Connect with us

Magazin

Stomatologinja otkrila naviku koja uništava zube, a mnogi to rade svaki dan

Objavljeno

-

Stomatologinja je izdala upozorenje o opasnostima cijelodnevnog ispijanja kave. Započeti dan rastezanjem i brzim skrolanjem društvenih medija za mnoge je rutina, ali nakon toga često slijedi kuhanje kave. Kako dan odmiče, mnogi posegnu za drugom, pa za trećom šalicom. Bez obzira na to volite li ledenu, vruću, crnu ili s mlijekom, stomatologinja upozorava da bi cjelodnevno uživanje u kavi moglo izazvati karijes.

Stomatologinja je na TikToku @joycethedentist podijelila pet stvari koje ona nikada ne bi napravila zbog brige o svojim zubima, Mirror.

Za početka je objasnila zašto nikada ne pijucka kavu cijeli dan, već to odradi odjednom.

“Najbolje je popiti kavu i završiti s tim, jer svaki put kad popijete gutljaj, pH u ustima pada. Što je pH u ustima kiseliji, okolina više pogoduje povećani rizik od karijesa”, objašnjava.

Istaknula je da kava može dovesti do ružnih mrlja, a problemi mogu biti i veći od kozmetičkih razloga. Savjetuje da je najbolja rpeventiva toga isprati usta s voodm nakon ispijanja kave.

“Ovaj jednostavan korak pomaže isprati ostatke kave i neutralizirati kiseline, štiteći vašu caklinu od erozije”, ističe.

Također je spomenula da bi ispijanje kave kroz slamku moglo minimizirati mrlje i predložila da se odlučite za “tamnije pečenje jer općenito imaju nižu razinu kiselosti od svjetlije pečenja”, koje je bolje za vaše zube. Nisu zaboravili naglasiti važnost redovitih stomatoloških pregleda i razgovarati o svim posebnim nedoumicama sa svojim stomatologom.

Stomatologinja je također upozorila na korištenje tekućine za ispiranje usta s visokim udjelom alkohola od kojih usta mogu postati “kisela” zbog pH vrijednosti.

Za ljude koji škrguću zubima dok spavaju preporučuje štitnik za zube koji se prodaje u slobodnoj prodaji jer su mekši od onih koji se mogu nabaviti kod stomatologa. Iako bi zube trebalo prati barem dva puta dnevno, jedno istraživanje je pokazalo da ih mnogi ljudi peru samo jednom dnevno. U tom slučaju, važnije je prati zube prije spavanja kako se bakterije ne bi prekomjerno množile od ostataka hrane.

Za kraj je rekla da nikako ne bi trebalo dijeliti četkicu za zube s drugim ljudima. Iako je to većini jasno, jedna anketa je pokazala da iznenđujuće puno ljudi dijeli četkicu za zube.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Kako očistiti indukcijsku ploču

Objavljeno

-

By

Svakodnevna priprema hrane na bilo kojoj vrsti ploče za kuhanje zahtijeva i redovito čišćenje, što ponekad nije najugodniji zadatak. Dijelovi hrane koji su tijekom kuhanja pali na indukcijsku ploču brzo se suše i mogu biti vrlo tvrdoglava smetnja. Čista ploča za kuhanje radi učinkovitije, bolje i ima duži vijek trajanja, a čišća je i za svakodnevnu pripremu hrane. Postoje različite jednostavne metode čišćenja za različite vrste ploča za kuhanje.

Naravno, preporučuje se brzo čišćenje ploča nakon svake upotrebe posebnim sprejom za čišćenje i mekom krpom koja neće ostaviti ogrebotine na ploči. No, s vremena na vrijeme trebali biste odvojiti vrijeme za temeljito i generalno čišćenje svih tvrdokornih mrlja i svih osušenih ostataka hrane s ploče štednjaka.

Domaća sredstva za čišćenje
Kako biste uspješno uklonili masnoću i prljavštinu s ploče za kuhanje, postoje neka jednostavna sredstva za čišćenje koje možete brzo pripremiti kod kuće.

Pasta od limuna i sode bikarbone
Soda bikarbona i limun, odnosno limunov sok ili kapljice eteričnog ulja limuna vrlo su učinkovita sredstva za čišćenje kućanskih površina kao i ploče za kuhanje. Ulijte malo sode bikarbone i nekoliko kapi limuna ili limunovog soka u malu posudu i dodajte malu količinu tople vode.

Sve zajedno pomiješajte u gustu pastu za čišćenje koja će se uspješno nositi s tvrdokornim mrljama. Pasta ne smije biti tekuća, ali ni pregusta jer je želite kružnim pokretima nježno razmazati po prljavoj površini ploče za kuhanje. Pasta od vode i tableta za pranje posuđa
Još jedno jednostavno, domaće sredstvo za čišćenje koje će se uspješno boriti protiv tvrdokorne prljavštine na svim vrstama ploča za kuhanje je pasta napravljena od tople vode i jedne ili dvije tablete za pranje posuđa.

Tabletu na kratko potopiti u malu količinu tople vode, kako bi se počela postupno raspadati. Nemojte dopustiti da se potpuno otopi u previše vode. Malo vode i djelomično raspadnute tablete za pranje posuđa stvorit će pravu gustu pastu koja će se fantastično nositi s najtvrdokornijim ostacima hrane na ploči štednjaka.

Voda, limun i ocat
Sok od limuna i ocat su jedni od najučinkovitijih sredstava za čišćenje kuhinjskih površina. Pomiješajte ih s toplom vodom u raspršivaču tako da omjer octa i limuna prema toploj vodi bude jedan prema tri. Sok od limuna barem će malo ublažiti miris octa koji mnogima može biti neugodan. U tu svrhu u smjesu možete čak dodati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna.

Proizvodi za čišćenje
Različite vrste ploča za kuhanje zahtijevaju različite vrste sredstava za čišćenje. U svakom slučaju, za zaštitu su vam potrebne rukavice za čišćenje, jedna ili dvije mekane krpe i mekša spužvica za čišćenje koja nema previše grube površine.

Za čišćenje električne i plinske ploče možete pripremiti i malo grublju spužvicu za čišćenje te staru četkicu za zube kojom već čistite ostale površine u stanu.

Bez obzira na to kakvu ploču štednjaka imate kod kuće, prvo se uvjerite da nije upaljena ili grijana. Ako se radi o plinskoj ili električnoj ploči za kuhanje, najbolje ju je potpuno isključiti ili isključiti iz utičnice. Sigurnost je na prvom mjestu. Čišćenje električnih ili plinskih ploča
Plinske ploče za kuhanje imaju najviše uklonjivih dijelova. Podignite rešetke i potopite ih 20 minuta u toplu vodu u koju ste dodali sredstvo za čišćenje. Učinite isto sa svim ostalim odvojivim metalnim dijelovima, ali ih namočite odvojeno od rešetki. Ne namačite rešetke i metalne dijelove predugo jer ne želite da počnu hrđati.

Potom na ploču nanesite jedan od spomenutih sredstava i proizvoda spomenutih u tekstu i uklonite tvrdokorne mrlje ili osušene ostatke hrane koji su se zalijepili za površinu ploče.

Četkicom za zube ili malom četkicom temeljito očistite prljavštinu oko plinskih prstenova, gdje se ona nakuplja.

Nakon uklanjanja mrlja, površinu ploče za kuhanje temeljito očistite najprije vlažnom, a zatim suhom mekom krpom. Ako je potrebno, spužvicom za čišćenje izribajte rešetke i metalne dijelove koji su bili natopljeni, zatim ih također pažljivo obrišite suhom krpom i vratite na mjesto.

Čišćenje staklokeramičkih i indukcijskih ploča
Čišćenje ove dvije vrste ploča za kuhanje zahtijeva nešto više pažnje zbog osjetljivije površine. Nikako ih ne smijete trljati pregrubim spužvama za čišćenje jer ih možete oštetiti ili izgrebati.

Provjerite je li ploča isključena i ohlađena prije čišćenja. Ako se na ploči za kuhanje nalaze veći osušeni ostaci hrane, sa staklokeramičke ploče za kuhanje ih možete ukloniti strugalicom, a s indukcijske ploče mekšom spužvicom za čišćenje.

Potom na ploču štednjaka kružnim pokretima namažite pastu od tableta za pranje posuđa ili sode bikarbone i limuna, a možete i poprskati sprejom od vode, limuna i octa. Ostavite da djeluje do 30 minuta, pazeći da se pasta potpuno ne osuši.

Zatim očistite ploču za kuhanje mekšom površinom spužvice za čišćenje. Završite posao brisanjem vlažnom, a zatim potpuno suhom krpom.

Koliko god se opirali čišćenju ploče za kuhanje, mnogo je ugodnije pripremati hranu na površini koju redovito čistite i održavate sjajnom. Uz malo truda i volje vašu će ploča za kuhanje biti čista i produžit će te joj vijek trajanja.

 
Nastavi čitati

Magazin

Pijete kavu čim se probudite? Evo zašto to nije najbolja ideja

Objavljeno

-

By

Ljubitelji kave dobili su upozorenje o tome kada bi trebali popiti svoju prvu šalicu. Ako se probudite i odmah natočite kavu, možda biste trebali preispitati tu naviku, jer prerano ispijanje kave moglo bi biti upravo razlog zašto vam je ona uopće potrebna. Mnogi ljudi misle da će ih šalica kave razbuditi i dati im više energije, ali, kako se ispostavilo, prerano konzumiranje moglo bi narušiti vaš san. Upozorenje dolazi usred nove studije koju je provela tvrtka Breville, a koja je otkrila da Britanci piju 3 šalice kave dnevno, obično prvu u 7 sati ujutro.

Zbog toga je Rex Isap, stručnjak za spavanje, izdao upozorenje Britancima, savjetujući ih da ne izbjegavaju kavu u potpunosti, nego da odgode njezino ispijanje unutar prvog sata nakon buđenja.

Zašto bih trebao izbjegavati kavu čim se probudim?
Rex je rekao za Express: “Tijekom dana vaš mozak proizvodi kemikaliju zvanu adenozin. U suštini, adenozin potiče san; što ste dulje budni, to se više nakuplja i pomaže vam da se osjećate pospano. No, kofein blokira adenozinske receptore, što vas održava budnima i pospješuje budnost. Ako ste ikada imali problema sa spavanjem nakon kave, ovo bi mogao biti razlog.”

Dalje objašnjava: “Kada je riječ o idealnom vremenu za prvu šalicu kave, skloni smo posegnuti za kuhalom čim se probudimo. Međutim, idealno bi bilo pričekati sat vremena nakon buđenja kako biste uistinu iskoristili prednosti kave.”

 
Nastavi čitati

Magazin

Pet vrsta “loših” hrana koje podižu imunitet

Objavljeno

-

By

S povratkom sezone prehlade i gripe, možda se pitate koji je najbolji način da ojačate svoj imunološki sustav da se odupre sezonskim bolestima. Naravno, neke osnove su dobar odmor, pranje ruku i pijenje dovoljno vode. Ali prava tajna može biti uravnotežena prehrana puna namirnica koje jačaju imunitet.

Hrana koju jedete može vašem tijelu dati elemente za stvaranje antitijela koja se brane od imunoloških napadača poput prehlada i virusa.

Vjerojatno znate da su neke od najvažnijih namirnica za zdravlje imuniteta lisnato povrće, jogurt i losos. Ali postoji mnogo “loše” hrane koju možda izbjegavate, a koja je krcata hranjivim tvarima.

1) Jaja
Ako ste izbjegavali jaja jer ste čuli da su bogata zasićenim mastima i kolesterolom, ne morate. Veliko jaje sadrži samo 1,5 grama zasićenih masti i razumnih 186 miligrama kolesterola.

Što se tiče imuniteta, jaja su pristupačan izvor proteina, hranjivog sastojka koji je vašem tijelu potreban za stvaranje antitijela za obranu od infekcije (6 grama po velikom jajetu). Osim toga, vrlo ih je lako dodati u mnoštvo jela.

Jaja također sadrže druge bitne hranjive tvari za snažan imunološki sustav, poput selena, folata i vitamina A i D.

2) Krumpiri
Krumpir godinama ima nepravednu oznaku kao “loš” ugljikohidrat. Je li to točno?

“Krumpir može biti jeftina i laka hrana za podršku vašem imunološkom sustavu”, kaže dijetetičarla Patricia Kolesa.

Jedan srednji krumpir donosi otprilike 20 posto dnevne vrijednosti vitamina C, ključne hranjive tvari za zdravlje imuniteta.

3) Mlijeko
Beskonačan niz nemliječnih mlijeka i mliječnih alternativa možda će vas natjerati da se zapitate je li mliječno mlijeko dobro za vas. Kada je riječ o podršci vašem imunološkom sustavu, čaša mlijeka može učiniti dobro vašem tijelu. Ovaj hranjivi napitak dobar je izvor proteina (8 grama po šalici), piše eatingwell.com.

Osim toga, također sadrži cink za potporu imuniteta i obogaćen je vitaminima A i D, koji su neophodni za održavanje najboljeg funkcioniranja vašeg imunološkog sustava.

4) Banane
Naranče nisu jedino voće koje vam može pomoći da izbjegnete prehladu. Unatoč njihovoj kontroverznoj reputaciji da imaju previše šećera, banane pružaju vitamin C i izvrstan su izvor vitamina B6, još jedne hranjive tvari koja je ključna za zdravlje imuniteta.

5) Žitarice za doručak
Žitarice za doručak spremne za konzumaciju vrhunac su praktičnosti. Međutim, u posljednje vrijeme čini se da je na popisu zdrave koja nije zdrava. Žitarice imaju puno dobrih stvari, uključujući održavanje vašeg imunološkog sustava u vrhunskoj formi. To je zato što su često obogaćene višestrukim hranjivim tvarima koje jačaju imunitet poput vitamina A, folata, cinka i željeza.

Kada kupujete žitarice za doručak, imajte na umu da nutrijenti mogu dosta varirati. Stoga biste trebali slijediti nekoliko smjernica pri odabiru svog. Točnije, potražite žitarice s najmanje 5 grama proteina, 3 grama vlakana i malo ili nimalo dodanih šećera.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu