Connect with us

Grad

Održan 26. Simpozij na Sveučilištu u Zadru – Teorija i praksa brodogradnje, In memoriam profesor Leopold Sorta – SORTA 2024.

Objavljeno

-

U razdoblju od 2. do 5. listopada 2024. godine na Sveučilištu u Zadru održao se 26. Simpozij – Teorija i praksa brodogradnje, In memoriam profesor Leopold Sorta – SORTA 2024. Simpozij je bio primarno usmjeren znanstveno-stručnim aspektima brodogradnje i morske tehnologije, ali i pomorstvu općenito.
Inače, simpozij svake dvije godine organizira neka druga visokoškolska institucija u Republici Hrvatskoj ili značajni industrijski subjekt iz područja brodograđevne ili pomorske industrije. Prvo izdanje simpozija je održano davne 1974. godine, što s ovogodišnjim izdanjem zaokružuje pola stoljeća dugu tradiciju s kojom se mogu pohvaliti samo rijetki simpoziji i konferencije, čak i na međunarodnoj razini. Do sada je Zadar bio domaćin samo jednom, i to 1998. godine kada su simpozij zajednički organizirali remontno brodogradilište Lamjana i Tankerska plovidba.
Ove godine organizatori simpozija su bili Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru i Sveučilište u Trstu, čime je nakon 50 godina simpozij po prvi put poprimio i puni status međunarodnog simpozija, a odabrani pripremljeni i recenzirani radovi u cijelosti bit će također po prvi put objavljeni i u zborniku međunarodnog izdavača indeksiranog u jednoj od najrelevantnijih indeksnih baza SCOPUS.
U okviru samog simpozija, sudjelovalo je ukupno 117 sudionika iz akademske zajednice i industrije. Održano je 57 znanstvenih izlaganja iz različitih disciplina kao što su konstrukcija, projektiranje, proizvodnja i hidromehanika plovnih objekata, autonomna površinska i podvodna plovila, tehnologija pomorskog prometa, ekologija i sigurnost u pomorstvu, primjene umjetne inteligencije u brodogradnji i pomorstvu, edukacija u brodogradnji i pomorstvu itd., te šest izlaganja putem poster sekcije u okviru koje su voditelji značajnijih projekata u Republici Hrvatskoj mogli predstaviti svoja aktualna istraživanja. Iako je većina sudionika bila iz Hrvatske, značajan dio njih došao je na simpozij i iz drugih europskih zemalja poput Italije, Njemačke, Poljske, Norveške, Finske, Srbije i Estonije.
Uz znanstvena izlaganja, posebnu pažnju i veliki interes zainteresirane publike privukla su sva stručna, tj. industrijski orijentirana izlaganja. Pri tome se posebno ističu tri plenarna predavanja koja su nakon otvaranja simpozija održali Oskar Levander i Sander Klaasse na temu smanjenja štetnih emisija u pomorskoj industriji, kao predstavnici svjetski poznatih i renomiranih kompanija Kongsberg Maritime (Norveška) i Wärtsilä (Nizozemska), te Zoran Kunkera na temu pametnih strategija s ciljem povećanja kompetitivnosti brodograđevne industrije, kao predstavnik domaće tvrtke Leaera. Nakon toga je uslijedila vrlo zanimljiva panel diskusija na temu dekarbonizacije u pomorstvu, pri čemu je moderator Siniša Reljić (osnivač i bivši vlasnik tvrtke Navis Consult iz Rijeke) raspravljao s panelistima, Oskarom Levanderom (Kongsberg Maritime, Norveška) i Sanderom Klaasse (Wärtsilä Voyage, Europe, Nizozemska) kao predstavnicima tvrtki koje razvijaju i pružaju tehnologije, Joškom Markovom (Tankerska plovidba) i Mladenom Matakom (Thome Croatia, Zadar), predstavnicima tvrtki koji su korisnici tehnologija, te Rokom Vuletićem (Brodogradilište Iskra, Šibenik), predstavnikom brodograđevne industrije koja čini prirodnu poveznicu između pružatelja i korisnika tehnologije.
Ponajviše se raspravljalo na temu implementacije i korištenja suvremenih rješenja i alternativnih goriva kojima se teži smanjiti ili pod određenim uvjetima, čak i potpuno ukloniti negativan utjecaj emisija štetnih ispušnih plinova koji su generirani unutar pomorskog prijevoza. Iako se moglo čuti više vrlo zanimljivih ideja i potencijalnih rješenja, rasprava je završila podijeljenim mišljenjima, što i nije toliko neočekivano budući su financijska održivost poslovanja brodarskih kompanija i razina zaštite mora i morskog okoliša zahtijevana od strane regulatornih tijela još uvijek poprilično na oprečnim stranama.
Stručni dio simpozija nastavljen je tehničko-komercijalnim prezentacijama koje su održali Sander Klaasse u ime međunarodne tvrtke Wärtsilä Voyage, Joško Markov u ime našeg domaćeg brodara Tankerske plovidbe, Lukša Radić u ime tvrtke Navis Consult iz Rijeke, te Roko Vuletić u ime Brodogradilišta Iskra iz Šibenika. Iznimno veliki interes i posjećenost svim stručnim izlaganjima samo su još jednom potvrdili koliko je nužna suradnja između akademske zajednice i industrije, a posebno u kontekstu utjecaja na razvoj društva i povećanje kvalitete života.
Na ceremoniji zatvaranja izv. prof. dr. sc. Marko Valčić s Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru, kao voditelj međunarodnog organizacijskog odbora, zahvalio je svima koji su omogućili realizaciju ovakvog simpozija u našem gradu. To se prije svega odnosi na uprave Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Trstu koje su bezrezervno podržale organizaciju simpozija na ovakav način te svojim kontinuiranim djelovanjem i podrškom omogućile pravovremenu provedbu svih nužnih aktivnosti.

 

Grad

Poziv za prijavu na natječaj “Grad za mene”

Objavljeno

-

By

Pedagoško-andragoški odjel NMZ-a organizira natječaj u povodu Dana grada Zadra na temu „Grad za mene“.
Tema natječaja je grad Zadar, odnosno kakav bi grad trebao biti da bude grad za svoje stanovnike? Koje su prednosti grada? Što još treba napraviti? Koji su to dijelovi grada koji su baš „za mene“? Koji su to dijelovi grada koje bi trebalo napraviti da budu „baš za mene“? Kakav grad zamišljaju naše najmlađe generacije, a kakav zamišljaju one malo starije?
Na natječaj se mogu javiti svi zainteresirani bez obzira na dob i spol. Dopušteni su svi oblici likovnog izražavanja. Prihvatit će se likovni, literarni i fotografski radovi.
Za polaznike dječjih vrtića, učenike u osnovnim i srednjim školama prihvatit će se i grupni rad. Grupni rad treba biti napravljen na bijelom ili crnom papiru dimenzija 70×100 cm i može sadržavati i likovne i literarne izražaje, i fotografije. Najmanja dimenzija za individualne radove (likovni i literarni) je A4 format, fotografije moraju biti isprintane/razvijene u formatu 30×40.
Pristigli radovi će biti izloženi na izložbi u Edukativnoj dvorani Kneževe palače za Dan grada Zadra. Tijekom trajanja izložbe posjetitelji će moći dati svoj glas za njima najbolji rad.
Svi radovi će bit šifrirani.
Upute za šifriranje:

šifru odabire sudionik, mora sadržavati:

za dječji vrtić: NMZDV i kombinacija pet različitih brojeva (npr. NMZDV18734);

za osnovnu školu: NMZOŠ i kombinacija pet različitih brojeva (npr. NMZOŠ18734);

za individualne sudionike: NMZ i kombinacija pet različitih brojeva (npr. NMZ18734).

Brojevi ne smiju biti u nizu (npr.NMZ12345).

Šifra rada mora biti nalijepljena na stražnju stranu poslanog rada. Svaki sudionik ima pravo na slanje samo jednog rada (grupno ili individualno).
Ime i prezime, kao i naziv škole/dječjeg vrtića neće biti naznačeno kako bi se osigurala nepristranost tijekom odabira najboljeg rada. Na poleđini svakog rada mora biti ostavljen kontakt broj telefona/mobitela kako bi se sudionike obavijestilo o eventualnom dobitku nagrade. Ne smiju se pisati osobni podatci.
Kriteriji za odabir najboljeg rada:

usklađenost s temom natječaja

usklađenost s dobi sudionika

samostalnost pri izradi rada

tehnička izvedba

originalnost/kreativnost

bogatstvo rječnika i stila.
Natječaj počinje 15. listopada i traje do 15. studenog 2024. Radovi se donose osobno ili šalju na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23000 Zadar, s naznakom „Za natječaj „Grad za mene“. Osobno se mogu donijeti radovi na info pult Kneževe palače ili na navedenu adresu. U obzir će se primiti svi radovi pristigli zaključno s datumom 15. studenog, 2024. godine.
Izložba radova će biti otvorena u utorak, 26. studenog u Edukativnoj dvorani Kneževe palače, kad će se dodijeliti i nagrada od strane stručnog žirija. Nagrada od strane posjetitelja će biti dodijeljena prilikom zatvaranja izložbe, 10. prosinca, 2024. godine.

 
Nastavi čitati

Grad

19-godišnjakinja iz prizemlja kuće ukrala novčanik s dokumentima i novcem

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim hrvatskom državljankom koju se sumnjiči da je 12. listopada ove godine u popodnevnim satima u Zadru na gradskom predjelu Crvene kuće iz prizemlja obiteljske kuće, na osobito drzak način otuđila novčanik s dokumentima i novcem, u vlasništvu 52-godišnjakinje.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 19-godišnjakinje se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru zbog sumnje da je počinila kazneno djelo Teška krađa.

 
Nastavi čitati

Grad

“Prevara s nekretninama u Zadru: Vlasnik društva osumnjičen za utaju poreza od 35 tisuća eura”

Objavljeno

-

By

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske, u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom proveli su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom u dobi od 69-godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnjiči ga se da je u vremenskom periodu od početka srpnja 2020. godine do 31. prosinca 2021. godine u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi, kao vlasnik odnosno odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na području zadarske županije, na temelju ugovora o kupoprodaji nekretnina na zadarskom području, lažno prikazao kako su stanovi od strane sedmoro kupaca nekretnina, plaćeni u manjoj vrijednosti, iako su u stvarnosti putem transakcijskih računa ili gotovinom uplaćeni znatno veći novčani iznos nego što je to osumnjičeni iskazao u računima svog društva, odnosno u financijskim izvještajima društva za 2020. i 2021. godinu, na koji način je oštetio državni proračun RH za preko 35 tisuća eura po osnovi manje prijavljenog i neplaćenog poreza na dodanu vrijednost.

Također ga se sumnjiči da je neistinito prikazanim podacima na podnesenim obrascima poreza na dobit trgovačkog društva za 2020. i 2021. godinu, oštetio državni proračun RH za najmanje 10 299 eura.

Protiv osumnjičenog podnijeta je kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela utaja poreza ili carine te kaznenog djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu