Connect with us

Magazin

Ispecite ga savršeno u pećnici: Sastojak iz hladnjaka za još finiji pečeni krumpir

Objavljeno

-

Ovaj pečeni krumpir nadahnut grčkom gastronomijom bit će sjajan prilog brojnim jelima, a posebno dobro će odgovarati uz komad pečene svinjetine, janjetine ili junetine. Malo limunova soka poboljšat će okus gotovo svakog jela. Savršeno se sljubljuje i s pečenim krumpirom. No kada se krumpiru i limunu doda i nešto senfa – jelu se produbljuje okus i ono dobiva posebnu sočnost, piše Punkufer.

Krumpir nakratko marinirajte u kombinaciji limunova soka, maslinova ulja, senfa, češnjaka i sušenog origana prije nego što ga stavite peći u pećnici otprilike oko sat vremena.

Nemojte se bojati dodati i nešto vode – ona će krumpiru dati neočekivano divnu mekoću.

Ovaj pečeni krumpir nadahnut grčkom gastronomijom bit će sjajan prilog brojnim jelima, a posebno dobro će odgovarati uz komad pečene svinjetine, janjetine ili junetine.

Sastojci za pečeni krumpir s limunom i senfom:
1 kg krumpira

125 ml limunova soka

125 ml vode

75 ml maslinova ulja

60 g senfa

3-4 češnja češnjaka

2 čajne žličice sušenog origana

sol i papar po želji

svježi origano za posluživanje

Priprema pečenog krumpira s limunom i senfom:
Krumpir ogulite i narežite na kocke veličine oko 2,5 centimetara. Narežete li krumpir na otprilike istu veličinu, termički će se obraditi u isto vrijeme. U većoj zdjeli pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, senf, nasjeckani češnjak i sušeni origano. Dobro posolite i poparite i u dobivenu marinadu ubacite krumpir.

Marinirani krumpir prebacite u prethodno namašćeni lim za pečenje s poklopcem u jednom ravnomjernom sloju.

Preko svega dodajte 125 ml vode.

Poklopite sve sastojke i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na oko sat vremena.

Po isteku tog vremena podignite poklopac i pustite da se krumpir zapeče, a tekućina ispari do kraja. Za to će vam biti potrebno još oko 20-ak minuta.

Krumpir poslužite topao kao prilog uz meso po želji. Dobar tek!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Kako izbjeći nakupljanje blagdanskih kilograma? Trener dijeli trikove za uživanje

Objavljeno

-

Blagdani su vrijeme veselja, obiteljskih okupljanja i hrane! Stolovi puni kolača, pečenja i toplih napitaka lako nas mogu natjerati da zaboravimo na zdrave navike, piše trener Tian Jagarić na svom blogu.

“No, dobra vijest je da ne morate birati između uživanja u blagdanima i očuvanja forme. Uz nekoliko praktičnih trikova, možete se zabaviti i održati balans”, kaže.

Ne preskačite obroke prije velike večere
Jedna od najčešćih grešaka je gladovanje tijekom dana kako biste “sačuvali kalorije” za blagdansku večeru. Ovo često vodi do prejedanja jer ćete do stola sjesti izuzetno gladni. Umjesto toga, jedite uravnotežene obroke tijekom dana, bogate proteinima i vlaknima, kako biste se osjećali siti i kontrolirali apetit.

    Primjer: Doručak od zobenih pahuljica s voćem i grčki jogurt za užinu osigurat će energiju i spriječiti da navečer pojedete dvostruku porciju kolača.

    Birajte pametno na stolu
    Blagdanski su stolovi često prepuni različitih jela, ali nije sve na njima jednako. Fokusirajte se na proteinske izvore poput puretine, ribe ili piletine te priloge bogate povrćem. Izbjegavajte previše kruha, pržene hrane i umaka s visokim udjelom masnoća.

      Savjet: Prvo napunite tanjur zdravijim opcijama – pečenim povrćem, salatama ili kuhanim prilozima – prije nego što posegnete za težim jelima.

      Postavite granicu za slatkiše
      Kolači i blagdanske slastice su neodoljivi, ali ključ je u umjerenosti. Nema potrebe da se odričete omiljenih poslastica, ali ograničite porcije i odaberite samo one koje zaista volite. Umjesto da probate svaki kolač na stolu, uzmite dva do tri komada i uživajte polako.

        Bonus trik: Napravite i zdraviju verziju omiljenih kolača – zamijenite šećer medom ili zaslađivačem, a bijelo brašno zobenim.

        Ostanite aktivni, čak i u gužvi
        Blagdani su užurbano vrijeme, ali kratke aktivnosti mogu napraviti veliku razliku. Prošećite nakon obroka, igrajte društvene igre koje uključuju kretanje, poput Twistera ili charades, ili odradite brzi kućni trening.

          Primjer brzog treninga: 10 čučnjeva, 10 sklekova, 30 sekundi planka – ponovite 3 puta. To je samo 10 minuta koje možete lako uklopiti u dan.

          Pazite na tekuće kalorije
          Blagdanska pića, poput kuhanog vina, punča i raznih koktela, mogu sadržavati iznenađujuće mnogo kalorija. Ograničite unos alkoholnih i zaslađenih napitaka, a hidrataciju održavajte vodom ili biljnim čajevima.

            Savjet: Ako želite uživati u piću, birajte opcije s manje kalorija, poput suhih vina ili špricera, i pijte polako.

            Slušajte tijelo
            Jedan od najvažnijih trikova je osluškivanje signala koje vam tijelo šalje. Jedite polako, uživajte u okusima i prestanite jesti kad osjetite sitost. Prejedanje ne mora biti dio blagdana – uživanje dolazi iz trenutka, a ne iz količine hrane.

            Postavite realna očekivanja
            Blagdani su vrijeme uživanja, a ne stresa zbog svakog zalogaja. Ako se dogodi da pojedete više nego što ste planirali, nemojte si zamjerati. Jedan obilniji obrok neće uništiti vaš trud sve dok se vratite zdravijim navikama sljedeći dan.

              “Blagdani ne moraju značiti kraj vaših fitness ciljeva. Uz dozu planiranja, umjerenosti i malo kretanja, možete uživati u svim radostima koje donose Božić i Nova godina, a da pritom izbjegnete blagdanske kilograme. Najvažnije je pronaći balans i uživati u trenutku, jer zdravlje nije samo u tijelu, već i u duši”, zaključio je trener Tian Jagarić.

               
              Nastavi čitati

              Magazin

              Šest osobina ljudi koji su bili zapostavljeni u djetinjstvu, prema terapeutkinji

              Objavljeno

              -

              Zapostavljena djeca često odrastaju u odrasle osobe koje nose duboke emocionalne rane iz djetinjstva, tvrdi psihoterapeutkinja Mayya Ushioko. Njihova prošlost često utječe na to kako doživljavaju ljubav, odnose i vlastitu vrijednost. U nedavnoj objavi na Instagramu, istaknula je osobine koje se često razvijaju kod onih koji su u najranijim godinama života bili zanemareni.

              Imaju tendenciju trpjeti bol, vjerujući da je to oblik ljubavi.
              Privlače ih emocionalno nedostupni partneri.
              Toleriraju zlostavljanje iz straha od odbacivanja.
              Žrtvuju vlastite vrijednosti kako bi se uklopili.
              Osjećaju odgovornost za sreću drugih ljudi.
              Skloni su patiti u tišini.

              Prepoznavanje ovih osobina prvi je korak prema iscjeljenju i izgradnji zdravijih odnosa.

               
              Nastavi čitati

              Magazin

              Ovi kućanski uređaji troše struju čak i kad su ugašeni

              Objavljeno

              -

              By

              Cijena struje i energije sve je veća, ali iznos računa ipak najviše ovisi o potrošnji. Energetski stručnjak Gordon Wallis iz tvrtke Your NRG dijeli korisne savjete kako tijekom blagdana smanjiti potrošnju energije i time kontrolirati račune. Blagdani često znače više vremena provedenog kod kuće s obitelji, gledanje filmova i kuhanje. No, kako upozorava Wallis, mnogi uređaji troše energiju čak i kad su u stanju pripravnosti, piše Express, a prenosi net.hr.

              “Televizori, igraće konzole i punjači za mobitele tri su glavna krivca koji nastavljaju trošiti energiju čak i kad se ne koriste”, istaknuo je Wallis. Jednostavnim isključivanjem uređaja iz utičnice možete smanjiti potrošnju i primijetiti razliku na računu.

              Ušteda energije u kuhinji
              Kuhinja je tijekom blagdana jedno od najvećih žarišta potrošnje energije, posebno kada je u pitanju priprema božićne večere. Pećnice su među najskupljim uređajima za korištenje, jer je često potrebno više sati kuhanja.

              “Za manje porcije ili priloge razmislite o korištenju friteze na vrući zrak. Brža je i troši manje energije od pećnice”, savjetovao je Wallis.

              Ako koristite štednjak, Wallis preporučuje upotrebu posuda odgovarajuće veličine s poklopcima kako biste zadržali toplinu i uštedjeli do 10 posto energije.

              Wallis ističe kako je toplinu iz pećnice moguće iskoristiti za dodatno grijanje doma.

              “Kad završite s kuhanjem, ostavite vrata pećnice otvorena kako bi se toplina proširila prostorom. To može pomoći u smanjenju troškova grijanja”.

              Iako će troškovi energije rasti u nadolazećoj godini, pažljivo upravljanje potrošnjom može pomoći u smanjenju ukupnih računa. Isključivanje uređaja, pametno kuhanje i iskorištavanje topline iz pećnice samo su neki od načina na koje možete kontrolirati svoje troškove tijekom blagdana.

               
              Nastavi čitati
              Oglasi
              Oglasi
              Oglasi
              Oglasi

              U trendu