Connect with us

Magazin

Ova pogreška može vam trajno uništiti zimsku jaknu: Evo kako je očistiti kod kuće

Objavljeno

-

Kada je riječ o zimskim jaknama, različite tkanine zahtijevaju različitu njegu, pa provjerite etiketu. S prelaskom u hladniji dio godine vrijeme je da posložimo garderobu i u prvi plan izbacimo topliju odjeću, uključujući zimske kapute, jakne i bunde. Ljetnu i jesensku odjeću odlažemo, a kako zimske hladnoće znaju biti prilično nemilosrdne, pogotovo ujutro i navečer, debela jakna je neizostavna, prenosi Net.hr.

Možda ste primijetili da je na njoj ostalo nekoliko mrljica od prošle sezone. Kako tome doskočiti bez gubljenja vremena i novca na kemijsku čistionicu, pročitajte u nastavku ovog teksta!

Kada je riječ o zimskim kaputima i jaknama, različite tkanine zahtijevaju različitu njegu. Stoga prije pranja uvijek provjerite upute proizvođača.

Budući da ćete etiketu s nove bunde ili kaputa najvjerojatnije skinuti ili će s vremenom izblijediti, preporučuje se da je prethodno fotografirate.

Jaknu ili kaput nemojte stavljati u perilicu, čak ni na najnižu temperaturu i najosjetljiviji program, ako proizvođač preporučuje samo profesionalno kemijsko čišćenje.

Ova greška, koju ne želite napraviti, može vas skupo stajati, jer kao što znamo, kvalitetna zimska odjeća nije jeftina.

Način skladištenja važan je kao i samo čišćenje
Objesite kaput na kvalitetnu drvenu vješalicu kako njegova težina ne bi rastegla područje ramena. Potpuno ispraznite džepove nakon svakog nošenja jer bi se zbog težine u njima mogli potrgati ili izgubiti oblik.

Nemojte gužvati kaput jer neke tkanine mogu stvoriti nabore koje je nemoguće izravnati.

Nemojte gurati kapute u tijesan ormar s ostalim stvarima, dobra cirkulacija zraka u ormaru pomoći će da materijal dulje traje.

Manje mrlje na kaputu ili jakni uklonite tako da površinu tretirate pamučnom krpom ili papirnatim ručnikom namočenim u hladnu vodu. Ne trljajte agresivno jer ovaj postupak može uništiti materijal.

Pernate jakne
Pernatu jaknu perite jednom ili dvaput u sezoni. Češće pranje može uzrokovati da se perje počne raspadati i izgubiti volumen. Uvijek perite u hladnoj vodi na osjetljivom programu i tekućim deterdžentom za pranje rublja koji ne sadrži jake kemikalije.

Također, pazite da bubanj perilice ne bude prenatrpan i perite samo jednu po jednu jaknu. Sušite je u sušilici zajedno s tri teniske loptice, što će osigurati da se perje rasporedi po cijeloj površini.

Iz sušilice je izvadite tek kada je potpuno suha.

Jakna od flisa
Kada perete flis, okrenite odjeću naopako i perite kao i obično. Ako je potrebno, pokrenite dodatni ciklus ispiranja kako biste uklonili sve ostatke deterdženta i osušite na zraku.

Vuneni kaput
Ne preporučuje se pranje vunenih kaputa više od jednom u sezoni. Budući da se radi o prilično osjetljivom materijalu, s vremena na vrijeme potrebno je kemijsko čišćenje.

Suhu prljavštinu s površine materijala možete ukloniti tvrdom četkom, ali pazite da ne oštetite tkaninu. Ovratnik i gumbe čistite vlažnom krpom uz dodatak male količine blagog deterdženta za dodatno osvježenje.

Koža i antilop
Kako bi koža što duže ostala u izvornom stanju, jednom godišnje posao prepustite profesionalcu. Ne preporučuje se tretiranje kožne odjeće vodom. Utrljajte losion za kožu kako bi materijal ostao mekan i gladak.

Antilop je potrebno često četkati kako bi bio u vrhunskom stanju.

Masne mrlje na rukavima i ovratniku možete prebrisati otopinom medicinskog alkohola i vode, octa i vode ili limunovog soka i vode, a potom namazati otopinom glicerina koji će omekšati kožu i produljiti joj trajnost.

Umjetna koža
Provjerite etiketu da vidite je li vaš odjevni predmet siguran za stavljanje u perilicu. U tom slučaju okrenite kaput ili jaknu naopako i postavite program za vunu s temperaturom vode od 30 stupnjeva Celzijusa.

Dodajte malu količinu deterdženta, operite i pustite da se jakna osuši na zraku. Zatim nježno iščetkajte umjetno krzno četkom s prirodnom dlakom.

Pranje u perilici rublja
Prije nego što zimski kaput bacite u perilicu, provjerite sve džepove i provjerite jeste li uklonili sve predmete koji bi mogli oštetiti kaput.

Razne olovke, ključevi, kovanice, maramice, tablete i slično ne smiju u perilicu rublja. Zatim zakopčajte sve kopče, gumbe i patentne zatvarače.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Kako izbjeći nakupljanje blagdanskih kilograma? Trener dijeli trikove za uživanje

Objavljeno

-

Blagdani su vrijeme veselja, obiteljskih okupljanja i hrane! Stolovi puni kolača, pečenja i toplih napitaka lako nas mogu natjerati da zaboravimo na zdrave navike, piše trener Tian Jagarić na svom blogu.

“No, dobra vijest je da ne morate birati između uživanja u blagdanima i očuvanja forme. Uz nekoliko praktičnih trikova, možete se zabaviti i održati balans”, kaže.

Ne preskačite obroke prije velike večere
Jedna od najčešćih grešaka je gladovanje tijekom dana kako biste “sačuvali kalorije” za blagdansku večeru. Ovo često vodi do prejedanja jer ćete do stola sjesti izuzetno gladni. Umjesto toga, jedite uravnotežene obroke tijekom dana, bogate proteinima i vlaknima, kako biste se osjećali siti i kontrolirali apetit.

    Primjer: Doručak od zobenih pahuljica s voćem i grčki jogurt za užinu osigurat će energiju i spriječiti da navečer pojedete dvostruku porciju kolača.

    Birajte pametno na stolu
    Blagdanski su stolovi često prepuni različitih jela, ali nije sve na njima jednako. Fokusirajte se na proteinske izvore poput puretine, ribe ili piletine te priloge bogate povrćem. Izbjegavajte previše kruha, pržene hrane i umaka s visokim udjelom masnoća.

      Savjet: Prvo napunite tanjur zdravijim opcijama – pečenim povrćem, salatama ili kuhanim prilozima – prije nego što posegnete za težim jelima.

      Postavite granicu za slatkiše
      Kolači i blagdanske slastice su neodoljivi, ali ključ je u umjerenosti. Nema potrebe da se odričete omiljenih poslastica, ali ograničite porcije i odaberite samo one koje zaista volite. Umjesto da probate svaki kolač na stolu, uzmite dva do tri komada i uživajte polako.

        Bonus trik: Napravite i zdraviju verziju omiljenih kolača – zamijenite šećer medom ili zaslađivačem, a bijelo brašno zobenim.

        Ostanite aktivni, čak i u gužvi
        Blagdani su užurbano vrijeme, ali kratke aktivnosti mogu napraviti veliku razliku. Prošećite nakon obroka, igrajte društvene igre koje uključuju kretanje, poput Twistera ili charades, ili odradite brzi kućni trening.

          Primjer brzog treninga: 10 čučnjeva, 10 sklekova, 30 sekundi planka – ponovite 3 puta. To je samo 10 minuta koje možete lako uklopiti u dan.

          Pazite na tekuće kalorije
          Blagdanska pića, poput kuhanog vina, punča i raznih koktela, mogu sadržavati iznenađujuće mnogo kalorija. Ograničite unos alkoholnih i zaslađenih napitaka, a hidrataciju održavajte vodom ili biljnim čajevima.

            Savjet: Ako želite uživati u piću, birajte opcije s manje kalorija, poput suhih vina ili špricera, i pijte polako.

            Slušajte tijelo
            Jedan od najvažnijih trikova je osluškivanje signala koje vam tijelo šalje. Jedite polako, uživajte u okusima i prestanite jesti kad osjetite sitost. Prejedanje ne mora biti dio blagdana – uživanje dolazi iz trenutka, a ne iz količine hrane.

            Postavite realna očekivanja
            Blagdani su vrijeme uživanja, a ne stresa zbog svakog zalogaja. Ako se dogodi da pojedete više nego što ste planirali, nemojte si zamjerati. Jedan obilniji obrok neće uništiti vaš trud sve dok se vratite zdravijim navikama sljedeći dan.

              “Blagdani ne moraju značiti kraj vaših fitness ciljeva. Uz dozu planiranja, umjerenosti i malo kretanja, možete uživati u svim radostima koje donose Božić i Nova godina, a da pritom izbjegnete blagdanske kilograme. Najvažnije je pronaći balans i uživati u trenutku, jer zdravlje nije samo u tijelu, već i u duši”, zaključio je trener Tian Jagarić.

               
              Nastavi čitati

              Magazin

              Šest osobina ljudi koji su bili zapostavljeni u djetinjstvu, prema terapeutkinji

              Objavljeno

              -

              Zapostavljena djeca često odrastaju u odrasle osobe koje nose duboke emocionalne rane iz djetinjstva, tvrdi psihoterapeutkinja Mayya Ushioko. Njihova prošlost često utječe na to kako doživljavaju ljubav, odnose i vlastitu vrijednost. U nedavnoj objavi na Instagramu, istaknula je osobine koje se često razvijaju kod onih koji su u najranijim godinama života bili zanemareni.

              Imaju tendenciju trpjeti bol, vjerujući da je to oblik ljubavi.
              Privlače ih emocionalno nedostupni partneri.
              Toleriraju zlostavljanje iz straha od odbacivanja.
              Žrtvuju vlastite vrijednosti kako bi se uklopili.
              Osjećaju odgovornost za sreću drugih ljudi.
              Skloni su patiti u tišini.

              Prepoznavanje ovih osobina prvi je korak prema iscjeljenju i izgradnji zdravijih odnosa.

               
              Nastavi čitati

              Magazin

              Ovi kućanski uređaji troše struju čak i kad su ugašeni

              Objavljeno

              -

              By

              Cijena struje i energije sve je veća, ali iznos računa ipak najviše ovisi o potrošnji. Energetski stručnjak Gordon Wallis iz tvrtke Your NRG dijeli korisne savjete kako tijekom blagdana smanjiti potrošnju energije i time kontrolirati račune. Blagdani često znače više vremena provedenog kod kuće s obitelji, gledanje filmova i kuhanje. No, kako upozorava Wallis, mnogi uređaji troše energiju čak i kad su u stanju pripravnosti, piše Express, a prenosi net.hr.

              “Televizori, igraće konzole i punjači za mobitele tri su glavna krivca koji nastavljaju trošiti energiju čak i kad se ne koriste”, istaknuo je Wallis. Jednostavnim isključivanjem uređaja iz utičnice možete smanjiti potrošnju i primijetiti razliku na računu.

              Ušteda energije u kuhinji
              Kuhinja je tijekom blagdana jedno od najvećih žarišta potrošnje energije, posebno kada je u pitanju priprema božićne večere. Pećnice su među najskupljim uređajima za korištenje, jer je često potrebno više sati kuhanja.

              “Za manje porcije ili priloge razmislite o korištenju friteze na vrući zrak. Brža je i troši manje energije od pećnice”, savjetovao je Wallis.

              Ako koristite štednjak, Wallis preporučuje upotrebu posuda odgovarajuće veličine s poklopcima kako biste zadržali toplinu i uštedjeli do 10 posto energije.

              Wallis ističe kako je toplinu iz pećnice moguće iskoristiti za dodatno grijanje doma.

              “Kad završite s kuhanjem, ostavite vrata pećnice otvorena kako bi se toplina proširila prostorom. To može pomoći u smanjenju troškova grijanja”.

              Iako će troškovi energije rasti u nadolazećoj godini, pažljivo upravljanje potrošnjom može pomoći u smanjenju ukupnih računa. Isključivanje uređaja, pametno kuhanje i iskorištavanje topline iz pećnice samo su neki od načina na koje možete kontrolirati svoje troškove tijekom blagdana.

               
              Nastavi čitati
              Oglasi
              Oglasi
              Oglasi
              Oglasi

              U trendu