Connect with us

magazin

KINO ZONA / U subotu avanturistička komična fantazija “Himera”, te jedan od najgledanijih talijanskih filmova – “Uvijek postoji sutra”!

Objavljeno

-

Protekle srijede ste u Kino Zoni mogli uživati u komediji ”Španjolski apartman”, odnosno, fantastičnoj triler drami ”Sinovi”, a u subotu vam donosimo novu priliku za gledanjem laureata Zlatne arene u kategoriji Greater Adria, uzbudljivu avanturističku komičnu fantaziju ”Himera” te jedan od najgledanijih talijanskih filmova posljednjih nekoliko desetljeća, toplu i nostalgičnu dramu ”Uvijek postoji sutra”!

Za bandu pljačkaša drevnih etruščanskih grobnica i skrivenih arheoloških nalazišta u Toskani 1980-ih, himera je odsustvo od rada i san o lakom bogaćenju. Za Arthura, himera izgleda kao Beniamina, žena koju je izgubio. Kako bi je pronašao, Arthur se suočava s nevidljivim, traži je posvuda i zalazi u podzemlje u potrazi za vratima zagrobnog života o kojem govore mitovi. Na avanturističkom putovanju između živih i mrtvih, šuma i gradova, slavlja i samoće, odvijaju se isprepletane sudbine ovih likova, a sve u potrazi za Himerom…

Hvaljeni film Alice Rohrwacher, vodeće redateljice talijanskog filma (”Sretni Lazzaro”, ”Čuda”), svjetsku je premijeru imao na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu te je prikazan na brojnim drugim svjetskim festivalima. Kritičari su ”Himeru” opisali poput Indiane Jonesa smještenog u Fellinijev filmski svijet, a upravo je taj neobičan spoj žanrova donio filmu niz priznanja i pozitivne reakcije publike i kritike. Šareni glumački ansambl predvode sve popularniji Josh O’Connor, a tu su još i Carol Duarte, Vincenzo Nemolato, Alba Rohrwacher te veteranka Isabella Rossellini.

Nakon projekcije ”Himere” slijedi još jedna filmska poslastica iza koje stoji talijanska autorica, a riječ je o kino senzaciji imena – ”Uvijek postoji sutra”.

Rim, sredina 1940-ih. Delia je kućanica koja brine o suprugu Ivanu, njihovo troje djece i svekru Ottorinu, a uz to obavlja sitne honorarne poslove. Ivano je pak neprikosnoveni gospodar obitelji koji zarađuje jedva dovoljno za osigurati krov nad glavom, no ima potrebu stalno podsjećati tko je hranitelj obitelji, ponekad ružnim riječima, a nekad uz pomoć remena. Delija obiteljsku situaciju pokorno prihvaća pokušavajući djeci osigurati što bolji život, a najveća joj je želja udaja kćerke Marcelle za dobrog i plemenitog supruga. Međutim, kada jednoga dana primi misteriozno pismo, počinje kovati neke nove planove…

Redateljski prvijenac popularne talijanske glumice Paole Cortellesi, ujedno i glavne glumice u filmu, postao je talijanski fenomen koji je pokorio kino dvorane i bio gledaniji od najpopularnijih blockbustera prošle godine te postao deveti najgledaniji domaći film svih vremena. Svoju svjetsku premijeru film je imao na filmskom festivalu u Rimu gdje je osvojio posebno priznanje žirija i nagradu publike. Film je dobitnik 6 nacionalnih filmskih nagrada David di Donatello, uključujući za najbolju režiju, scenarij i glumu te film godine po izboru publike.

Kako iza, Paola Cortellesi je dominirala i ispred kamere u glavnoj ulozi, dok ostatak glumačke postave upotpunjuju Valerio Mastandrea, Romana Maggiora Vergano, Emanuela Fanelli i Giorgio Colangeli.

”Himera” i ”Uvijek postoji sutra” su na rasporedu u subotu 19. listopada s početkom od 18 i 20.15h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Polivalentna dvorana Providurove palače) od 17 te 19.15h, odnosno, putem online kupovine na stranici CoreEvent.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 

magazin

Večeras prava glazbena poslastica u Zadru: HDS ZAMP radionica, slušaonica i koncert MY BUDDY MOOSE

Objavljeno

-

By

foto: Petar Fabijan

Ususret večerašnjoj koncertnoj promociji novog, petog studijskog albuma “Into the Grey” riječkog benda My Buddy Moose u Providurovoj palači, u Zadru danas gostuje stručna služba ZAMP – Hrvatskog društva skladatelja s dvije besplatne edukativne radionice na koje su pozvani svi zainteresirani glazbenici.

Radionice “digitalne platforme” od 17 do 18 sati te “slušaonica s Denykenom” od 18:15 do 19:45 sati održavat će se u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, a polaznicima će pružiti uvid u digitalnu prezentaciju glazbe i kako poboljšati zaradu od digitalnih servisa kao i jedinstvenu priliku druženja, razmjene ideja i konstruktivnih savjeta s renomiranim glazbenim producentom Denisom Mujadžićem – Denykenom.

Uz činjenicu daove godine obilježava 35 godina karijere, kao producent je surađivao s imenima kao što su Hladno Pivo, Majke, Jinx, Vatra, Pips,chips & videoclips, Zabranjeno pušenje, Kojoti, Bajaga, Arsen Dedić, Rade Šerbedžija, Darko Rundek, Rambo Amadeus, Edo Maajka, Mile Kekin, Gretta, Josipa Lisac, Nina Badrić, Vanna, Severina i mnogim drugima.

Denyken je dobitnik šest nagrada Porin i tri nagrade Crni Mačak kao najbolji glazbeni producent te Rock Off nagrade za životno djelo 2023. godine.

Od 21 sat, u Polivalentnoj dvorani Providurove palače zasvirat će riječki bend My Buddy Moose koji se nakon dulje, ali kreativne pauze vratio s novim studijskim albumom “Into the Grey” zaradivši, svega nekoliko dana od objave, laskave kritike “najboljeg albuma godine”.

“Svaki koncert je jedinstveno iskustvo, a istovremeno je univerzalno. Uvijek postoji želja, uzbuđenje i neizvjesnost kako će publika reagirati, izjavio je ususret zadarskoj promociji albuma gitarist i pjevač Luka Benčić koji uz gitarista i mandolinista Matka Botića, basista Ištvana Širolu i bubnjara Jasmina Đečevića čini okosnicu benda koji posljednjih dvadeset godina plijeni pažnju domaće i inozemne publike.

Ulaznice po cijeni od 7 eura moguće je kupiti na ulazu u dvoranu od 20 sati.

Za osvježenje brine Varoška pivovara.

Ovaj koncert u okviru Urbofon Live programa dio je pilot projekta AJMO! Ureda za izvoz glazbe Hrvatska / We Move Music Croatia koji je nastao kao rezultat višemjesečne suradnje i planiranja Ureda za izvoz glazbe Hrvatska s Ministarstvom kulture i medija RH koje i financira natječaj. Cilj projekta je poticanje koncertne aktivnosti u manjim sredinama i podršku domaćim glazbenicima i organizatorima u njihovom radu.

Ujedno, nastavak je uspješne suradnje s riječkim promotorom Distune kroz njihov program Upadaj u kombi.

O Urbofon Live programu

Urbofon Live je cjelogodišnji koncertni program koji prati domaću nezavisnu glazbenu scenu zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru. Ciljevi programa su razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj, razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog društva skladatelja, pilot projekta AJMO!, Zadarske županije, Turističke zajednice Grada Zadra, a održava se u suradnji s Koncertnim uredom Zadar i uz podršku Varoške Pivovare, Papice i Centra nezavisne kulture Zadar.

 
Nastavi čitati

magazin

Šećer od breze ili ksilitol: Što treba znati o ovoj popularnoj zamjeni za šećer

Objavljeno

-

By

Pixabay

Ovaj šećerni alkohol ima okus slatkog šećera, ali manje kalorija i zanemariv učinak na razinu šećera u krvi i inzulin.

Iz tog se razloga ksilitol koristi u mnogim žvakaćim gumama bez šećera, slatkišima, pekarskim proizvodima i hrani za dijabetes. Također ćete pronaći ksilitol u pasti za zube, vodici za ispiranje usta i drugim vrstama proizvoda za oralnu njegu, piše Harvard Health Publishing.

Što je ksilitol?

Prirodni šećerni alkohol koji se nalazi (u tragovima) u mnogo voća i povrća, ksilitol se može preraditi iz određenih stabala ili iz biljnih vlakana zvanih ksilan. Slatkastog je okusa poput običnog šećera. Ksilitol koji se kupuje u trgovini je bijeli kristalni prah koji se može koristiti kao zamjena za šećer.

Koje su zdravstvene prednosti ksilitola?

Konzumiranje previše šećera povezano je s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, bolesti srca, pretilost i karijes pa su zaslađivači bez šećera poput ksilitola bolja alternativa.

Ksilitol ima manje kalorija i ugljikohidrata od šećera

Ksilitol je izvrsna alternativa šećeru za ljude koji trebaju paziti na svoju težinu, razinu šećera u krvi ili oboje. Šećerni alkohol sadrži oko 2,4 kalorije po gramu (u usporedbi s 4 kalorije po gramu običnog šećera). To ga čini dobrim izborom za one koji žele ograničiti unos jednostavnih ugljikohidrata, poput osoba s dijabetesom ili povezanim metaboličkim sindromom.

Ksilitol je dobar za zdravlje zubi

Ksilitol može spriječiti karijes smanjenjem razine loših bakterija u ustima. Prema recenziji objavljenoj u Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry, konzumacija pet do 10 grama dnevno proizvoda koji sadrže ksilitol (poput pastila, bombona, žvakaćih guma, pasta za zube ili tekućina za ispiranje usta) značajno je utjecala na sprječavanje pojave karijesa.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 18. listopada 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Pred vama je vrlo obećavajući ljubavni dan kad će mnogi vaši ideali biti ostvarivi. Na vama je da djelujete.
KARIJERA: Dan je toliko lijep i pruža šanse za nova poznanstva, tako da ćete posao odraditi tek toliko da odradite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Snaći ćete se u svemu.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Zanemarit ćete nerealne zahtjeve druge strane i pokušati zrelijim pristupom dovesti stvari u red.
KARIJERA: Vaša percepcija stvarnosti nerijetko je pomiješana s maštom. Tako je i danas. Razlučite realnost i fikciju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jedva čekate kućno opuštanje, a neki i roštilj.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Razmišljat ćete o tome da jednu ljubavnu fazu privedete kraju, te da okrenete novi list. Zasad ćete samo razmišljati.
KARIJERA: Najbolje će proći oni koji rade ono što vole. Ostali neka nađu motiva i snage za diplomaciju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Osluškujte druge.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Vjerojatno ćete danas biti osjećajniji više nego inače, pa ćete pokazati svoju ranjivu crtu. Ipak, ne budite patetični.
KARIJERA: Nastojat ćete usporiti radni tempo jer ste proteklih dana mnogo postigli. Neki kolege će vas rado slijediti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dan je stvoren za lijepe stvari.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Ljepše je na licu vidjeti osmijeh, nego nešto drugo. S tom mišlju vodiljom vi ćete poboljšati svoje osobne odnose.
KARIJERA: Oni koji se bave nekom vrstom istraživanja, danas će naići na otkrića koja će biti ugodna, lijepa i obećavajuća.
ZDRAVLJE&SAVJET: Veselite se, imate pravo na to.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Najbolje ćete se osjećati ako izađete s prijateljima. Ako ste u vezi, povedite voljenu osobu sa sobom u svoje društvo.
KARIJERA: Drago vam je što danas neće biti mnogo zahtjeva na poslu, jer su vam prethodni dani bili vrlo naporni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Obnovite hobije.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Tokom dana primijetit ćete određeno poboljšanje u osobnim odnosima. Ne trebate činiti ništa posebno, osim otvoriti se.
KARIJERA: Danas će napokon sazrijeti uvjeti za jednu poslovnu suradnju, a i vi sami iz toga ćete nešto naučiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte jogu.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Otpustit ćete neke brige shvaćajući da vas opterećuju bez stvarne potrebe. Foskusirat ćete se na ono što imate.
KARIJERA: Vaši nadređeni danas bi mogli pokazati svoju naklonost prema vama, a taj stav će vas pomalo iznenaditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite dosljedni.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Osjećat ćete se kao da ste u izbačeni iz igre. Ne tugujte zbog toga, jer će proći kako je i došlo.
KARIJERA: Uplovit ćete u novu fazu jednog projekta. Osmislit ćete faze istog i staviti ih na papir. Slijedi razrada.
ZDRAVLJE&SAVJET: Potražite humoristične sadržaje.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Oni koji su u stabilnim vezama danas imaju šanse poboljšati svoj odnos putem seksualnosti.
KARIJERA: Jako vam je drago što danas neće biti većih zahtjeva na poslu, jer vam se baš i ne radi. Većina će zabušavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmaknite se od svega.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Vaša mašta bit će toliko jaka, da iz nje možete izvući rješenje za svaku ljubavnu situaciju.
KARIJERA: Nećete nimalo brinuti o poslu, jer će vam sve oko vas izgledati ugodno, zabavno i lijepo. Radit ćete s lakoćom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Istražujte svoje snove.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 18.10.2024.
LJUBAV: Neki će se zateći pred iskušenjem da se jedno lijepo prijateljstvo pretvori u ljubav. Slušajte glas svog srca i nećete pogriješiti.
KARIJERA: Vaš radni učinak mogao bi biti i bolji. Nastojte iskoristiti slobodno popodne za opuštanje kako bi ubuduće radili bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dotjerajte se.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu