti između Novog Sada i Inđije u Srbiji. Nesreća se dogodila jutros oko sedam sati.

Autobus je završio na boku, a vozač osobnog automobila je preminuo na mjestu događaja. Nova.rs piše da ima ozlijeđenih, te da su prevezeni u bolnicu u Novom Sadu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu