Connect with us

Grad

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos na predstavljanju znanstvenika “Srijedom u sridu”

Objavljeno

-

Gost „Srijedom u sridu”, tradicionalnog predstavljanja znanstvenika Sveučilišta u Zadru, bio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, voditelj diplomskog studija Mediteranska poljoprivreda, kojeg zajednički izvode Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Zadru.
Dr. sc. Tomislav Kos završio je 2004. godine diplomski studij zaštite bilja na Sveučilištu u Zagrebu. Doktorski rad obranio je 2011, a u znanstveno nastavno zvanje docenta i izvanrednog profesora izabran je na Sveučilištu u Zadru pri Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. Znanstveni interes su mu sustavi i mjere suzbijanja štetnih organizama i primjena novih (digitalnih) tehnologija u agronomiji.. Mentor, suradnik i voditelj je pri instituciji više znanstvenih i znanstveno stručnih radova i projekata od kojih su mnogi u domeni transfera tehnologije temeljenih na metodama „participativnog” istraživanja sa sudjelovanjem proizvođača.

Moj prvi projekt bio je pod okriljem FAO, o širenju štetnika kukuruza. Tu sam stekao priliku vidjeti kako se približiti poljoprivrednom proizvođaču, čija se znanja temelje na stečenom iskustvu. Na nas koji se bavimo tim područjem nije se gledalo previše ozbiljno, ali kroz vrijeme se pokazalo suprotno, da je u agrarnom sustavu ključan čovjek koji donosi odluke. Kako pristupiti čovjeku da vas prihvati, a nema temeljna znanja o agrosustavu? Znanja koja sam tada dobio sam nadograđivao i to je obilježilo moju karijeru, rekao je Kos.
Ukazao je na izazove u proizvodnji hrane, čega su sve svjesniji i sami poljoprivrednici jer i oni, kazao je, počinju shvaćati da „gubimo tlo pod nogama”.

Nas određuje zajednička agrarna politika, koja je temelj EU, zajednička je svim zemljama i čini više od 50 posto proračuna. Nije dobro što tu politiku ne prepoznaju ni proizvođači ni potrošači, a niti mediji. Potrošač je razočaran jer želi veliku kvalitetu za malu cijenu, ali da bi ju dobio mora imati proizvođača koji mora manje proizvoditi da bi se taj krug zatvorio. Ono što vidim je kao perspektivu je educirati potrošače o zajedničkoj politici. Ona stoji na tri stupa, ruralnom razvoju, ekonomskoj održivosti odnosno otpornosti te biološkoj raznolikosti. Proizvođač mora razumjeti sva tri stupa da bi preživio na selu i da bi mu dohodak bio zagarantiran. Kada nema dovoljno znanja nastoji iz toga pobjeći. Struka radi da se taj tronožac uspostavi, ali bilo bi korisno kad bi potrošači to razumjeli, jer bi svojim odabirom određene hrane pomogli da taj proces bude lakši proizvođaču, istaknuo je Kos.
Govorio je i o zamjeni štetnih preparata okolišu prihvatljivim rješenjima. Ona nisu čudotvorna i ne donose brza rješenja pa je nužno imati stručne osobe koje će taj proces voditi.

Kad je Europa izašla iz Drugog svjetskog rata bio je izazov bio napraviti dovoljno hrane uz mjere koje su brze i učinkovite, bez obzira kakav je utjecaj na okoliš. Takve proizvodnje poljoprivrednici se teško oslobađaju i puno teže odbacuju navike kada smo došli do okolišu prihvatljivih metoda. Nije sve tako učinkovito, nije jednostavno primijeniti i ne djeluje sve jako brzo. Treba puno znanja da to profunkcionira i očekujemo od nove generacije stručnjaka, koju obrazujemo i na našem Sveučilištu, da preuzme odgovornost.
Kos je poznat po svojoj otvorenosti medijima, posebice u pitanjima vezanima uz problematiku agronomije, štetnih i invazivnih vrsta, klimatskih promjena. Stalno popularizira provedbu istraživanja na projektima LIFE (Microfighter), EFRR (SAN) i HRZZ (MEDITERATRI), kao i zajednički diplomski studij s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu „Mediteranska poljoprivreda”. Nedavno je dobio priznanje Društva agrarnih novinara Hrvatske „Komunikator godine 2024.”, koje mu je uručeno na konferenciji Agrorocks 2024 u Osijeku.

Drago mi je bilo primiti priznanje jer je došlo od Društva agrarnih novinara Hrvatske, koje je dio Europske mreže agrarnih novinara. To udruženje ima veliku mrežu i puno redakcija s potrebnim znanjima za praćenje implementacije zajedničke agrarne politike EU. Nagrada se piše meni, ali vjerujem da je to jednako priznanje našem Odjelu, Sveučilištu i gradu Zadru, koji je pokazao da nisu samo Zagreb i Osijek ti koji imaju nešto reći o poljoprivredi. Nemamo jaku infrastrukturu, ali imamo snažan istraživački tim i grupiramo se u bitnim istraživanjima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Na Sveučilištu u Zadru 0tvoren Međunarodni znanstveni skup „Nikola Tommaseo: kulturni i geografski obzori“

Objavljeno

-

By

Povodom obilježavanja 150. godišnjice smrti Nikole Tommasea (Šibenik, 1802. – Firenca, 1874. ) Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru organizirao je Međunarodni znanstveni skup „Nikola Tommaseo: kulturni i geografski obzori”, u partnerstvu sa Società Dante Alighieri – Comitato di Venezia, Società Dante Alighieri – Comitato di Zara, Società Dalmata di Storia Patria te u suradnji s Muzejom grada Šibenika.
Sudionike je uime Znanstveno-organizacijskog odbora danas na početku programa pozdravila pročelnica Odjela za talijanistiku izv. prof. dr. sc. Ana Bukvić, zahvaljujući domaćim i stranim izlagačima, posebice predsjedniku udruge Società Dante Alighieri – Comitato di Venezia dr. Brunu Crevato-Selvaggiju, predstavniku Società Dalmata di Storia Patria Carlu Ciprianiju, umirovljenom profesoru i talijanistu Živku Nižiću, prof. dr. sc. Nedjeljki Balić-Nižić te izv. prof. dr. sc. Bošku Knežiću, predsjedniku Udruge Società Dante Alighieri – Comitato di Zara.

Nakon izložbe Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice u Zadru, koju smo organizirali u svibnju te studentskog projekta Niccolò Tommaseo tra le due sponde dell’Adriatico, ponosni smo što ćemo ovaj niz događanja obilježavanja 150. godišnjice smrti Nikole Tommasea zaključiti ovim skupom, i to upravo na Odjelu za talijanistiku, u zgradi koja je srce Sveučilišta u Zadru. Iako na Sveučilištu postoje suvremenije i uređenije dvorane, rijetke su s ovakvim pogledom, stoga smo odlučili upriličiti ovaj događaj u dvorani u kojoj generacije studenata talijanistike stječu svoja znanja. To je dvorana u kojoj se već desetljećima čitaju Dante, Petrarca, Boccaccio, Machiavelli, Goldoni i drugi pisci, istaknula je Bukvić.
Odjel za talijanistiku ponosno baštini dugu obrazovnu tradiciju podučavanja talijanskog jezika i književnosti te tradiciju proučavanja hrvatsko-talijanskih jezičnih, književnih i kulturnih prožimanja između dviju obala Jadrana. Doprinos istraživača Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadr, izuzetan je i vrijedan, o čemu svjedoče brojne znanstvene monografije, znanstveni i stručni radovi objavljeni u Hrvatskoj i inozemstvu, znanstveni projekti, 14 izdanja međunarodnog znanstvenog skupa „Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana” s pripadajućim zbornicima te nedavno utemeljeni časopis SPONDE – Časopis za jezike, književnosti i kulture između dviju obala Jadrana.

Posebno mjesto u tim proučavanjima pripada Nikoli Tommaseu, slavnom Šibenčaninu, književniku, kritičaru, leksikografu, filozofu i prevoditelju. Njegov lik i djelo predmet su trajnog interesa filološke kritike do današnjih dana. Nikola Tommaseo neizostavno je ime i referenca u ostalim talijanističkim istraživanjima književnosti u Dalmaciji u 19. stoljeću. Ovaj skup razotkriva njegov doprinos kulturnoj i književnoj baštini Dalmacije u 19. stoljeću te baca svjetlo na odnose, utjecaje, odjeke i kolizije koje su imale dvije kulture u kontaktu, rekla je Bukvić.
Nakon izlaganja na Sveučilištu u Zadru sutrašnji dan posvećen je obilasku Šibenika te posjetu izložbi Tommaseove ostavštine u Muzeju grada Šibenika.
Skup je organiziran u okviru projekta Progetti di recupero, conservazione e valorizzazione del patrimonio culturale risalente alla Repubblica Serenissima di Venezia nell’Istria, nella Dalmazia e nell’area mediterranea, 2024 (Regione del Veneto), posvećenog obilježavanju 150. godišnjice smrti Nikole Tommasea, središnje ličnosti dalmatinskog devetnaestog stoljeća. U okviru istog projekta održat će se znanstveni skupovi u prosincu u Rimu, a u siječnju u Veneciji.

 
Nastavi čitati

Grad

Izložba “Jedan svijet” u Providurovoj palači otvorena do 19. listopada 2024.

Objavljeno

-

By

Izložba – Jedan svijet- , postavljena u prosincu 2022. u Providurovoj palači pod kustoskom koncepcijom Branka Franceschija ostaje otvorena za posjetitelje još do kraja ovog tjedna.
Reprezentativna djela iz postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Zagreb mogu se razgledati uz slobodan ulaz zaključno sa subotom, 19.10.2024.
Radno vrijeme izložbenih prostora Providurove i Kneževe palače je od utorka do subote od 10 do 20 sati.

 
Nastavi čitati

Grad

Konferencija Energetska tranzicija i zelena gradnja sutra u Zadru

Objavljeno

-

By

Pozivaju se svi zainteresirani na konferenciju udruge Adriatic Obnovljivi izvori energije, koja će se održati uz podršku Nimbus Centra Zelene Energije i naših partnera. Događaj je planiran za 18.10.2024. u multimedijalnoj dvorani Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru s početkom u 10:00 sati.

Konferencija je usmjerena na povezivanje stručnjaka iz različitih sektora koji sudjeluju u energetskoj tranziciji i održivoj gradnji, uključujući proizvođače opreme, projektante, arhitekte, građevinare, izvođače, kao i predstavnike lokalne samouprave. Cilj nam je stvoriti platformu za razmjenu ideja, prezentiranje inovativnih tehnologija i rješenja, te raspravu o mogućnostima financiranja zelenih projekata.

Očekuje vas dinamičan program koji uključuje:

Predstavljanje SOLAREDGE rješenja – Inovativna tehnologija za upravljanje energijom i baterijskim sustavima.
Menadžment energije putem IoT tehnologije – Kako IoT transformira infrastrukturne objekte, s fokusom na sustave grijanja i hlađenja.
Energetske zajednice i solarne elektrane u zgradama – Primjena solarnih tehnologija u višestambenim zgradama i prednosti za stanare.
Zelena i održiva gradnja – Najnoviji trendovi u održivoj arhitekturi i zakonodavnim promjenama.
Mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova – Kako iskoristiti financijske resurse za realizaciju vaših projekata u sektoru obnovljivih izvora energije.
Osim zanimljivih predavanja i panela, konferencija će biti prilika za umrežavanje s kolegama iz industrije i stručnjacima u području zelene energije i održive gradnje. Pauze za kavu, ručak i obilazak škole omogućit će vam da u neformalnom okruženju razmijenite iskustva, postavite pitanja i saznate više o najnovijim tehnologijama.

Molimo vas da potvrdite svoje sudjelovanje najkasnije do 16.10.2024., kako bismo vam osigurali mjesto na ovom događaju koji će oblikovati budućnost energetske tranzicije u Hrvatskoj.

Također, za sve registrirane sudionike biti će poslužen ručak stoga Vas molimo da svoje prisustvo potvrdite što prije. Sudjelovanje na seminaru je potpuno besplatno.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu