Connect with us

Svijet

Europa se treba spremiti za hladniju zimu i skuplji plin, kaže institut s Oxforda

Objavljeno

-

Europski kontintent bi se nakon dvije godine mogao suočiti s hladnijom zimom, dok tržište plina ostaje ranjivo, prenosi Anadolu. Blaga zima 2024/2025 mogla bi povećati potražnju za plinom za najmanje osam do 10 milijardi kubika, a hladna za najmanje 20-25 milijardi kubika u odnosu na prošlu godinu, navodi Oksfordski institut za energetske studije (OIES).

Najnoviji tromjesečni pregled OIES-a pokazuje da je nekoliko dana hladnog vremena u rujnu podsjetilo koliko važan učinak temperature mogu imati na potražnju za plinom u svim sektorima, posebno u stambenom i poslovnom.

El Nina bi mogla donijeti hladnije vrijeme u odnosu na prošlu godinu
“U vrijeme pisanja ovog teksta još je bilo prerano da se dobije solidna vremenska prognoza za ovu zimu, ali rane naznake pokazuju veliku vjerojatnost da će zapadnu i srednju Europu pogoditi niže temperature u odnosu na prošlu godinu zbog fenomena La Nina, iako bi temperature i dalje mogle biti toplije od dugogodišnjeg prosjeka”, navodi se.

Cijene plina su porasle u trećem kvartalu 2024. godine zbog ograničenja ponude i povećane konkurencije. Europska proizvodnja je neznatno opala, a uz to tu su i prekidi plinovoda iz Norveške, zbog čega su cijene plina bile povišene.

Jedan od ključnih pokretača trenutnog skoka cijena je zaoštravanje globalnog LNG tržišta. Uvoz LNG-a iz Azije porastao je tokom ljeta, a potražnja je posebno velika iz Kine, Indije i Japana. Uprkos slaboj europskoj potražnji za plinom, cijene su porasle zbog ograničene ponude. “Mogućnost hladnije sezone pogoršava situaciju s plinom”
“Tržište ostaje ranjivo dok stiže zimu, s mogućnošću hladnije sezone koja pogoršava situaciju s plinom u Europi”, ističu iz OIES-a. U izvješću se upozorava da bi La Nina mogla donijeti niže temperature, što bi povećalo potražnju za grijanjem, posebno nakon dvije blage zime koje su smanjile pritisak na razine skladištenja.

Ako se temperature naglo spuste, to bi moglo izazvati daljnja poskupljenja jer se Europa trudi da popuni skladišta.

Veliko oslanjanje Europa na uvoz LNG-a znači da će nastaviti plaćati više za opskrbu, posebno jer se nadmeće i sa rastućom potražnjom u Aziji. Ako se zima pokaže hladnijom nego što se očekivalo, Europa bi mogla biti prisiljena na uvoz dodatnog LNG-a, što će još više povećati cijene.

Potrebe Europe za plinom su 2019. godine dostigle 550 milijardi kubnih metara. U 2020. godini Europa je potrošila 534 milijarde kubnih metara plina, a godinu kasnije, 553 milijarde kubnih metara. Prije dvije godine, odnosno 2022, potrošeno je 496 milijardi kubnih metara plina, a 2023. godine 465 milijardi kubnih metara.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Uskoro izlazi najsjajniji i najveći supermjesec u 2024.

Objavljeno

-

U listopadu ćemo imati priliku svjedočiti spektakularnoj pojavi na nebu – najvećem i najsjajnijem supermjesecu 2024. godine.

U anglofonim zemljama ovaj se puni Mjesec popularno naziva Lovčev Mjesec, jer je u prošlosti označavao vrijeme kada su lovci koristili povećani sjaj mjesečine za lov i pripremu zaliha hrane za zimu.

Kada i gdje će se moći vidjeti supermjesec?
Supermjesec će biti na vrhuncu 17. listopada 2024., kada će doseći uštap i biti najbliže Zemlji u ovoj godini, no spektakl će biti vidljiv nekoliko dana prije i poslije tog datuma.

Ako vremenski uvjeti dopuste, neće nam trebati teleskop ili posebna oprema da bismo uživali u ovom prirodnom fenomenu. Pogled na noćno nebo bit će izvanredan jer će Mjesec izgledati veći i sjajniji nego obično.

Što je supermjesec i zašto je ovaj poseban?
Zbog eliptične orbite, Mjesec nije uvijek na istoj udaljenosti od Zemlje. Kada se poklope faza punog Mjeseca i perigej, Mjesec izgleda veći i svjetliji nego puni mjeseci u ostalim dijelovima godine. Supermjesec se događa kada je Mjesec u fazi punog Mjeseca i istovremeno se nalazi na najbližoj točki Zemlji u svojoj orbiti, poznatoj kao perigej.

Poseban Lovčev Mjesec
Ovaj će Lovčev Mjesec biti poseban iz nekoliko razloga:

Bit će najveći supermjesec u godini jer će se Mjesec približiti Zemlji više nego u bilo kojem drugom trenutku ove godine.

Tijekom perigeja izgledat će oko 15% veći nego kada je najdalje od Zemlje u apogeju. Iako to ljudsko oko ne može lako primijetiti, entuzijasti fotografije i astronomije sigurno će moći.

Supermjesec će također biti oko 30% svjetliji od prosječnog punog Mjeseca, što znači da će ovaj događaj doslovno obasjati nebo. Tu razliku u sjaju može svatko lako uočiti bez ikakve opreme.

U 2024. godini puni supermjeseci će se pojaviti još dva puta:

  1. listopada: 357.363 kilometra
  2. studenog: 361.866 kilometara
    Koliko je razlika vidljiva?
    Razlika u veličini bit će najprimjetnija kada Mjesec izlazi ili zalazi, jer se tada čini većim zbog optičke iluzije poznate kao “Mjesec na horizontu”. Naime, kada je blizu horizonta, ljudski mozak nesvjesno uspoređuje Mjesec s objektima na Zemlji, poput drveća, zgrada ili planina, što stvara dojam da je veći nego kad je visoko na otvorenom nebu. U stvarnosti Mjesec ne mijenja veličinu ili udaljenost, već je to iluzija koja se zbiva zbog načina na koji percipiramo objekte u našoj okolini.

U listopadu orbita Mjeseca omogućit će da se perigej i puni Mjesec poklope na optimalan način, pa će ovaj Lovčev Mjesec biti bliži Zemlji nego bilo koji drugi supermjesec u 2024.

To znači da će 17. listopada biti na oko 357.363 kilometra od Zemlje, dok je prosječna udaljenost oko 384.000 kilometara.

Budući da će Mjesec u perigeju biti bliži, on će također reflektirati više Sunčeve svjetlosti prema Zemlji, zbog čega će se činiti sjajnijim.

Kako najbolje promatrati supermjesec?
Najbolji način za promatranje supermjeseca je da odete na otvoreni prostor s minimalnim svjetlosnim onečišćenjem. Gradovi s jakim osvjetljenjem mogu ometati uživanje.

Fotografi često savjetuju da se Mjesec slika čim izađe ili zađe, jer tada izgleda veći zbog efekta horizonta. Idealna mjesta za promatranje uključuju planine, polja ili obalu, gdje je nebo najjasnije. Mjesec je najbolje fotografirati u trenutku kada izađe iza poznatih objekata kao što su zgrade, drveće, razni tornjevi i sl., kako bi se postigao efekt Mjeseca na horizontu.

Utjecaj supermjeseca na plimu
Supermjesec ne utječe samo na doživljaj noćnog neba već i na oceane. Tijekom punog i mladog Mjeseca dolazi do većih plima, poznatih kao “spring tides”.

Kada se puni Mjesec poklopi s perigejem, plime postaju još izraženije i nazivaju se perigejske plime ili ponekad kraljevske plime. One mogu uzrokovati poplave, posebice kada su popraćene vremenskim uvjetima kao što su nizak atmosferski tlak, obilne kiše i snažni vjetrovi.

Iako gravitacija Mjeseca tijekom supermjeseca nije dramatično jača (otprilike je 4% veća nego kada je Mjesec na prosječnoj udaljenosti), to je dovoljno da uzrokuje primjetno veće plime u određenim dijelovima svijeta. Međutim, stvarni utjecaj na plimu u velikoj mjeri ovisi o obliku obale i lokalnim vremenskim uvjetima.

 
Nastavi čitati

Svijet

Mađari potvrdili: Pregovaramo s Rusima o većim isporukama plina

Objavljeno

-

Mađarska pregovara s ruskim Gazprom o većim isporukama plina u idućoj godini, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ruskoj novinskoj agenciji RIA. „Već smo potpisali (dodatni) ugovor za zadnji ovogodišnji kvartal, koji pokriva veće isporuke po konkurentnoj cijeni, a trenutno pregovaramo o ugovoru za sljedeću godinu”, rekao je Szijjarto u razgovoru objavljenom u utorak.

Gazprom je prošli tjedan priopćio da je s Mađarskom potpisao memorandum o mogućem povećanju isporuka, ne navodeći detalje. Szijjarto je za RIA-u rekao da memorandum uključuje klauzulu o dodatnim sporazumima koji predviđaju dugoročne ugovore, uz zajamčene konkurentne cijene.

Prošlog tjedna potpisali ugovor
Prošli tjedan Mađarska i Gapzrom potpisali su i ugovor koji bi trebao u potpunosti iskoristiti kapacitete plinovoda Turkstream i Mađarskoj, po riječima ministra vanjskih poslova, omogućuje kupnju većih količina plina prema “svim komercijalnim ugovorima”.

Lani je Mađarskoj Turkstreamom isporučeno 5,6 milijardi kubičnih metara plina, a ove će godine od Gazproma dobiti ukupno 6,7 milijardi kubičnih metara plina, rekao je ministar Szijjarto.

U 2025. kupit ćemo dovoljno plina da ćemo u potpunosti iskoristiti kapacitete Turkstreama, dodao je. Prethodno je u razgovoru s novinarima rekao da kapacitet TurkStreama na srpsko-mađarskoj granici iznosi 8,5 milijardi kubičnih metara, navodi ruska novinska agencija Interfax.

“Nemamo atraktivnu alternativu ruskom plinu”
Mađarska nema “atraktivnu” alternativu ruskom plinu, rekao je prošli tjedan Szijjarto, istaknuvši da će im plinovod Turkstream osigurati nesmetanu opskrbu i nakon isteka rusko-ukrajinskog ugovora o tranzitu.

Rusko-ukrajinski ugovor istječe krajem godine i otvara pitanja u opskrbi plinom ponajprije zemalja u srednjoj Europi koje nemaju izlaz na more, poput Austrije, Mađarske i Slovačke.

Obustava tranzita ne predstavlja rizik za njihovu opskrbu “u neposrednoj budućnosti”, smatra Međunarodna agencija za energiju (IEA), ističući njihova puna skladišta, povezanost plinske infrastrukture i “neizravni” pristup svjetskom tržištu LNG-a.

 
Nastavi čitati

Svijet

Amerika šalje najbolji raketni sustav na Bliski istok. Tajming je znakovit

Objavljeno

-

Obrambeni sustav THAAD jedno je od najmoćnijih proturaketnih oružja američke vojske, sposobno presresti balističke projektile na udaljenostima od 150 do 200 kilometara i s gotovo savršenom stopom uspješnosti tijekom testiranja. Mnogi ga smatraju najboljim obrambenim raketnim sustavom na svijetu.

Jedini sustav koji može presresti i uništiti tri vrste balističkih projektila, unutar ili izvan atmosfere
Koristeći kombinaciju naprednih radarskih sustava i presretača, THAAD (skraćenica za Terminal High-Altitude Area Defense) je jedini američki sustav proturaketne obrane koji može presresti i uništiti balističke projektile kratkog, srednjeg i dužeg dometa unutar ili izvan atmosfere tijekom završne faze leta ili poniranja prema meti, piše CNN.

THAAD presretači su kinetički, što znači da uništavaju nadolazeće mete sudarajući se s njima umjesto da eksplodiraju u blizini nadolazeće bojeve glave.

Prema izvješću Kongresne službe za istraživanje, američka vojska ima sedam THAAD baterija, od kojih se svaka sastoji od šest lansera s po osam presretača postavljenih na kamione, moćnog radarskog sustava te komponente za kontrolu vatre i komunikacije.

Uz bateriju THAAD-a, stiže i 100 američkih vojnika
Jedna od takvih baterija sada stiže u Izrael kako bi pomogla u jačanju ionako impresivne sposobnosti te zemlje da se suprotstavi nadolazećim projektilima nakon iranskih napada na Izrael 13. travnja i ponovno 1. listopada, tvrdi Pentagon. Ali za to su mu potrebni američki vojnici na terenu.

Američka vojska poslat će oko 100 vojnika u Izrael da upravljaju baterijom. Iran je obavijestio SAD da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je u subotu iranski izvor za CNN.

Preko širokog sustava zapovijedanja te kontrole i upravljanja borbom THAAD baterije mogu komunicirati s nizom američkih proturaketnih obrambenih sustava, uključujući Aegis sustave, koji se obično nalaze na brodovima američke mornarice, kao i Patriot raketne obrambene sustave, koji su dizajnirani za presretanje ciljeva manjeg dometa.

Ti drugi raketni obrambeni sustavi brojniji su od THAAD-a, što je ilustracija važnosti koju Bidenova administracija pridaje njihovom raspoređivanju u Izraelu. THAAD mogu brzo razmjestiti teretni zrakoplovi američkih zračnih snaga poput C-17 i C-5, ali Pentagon nije dao vremenski raspored kad će biti aktivan u Izraelu.

Što ga čini tako preciznim?
Ono što THAAD čini tako preciznim je radarski sustav koji mu daje informacije o ciljevima, vojno-mornarički prijenosni radarski nadzor ili AN/TPY-2.

Radarski sustav, koji se može postaviti s baterijom projektila ili već biti postavljen na brodovima američke mornarice ili na drugim instalacijama, može otkriti projektile na dva načina. U svom načinu rada prema naprijed konfiguriran je za pronalaženje i praćenje ciljeva na udaljenostima do 3000 kilometara, a u terminalnom načinu rada usmjeren je prema gore kako bi uhvatio ciljeve tijekom njihovog spuštanja. Iran je udaljen oko 1700 kilometara od Izraela.

THAAD ne bi djelovao sam u bilo kakvoj obrani Izraela i mogao bi pridonijeti odvraćanju od napada, ističe CNN-ov vojni analitičar Cedric Leighton, bivši pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva, i dodaje: “Kad se postavi na položaj, zapravo će osnažiti postojeću izraelsku zračnu i raketnu obranu.”

Proizvodni modeli sustava THAAD nikad nisu propustili presresti dolazne mete tijekom testiranja, prema Centru za strateške i međunarodne studije.

Izrael već ima niz sličnih sustava, ali…
Izrael već ima brojne proturaketne sustave dizajnirane za obaranje nadolazećih projektila. Davidova praćka, zajednički projekt izraelskog RAFAEL Advanced Defense Systema i američkog obrambenog diva Raytheona, koristi kinetičke “hit-to-kill” presretače Stunner i SkyCeptor za uništavanje ciljeva udaljenih i do 300 kilometara.

Iznad Davidove praćke dolaze izraelski sustavi Arrow 2 i Arrow 3, razvijeni u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Arrow 2 koristi fragmentacijske bojeve glave za uništavanje nadolazećih balističkih projektila u njihovoj završnoj fazi – dok poniru prema svojim ciljevima – u gornjoj atmosferi. Arrow 3 koristi “hit-to-kill” tehnologiju za presretanje nadolazećih balističkih projektila u svemiru, kao što THAAD može činiti.

S najnižom razinom projektila ispaljenih na Izrael bori se obrambeni sustav Željezna kupola, koji se sastoji od 10 baterija, od kojih svaka nosi tri do četiri manevarska lansera projektila.

Velik interes Kineza za postavljanje THAAD-a
Ovo nije prvi put da Washington šalje THAAD bateriju u Izrael. Jedna je poslana 2019. na vježbu. Američki suparnici, ponajviše Kina, pomno su pratili postavljanje THAAD-a. Raspoređivanje baterije THAAD u Južnoj Koreji 2017. godine, dok su se prijetnje balističkim projektilima iz Sjeverne Koreje povećavale, izazvalo je oštro protivljenje Pekinga.

Stručnjaci su tada rekli da je Peking zabrinut da bi se moćni radar mogao koristiti za špijuniranje aktivnosti unutar Kine. SAD je također rasporedio THAAD na Guamu kako bi vitalne američke vojne baze na pacifičkom otoku zaštitio od mogućih prijetnji balističkim projektilima iz Sjeverne Koreje ili Kine.

Zašto baš sad šalju takvo oružje Izraelu?
Podsjetimo, Iran je u napadu na Izrael 1. listopada ispalio oko 200 balističkih projektila. Mnoge je oborila izraelska zračna obrana, no Iran je uspio pogoditi zračnu bazu u kojoj se nalazi izraelska eskadrila lovaca F-35. Projektil je također pao manje od kilometra od sjedišta Mossada, izraelske obavještajne agencije.

Napad je zorno demonstrirao ograničenja izraelske protuzračne obrane, a Izrael je pokušao rasporediti više presretača srednjeg i dugog dometa kako bi popunio praznine. SAD je sudjelovao u obaranju nekih od projektila, ali Izrael je tražio da učini više prije moguće sljedeće runde iranskih balističkih raketa.

Poruka Iranu, ali i Izraelu
Slanje THAAD-a ima i značajno političko značenje. Tako, naime, Washington šalje signal Iranu da Amerika podržava Izrael u tom sukobu i da je spreman poslati svoje najnaprednije oružje u tu svrhu.

Međutim, ta obveza dolazi sa zahtjevom: Washington želi da Izrael obuzda svoju odmazdu protiv Irana i izbjegne napade na nuklearna ili naftna postrojenja. Iako ne može kontrolirati ono što Izrael radi, može se nadati da bi nakon postavljanja baterije THAAD-a, između ostalog, izraelski čelnici bili spremniji poslušati američke zahtjeve.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu