Connect with us

Hrvatska

Objavljeni detalji akcije USKOK-a u Zagrebu

Objavljeno

-

USKOK je, na temelju kaznene prijave zagrebačke policije, pokrenuo istragu protiv 13 osumnjičenih, među kojima su i dvojica carinika i jedan policajac, zbog nabave i preprodaje najmanje 9,6 tona duhana i 2420 ilegalnih šteka cigareta, pri čemu su zaradili najmanje 254.100 eura. Tužiteljstvo i policija skupinu sumnjiče za kaznena djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pranja novca.

Prvoosumnjičenog 49-godišnjaka terete za zločinačko udruženje i nedozvoljenu trgovine u sastavu zločinačkog udruženja, dok devet osumnjičenika terete za nedozvoljenu trgovinu u sastavu zločinačkog udruženja. Ujedno se sumnja da je prvoosumnjičeni 49-godišnjak počinio kaznena djela pranja novca i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, dok su dvoje carinskih službenika i zagrebački policajac osumnjičeni za zlouporabu položaja i ovlasti.

Policija i tužiteljstvo sumnjaju da je 49-godišnjak, od veljače do kraja rujna ove godine, na području Zagreba i Zagrebačke županije te drugdje u Hrvatskoj, povezao u zajedničko djelovanje devetoricu osumnjičenika radi stjecanja nepripadne materijalne dobiti kupovinom većih količina sitno rezanog duhana i neoznačenih cigareta te njihovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu.

Prema navodima policije i Uskoka, prvoosumnjičeni 49-godišnjak je zajedno s još šestoricom osumnjičenika prodavao duhan i cigarete na sajmovima u Jastrebarskom, Jakuševcu, Sesvetama, Velikoj Gorici i Samoboru.

Pritom su navodno prodali najmanje 9680 kilograma duhana i 24.200 kutija cigareta, čime su ostvarili imovinsku korist od najmanje 254.110 eura, dok su novac međusobno podijelili.

Oprao novac od zarade kupovinom vozila
Od navedene količine, tijekom redovnog postupanja policijskih i carinskih službenika, zaplijenjeno je 542 kilograma sitno rezanog duhana te 780 kutija cigareta. Istražitelji sumnjaju da je prijavljeni policajac i carinski službenici, koristeći svoj položaj i pristup informacijama o aktivnostima usmjerenima prema suzbijanju nedozvoljene trgovine duhanskim proizvodima, slanjem tekstualnih poruka i pozivima informirali prvoosumnjičenog 49-godišnjaka o planiranim aktivnostima tijela čiji su zaposlenici.

Prema navodima Uskoka, osumnjičeni policajac je najmanje jednom izvijestio 49-godišnjaka da nema planiranih postupanja, a s njime je dogovorio i susret nakon što ga je tražio da provjeri koristi li policija određeno vozilo.

Također se sumnja da je prvoosumnjičeni radi prikrivanja zarade uložio najmanje 5000 eura u kupnju vozila.

U policiji kažu da je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 11 osumnjičenika predano pritvorskom nadzorniku dok se dvoje osumnjičenih od ranije nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Zagrebu, kao i da je protiv osumnjičenika podnesena kaznena prijava Uskoku.

Uskok nadodaje da će sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora protiv devetoro okrivljenika.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

DHMZ izdao posebno upozorenje-Moguće bujične poplave na zadarskom području

Objavljeno

-

Zbog promjene vremena koja je zahvatila Hrvatsku Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje.

U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

“Sukladno vremenskoj situaciji, prognozirana obilna intenzivna oborina tijekom sljedeća tri dana mogla bi uzrokovati bujične i urbane poplave, a koje u nižim dijelovima slivova mogu uzrokovati visoke vodostaje rijeka s mogućim ulaskom u mjere obrane od poplava.

Početak nepovoljne hidrološke situacije s bujičnim i urbanim poplavama je od jutros na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a s daljnjim razvojem vremena od noćas i nadalje i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru.

Obilna oborina prognozirana za kraj četvrtka (3. listopada) i petak (4. listopada) će također povećati mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu i u zaleđu. U nižim dijelovima slivova tečenje će usporiti i podizati vodostaje rijeka i sljedeći tjedan.

Zbog obilnih oborina velike vode
Europski centar za srednjoročne vremenske prognoza (ECMWF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like daje visoke izglede za obilne oborine (iznad 150 mm) u narednih deset dana od kojih će se glavnina ostvariti do ovog vikenda. Stoga hidrološki model Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS) ukazuje na značajnu mogućnost pojave velikih voda na Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Dravi sljedećih dana.

Operativni hidrološki modeli DHMZ-a također ukazuju na velike vode sljedećih dana za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, ali i povećane dotoke Save, Mure i Drave.

Prema aktualnih hidrološkim prognostičkim materijalima povećanje vodostaja na gornjoj Savi počinje od noćas do nedjelje. Nizvodno od ušća Kupe i Une u Savu porast će biti sporiji, ali značajan jer će ove dvije rijeke donijeti velike količine vode.

Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika, Gacka će doseći mjere obrane od poplava čiji će stupanj ovisiti o ostvarenoj oborini i njenom intenzitetu. Mura i Drava bi na ulazu u Hrvatsku svoje maksimume mogle imati u petak /subotu u nižim mjerama obrane od poplava ovisno o oborini u Austriji i Sloveniji.

Moguće bujične i urbane poplave
Velika količina oborine u kratko vrijeme može prouzročiti bujične i urbane poplave počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Sa širenjem oborina danas, tijekom sljedeće noći i dana i mogućnost pojava bujica se širi na Liku, Dalmaciju i zaleđe.

Poseban naglasak stavljamo na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. Tijekom noći s četvrtka (3. listopada) na petak (4. listopada) i u petak se takva mogućnost povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih oborina.”

 
Nastavi čitati

Hrvatska

150 Hrvata se nalazi u Libanonu, njih šest zatražilo pomoć

Objavljeno

-

By

S hrvatskim državljanima je u kontaktu nadležno hrvatsko Veleposlanstvo u Kairu, koje nerezidencijalno pokriva tu zemlju, piše Večernji. Oko 150 državljana Republike Hrvatske boravi na području Libanona, a do jučer je njih šestero zatražilo pomoć oko bržeg napuštanja te države, kažu nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Dodatni zahtjevi za pružanjem konzularne pomoći hrvatskim državljanima s područja Libanona više nisu zaprimljeni.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kairu
S hrvatskim državljanima je u kontaktu nadležno hrvatsko Veleposlanstvo u Kairu, koje nerezidencijalno pokriva tu zemlju, javlja Večernji list.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još je ranije pozvalo sve hrvatske državljane u Libanonu da zbog pogoršanja situacije u regiji napuste tu zemlju a one koji planiraju putovati da odustanu od putovanja. Veliki broj državljana RH koji se nalaze u Libanonu imaju dvojno državljanstvo.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Policija po nalogu europskog tužiteljstva uhitila dvije osobe. Varali sa subvencijama

Objavljeno

-

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) primorsko-goranska policija uhitila je dvije osobe osumnjičene za subvencijsku prijevaru.

Policija je kratko izvijestila da je u koordinaciji sa zagrebačkim Uredom europskog javnog tužitelja jutros započela realizaciju zadnje faze kriminalističkog istraživanja, pri čemu je uhićeno dvoje hrvatskih državljana. Riječ je o subvencijskoj prijevare u sklopu natječaja Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, poput pretresa, a EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u ovom predmetu o čemu će, kako ističu, pravodobno obavijestiti javnost.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu