Connect with us

Sport

OVOG VIKENDA NA UGLJANU: Premijerni Archipelago Trail Run očekuje trkače iz čak 18 država

Objavljeno

-

foto: Matevž Hribar

Ovaj vikend u Preku na otoku Ugljanu održat će se prva izvedba nove hrvatske trail utrke Archipelago Trail Run. Sudionici će već sutra otkrivati slikovite staze i panoramske poglede na Dugom otoku, dok će u nedjelju istraživati Ugljan i Pašman. Događaj će ugostiti više od 500 trkača iz 20 različitih država – između ostalog i iz SAD-a, Australije, Finske i Portugala. Da događaj ima međunarodni interes, govori činjenica da je samo 31 % domaćih trkača.

3 otoka u 2 dana – Ugljan, Pašman i Dugi otok

Zadarski arhipelag uključuje gotovo 300 prekrasnih otoka. Događaj će trkače povesti preko tri najveća otoka koja nude prekrasne panoramske poglede. Ovi otoci su idealne veličine za trkačko istraživanje, pa će staze dužine od 10 do 45 km prolaziti kroz njihove najljepše dijelove, recimo poput Nacionalnog parka Telašćica na Dugom otoku i tvrđave sv. Mihovila na Ugljanu.

Organizatori očekuju najviše sudionika na stazama od 10 i 20 km, gdje će trčati čak 75 % prijavljenih. Preostalih 25 % istraživati će najdulje staze od 35 i 45 km. Natjecanje će se održati prema sljedećem rasporedu:

Subota, 19. listopada – Dugi otok:

  • Dugi otok Short Trail – 10 km
  • Dugi otok Middle Trail – 20 km
  • Dugi otok Lurbel Long Trail – 35 km

Nedjelja, 20. listopada – Ugljan i Pašman:

  • Ugljan Short Trail – 10 km
  • Ugljan Middle Trail – 20 km
  • Ugljan i Pašman Lurbel Long Trail – 45 km

Na dvoetapnu utrku prijavila se čak polovica sudionika

Archipelago Trail Run jedinstven je ne samo zbog svoje otočke lokacije, već i zbog posebnog koncepta natjecanja. Sudionici mogu trčati samo jedan dan ili oba dana, čime imaju priliku istražiti staze tri otoka. Za mnoge trkače dvoetapni događaj na Archipelagu bit će potpuno novo iskustvo, budući da je takav format utrke prava rijetkost u regiji. Veliko zanimanje za ovu vrstu izazova potvrđuje i podatak da se čak 50 % prijavljenih odlučilo iskušati u dvije etape.

Na start subotnje etape trkače će odvesti katamaran

Organizatori događaja pobrinuli su se da start subotnje etape na Dugom otoku bude zaista nešto posebno – trkače i trkačice, kao i njihove pratitelje, odvest će katamaran. Mnogi će u okviru događaja prvi put doživjeti vožnju katamaranom.

Prvi će iz Preka prema Saliju isploviti trkači na najdužoj stazi od 35 km, i to već u 7:00 ujutro, a potom će im se u 8:00 i 9:15 pridružiti sudionici na stazama od 20 km i 10 km.

Više od 40 % sudionika je iz Slovenije

Visoka prisutnost slovenskih trkača na događaju nije iznenađenje, s obzirom na to da se odvija u neposrednoj blizini. Slovenci će činiti čak veći udio od domaćih hrvatskih trkača, kojih će biti oko 31 %.

Ova raspodjela sudionika također je rezultat činjenice da Zadarska turistička organizacija organizira događaj u suradnji s organizatorima nekih od najvećih slovenskih trail trka, kao što su Julian Alps Trail Run by UTMB, Soča Outdoor Festival i Ultra Trail Vipava Valley. Oni su uspješno prenijeli svoje oduševljenje ne samo preko granice u Sloveniju, već i među trkače iz gotovo 20 drugih zemalja, uključujući SAD, Australiju, Finsku i Portugal.

Idealan trenutak za trčanje po slikovitim otocima

Hrvatski otoci su u ranoj jeseni pravi raj za trkače. Trkači i trkačice imat će tijekom događaja slikovite otoke gotovo samo za sebe, a uživat će u temperaturama do 22 °C. Iako se u subotu na Dugom otoku očekuje oblačno vrijeme i moguće malo kiše, sudionici događaja će već u nedjelju ujutro na stazama Ugljana i Pašmana ponovno loviti sunčeve zrake.

Na stazama će ih očarati aromatični mirisi cvjetajućeg ružmarina, origana, kao i crveno-narančasti plodovi mediteranskog grma maginje te maslinici. More s temperaturom oko 20 °C mami na ugodan skok u vodu nakon trčanja.

Prijave su još moguće na mjestu događaja

Iako su online prijave završile 11. listopada, organizatori omogućuju prijavu i na mjestu događaja tijekom preuzimanja startnih brojeva. Za sve one koji žele sudjelovati u Archipelago Trail Run, još je dostupno otprilike 50 mjesta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

SPORTSKI VIKEND / Na Višnjiku košarka, nogomet, odbojka…

Objavljeno

-

By

FOTO: Nenad Opačić

Ovaj vikend, Višnjik će biti centar sportskih događanja. U petak i subotu održava se međunarodni nogometni turnir “Cataleya Cup”, koji okuplja mlade nogometaše iz raznih klubova. Tijekom nedjelje uživat ćemo u raznolikim natjecanjima u nogometu i košarci, a kulminacija vikenda bit će utakmica između KK Zadar i KK Partizan Mozzart Bet, koji će dodatno zagrijati atmosferu i pružiti priliku navijačima da podrže svoje junake na parketu.

PETAK, 18. listopada:
Međunarodni nogometni turnir “Cataleya Cup” započinje od 14:00 do 20:00 sati.

SUBOTA, 19. listopada:
NOGOMET: Nastavak turnira traje od 8:00 do 21:00. Sudjeluju ekipe godišta 2014. do 2017., uključujući renomirane klubove kao što su Dinamo, Hajduk, Gorica, Slaven Belupo, Šibenik i Rudeš.
ODBOJKA: OK Zadar – MOK Željezničar u 15:00 sati u dvorani 4

NEDJELJA, 20. listopada:
NOGOMET: Seniorke ŽNK Donat – ŽNK Istra u 13:00, kadeti NK Arbanasi – NK Trogir u 15:30, juniori NK Arbanasi – NK Trogir u 17:30, mlađi pioniri NK Zara – NK Nošk u 19:20.
KOŠARKA: Kadeti KK Zadar igraju protiv KK Dubrovnik u nedjelju u 14:00 u dvorani broj 3. KK Zadar – KK Partizan Mozzart Bet u 19:00, u okviru AdmiralBet ABA lige. Ulaznice za utakmicu mogu se kupiti na blagajni ŠC Višnjik u petak od 14 do 18 sati, u subotu od 10 do 18 sati te na dan utakmice od 10 do poluvremena ili online na Entrio.hr

 
Nastavi čitati

Sport

OBAVIJEST: 5. Zadar Granfondo utrka u subotu zatvara ceste od Zadra do Vira!

Objavljeno

-

By

Pred nama je peto izdanje Zadar Granfondo Falkensteiner Borik Croatia, utrka koja svake godine raste i postaje sve ljepša sportska i turistička razglednica koja će se ove godine poslati u više od dvadeset zemalja.

Kako je organizacija ovako velikog sportskog događaja izuzetno zahtjevna, a sigurnost svih sudionika u prometu prioritet, prometnice na trasi održavanja biciklističke utrke privremeno će biti zatvorene za promet.

Start utrke je u subotu, 19. listopada ispred hotela Falkensteiner Club Funimation u 10:00 sati ujutro. Trasa utrke je Zadar – Kožino – Petrčane – Zaton – Nin – Privlaka – Vir – Nin – Vrsi – Ražanac – Radovin – Mazija – Nin – Kožino – Zadar.

Zatvaranje ulica Antuna Gustava Matoša, Majstora Radovana, Tina Ujevića, Julija Klovića, Mate Balote, Augusta Harambašića, Nikole Božidarevića, Put Matije Gupca, Put Dikla, Krešimirove obale te križanje na Žmirićima bit će od 9:55 do 10:00, 11:10 do 11:35 i 12:30 do13:15. Ostatak vremena od 9:55 do 14:00 promet će se odvijati normalno, prema naputku prometne policije.

Zatvaranje Vukovarske ulice, Puta Grgura Ninskog, rotora, Zadarske ulice i Kraljičinog puta u Ninu bit će u dva navrata od 10:45 do 11:30 i od 12:30 do 13:45. Ostatak vremena od 10:30 do 14:00 promet će se odvijati normalno, prema naputku prometne policije.

 
Kako se ne bi stvarale dodatne gužve u prometu, građane obavještavamo, a ujedno i molimo, na pridržavanje privremene prometne signalizacije, kao i na poštivanje znakova i uputa policijskih službenika koji će osiguravati navedenu sportsku manifestaciju na području Zadarske županije. Duž trase trebalo bi biti oko 130 redara, 30 policajaca i 15 motorista.

 
Nastavi čitati

Sport

(FOTO) OVO SU POBJEDNICI / Prvenstvo Dalmacije u krosu, sjajna uvertira u Prvenstvo Hrvatske

Objavljeno

-

By

U Zadru je u subotu 12. listopada, u organizaciji Atletskog kluba Alojzije Stepinac, održano Prvenstvo Dalmacije u krosu za sve uzrasne kategorije atletičarki i atletičara. Odlični rezultati  i jako dobar odaziv dalmatinskih atletskih klubova sjajna su najava za nadolazeće Podravka Pojedinačno prvenstva Hrvatske u krosu koje će se održati u subotu 26. listopada u Škabrnji.  

U kategoriji djevojaka rođenih 2008-2007 (1500 m), prvo mjesto zauzela je Miriam Medved (AK Fortius), druga je bila Lara Žunić (ASK Zadar), a treća Laura Kovačević (AK Hajduk). U muškoj konkurenciji iste dobne skupine, Emilio Pucar (ASK Zadar) osvojio je prvo mjesto, a Ivan Bakarić (AK Hajduk) drugo.

U kategoriji djevojaka 2010-2009 (1200 m), pobjednica je bila Luciana Katari Mrklić (AK Hajduk), drugo mjesto pripalo je Lari Bušljeta (AK Fortius), a treće Heleni Beader (AK Hajduk). Kod dječaka, Dorijan Jurešić (ASK Zadar) je osvojio prvo, a Mihael Dražević (ASK Zadar) drugo mjesto.

Kod djevojaka 2012-2011 (1000 m), prvo mjesto osvojila je Marijeta Carev (AK Hajduk), drugo Leona Glavan (AK Fortius), a treće Kiara Černigoj (AK Fortius). U kategoriji dječaka pobjednik je Leon Christian Jarec (AK Hajduk), drugo mjesto pripalo je Lovri Gulanu (ASK Zadar), a treće Ivanu Kovačeviću (AK Hajduk).

Kod djevojčica 2013. godište (800 m) sva tri odličja otišla su u Makarsku u AK Sv. Marko. Mia Brkulj je bila zlatna, Roza Čobrnjić srebrna, a Ariela Donata Čizmić brončana. U konkurenciji dječaka Emil Jones (AK Fit Zaprešić) je zauzeo prvo mjesto, Marko Dražić (AK Hajduk) drugo, a Jakov Knežević (AK Alojzije Stepinac Zadar) treće.

U kategoriji djevojaka 2014. godišta (600 m), Ružica Taslak (AK Hajduk) osvojila je prvo mjesto, Nika Odžaković (ASK Zadar) drugo, a Lili Taraš (AK Hajduk) treće. Kod dječaka slavio je Luka Visković (AK Sv. Marko Makarska), Josip Rušinić (ASK Zadar) je bio drugi, a Luka Gulan (ASK Zadar) treći.

U kategoriji djevojaka 2015. godišta (500 m), Matija Antišin (AK Alojzije Stepinac Zadar) osvojila je zlatnu medalju, Petra Jurlina (ASK Zadar) je bila srebrna, a Ina Grubešić (AK Alojzije Stepinac Zadar) brončana. Kod dječaka, pobjedu je odnio Nikša Poljak (ASK Zadar), Roko Đurović (AK Knin) bio je drugi, a Ivan Pavao Sarić (AK Hajduk) treći.

U kategoriji djevojaka rođenih 2016. (300 m), pobjednica je Mei Sutlović (AK Fortius), dok su drugo i treće mjesto pripale Noli Jovanović (AK Knin) i Luciji Vulić (AK Olympionik). Kod dječaka Tin Mrkić (AK Olympionik) je osvojio prvo mjesto, David Bakić (AK Olympionik) drugo, a Roko Knežević (AK Alojzije Stepinac Zadar) treće.

U kategoriji djevojčica rođenih 2017. i mlađih (200 m), Tija Šestan (AK Alojzije Stepinac Zadar) bila je prva, Ivana Srhoj Vilić (ASK Zadar) druga, a Viktorija Poljak (ASK Zadar) treća. Kod dječaka prvo mjesto zauzeo je Vjekoslav Vrdoljak (ASK Split), drugo Luka Juričić (AK Hajduk), a treće Toni Vranić (HAK Sv. Ante Poličnik).

U utrci seniora (3000 m) Lovro Anđelić (ASK Split) osvojio je prvo mjesto, Luka Perić (AK Alojzije Stepinac Zadar) drugo, a Ante Vranić (HAK Sv, Ante Poličnik) treće.

Među veterankama (3000 m), pobjedu je odnijela Vanja Petrović (AK Alojzije Stepinac Zadar), dok je drugo mjesto zauzela Marija Fuzul (AK Alojzije Stepinac Zadar). U kategoriji veterana (3000 m), Boško Rušinić (ASK Zadar) bio je prvi, a Robert Ordanić (AK Alojzije Stepinac Zadar) drugi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu