Connect with us

Magazin

Jedna od najzdravijih vrsta ribe na svijetu: Jeftinija od lososa, a puna hranjivih stvari

Objavljeno

-

Skuša je izuzetno korisna zbog bogatog sadržaja masti i nezasićenih masnih kiselina, koje pozitivno djeluju na mozak, kožu i kosu. Iako mnogi cijene okus skuše, koristi ove ribe za organizam često se zanemaruju. Svaka riba ima specifičan kemijski sastav, a skuša je bogata proteinima i mastima, kojih je više u ribama ulovljenima zimi u sjevernijim regijama.

Prosječan sadržaj masti u skuši je 13 grama, što je čini masnom vrstom ribe. Također, sadrži oko 18 grama proteina, koji se brže apsorbiraju od proteina iz govedine.

Skuša je riba s niskim udjelom kalorija, pa bi za unos dnevne količine kalorija trebalo pojesti oko 700 grama ribe. Međutim, treba imati na umu visok udio masti u ovoj ribi, prenosi Danas.rs. Nezasićene masne kiseline u skuši prisutne su u velikim količinama i djeluju kao snažni antioksidansi. Ove kiseline pomažu u jačanju staničnih membrana neutralizirajući slobodne radikale koji mogu oštetiti stanične zidove, što može dovesti do raznih bolesti, uključujući rak. Kako biste smanjili taj rizik, važno je unositi namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama.

Djeci se često daje riblje ulje zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina. Kemijski sastav skuše doprinosi zdravom rastu i razvoju djece, a koristan je i za trudnice i dojilje. Kako bi se izbjegla neravnoteža u razvoju unutarnjih organa kod adolescenata, skuša bi trebala biti redoviti dio njihove prehrane.

Skuša također sadrži mineralne tvari poput kalija, fosfora, fluora, sumpora, cinka, klora i natrija, koje su iznimno korisne za organizam. Osim toga, bogata je vitaminima B skupine, posebno vitaminom B12 i vitaminom PP. Ovi vitamini pomažu u sintezi DNA, metabolizmu masti i regulaciji razine šećera u krvi.

Redoviti unos skuše poboljšava rad probavnog sustava, jača živčani sustav, doprinosi stvaranju hemoglobina i osigurava optimalnu opskrbu tijela kisikom.

Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama i fosforu, skuša je korisna za mozak, kožu i kosu. Fosfor pomaže u stvaranju enzima koji pokreću kemijske reakcije u stanicama te je ključan za zdravlje kostiju i mišića. Zbog bogatog sastava, skuša je iznimno korisna za djecu, kao i za odrasle, posebno one s problemima mišićno-koštanog sustava u starijoj dobi, piše nova.rs.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Jedan simptom raka želuca koji većina ljudi zanemaruje, prema istraživanju

Objavljeno

-

Rak želuca jedan je od najsmrtonosnijih oblika raka, dijelom zbog niskih stopa preživljavanja, a dijelom zato što ga je teško prepoznati u ranim fazama. Simptomi su često nejasni ili se zamjenjuju za druge probavne smetnje, zbog čega dijagnoza često dolazi prekasno. Prema Cancer Research UK, samo 50 posto osoba kojima je dijagnosticiran rak želuca preživi godinu dana, dok samo 15 posto doživi još deset godina. Iako se broj slučajeva smanjio od 1990-ih, rak želuca i dalje predstavlja ozbiljan zdravstveni problem.

Mnogi slučajevi raka želuca povezani su s načinom života i okolišnim čimbenicima, a jedan od ključnih faktora rizika je bakterija Helicobacter pylori (H. pylori), koja živi u želucu. Međutim, nije svaka osoba zaražena ovom bakterijom izložena riziku razvoja raka. Ostali faktori rizika uključuju prehranu bogatu prerađenim mesom i solju, konzumaciju alkohola, pušenje i obiteljsku povijest bolesti.

Prepoznavanje simptoma i rano postavljanje dijagnoze ključno je za povećanje šanse za preživljavanje jer se u ranim fazama rak lakše liječi.

Rano otkrivanje raka želuca značajno povećava mogućnost uspješnog liječenja
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da su simptomi raka želuca često teško uočljivi, ali mogu uključivati probavne smetnje poput žgaravice i refluksa, poteškoća s gutanjem (dysphagia), osjećaja mučnine ili povraćanja, čestog podrigivanja te osjećaja sitosti nakon konzumacije male količine hrane. Ostali znakovi mogu biti nenamjerni gubitak težine i opći osjećaj slabosti.

Jedan od ključnih znakova raka želuca, koji većina ljudi ignorira, je trajna žgaravica ili probavne smetnje koje ne prolaze ni nakon tri tjedna. Iako ovi simptomi ne moraju nužno značiti rak, važno ih je ne ignorirati.

Ako osoba ima poteškoće s gutanjem, gubi na težini ili simptomi traju dulje od tri tjedna bez poboljšanja, preporučuje se posjet liječniku opće prakse. NHS također savjetuje da, ako povraćanje traje dva ili više dana, treba nazvati hitnu medicinsku službu.

Iako su mnogi od ovih simptoma česti i mogu biti uzrokovani drugim stanjima, rano otkrivanje raka želuca značajno povećava mogućnost uspješnog liječenja.

 
Nastavi čitati

Magazin

Da bi vam pomfrit bio hrskav, morate napraviti dvije ključne stvari

Objavljeno

-

By

Krumpir je jedna od često korištenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit. No, priprema pomfrita nije uvijek jednostavna jer mnogi ljudi ne mogu postići prepoznatljivu hrskavost ovog priloga. Ukoliko volite pomfrit kao iz restorana, koji ostaje hrskav i nakon hlađenja, dva koraka su ključna.

Za pripremu domaćeg pomfrita najprije operite i ogulite željenu količinu krumpira. Prvi ključni korak za hrskavost je da krumpir narežete nazubljenim nožem na jednake komadiće. Iako nije vidljivo oku, ova metoda čini površinu krumpira hrapavijom, stvarajući više površine za hrskavost.

Obično se savjetuje da narezane krumpiriće potopite u vodi prije prženja, ali u ovom slučaju to nije potrebno. Dovoljno ih je samo kratko isprati pod vodom.

Drugi korak kojim ćete postići hrskavost je da kuhate krumpir u vodi kojoj ste prethodno dodali jednu žlicu bijelog octa otprilike 10 minuta. Nakon toga, izvadite ih iz vode i pržite ih dva puta u zagrijanom ulju, piše Klix.ba.

Takozvano dvostruko prženje je bio način na koji su učenici poučavani u kuharskoj školi i još uvijek je zadana metoda koju koriste mnogi restorani.

Ova metoda će dati hrskave krumpiriće kada su vrući i jedete ih odmah nakon prženja. Međutim, prvi problem je taj što unutar nekoliko minuta, prije nego što uopće budu servirani, počnu gubiti hrskavost.

Također, ova klasična metoda uvelike ovisi o krumpiru. Zapravo, nivo hrskavosti ovisi o kvaliteti krumpira, budući da nivo škroba varira tijekom godine. To vrijedi čak i ako koristite idealnu sortu krumpira. Stoga je ključno da ga prethodno kuhate u octu. Pored toga, ne morate brinuti da će se okus octa osjetiti.

Dodatni savjeti za pripremu pomfrita je da posolite vodu u kojoj kratko kuhate, kako bi upio začin od samog početka. Kada je riječ o ulju najbolje je koristiti suncokretovo ili ulje uljane repice jer su neutralnog okusa.

 
Nastavi čitati

Magazin

Kako lakše upoznavati ljude nakon tridesete? Renée Zellweger podijelila jedan savjet

Objavljeno

-

Izlasci nakon tridesete mogu biti pravi izazov. Mnogi se suočavaju s pritiskom okoline, manjkom prilika za upoznavanje novih ljudi i osjećajem da je većina “dobrih” kandidata već zauzeta. Predstaviti se nekomu, bilo uživo ili putem aplikacije, može djelovati zastrašujuće. Uz to, postavlja se pitanje: kako započeti razgovor s nekim tko vam se sviđa, a pritom ostati opušten i autentičan?

“Iskrenost i samopouzdanje su stvarno privlačni”
Na tu temu progovorila je i glumica Renée Zellweger u intervjuu povodom najnovijeg nastavka serijala – Bridget Jones: Mad About The Boy. Govoreći o spojevima nakon tridesete, podijelila je nekoliko savjeta o tome kako nekoga pozvati van. Drugim riječima, kako započeti razgovor kada vam netko zapne za oko, bilo uživo ili na aplikaciji za upoznavanje. “Iskrenost i samopouzdanje su stvarno privlačni. Kad vam netko priđe i kaže: ‘Bok, mislim da ste stvarno zanimljivi ili jako simpatični i volio bih razgovarati s vama!’ To je nešto što je jednostavno neodoljivo, kada je netko autentično svoj”, poručila je.

Njezin kolega i filmski partner, Leo Woodall, ubacio se s dodatnim savjetom koji je Renée nazvala “vrlo korisnim”. “Priprema za odbijanje. Ako niste spremni na mogućnost da vas odbiju, onda nemate šanse”, kazao je. Bitan je i tajming
Mnogi su na društvenim mrežama podijelili i svoje savjete. “Samo zato što je netko sjajan, ne znači da je sjajan za vas”, jedan je od komentara. “Potrudite se izgledati sjajno, ali nemojte pretjerivati s dopisivanjem. Neka on bude taj koji će vas nazvati”, stoji u komentarima.

Jedan jednostavan, ali mudar savjet bio je: “Moj trenutak prosvjetljenja iz 2021. godine: Neodgovaranje je također odgovor.” Tajming je, čini se, često presudan. “Kemija i kompatibilnost su važni, ali možda je još važnije uhvatiti pravi trenutak”, komentirali su.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu