Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

AUDICIJA U PONEDJELJAK / Priključite se Akademskom pjevačkom zboru Sveučilišta u Zadru

Objavljeno

-

Sa Sveučilišta pozivaju studente da se priključe Akademskom pjevačkom zboru Sveučilišta u Zadru upisom izbornog kolegija Zborsko pjevanje.

Za upis kolegija potrebno je pristupiti kratkoj audiciji koja će se održati u ponedjeljak 7. 10. u predavaonici 103 na Novom kampusu s početkom u 18 sati.

Za dodatne informacije možete se obratiti voditelju zbora doc. dr. sc. Tomislavu Košti na tkosta@unizd.hr.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) IZ OB ZADAR O LINEARNOM AKCELERATORU: “Danonoćno radimo kako bi se prvi pacijenti što skorije podvrgnuli zračenju!”

Objavljeno

-

By

„Nestrpljivi smo i mi. Tjednima radimo danonoćno, radimo subotama… Jedva čekamo dan kada ćemo krenuti s liječenjem“, tim nas je riječima jutros, u bunkeru u kojem je smješten linearni akcelerator, dočekala fizičarka Opće bolnice Zadar, Marija Zorić, stoji u objavi iz OB Zadar.

U oko nam je odmah upalo „nebo“ iznad nas, nova slika na stropu koja razbija ovu „bunkersku“ atmosferu. No, ovdje, pod zemljom, Zorić nam je ispričala još novosti i odgovorila na pitanje kad će akcelerator biti u funkciji.

Prvi korak, prihvatna mjerenja (acceptance), koji vodi ka kliničkoj uporabi akceleratora, odnosno njegovom korištenju u svrhu liječenja bolesnika, uspješno je priveden kraju, premda oprema nužna za ovo testiranje još nije niti stigla u zadarsku bolnicu. Tu preliminarnu radnju naši su fizičari odradili zahvaljujući kolegama iz KBC-a Rebro. Posudili su njihovu opremu kako bi provjerili jesu li sve stavke uređaja isporučene i jesu li točno onakve kakve bi trebale i biti. Ono što sada slijedi je komisioniranje aparata, pa se čeka dozimetrijska oprema kako bi se potrebno umjeravanje i provelo.

Komisioniranje je sveobuhvatan proces koji uključuje provjeru svih značajki aparata, uključujući kalibraciju, testiranje različitih funkcija i osiguranje usklađenosti sa sigurnosnim standardima. Za njegovu provedbu, izuzev opreme, nužan je i stručnjak medicinske fizike. Tu glavnu i odgovornu ulogu za vođenje cijelog procesa umjeravanja, a kasnije i same djelatnosti radioterapije, preuzet će stručnjak iz osječkog KBC-a.

„Komisioniranje je od suštinske važnosti za osiguranje preciznosti i sigurnosti u primjeni radioterapije. Na taj način ćemo garantirati da naš aparat radi u skladu s najvišim standardima, čime ćemo osigurati optimalnu njegu za naše pacijente. Tim mjerenjima odredit će se geometrijska točnost parametara linearnog akceleratora i dozimetrijske karakteristike te time dokazati i sigurnost korištenja uređaja na bolesnicima. Priprema za kliničku praksu uz geometrijska i dozimetrijska mjerenja uključuje i provjeru računalnih programa tj. algoritama koji se koriste za proračun apsorbirane doze zračenja. Moramo upoznati naš aparat, znati svaku njegovu stavku kako bi mogli napraviti što bolji plan radioterapije za svakog pacijenta. Kada stigne oprema, idemo na ovaj korak i on može potrajati mjesec i pol. Za ovo vrijeme liječnici, fizičari i tehnolozi prolaze potrebnu edukaciju“, kazala je fizičarka Zorić.

Puštanje linearnog akceleratora u rad dugotrajan je proces u kojem je osoblje zadarske bolnice do sada sve odradilo po protokolima Variana, proizvođača aparata. Nakon što i komisioniranje bude uspješno odrađeno i nakon što osoblje prođe potrebnu edukaciju, slijedi konačna primopredaja aparata i zračenje prvih pacijenata. 

„Nadamo se da će to biti do konca tekuće godine. Mi se ovdje ne natječemo tko će i kada primiti prvog pacijenta. Mi ovdje danonoćno radimo kako bi što prije olakšali muke onkološkim bolesnicima. Linearni akcelerator dar je Zadru, ovo je prekretnica u liječenju oboljelih od raka i ponosni smo što sudjelujemo u ovom“, zaključuje naša sugovornica, fizičarka Marija Zorić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRANI SLAVE SVOG ZAŠTITNIKA / U utorak je blagdan sv. Šime. Svečane mise u 11 i 19, blagoslov djece u 17 sati

Objavljeno

-

By

Devetnica u čast sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, u crkvi sv. Šime u Zadru traje do uočnice blagdana sv. Šime u ponedjeljak, 7. listopada.

Do subote, 5. listopada, misna slavlja tijekom Devetnice su svaki dan u 19 sati i predvodi ih drugi svećenik.

Danas misno slavlje predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, dekan KBF-a u Splitu.

U petak, 4. listopada, misu predvodi mons. Šime Perić iz Zadra, a u subotu, 5. listopada, don Ivan Šibalić, SDB, studentski kapelan u Zadru.

U nedjelju, 6. listopada, misno slavlje predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik Krašića i dekan.

U ponedjeljak, 7. listopada, misu u 8,30 predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Svečanu Večernju na uočnicu svetkovine, u ponedjeljak, 7. listopada, s početkom u 19 sati, u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.  

Na svetkovinu sv. Šime, u utorak, 8. listopada, svečano prijepodnevno misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Svečano večernje koncelebrirano slavlje u 19 sati predvodi požeški biskup Ivo Martinović.

Na blagdan sv. Šime mise su još u 7 i 8.30 sati, a misu s blagoslovom djece u 17 sati predvodi don Damir Stojić.

Tijelo sv. Šime nalazi se u škrinji iznad glavnog oltara u crkvi sv. Šime.

U osmini nakon blagdana, od srijede, 9. do srijede, 16. listopada, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima.

U srijedu, 9. listopada, misno slavlje s osobitom nakanom za bolesne predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme mise će se podijeliti i sakrament bolesničkog pomazanja.

U četvrtak, 10. listopada, svečano misno slavlje u svetištu sv. Šime u 19 sati predvodi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.   

Tijekom Osmine, od petka, 11. listopada do utorka, 15. listopada, misa u crkvi sv. Šime je u 8 sati. U utorak, 15. listopada, nakon mise u 8 sati će biti izložen Presveti oltarski sakrament za 40-satno klanjanje.

Osmina od svetkovine sv. Šime završava u srijedu, 16. listopada, završetkom 40-satnog klanjanja i misom u 19 sati sa svečanim Tebe Boga hvalimo koje predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Susret svetog Šimuna i Isusa opisan je u Lukinom evanđelju (Lk 2, 22 – 35).

Marija i Josip došli su u jeruzalemski hram prikazati Isusa četrdeseti dan od njegovog rođenja. Prorok Šimun je tada u djetetu Isusu prepoznao iščekivanog Mesiju i rekao da je Isus „Svjetlo na prosvjetljenje naroda, slava puka svoga Izraelskoga. Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan“, a Mariji je prorokovao: „I tebi sâmoj će mač probosti dušu, da se razotkriju namisli mnogih srdaca”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Direktor zadarske Čistoće o “zbrci” zbog novih računa, a ima i poruku za stanare višestambenih zgrada…

Objavljeno

-

By

foto: Čistoća d.o.o.

Dio naših sugrađana ovih je dana neugodno iznenađen novim računima za Čistoću, iako je poskupljenje izglasano na sjednici zadarskog Gradskog vijeća, piše Radio Zadar.

Kako se moglo čuti, nekima su iznosi veći i za sto posto, a osim zbog poskupljenja građani negoduju i zbog kašnjenja računa bez dodatnih pojašnjenja stavki.

Pojašnjenja donosi direktor zadarske Čistoće koji je gostovao u jutarnjem programu Radio Zadra

Direktor Čistoće John Ivan Krstičević podsjeća kako je tu riječ o usklađivanju s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Pojašnjava kako je tu fiksni, ali i varijabilni dio cijene usluge. Tu su i naši sugrađani koji se bave turizmom i koji moraju računati na veće račune u određenom periodu godine.

 A s izračunavanjem varijabilnog dijela tek se kreće, razdvajanje otpada zato je ključno, kao i organizacija oko uređenja prostora gdje se drže spremnici za otpad, to je problem dodatno izražen kada su u pitanju višestambene zgrade. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu