Connect with us

Hrvatska

Grlić Radman: Nadam se da će iračka nafta uskoro doći do Hrvatske

Objavljeno

-

Hrvatska i Irak su “vrlo zabrinuti” zbog situacije u Ukrajini i na Bliskom istoku i traže zajedničko rješenje radi sprečavanja prelijevanje sukoba, kazao je u utorak u Zagrebu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s iračkim kolegom Fuadom Huseinom. “Moramo pronaći zajedničko rješenje i postići pravedan mir kako se sukobi ne bi prelijevali na države u susjedstvu”, poručio je Grlić Radman.

Dodao je da Europska unija, koje je Hrvatska članica, smatra Irak “krucijalnom zemljom” za mir i stabilnost u regiji.

Irački ministar: Protiv svih ratova
Diplomatski napori do sada nisu uspjeli okončati jednogodišnji rat u Gazi i sukob između Hezbolaha i Izraela, koji se dramatično intenzivirao zadnjih tjedana nakon godinu dana razmjene vatre uglavnom preko južne granice Libanona.

Fuad Husein, prvi irački ministar vanjskih poslova koji je posjetio Zagreb, kazao je da su se složili da su protiv “svih ratova”.

“Nama je cilj da rat bude što dalje od nas i to je naša obveza, ali i obveza drugih zemalja. Mi smo tijekom zadnjih 50 godina zaista imali previše ratova. I nama je ratova dosta. Mi želimo stabilnost, sigurnost kako bi našim građanima život učinili što boljim”, poručio je. Za rat u Ukrajini je dodao da su također za to da se dođe do mira te “da se sjedne i da se pregovara”.

Gospodarska suradnja
Husein je pozvao hrvatskog ministra da posjeti Bagdad te naglasio da će mu biti drago ako s njim dođu i “zainteresirani ulagači”, rekavši da trgovinska razmjena između dviju zemalja “nažalost nije na razini”.

“Govorimo o hrvatskim tvrtkama koje su nekada radile i u budućnosti žele raditi u Iraku i na taj način doprinijeti razvoju iračkog gospodarstva”, kazao je.

U planu poslovni forum Iraka i Hrvatske
Grlić Radman je najavio i mogućnost održavanja zajedničkog poslovnog foruma, istaknuvši da Hrvatska nudi svoje znanje i iskustvo u područjima poput elektroindustrije, razminiranja, ali osobito energetike.

“Energetika je izuzetno važna s obzirom na geopolitičku poziciju Hrvatske i činjenicu da je Hrvatska postala energetsko čvorište na ovom dijelu Europe i s obzirom na naše luke koje mogu biti ulazne točke za iračke gospodarstvenike i sve ono što Irak želi kako bi bio prisutan na europskom tržištu”, kazao je hrvatski šef diplomacije.

Husein je rekao da je bio sretan kada je čuo da “hrvatska strana izražava dobrodošlicu našim proizvodima, osobito nafti”.

“Kao što znate, oni imaju (jadranski naftovod) Janaf i nadam se da ćemo u skoroj budućnosti imati sastanak o načinu na koji iračka nafta može doći do Hrvatske i ovog dijela Europe”.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Uoči Svih Svetih: Kakve će biti cijene cvijeća?

Objavljeno

-

By

Vrijeme uoči blagdana Svih svetih za cvjećare sa sjevera zemlje, koji opskrbljuju 80 posto domaćeg tržišta, znači posao od jutra do mraka. I dok je cvijeće u trgovinama skuplje i za 30 posto u odnosu na lani, oni svoje cijene, kako kažu, nisu dizali. Izazovi u proizvodnji cvijeća
U mjestu Cargovec pokraj Varaždina cvjećari kažu da, unatoč sve težim uvjetima proizvodnje, njihove cijene za kupce ne rastu, prenosi HRT.

Cijene od prošle godine nisu mijenjali isključivo zbog lojalnosti svojih kupaca. Ovo je zaista jedna posebna grana poljoprivrede, puna izazova i zaista nije lako opstati u ovom poslu. Dobro to zna i Ivica Težak.

Njegovi roditelji imaju OPG i već se 30 godina bave cvjećarstvom:

“Razvijamo posao, učeći i radeći stekao sam mnoga znanja i u inozemstvu i doma. Mislim da ima budućnosti, ali treba puno odricanja i treba se žrtvovati”, rekao je Težak.

Od 0 do 24
“Da, zadnji su dani, uvijek se sve prodaje zadnje dane (prije Svih Svetih, op.a.) tako da moramo danas raditi još i noćnu smjenu”, istaknuo je Težak.

Godina je bila klimatološki izazovna za uzgoj cvijeća, ali cvjećare uvoz guši u toj proizvodnji i prodaji. “Bila je dosta vruća i malo smo bili u strahu da će kasniti cvatnja. Ali evo, rascvast će se dobro, bit će idealno u zadnjih danima, tako da ipak neće biti problema. Sam uvoz nas malo muči, ali uspijevamo se još uvijek boriti s njim, kazao je Težak.

Iz plastenika obitelji Težak izaći će čak 40.000 šarenih cvjetova.

Visoke temperature pa kiša…
Iz plastenika u skladište. No neće ondje dugo ostati. Multiflore će uskoro put Maloga Lošinja.

Unatoč tomu što ih je ove godine mraz zaobišao, posljedice klimatskih promjena itekako primjećuju.

“Bile su najprije visoke temperature, pa onda kiša. Cvatnja kasni nekih tjedan do dva. Ajde sad se otvaraju, taj zadnji tjedan je stvarno lijepo vrijeme”, rekao je proizvođač cvijeća Ivica Rog, Nedeljanec.

Velikih oscilacija neće biti ni u cijeni koja privlači kupce u maloprodaji. “Svake godine dođemo tu, imaju lijepi izbor, tako da smo uvijek zadovoljni, dugo drže, lijepo okitimo grobove naših najmilijih. Zadovoljni smo s cijenama, uvijek su povoljni i stvarno je cijena prihvatljiva za naš budžet”, dodala je Marija Premužaj, Donje Ladanje.

Gužve su i u nedjelju, a Krklec već je naviknula na takav tempo.

Troškovi veliki, sav rizik na proizvođaču
“To je jako kratki period gdje moramo velike količine lončanica spakirati za centre i naše kupce i poslužiti ih. Bila je strašno stresna godina, ne samo sad”, kazala je proizvođačica cvijeća Karolina Krklec, Budislavec.

Zbog zahtjevnije proizvodnje, krizanteme prodaju po 10 eura, dok su multiflore upola jeftinije, pa samim time i traženije. Još jedan kamion će put Dalmacije i to u trgovačke centre.

Unatoč sigurnom plasmanu proizvoda, ova je grana poljoprivrede pred velikom prekretnicom.

“Jer su troškovi jako veliki, odgovornost je velika, svi rizici su na proizvođaču cvijeća i u tome se mora biti 24 sata. Jednostavno nije tolika zarada kolika su ulaganja i tu onda mladi ne vide budućnost!, naglasila je upraviteljica Poljoprivredno cvjećarske zadruge “Varaždinski cvijet” Ivana Matijašić.

Hoće li zarada ove godine biti pristojna – cvjećari će znati potkraj tjedna.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Nastavlja se bablje ljeto, uz čestu maglu: Evo kad stiže promjena

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Umjereno do pretežno oblačno je u većem dijelu zemlje, mjestimice ima vrlo guste magle u unutrašnjosti koja smanjuje vidljivost, također, na mjestima pod maglom kolnici su mokri i skliski, stoga se vozače poziva na oprez.

Magla bi se lokalno mogla i dulje zadržavati, no u većini predjela ipak će nedjelja proteći većinom sunčano, s temperaturama i do 25 stupnjeva.

Stabilno će početi i novi tjedan. U dijelovima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu tijekom ponedjeljka prijepodne mjestimice magla i niski oblaci koji se mogu dulje zadržavati, što će utjecati na temperature.

Veći dio novog tjedna u unutrašnjosti će biti u znaku magle i niske naoblake, što će definirati temperaturne vrijednosti. Na Jadranu većinom sunčano, osobito u Dalmaciji, ugodno toplo.

Čini se da bi kraj tjedna mogao donijeti promjenu, s kojom bi se do naših krajeva spustio hladniji zrak, no situacije je još podložna promjeni.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Za deset godina Hrvatska će imati ozbiljan manjak ljudi u ovom zanimanju

Objavljeno

-

By

Pexels

Unutar deset godina 28 posto računovođa planira u mirovinu, a u narednih pet godina još 24 posto, upozoreno je na 2. susretu računovođa Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je ovog vikenda u Trakošćanu okupio više od 200 računovođa.

Na susretu se govorilo o problemima računovodstvene struke, ali su izneseni i prijedlozi za njeno unapređenje.

Trebalo bi, istaknuto je, inicirati donošenje strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije knjigovođa, inzistirati na izvještavanju po principu „jedan podatak jednom“, tj. da jednom dostavljeni podatak računovodstvenih ureda, državne institucije međusobno razmjenjuju za svoje potrebe.

Računovođe traže i ranije donošenje zakonskih izmjena koje na snagu stupaju 1. siječnja kako bi njihovi uredi, ali i poduzetnici općenito, imali vremena za prilagodbu.

Anketa koju je predstavila predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić pokazala je, naime, da zakonske promjene kod 76 posto računovođa skraćuju vrijeme koje provode s obitelji, a polovica ih izjavljuje da promjene nužno znače i više vremena za pojašnjenja klijentima.

Kod čak 46 posto računovođa dovodi do nezadovoljstva i gubitka entuzijazma za rad.

U računovodstvenoj, knjigovodstvenoj i revizijskoj djelatnosti, poreznom savjetovanju u rujnu ove godine bilo je aktivno gotovo četiri tisuće obrta.

Zabilježen je i višestruki porast potražnje za njima, u prvoj polovici godine na portalu specijaliziranom za objavu natječaja za poslove zabilježeno je čak 21 posto više oglasa za poslove knjigovođe, računovođe, voditelja financija, nego u istom razdoblju prošle godine.

Bez računovođa se ne računa, jer su bitna spona između poduzetnika i svih nadležnih državnih institucija, priopćeno je u nedjelju iz HOK-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu