Connect with us

Grad

Sveučilište u Zadru i Institut Camões potpisali Protokol o suradnji

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru i portugalski Institut Camões potpisali su Protokol o suradnji, kojim se u Centru za strane jezike Sveučilišta u Zadru otvara portugalski lektorat. Uz kineski i češki, ovo je treći strani lektorat u Centru za strane jezike, koji će svim studentima Sveučilišta u Zadru omogućiti učenje portugalskog jezika.

Ugovor su potpisali rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić i veleposlanica Portugala u Zagrebu Paula Leal da Silva.

Misija je Instituta Camões predlagati i provoditi politiku poučavanja i širenja portugalskog jezika i kulture u inozemstvu kroz programe usklađene s visokoškolskim ustanovama, kao i osigurati kvalitetu poučavanja jezika, podupirući istraživanja i diplomske ponude studija na portugalskom jeziku u inozemstvu, kroz potrebnu znanstveno-pedagošku podršku. Sveučilište u Zadru iskazalo je spremnost za nastavkom suradnje dviju institucija te će svojim studentima osigurati nastavu portugalskog jezika i kulture.

Veleposlanica da Silva izrazila je zadovoljstvo što su dogovori inicirani njezinim dolaskom u Hrvatsku prije četiri godine okončani uoči skorog isteka njezinog mandata. Štoviše, ovaj ugovor je posljednji koji potpisuje u ovoj ulozi.

  • Hvala Vam na razumijevanju i dobrodošlici koju smo uvijek osjećali u Zadru. Sa sobom nosim lijepe uspomene na drage ljude koji me po svojoj otvorenosti i mediteranskom duhu podsjećaju na moj narod. Vjerujem da će ovaj sporazum pridonijeti još bližem približavanju dviju kultura, istaknula je veleposlanica na sastanku kojem su, uz rektora Faričića nazočili prorektorica Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Ivana Lončar i ataše za obrazovanje u portugalskom veleposlanstvu Maria José Homem.

Rektor Faričić složio se kako dvije kulture imaju mnogo dodirnih točaka. Izrazio je uvjerenje da će se kontakti i u budućnosti produbljivati ne samo kroz učenje jezika i humanističke studije, već i suradnju u projektima zaštite mora i razvoja modernih tehnologija povezanih s mediteranskim podnebljem.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Prvi put u Zadru: Susret brijača – Barber meetup 

Objavljeno

-

By

Udruženje obrtnika Zadar s ponosom najavljuje Susreta brijača – Barber meetup,
u subotu, 12. listopada 2024., u COIN coworking-u u Zadru, Put Murvice 16/2. kat. Ovaj jedinstveni događaj biti će prilika svim brijačima, kako iskusnim majstorima tako i onima koji su tek zakoračili u ovaj svijet, da se povežu, razmijene iskustva i nauče nove tehnike koje će im pomoći u daljnjem profesionalnom razvoju. Na Susretu će renomirani brijači iz Zagreba, Splita i Trogira kroz radionice i demonstracije prikazati različite tehnike šišanja, oblikovanja brade i njegu kože. Program događanja namijenjen je ne samo iskusnim majstorima već i mladim brijačima koji su tek započeli svoju karijeru.

Pripremili smo bogat i raznolik program koji uključuje:
 Inspirativne radionice s priznatim majstorima brijačima iz cijele Hrvatske, gdje ćete imati priliku vidjeti različite tehnike šišanja, brijanja i oblikovanja brade te njege kože.
 Demonstracije tehnika šišanja, fade stilova, što će vam omogućiti da usavršite svoje vještine i naučite nove trendove u svijetu brijačke struke.
 Praktične savjete o alatima, kozmetičkim proizvodima i pristupima njezi kose i brade.
 Umrežavanje i razmjenu iskustava s kolegama iz branše, gdje ćemo kroz neformalno druženje stvoriti nove prilike za suradnju i rast.

Detaljan raspored događanja:
• 10:00 – 10:30 – dolazak sudionika i jutarnja kava
• 10:30 – 11:00 – pozdravni govor organizatora i uvod u program
• 11:00 – 11:45 – Sarah Barber (Sarah Vuger, Zagreb) – Oblikovanje brade i brkova mašinicom, uređivanje kontura britvom
• 11:45 – 12:00 – pauza
• 12:00 – 12:45 – Ka’Brada (Siniša Šunjić, Split) – Tehnike šišanja duže kose
• 12:45 – 13:00 – pauza
• 13:00 – 13:45 – Barbershop Grozdi Barber (Grozdana Vukelić, Trogir) – Brijanje brade i njega kože nakon brijanja
• 13:45 – 14:00 – pauza
• 14:00 – 14:45 – Leekarija Barbershop (Domagoj Jukić, Split) – Fade tehnika šišanja
• 14:45 – 15:00 – pauza
• 15:00 – 16:00 – Prezentacija različitih tehnika šišanja (buzz cut, taper fade, french crop i dr.) – maturanti Obrtničke škole Gojka Matuline, Zadar
• 16:00 – neformalno druženje sudionika

Osim stručnog dijela, susret će omogućiti brijačima da kroz neformalno druženje razmijene iskustva i povežu se s kolegama, čime se jača zajedništvo unutar struke te podiže svijest o važnosti stalnog usavršavanja i prilagođavanja tržišnim trendovima. Sudjelovanje na susretu je besplatno, a zbog ograničenog broja mjesta, svi zainteresirani brijači moraju se prijaviti putem e-maila info@uoz.hr.

 
Nastavi čitati

Grad

Prikazivanje filma Miljenka Dujele “Ranjena crkva” u četvrtak u Zadru

Objavljeno

-

By

U tjednu obilježavanja 33. obljetnice obrane Grada Zadra, Ogranak Matice hrvatske u Zadru, Hrvatski liječnički zbor, Podružnica Zadar i Udruga liječnika dragovoljaca 1990. – 1991., Podružnica Zadar pozivaju Vas na prikazivanje filma Miljenka Dujele: „Ranjena crkva“, uz prigodne uvodne riječi organizatora.

Dvorana Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Don Ive Prodana 1, četvrtak, 3. listopada, s početkom u 20:00.

 
Nastavi čitati

Grad

25 godina ‘Akcije Hodočasničke Gospe u Hrvatskoj’

Objavljeno

-

By

Hrvatska schönstattska obitelj slavi 25 godina ‘Akcije Hodočasničke Gospe u Hrvatskoj’ cjelodnevnim svečanim programom ‘Dan hodočasničke Gospe’ u subotu, 5. listopada, u župi Prikazanja BDM u Kistanjama.

Svečano misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

‘Slavlje Hodočasničke Gospe’ počinje u 13,30 sati a čini ga sljedeći sadržaj: program s. Ramone i krunjenje Hodočasničke Gospe Kraljicom budućnosti, blagoslov slika Hodočasničke Gospe, nagovor p. Christopha Horna i euharistijsko klanjanje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu