magazin
POZIVNICA IZ UDRUGE AHIMSA / U petak kazališna predstava “Čarobnjak iz Oza” by Jurica Milin!
“Javljamo vam se u ime kriznog stožera Udruge mladih Ahimsa kako bi obavijestili građanstvo da je radi prevelike koncentracije sanjara, igre, sreće, upornosti, ljubavi i malo ludosti nastao otvor u svemiru nalik na poljsko strašilo”, stoji u uvodu objave iz Ahimse. Evo što dodaju:
“Trenutne prognoze analitičara govore da će se radi spomenutih okolnosti ovaj petak, 22.11. u 13h i 18h, velika dvorana Kazališta lutaka Zadar teleportirati u Kansas SAD na jedno 20 minuta – po’ ure.
Tko stoji iza ovoga?
Ovakva pojava nije bez presedana. Naime, pojedinci nam svjedoče da se sličan fenomen dogodio i prošlog proljeća, 25.05.2024. na istom mjestu.
Među gradskim kuloarima kruži zasad nepotvrđena špekulacija da je za otvor u svemiru kriv ni više ni manje nego Jurica Milin (op.a. zadarski Victor Flemming).
Milin je, kako kažu, jedan od „odabranih“, jedan od onih koji svijet vide, a ne samo gledaju.
Što to zapravo znači? Prema trenutnim statistikama u Hrvatskoj se 1 od 1000 djece rodi sa sličnim supermoćima. Neki to nazivaju dodatni kromosom ili trisomija, a u narodu je ovo poznato kao „učitelj prave vrijednosti života“. Tako je Milin uz pomoć supermoći, a s minimalnim resursima, uspio osvojiti nekolicinu plivačkih medalja i isplivati memorijalni maraton u čast svome bratu Anti. Poslije je medalje pokupio i u taekwondou.
Kako bi pokazao snagu svoje supermoći, počeo se baviti i slikanjem, a u tridesetima je naučio čitati i pisati. Njegove slikarske radove ste imali prilike vidjeti na izložbi u Kneževoj palači, a nedugo nakon je izdao i knjigu pjesama „Živite zajedno i sretno“. Može se dakle reći da se radi o profesionalcu treniranom za nadmoć u svim prilikama, a upravo njegov pogled na stvari i situacije oko nas se smatraju glavnim razlogom za pojavu ovog fenomena teleportacije.
Sigurno se pitate kako je svu ovu energiju mogao uzrokovati sam samcat. Naravno, imao je suradnike. Pih, itekako! Regrutaciju je napravio planski, organizirano i smišljeno izabravši najveće među amaterima. Kako doznajemo, neka od kodnih imena koja su se spominju u ovoj operaciji akumuliranja pozitivne energije su Doroti, Limeni, Dobra vila, Lav, Teta Ema, Ujak Henri, Vještica, Čarobnjak, Narator i Stablo. Odnedavno se spominje i povezanost s tzv. Vojnicima, Farmerom i Letećim majmunima, a Milin je među njima poznat kao Strašilo.
Do trenutka slanja ove obavijesti nismo uspjeli dobiti konkretan komentar nijednog člana operacije. Vješticu smo doduše sreli na Meladi na kavi, ali nije imala komentara, samo se histerično smijala. Lav nije prestajao plakati na telefon, iako smo ga samo pozdravili. Doroti je, pak, rekla da ne razgovara ni sa kim osim sa Stablom ako nema duge na nebu.
Zaključno, savjetujemo građanstvu da prikupe pozitivnu energiju iz svih sfera života te ju pažljivo zapakiraju na površinu srca. Potrebni su nam izabrani pojedinci kako bi ovaj fenomen dobio punu vrijednost, a samo brzim otpuštanjem iste pozitivne energije možemo svi skupa otputovati i dalje od Kansasa – čak i do čarobne zemlje Oz.
Za više informacija, pozivamo sve da nam se jave na carobnjakizahimse@gmail.com i potvrde svoj dolazak.
Sad ozbiljno:
Da ne dođe do nesporazuma, radi se o predstavi „Čarobnjak iz Oza“ koju je napisao i režirao Jurica Milin, odrasla osoba s Down sindromom i inspiracija za sve nas.
Predstava će se održati u petak 22.11. u dva termina, 13h i 18h u velikoj dvorani Kazališta lutaka Zadar.
Ulaz je besplatan, ali je mjesto potrebno rezervirati na mail carobnjakizahimse@gmail.com. Dovoljno je da u mailu napišete koji termin želite i koliko sjedećih mjesta rezervirate.
U predstavi sudjeluju, da ne kažemo GLUME: Jurica Milin, Mira Treursić, Josipa Ćurić, Toni Lovrović, Vida Treursić, Klaudija Milin, Matija Lidija Milin, Donat Pavić, Tomislav Kabić, David Babac, Cristina Gracin, Antonio Mašina, Matej Mrva, Dalia Petani, Ivan Šešelja, Kristijan Čovčić.
Glazbu je radila Matea Vragolov skupa sa Tonijem Lovrovićem. Osim glazbe, Matea će za vrijeme predstave praviti mrak i svjetlo.
Zadužen za sve zvučne efekte je naš najbolji tonac-amater Ive Jurlina.
Scenu, rekvizite i opuzenske mandarine na dugim probama je organizirala Mihaela Marić.
Posebno se zahvaljujemo Milijani Načevski i Andrei Kvartuč, djelatnicama Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire na svoj pomoći i dodatnom angažmanu.
Krizni stožer vas sve srdačno pozdravlja i zahvaljuje na pažnji, a ako budemo malo kasnili na predstavu to je zato što ove godine na isti dan primamo nagradu Grada Zadra u HNK. Hvala grade, hvala Zadrani.”
Svi oni koji žele poduprijeti budući rad i aktivnosti Udruge to mogu učiniti putem QR koda, koji se može skenirati s mobilnom aplikacijom banke za jednostavniju uplatu, ili uplatom na račun:
Udruga mladih Ahimsa
IBAN: HR9623400091111042030
Model plaćanja: 00
Šifra namjene: Dobrotvorno plaćanje
Opis plaćanja: Donacija za rad Udruge
QR kod za uplatu:
Više informacija možete pronaći na društvenim mrežama: Udruga mladih Ahimsa (Facebook) i udruga_mladih_ahimsa (Instagram) ili na web stranici: udruga-ahimsa.hr
magazin
Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!
Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.
Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!
Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.
Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!
– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu – izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.
Sutra će najmlađe razveseliti i promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!
Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.
magazin
PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!
Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.
Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.
– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.
– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.
Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.
magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.
Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.
Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet4 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
Sport4 dana prije
SK ZADAR U VARAŽDINU / Bronca za Josipa Šaru u streličarstvu!
-
Hrvatska4 dana prije
VIDEO / Kod Istre snimljena posebna vrsta morskog psa