Connect with us

Svijet

CIA objavila oglas za zapošljavanje, doušnike traže i na društvenim mrežama: “Ovo podsjeća na hladni rat”

Objavljeno

-

X/CIA

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) pokrenula je novu akciju regrutiranja doušnika u Kini, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Na svojim profilima na društvenim mrežama objavili su poruke na mandarinskom, farsiju i korejskom jeziku, upućujući korisnike kako mogu na siguran način kontaktirati agenciju. Ranije je već regrutirala doušnike nakon ruske invazije na Ukrajinu. CIA je kazala da je ta kampanja bila uspješna, piše BBC.

“Želimo biti sigurni da pojedinci u drugim autoritarnim režimima znaju da smo otvoreni za poslovanje”, rekao je glasnogovornik CIA-e u izjavi.

Poruke o zapošljavanju – koje su bile postavljene na platformama kao što su X, Facebook, YouTube, Instagram, Telegram i LinkedIn, kao i na dark webu – tražile su imena pojedinaca, lokaciju i podatke za kontakt.

Mason Richey, izvanredni profesor međunarodne politike na Sveučilištu stranih studija Hankuk u Seulu, pita se koliko će ova kampanja CIA-e biti uspješna, budući da većina Sjevernokorejaca nema pristup internetu.

“Postoji mnogo ljudi koji imaju pristup informacijama i koji su nezadovoljni Xijevim režimom u Kini”, rekao je za Bloomberg zamjenik direktora CIA-e David Cohen.

Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva, rekao je da SAD protiv Kine vodi “organiziranu i sustavnu” kampanju dezinformiranja.

“SAD je sada uvjeren da se ne nalazi samo u nizu bilateralnih sukoba s Kinom i Rusijom, Iranom i Sjevernom Korejom – već da je u sukobu s blokom u nastajanju. Što očito podsjeća na hladni rat”, rekao je Richey.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

7. LISTOPADA / Papa Franjo pozvao na molitvu i post za mir u svijetu

Objavljeno

-

By

Papa Franjo pozvao je vjernike da se sljedeći ponedjeljak, 7. listopada odazovu njegovu pozivu na dan molitve i uzdržavanja od obrokâ i da mole za dar mira. Dan prije, u nedjelju 6. listopada, papa će u Bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) moliti krunicu i uputiti molitvu Gospi na istu nakanu.

Papa je svoj poziv uputio na kraju homilije održane na svečanoj misi na Trgu svetog Petra prigodom otvaranja drugog zasjedanja 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode, najavljujući Dan molitve i posta za mir u svijetu 7. listopada.

Papa je na kraju homilije najavio i novi posjet bazilici Santa Maria Maggiore kako bi Gospi uputio molitvu mir. Na tu je molitvu pozvao i sve članove Sinode koja se trenutno održava u Vatikanu.

Kako bih zazvao dar mira po zagovoru Presvete Marije, sljedeće ću nedjelje poći u baziliku Svete Marije Velike gdje ću izmoliti svetu krunicu i uputiti usrdnu molbu Djevici. Molim i vas, članove Sinode, ako je moguće, da mi se u tome pridružite.

A molim sve da im sljedeći dan, 7. listopada, bude dan molitve i posta za mir u svijetu, rekao je Papa.

Dan posta i molitve Papa je već prije tijekom svog pontifikata, od 2013. do 2023., proglašavao zbog stanja u Siriji, Libanonu, Afganistanu, Ukrajini i Svetoj Zemlju. (IKA)

 
Nastavi čitati

Svijet

FOTO / U Sloveniji pada snijeg

Objavljeno

-

By

Hribi.net

Uslijed prodora hladnijeg zraka sa sjevera Europe, kiša je već počela prelaziti u snijeg u višem gorju Slovenije.

Tako su kamere zabilježile snježne prizore na Kredarici, slovenskoj planini visokoj 2.515 metara.

I u nastavku dana i tijekom petka očekuje se podebljavanje snježnog pokrivača na slovenskim planinama.

Prognozu za Hrvatsku pročitajte OVDJE.

 
Nastavi čitati

Svijet

Nova studija: Sve manje Amerikanaca vjeruje da su električni auti čišći od fosilaca

Objavljeno

-

Sve je manje Amerikanaca koji vjeruju u ekološki aspekt električnih automobila.

Prema najnovijoj studiji koju je proveo Ipsos trenutno tek 58 posto Amerikanaca vjeruje da su električna vozila čišća od onih pogonjenih fosilnim gorivima. Podsjetimo, 2022. godine kad je na američkim cestama bilo osjetno manje električnih vozila, u njihov zeleni doprinos vjerovalo je 63 posto ispitanika. I sve to nakon što je objavljeno niz istraživanja čiji su rezultati išli u prilog električnih pogona.

Tu se opet vraćamo na vječno pitanje izvora električne energije. Naime, na ekološki aspekt električnih vozila itekako utječe činjenica dobiva li se električna energija iz obnovljivih izvora energije ili možda u termoelektranama. Također, drugo veliko pitanje je način dobivanja sirovina potrebnih za proizvodnju baterija.

I uz ova dva primjera električni automobili su čišći, a sve veća doza skepticizma je rezultat promoviranja negativno nastrojenih tema, ističe NPR pozivajući se na izvore. “Nijedna tehnologija nije savršena, ali će električna vozila ponuditi značajnu prednost u usporedbi s vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem”, rekla je Jessika Trancik, profesorica na Massachusetts Institute of Technology za NPR ovog proljeća.

Posebna domena su koji se jednostavno ne mogu snaći u šumi informacija i konfrontacija dva klana, pa na kraju zaključuju da im sve to nije potrebno. Stoga ostaju na postojećoj tehnologiji temeljenoj na fosilnim gorivima sve dok im netko ne pokaže jednoznačne i jasno razumljive benefite prelaska na novu tehnologiju.

Možda najbolji primjer je članak objavljen u New York Postu s naslovom “Električna vozila ispuštaju više toksičnih emisija, lošija su za okoliš od automobila na plin: studija”, a koji se bavi zagađenjem koje ostvaruju pneumatici u vožnji.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu