ZADAR / ŽUPANIJA
Kroz projekt RECIRCLE Zadar dobiva nove polupodzemne i nadzemne spremnike otpada
Početna konferencija projekta RECIRCLE održana je u Inkubatoru „Bili Brig“ u Zadru. Konferenciju je organizirala Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s Čistoćom Zadar. Projekt RECIRCLE sufinanciran je u okviru Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.322.953,90 eura. Bespovratna EU sredstva su 85 % ukupne vrijednosti projekta – tj. 1.974.510,80 eura. Proračun Agencije ZADRA NOVA iznosi 236.086,20 eura, a zadarske Čistoće kao vodećeg partnera 614.481,60 eura.
Konferenciji su nazočili gradonačelnik Grada Bihaća Elvedin Sedić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić, direktor Čistoće d.o.o. iz Zadra John Ivan Krstičević, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra Hrvoje Šarić te predstavnici projektnih partnera. Partneri na projektu su još i Ured za europske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu Srednjobosanskog kantona i Grad Bihać iz Bosne i Hercegovine te Općina Zeta i Čistoća Podgorica iz Crne Gore.
Opći cilj projekta RECIRCLE je jačanje kapaciteta sustava gospodarenja otpadom zajedničkom implementacijom načela kružnog i resursno učinkovitog gospodarstva, s naglaskom na odvojeno prikupljanje otpada te njegovo recikliranje i ponovnu uporabu. Razdoblje provedbe projekta je od lipnja 2024. godine do kraja studenoga 2026. godine. Postavit će se podzemni, polupodzemni i nadzemni spremnici na više lokacija na području Grada Zadra i Grada Bihaća te reciklomati na području Srednjebosanskog kantona. Dio partnera iz BiH i Crne Gore nabavit će i kamione za odvoz otpada. Projektni partneri će provesti niz različitih edukativnih događanja s ciljem podizanja razine znanja i svijesti o gospodarenju otpadom, najavljeno je na početnoj konferenciji projekta RECIRCLE.
ZADAR / ŽUPANIJA
NE ZABORAVITE! U četvrtak bez vode Bibinje i Sukošan, GZ Lonići, te pet ulica u Zadru!
Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 05.12.2024.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00 h pa do 14:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, u ulicama:
Ulica 84. Gardijske Bojne HV “Termiti” od kućnog broja 41-69, Gaženička cesta od kućnog broja 21-33, Gospodarska zona Lonići.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Gaženička cesta kod broja 33.
Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 05.12.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 8:00 h pa do 14:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Bibinje i Sukošan.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u ulici Obala Alfreda Lisice kod kućnog broja 1, Bibinje i na Trgu Mladeži, Sukošan.
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 05.12.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00 h pa do 17:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u sljedećim ulicama:
Podgorska ulica, Ulica Krste Odaka, Ulica Ivana Matetića Ronjgova.
ZADAR / ŽUPANIJA
NE PROPUSTITE: Sajam obrazovanja u City Galleriji Zadar
Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar imenovana je županijskim koordinatorom za 18. tjedan cjeloživotnog učenja, koji će se održati od 2. do 10. prosinca 2024. godine. Cilj ovog projekta je promocija različitih mogućnosti za cjeloživotno učenje, osvještavanje važnosti cjeloživotnog učenja te povećanje sudjelovanja odraslih u ovim procesima, čime se jača njihova konkurentnost na nacionalnoj i lokalnoj razini.
Tjedan cjeloživotnog učenja dio je ESF+ projekta “Daljnji razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih i podizanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja”. Aktivnosti u ovom Tjednu će organizirati brojne ustanove za obrazovanje odraslih i srednje škole: Sveučilište u Zadru, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Pomorska škola, Srednja škola Bartula Kašića Pag, Autoškola Forum, Učilište Finis iz Zadra, Gradsko društvo Crvenog križa, Centar za kreativne industrije INOVacija i drugi. Sve aktivnosti će biti promotivno-informativnog karaktera te besplatne za građane.
S ciljem promoviranja i podizanja svijesti o važnosti kontinuiranog učenja i obrazovanja Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar zajedno s partnerima organizira Sajam obrazovanja, koji će se održati 5. prosinca 2024. u City Galleriji Zadar, s početkom u 10.00 sati. Na sajmu će ustanove za obrazovanje odraslih predstaviti svoje programe obrazovanja te informirati građane na koje načine se mogu uključiti.
Pozivaju se svi zainteresirani da se priključe i iskoriste priliku za stjecanje novih znanja i vještina.
Priključite se i postanite dio ove važne inicijative!
ZADAR / ŽUPANIJA
Održana radionica pripreme obroka za studente sportaše i rekreativce
U kuhinji novog studentskog doma vrhunski kuhar Josip Vrsaljko jučer je održao radionicu pripreme obroka za studente sportaše i rekreativce.
Radionica je održana u organizaciji Centra za tjelovježbu i studentski sport koji skrbi o studentima sportašima primjenjujući važeći Pravilnik o studiranju sportaša te nudi niz izbornih kolegija iz područja Kineziologije i interdisciplinarnih područja. U okviru izbornog kolegija Sportske prehrane koji studenti rado upisuju, organizirana je i ova radionica.
Cilj radionice je da studenti pored teorijskih znanja o sportskoj prehrani nauče i praktična znanja i vještine pripreme obroka. Prikazana je priprema balansiranog obroka koji se konzumira nakon treninga, bezglutenski i veganski obrok za studente osjetljive na gluten i studente vegetarijance te izrada energetskih pločica koje se konzumiraju kao zdravi međuobroci.
Studenti su aktivno sudjelovali u radionici, imali su jako puno pitanja vezano za namirnice i način pripreme hrane. Kuhar im je na vrlo zanimljiv i profesionalan način spremno odgovarao te isticao važnost dobre namirnice i brige o vlastitom zdravlju.