Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Meat Me 5.0 opravdao očekivanja: turisti su bili oduševljeni ponudom svih pet dana festivala

Objavljeno

-

Završen je PETI PO REDU festival mesa Meat Me, koji je na staroj pijaci na Poluotoku od srijede do nedjelje pružio pet dana gastronomskog užitka posjetiteljima iz zemlje i inozemstva. Od tradicionalnih mesnih delicija do modernih interpretacija s roštilja, posjetitelji su imali priliku isprobati raznolike specijalitete koje su trojica chefova pripremala od divljači, teletine, junetine, pačjeg mesa, svinjetine i janjetine. Uz bogat kulinarski program, festival je ponudio i edukativne radionice o vinu, slikanju u tehnici vinorel te glazbene nastupe, čime je stvorena jedinstvena atmosfera koja je privukla široku publiku.

Od prvog dana gosti su mogli uživati u tematskoj ponudi po vrstama mesa. Svaki od tri izlagača – konoba Martina iz Zaglava s Dugog otoka, Hedonist Dining & Hangout i tvrtka Tabay – gostima su ponudili specijalitete koje je teško pronaći u gastronomskoj ponudi, poput muflona s njokima, burgera s pašticadom, tacca s janjetinom i paškim sirom…

– Bilo je jako zanimljivo jer smo se približili našem gradu. Ljudi nisu dosad možda toliko znali o nama ili nisu imali priliku kušati proizvode jer nemamo restoran. Vjerujem da smo ostavili dobar dojam i da smo dobili njihovo povjerenje. Sama manifestacija je zanimljiva,  donijela je nešto novo, turisti su vidjeli da se nešto simpatično i u desetom mjesecu događa, tako da vjerujem da je bilo dobro svima, kaže Tomislav Tabaj iz manufakture Tabay.

S obzirom da se ova nagrađivana tvornica bavi proizvodnjom skoro zgotovljenog mesa, želja im je da na sljedećem izdanju Meat Me festivala nastupe u partnerstvu s nekim zadarskim restoranom.

Hedonist je posljednji dan otvorio jelom ribollita della nonna, najbližim čobancu, s trganom junetinom, buncekom, kobasicom kuhanima u kiselom kupusu, grahu, pomodorinu… Večer je bila posvećena klasičnom jelu za ovaj restoran.

– Hedonist je poznat po burgerima, na kraju smo htjeli pokazati gdje smo najbolji i kako izgledaju burgeri s kvalitetom namirnica koje imamo. U Zadru sam dvije godine i drago mi je vidjeti da se ljudi okupljaju u deseti mjesec te da je sezona još živa, kaže Ivan Tartaro, najavljujući zimski meni i okretanje nove stranice u Hedonist Dining & Hangoutu.

Svi dani bili su praćeni radionicama u obližnjem Wine Gardenu Zadar, vođenom kušanju vina sommeliera Ivan Stiblika te glazbom DJ-a i bendova uživo. Događanje je bila prilika i za promociju zadarskih mesnica Gobin, Paleka, Biloglav i Lukin, koji su osigurali dio mesa za pripremu jela.

Naravno, ne može se zaobići važnost ovakvih gađanja za turističku ponudu, s obzirom da festivali poput Meat Me 5.0 privlače posjetitelje i u mjesecima izvan uobičajenog ljetnog razdoblja.

– Posjetitelji s kojima sam razgovarala bili su jako zadovoljni. Jedan par Nijemaca mi je rekao da su na putu saznali za festival i došli izravno na njega. Bili su vrlo zadovoljni raznolikom ponudom svakog dana te činjenicom kako se ne plaća posebna kotizacija za ulazak, što je kod njih običaj. Drago mi je što su nam se ove godine pridružili ugostitelji koje ranije nismo imali i koji su svoje tradicionalne recepte oplemenili nekim novitetima. Glazbeni program bio je zanimljiv i donio je dobar sadržaj u razdoblju godine kada se pomalo sve smiruje, komentirala je Ivan Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra, organizatora manifestacije.

Meat Me 5.0 pridonio je nastavku dobrih rezultata u posezoni u Zadru, nakon što je u rujnu ostvareno četiri posto noćenja više nego prošle godine. Takav blagi rast je ono što odgovara zadarskom turizmu, jer je jasno da je u srcu sezone gostiju toliko da je za njih teško naći slobodnih kapaciteta i pružiti im kvalitetnu uslugu.

U pripremi i serviranju jela i ove godine sudjelovali su učenici Hotelijersko-turističke škole sa svojim mentorima. Festivalske porcije prodavale su se po pristupačnim cijenama, a dio prihoda bit će doniran u humanitarne svrhe, odnosno za unaprjeđenje uvjeta praktičnog rada učenicima ove škole.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Đir Zadrom

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

 
Nastavi čitati

Magazin

Liječnik pozvao ljude da prestanu ujutro pospremati krevet

Objavljeno

-

Dr. Sermed Mezher, liječnik opće prakse iz Londona, koji se može pohvaliti s više od 200.000 TikTok pratitelja, putem ove platforme pozvao ih je da zbog vrlo konkretnog razloga, koji je i naveo, ujutro odmah nakon ustajanja ne pospremaju krevet. Vrlo brzo je prikupio više od 2.6 milijuna pregleda.

Snimku je započeo pokazujući svoj nepospremljeni krevet uz savjet: “Ujutro ostavite krevet u ovakvom stanju, zdravlje će vam biti zahvalno.”

Pojasnio je da u krevetu nikada niste sami jer u njemu žive milijuni grinja koje se “preko noći hrane našim tkivom”. Zapravo, grinje su paraziti koji žive u ljudskom okruženju, na posteljini, tepisima i u kućnoj prašini. Jedu perut i ostale izumrle stanice kože, kao i razne druge organske materije, piše Independent.

“Otprije se zna da grinje uspijevaju na vlažnosti, a ako krevet pospremite odmah ujutro nakon ustajanja, to im samo pomaže da prežive i razmnože se”, pojasnio je dr. Mehzer.

Dodao je da bi to moglo predstavljati problem za ljude koji su alergični, ali toga nisu svjesni.

“Grinje mogu prouzročiti nazalnu kongestiju ili neočekivan osip”, nastavio je liječnik, prije nego što je ponudio savjet kako se toga riješiti. Savjetovao je sljedeće: “Ostavite krevet nepospremljen 30 minuta do sat vremena nakon što ustanete, jer ćete tako omogućiti da se vlaga osuši i da se broj grinja smanji. Zaštitne plahte za madrace i mijenjanje posteljine svaki tjedan bit će od velike pomoći u borbi protiv grinja.”

Osim što je virtualni savjet liječnika bio koristan, bilo je neizbježno da ga ubrzo komentiraju njegovi pratitelji, TikTokeri.

“Čak ni grinje ne žele spavati sa mnom”, našalio se jedan, a drugi dodao: “Dobro je što sam lijen.” Treći je napisao kako je “znao da postoji dobar razlog zbog kojeg jednostavno ne želi pospremiti krevet nakon ustajanja.”

 
Nastavi čitati

Magazin

Osobni trener izdvojio izvrsne vježbe za mršavljenje i tanji struk u samo 30 dana

Objavljeno

-

Rad i izvođenje vježbi za tanji struk ponekad može biti frustrirajuće, ali to je sve proces na kojem je potrebno raditi dulje vrijeme. Ako ste jedni od onih koji maštaju o lijepoj figuri i vitkom struku, osobni trener TJ Mentus za portal Eat This, Not That izdvojio je najbolje vježbe koje biste trebali isprobati i raditi 30 dana kako biste vidjeli prve rezultate i pozitivnu promjenu.

Osim što višak masnih naslaga oko područja trbuha mnogima nije estetski privlačan, nije ni dobar za zdravlje. Prekomjerna masnoća oko trbuha povećava rizik od ozbiljnijih zdravstvenih stanja, poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka. Zato je važno pravovremeno početi brinuti o zdravlju, a samim time i izgledu. U nastavku donosimo trenerove preporuke za fitness trening.

Biciklistički trbušnjaci (Bicycle Crunches)
Vježbe za trbušne mišiće, poput biciklističkih trbušnjaka, vrlo su učinkovite za jačanje jezgre. Biciklistički trbušnjaci ciljano djeluju na kose trbušne mišiće, čime izravno utječu na oblikovanje struka.

Trener izdvaja da “ovakav tip trbušnjaka cijelu jezgru pomaže u zatezanju središnjeg dijela tijela. Klasičan trbušnjak radi na mišićima trbušnog zida, dok biciklistički trbušnjaci uključuju i kose mišiće, a svaki se pokret izvodi okretanjem ramena i koljena.”

Sprintovi na sobnom biciklu (Air Bike Sprints)
Sprintovi na sobnom biciklu intenzivna su vježba koja sagorijeva kalorije i potiče gubitak masnoće, što je čini izvrsnom za oblikovanje tanjeg struka.

“Sprintovi su jedan od najučinkovitijih načina za sagorijevanje masnoće. Visoki intenzitet brzo povećava potrošnju kalorija i traži snagu i moć, čime se očuvaju mišići u tijelu. Sobni bicikl smanjuje pritisak na zglobove i aktivira cijelo tijelo, jer rade i ruke i noge”, tvrdi osobni trener.

Kada je u pitanju izvođenje vježbe, Mentus savjetuje: “Ciljajte na deset minuta sprintova od 30 sekundi s 30 sekundi odmora.”

Zamah s girjom (Kettlebell Swings)
Zamasi s girjom su dinamična vježba koja aktivira cijelo tijelo, uključujući jezgru, gluteus, gornji dio leđa i noge, piše Eat This, Not That. Ovu korisnu vježbu trener preporučuje i zato što potiče rad srca.

Mentus ističe: “Zamasi s girjom su vježba za cijelo tijelo koja ubrzava rad srca. Jezgra mora ostati čvrsta, dok kukovi i noge generiraju snagu, a gornji dio tijela stabilizira težinu i drži girju.”

Držite girju objema rukama između nogu.
Potom držite leđa ravnima i pomaknite girju unatrag kroz noge tako da gurnete kukove unatrag.
Ispružite ruke i izravnajte kukove te girjom zamahnite do visine prsa.
Usmjerite girju natrag prema dolje i sve opet ponovite. Izvedite osam serija od 20 sekundi vježbanja i 10 sekundi odmora.
Marinci (Burpees)
Vježba Marinci kombinira više vježbi: čučanj, dasku i skok, čime predstavlja intenzivan kardio trening uz aktivaciju trbušnih mišića, kosih trbušnih mišića i donjeg dijela leđa.

“Marinci su možda najbolja vježba za sagorijevanje kalorija s vlastitom težinom”, ističe trener i dodaje: “Vaše ruke i noge naporno rade kako bi pokrenule tijelo, što ubrzava rad srca. Marince se može izvoditi bilo gdje jer zahtijevaju samo vlastitu težinu.”

Kako pravilno izvesti vježbu:

Spustite se na tlo i odgurnite noge unatrag tako da prsima dotaknete pod, identično kao za položaj daske.
Zatim se podignite s tla i stavite u položaj čučnja te skočite prema gore. Sveukupno napravite četiri serije po 10 ponavljanja, s 30 sekundi odmora između serija.
Udarci medicinskom loptom (Medicine Ball Slams)
Trener Mentus smatra da je ovo jedna od podcijenjenih vježbi, a zapravo je jako korisna. Ističe da ova vježba aktivira mišiće cijelog tijela i pomaže u oblikovanju struka.

“Ovo je jednostavna, ali visoko intenzivna vježba koja omogućuje maksimalno iskorištavanje snage pri udaranju lopte o pod. Koristite loptu srednje težine, u rasponu od sedam do devet kilograma”, savjetuje trener.

Kako pravilno izvesti vježbu:

Počnite s medicinskom loptom postavljenom između stopala.
Uzmite loptu i podignite je iznad glave.
Bacite loptu prema dolje između stopala što snažnije možete.
Izvodite udarce medicinskom loptom 5 minuta, naizmjenično 30 sekundi rada i 30 sekundi odmora, i zabilježite koliko ponavljanja možete napraviti.

Vježba čučanj-skok (Squat Jumps)
Kao još jednu korisnu vježbu, trener je izdvojio čučanj-skok. Ova pliometrijska vježba djeluje na donji dio tijela i aktivira jezgru, u njoj se kombiniraju čučanj i vertikalni skok kako bi se povećala potrošnja kalorija i snaga nogu, što može dovesti do tanjeg struka.

“Čučanj-skok je izvrsna pliometrijska vježba za povećanje rada srca i sagorijevanje kalorija. Svaka vrsta skoka zahtijeva veliki napor, značajno povećavajući rad srca”, tvrdi osobni trener.

Tekst je pravilno napisan.

Čučnite tako da spustite kukove unatrag i prema dolje, držeći prsa uspravno.
Kad postignete maksimalnu dubinu, snažno se odgurnite od tla, skočivši što više možete.
Prilikom doskoka stabilizirajte se prije idućeg ponavljanja. Izvodite skokove iz čučnja 10 minuta, izmjenjujući jednu minutu maksimalnog broja skokova s jednom minutom odmora.
Čučanj s potiskom s bučicama (Dumbbell Thrusters)
Čučanj s potiskom s bučicama je složena vježba koja utječe na više mišićnih skupina istovremeno, pružajući snažan kalorijski efekt, piše Eating Well.

“Ova će vježba brzo izmoriti većinu ljudi. Spoj čučnja i potiska u jednom pokretu zahtijeva puno energije i mišićne snage, što je čini vrlo učinkovitom za sagorijevanje masnoća”, zaključuje Mentus.

Kako pravilno izvesti vježbu:

Držite po jednu bučicu u svakoj ruci vodoravno, s jednim krajem bučica naslonjenim na ramena.
Izvedite čučanj, držeći bučice u uspravnom položaju.
Podignite iz čučnja i istovremeno potisnite bučice iznad glave.
Spustite bučice natrag na ramena i započnite čučanj za sljedeće ponavljanje. Napravite četiri serije od 12 do 15 vježbi s izazovnom težinom koju možete kontrolirati uz pravilnu formu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu