Connect with us

Magazin

Devet razloga zašto biste svaki dan trebali konzumirati limune za cjelokupno zdravlje

Objavljeno

-

Limun je jedno od najkorisnijih vrsta voća koje možete koristiti na različite načine: od dodatka u čaj tijekom sezone prehlade, do ukusnih deserata i kao dodatak u obroke. Konzumiranje limuna vrlo je korisno za zdravlje, a ovo su neke od najčešćih dobrobiti za cijelo tijelo koje se odnose na svakodnevno dodavanje limuna u prehranu.

Bogati su vitaminom C: Poznato je da limuni sadrže vitamin C, koristan vitamin koji jača imunološki sustav, pomaže tijelu u borbi protiv prehlade i poboljšava zdravlje kože pojačanom proizvodnjom kolagena, piše Health Shots.

Pozitivan utjecaj na mršavljenje: Limun ima malo kalorija i puno vlakana, osobito pektina, koji mogu pomoći u produljenju osjećaja sitosti te smanjiti želju za hranom u cijelosti, što ih čini izvrsnim za mršavljenje.

Pospješuju probavu: Ispijanje tople vode s limunom odmah ujutro može pomoći u pokretanju rada probavnog sustava. Limun potiče proizvodnju žuči, koja pomaže razgraditi hranu i poboljšati apsorpciju hranjivih tvari.

Podržavaju zdravlje srca: Mnogima je poznato da vitamin C, vlakna i biljni spojevi u limunu snižavaju krvni tlak i kolesterol, pomažući u smanjenju rizika od srčanih bolesti. A limun je bogat svim ovim hranjivim tvarima.

Sprječavaju bubrežne kamence: Limunska kiselina u ovom voću može spriječiti rast bubrežnih kamenaca povećanjem volumena urina i pomaganjem u ispiranju minerala koji mogu uzrokovati stvaranje kamenaca.

Poboljšavaju zdravlje kože: Antioksidansi u limunu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, za koje se zna da uzrokuju starenje kože. Vitamin C pomaže u smanjenju sitnih linija i bora te posvjetljuje ton vaše kože.

Smanjuju upalu: Limun ima protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju oteklina i bolova u kroničnim stanjima poput artritisa. Također su dobri za potporu cjelokupnog zdravlja zglobova.

Osvježavaju dah: Limun ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u ubijanju bakterija u ustima, smanjujući loš zadah. Ipak, svakako nakon toga isperite zube vodom kako biste zaštitili zube od kiselosti, piše Health Shots.

Pospješuju apsorpciju željeza: Limun sadrži limunsku kiselinu i vitamin C, za koje je poznato da poboljšavaju apsorpciju željeza iz biljnih namirnica. To može pomoći u sprječavanju rizika od anemije ili nedostatka željeza.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Liječnik pozvao ljude da prestanu ujutro pospremati krevet

Objavljeno

-

Dr. Sermed Mezher, liječnik opće prakse iz Londona, koji se može pohvaliti s više od 200.000 TikTok pratitelja, putem ove platforme pozvao ih je da zbog vrlo konkretnog razloga, koji je i naveo, ujutro odmah nakon ustajanja ne pospremaju krevet. Vrlo brzo je prikupio više od 2.6 milijuna pregleda.

Snimku je započeo pokazujući svoj nepospremljeni krevet uz savjet: “Ujutro ostavite krevet u ovakvom stanju, zdravlje će vam biti zahvalno.”

Pojasnio je da u krevetu nikada niste sami jer u njemu žive milijuni grinja koje se “preko noći hrane našim tkivom”. Zapravo, grinje su paraziti koji žive u ljudskom okruženju, na posteljini, tepisima i u kućnoj prašini. Jedu perut i ostale izumrle stanice kože, kao i razne druge organske materije, piše Independent.

“Otprije se zna da grinje uspijevaju na vlažnosti, a ako krevet pospremite odmah ujutro nakon ustajanja, to im samo pomaže da prežive i razmnože se”, pojasnio je dr. Mehzer.

Dodao je da bi to moglo predstavljati problem za ljude koji su alergični, ali toga nisu svjesni.

“Grinje mogu prouzročiti nazalnu kongestiju ili neočekivan osip”, nastavio je liječnik, prije nego što je ponudio savjet kako se toga riješiti. Savjetovao je sljedeće: “Ostavite krevet nepospremljen 30 minuta do sat vremena nakon što ustanete, jer ćete tako omogućiti da se vlaga osuši i da se broj grinja smanji. Zaštitne plahte za madrace i mijenjanje posteljine svaki tjedan bit će od velike pomoći u borbi protiv grinja.”

Osim što je virtualni savjet liječnika bio koristan, bilo je neizbježno da ga ubrzo komentiraju njegovi pratitelji, TikTokeri.

“Čak ni grinje ne žele spavati sa mnom”, našalio se jedan, a drugi dodao: “Dobro je što sam lijen.” Treći je napisao kako je “znao da postoji dobar razlog zbog kojeg jednostavno ne želi pospremiti krevet nakon ustajanja.”

 
Nastavi čitati

Magazin

Osobni trener izdvojio izvrsne vježbe za mršavljenje i tanji struk u samo 30 dana

Objavljeno

-

Rad i izvođenje vježbi za tanji struk ponekad može biti frustrirajuće, ali to je sve proces na kojem je potrebno raditi dulje vrijeme. Ako ste jedni od onih koji maštaju o lijepoj figuri i vitkom struku, osobni trener TJ Mentus za portal Eat This, Not That izdvojio je najbolje vježbe koje biste trebali isprobati i raditi 30 dana kako biste vidjeli prve rezultate i pozitivnu promjenu.

Osim što višak masnih naslaga oko područja trbuha mnogima nije estetski privlačan, nije ni dobar za zdravlje. Prekomjerna masnoća oko trbuha povećava rizik od ozbiljnijih zdravstvenih stanja, poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka. Zato je važno pravovremeno početi brinuti o zdravlju, a samim time i izgledu. U nastavku donosimo trenerove preporuke za fitness trening.

Biciklistički trbušnjaci (Bicycle Crunches)
Vježbe za trbušne mišiće, poput biciklističkih trbušnjaka, vrlo su učinkovite za jačanje jezgre. Biciklistički trbušnjaci ciljano djeluju na kose trbušne mišiće, čime izravno utječu na oblikovanje struka.

Trener izdvaja da “ovakav tip trbušnjaka cijelu jezgru pomaže u zatezanju središnjeg dijela tijela. Klasičan trbušnjak radi na mišićima trbušnog zida, dok biciklistički trbušnjaci uključuju i kose mišiće, a svaki se pokret izvodi okretanjem ramena i koljena.”

Sprintovi na sobnom biciklu (Air Bike Sprints)
Sprintovi na sobnom biciklu intenzivna su vježba koja sagorijeva kalorije i potiče gubitak masnoće, što je čini izvrsnom za oblikovanje tanjeg struka.

“Sprintovi su jedan od najučinkovitijih načina za sagorijevanje masnoće. Visoki intenzitet brzo povećava potrošnju kalorija i traži snagu i moć, čime se očuvaju mišići u tijelu. Sobni bicikl smanjuje pritisak na zglobove i aktivira cijelo tijelo, jer rade i ruke i noge”, tvrdi osobni trener.

Kada je u pitanju izvođenje vježbe, Mentus savjetuje: “Ciljajte na deset minuta sprintova od 30 sekundi s 30 sekundi odmora.”

Zamah s girjom (Kettlebell Swings)
Zamasi s girjom su dinamična vježba koja aktivira cijelo tijelo, uključujući jezgru, gluteus, gornji dio leđa i noge, piše Eat This, Not That. Ovu korisnu vježbu trener preporučuje i zato što potiče rad srca.

Mentus ističe: “Zamasi s girjom su vježba za cijelo tijelo koja ubrzava rad srca. Jezgra mora ostati čvrsta, dok kukovi i noge generiraju snagu, a gornji dio tijela stabilizira težinu i drži girju.”

Držite girju objema rukama između nogu.
Potom držite leđa ravnima i pomaknite girju unatrag kroz noge tako da gurnete kukove unatrag.
Ispružite ruke i izravnajte kukove te girjom zamahnite do visine prsa.
Usmjerite girju natrag prema dolje i sve opet ponovite. Izvedite osam serija od 20 sekundi vježbanja i 10 sekundi odmora.
Marinci (Burpees)
Vježba Marinci kombinira više vježbi: čučanj, dasku i skok, čime predstavlja intenzivan kardio trening uz aktivaciju trbušnih mišića, kosih trbušnih mišića i donjeg dijela leđa.

“Marinci su možda najbolja vježba za sagorijevanje kalorija s vlastitom težinom”, ističe trener i dodaje: “Vaše ruke i noge naporno rade kako bi pokrenule tijelo, što ubrzava rad srca. Marince se može izvoditi bilo gdje jer zahtijevaju samo vlastitu težinu.”

Kako pravilno izvesti vježbu:

Spustite se na tlo i odgurnite noge unatrag tako da prsima dotaknete pod, identično kao za položaj daske.
Zatim se podignite s tla i stavite u položaj čučnja te skočite prema gore. Sveukupno napravite četiri serije po 10 ponavljanja, s 30 sekundi odmora između serija.
Udarci medicinskom loptom (Medicine Ball Slams)
Trener Mentus smatra da je ovo jedna od podcijenjenih vježbi, a zapravo je jako korisna. Ističe da ova vježba aktivira mišiće cijelog tijela i pomaže u oblikovanju struka.

“Ovo je jednostavna, ali visoko intenzivna vježba koja omogućuje maksimalno iskorištavanje snage pri udaranju lopte o pod. Koristite loptu srednje težine, u rasponu od sedam do devet kilograma”, savjetuje trener.

Kako pravilno izvesti vježbu:

Počnite s medicinskom loptom postavljenom između stopala.
Uzmite loptu i podignite je iznad glave.
Bacite loptu prema dolje između stopala što snažnije možete.
Izvodite udarce medicinskom loptom 5 minuta, naizmjenično 30 sekundi rada i 30 sekundi odmora, i zabilježite koliko ponavljanja možete napraviti.

Vježba čučanj-skok (Squat Jumps)
Kao još jednu korisnu vježbu, trener je izdvojio čučanj-skok. Ova pliometrijska vježba djeluje na donji dio tijela i aktivira jezgru, u njoj se kombiniraju čučanj i vertikalni skok kako bi se povećala potrošnja kalorija i snaga nogu, što može dovesti do tanjeg struka.

“Čučanj-skok je izvrsna pliometrijska vježba za povećanje rada srca i sagorijevanje kalorija. Svaka vrsta skoka zahtijeva veliki napor, značajno povećavajući rad srca”, tvrdi osobni trener.

Tekst je pravilno napisan.

Čučnite tako da spustite kukove unatrag i prema dolje, držeći prsa uspravno.
Kad postignete maksimalnu dubinu, snažno se odgurnite od tla, skočivši što više možete.
Prilikom doskoka stabilizirajte se prije idućeg ponavljanja. Izvodite skokove iz čučnja 10 minuta, izmjenjujući jednu minutu maksimalnog broja skokova s jednom minutom odmora.
Čučanj s potiskom s bučicama (Dumbbell Thrusters)
Čučanj s potiskom s bučicama je složena vježba koja utječe na više mišićnih skupina istovremeno, pružajući snažan kalorijski efekt, piše Eating Well.

“Ova će vježba brzo izmoriti većinu ljudi. Spoj čučnja i potiska u jednom pokretu zahtijeva puno energije i mišićne snage, što je čini vrlo učinkovitom za sagorijevanje masnoća”, zaključuje Mentus.

Kako pravilno izvesti vježbu:

Držite po jednu bučicu u svakoj ruci vodoravno, s jednim krajem bučica naslonjenim na ramena.
Izvedite čučanj, držeći bučice u uspravnom položaju.
Podignite iz čučnja i istovremeno potisnite bučice iznad glave.
Spustite bučice natrag na ramena i započnite čučanj za sljedeće ponavljanje. Napravite četiri serije od 12 do 15 vježbi s izazovnom težinom koju možete kontrolirati uz pravilnu formu.

 
Nastavi čitati

Magazin

Ovaj popularni lijek za prehladu smanjuje rizik od raka

Objavljeno

-

By

Redovito uzimanje aspirina smanjuje rizik od razvoja raka gušterače za 40 posto kod pacijenata koji boluju od dijabetesa i za 20 posto u općoj populaciji, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika Sveučilišta Southampton i Sveučilišne bolnice Southampton. Jedan od najtežih tipova karcinoma
Studiju je organizirala dobrotvorna organizacija za borbu protiv raka PLANETS. Njezini članovi kažu da se istraživanjem došlo do “značajnog otkrića” za liječenje, kako se smatra “jednog od najtežih” vrsta karcinoma zbog niske stope preživljavanja.

Istraživači Sveučilišne bolnice Southampton proučavali su dostupne im podatke o gotovo 10.000 ljudi iz britanske Biobanke – grupe koju čini 500.000 ljudi u dobi između 37 i 73 godine, uključene u studiju između 2006. i 2010. godine.

Otkrili su da je rizik od razvoja raka gušterače smanjen za 40 posto u pacijenata koji su redovito uzimali aspirin, a boluju od šećerne bolesti (dijabetesa melitusa), kao i za 20 posto u općoj populaciji.

Tim je istaknuo da su podaci u skladu s prethodnim istraživanjima o preventivnom učinku aspirina u razvoju ostalih vrsta karcinoma. Studija je pokazala da se manji rizik zadržao i nakon dvije godine, odnosno i nakon pet godina od uključenja ispitanika u studiju.

Blokira enzime koji potiču rast stanica raka
Glasnogovornik PLANETS-a je rekao kako su ranija istraživanja pokazala da aspirin uspijeva blokirati proizvodnju enzima koji utječu na jačanje upale u organizmu i potiču rast stanica raka. “U ljudi starijih od 50 godina kod kojih se razvije dijabetes deset je puta veća vjerojatnost da se dijagnosticira rak gušterače nego u općoj populaciji. I premda razlozi za povezanost nisu jasno definirani, u oba slučaja radi se o bolesti gušterače i postoji intolerancija na šećer. Najnižu stopu preživljavanja od svih vrsta karcinoma ima najčešći oblik, duktalni adenokarcinom gušterače (PDAC). Nažalost, obično se otkriva u uznapredovalom stadiju s petogodišnjim preživljavanjem od samo 5 posto”, stoji u objavi PLANETS-a.

Vjeruje se da je studija znanstvenika sa Sveučilišta Southampton, objavljena u časopisu Pancreatology, najsveobuhvatnije istraživanje koje ispituje povezanost svakodnevnog uzimanja aspirina i PDAC-a i prva koja pokazuje da je redovito uzimanje aspirina povezano s manjim rizikom od razvoja raka gušterače.

Dijabetes povezan s rakom gušterače
“Rak gušterače se smatra jednim od najtežih oblika karcinoma i gotovo svi oboljeli od ovog oblika raka umiru unutar pet godina od dijagnoze, a dugotrajnije preživljenje ograničeno je na one pacijente kojima je dijagnosticiran u ranome stadiju, kada je karcinom pogodan za kirurški zahvat”, kazao je dr. Zaed Hamady, konzultant hepatobilijarne, pankreasne i robotske kirurgije Sveučilišne bolnice Southampton.

“Istodobno smo ustanovili da trend raka gušterače raste i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu, na sličan način kao i ostali oblici raka i znamo da postoji posebna povezanost između razvoja dijabetesa i raka gušterače. Ova velika studija ukazuje na to da svakodnevno korištenje aspirina, koji se tradicionalno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja srčanog udara ili srčanih komplikacija, može spriječiti i razvoj raka gušterače”, objavio je glasnogovornik PLANETS-a.

Rak debelog crijeva
“Otkrili smo i da je, u slučaju uzimanja aspirina i među općom populacijom rizik od razvoja raka gušterače za 20 posto manji. To se u prošlosti povezivalo s ostalim tipovima raka, posebice debelog crijeva, no sada to možemo reći i za rak gušterače.”

“No ono što nas najviše iznenađuje je činjenica da je preventivni učinak snažniji u pacijenata koji boluju od dijabetesa, s čak 40 posto manjim rizikom u ovoj skupini. S obzirom na povezanost dijabetesa i rizika od razvoja raka gušterače i lošeg ishoda za sve oboljele, ovo smatramo vrlo važnim otkrićem”, objavio je PLANETS.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu