Svijet
Čeka nas novi dramatičan rast cijena kave. Moguća i potpuna nestašica omiljenog napitka

Što će biti s cijenom kave u trgovinama i ugostiteljskim objektima u nadolazećem razdoblju? Vrijeme će pokazati, ali ako je suditi po stanju na svjetskom tržištu, čini se da će cijena morati rasti.
Jer, brazilski uzgajivači kave gotovo su ispraznili skladišta, i to pola godine prije nove berbe, zapljusnuti valom potražnje, koja je gotovo udvostručila cijene u proteklih 14 mjeseci.
Cijene arabike, najpopularnijeg zrna koje se koristi u većini mljevene pržene kave, skočile su za čak 70 posto u 2024. i gotovo za 20 posto od početka ove godine. Prije tri tjedna premašile su 4,30 dolara za nepunih pola kilograma, odnosno više od 8.600 dolara za tonu, a prema podacima od 28. veljače, ta se brojka popela i na 9.049 dolara za tonu, piše Novi list.
Rekordan izvoz
S druge strane, robusta, drugo najpopularnije zrno koje se često koristi za proizvodnju instant-kave, poskupjela je lani za 72 posto, a prije tri tjedna cijena joj se nakratko popela na najvišu razinu otkada se njome trguje na burzi, dosegnuvši 5.847 dolara za tonu, odnosno oko 2,9 dolara za pola kilograma.
Poljoprivrednici u Brazilu, najvećem svjetskom uzgajivaču kave, ispraznili su skladišta i usmjerili zalihe u rekordan izvoz u 2024. kako bi profitirali na rekordnim cijenama. Hina prenosi izjavu Williana Cesara Freirija, voditelja prodaje u trećoj najvećoj brazilskoj zadruzi kave Cocapecu iz savezne države Sao Paulo, koji kaže da nikada u veljači nisu imali tako niske zalihe, a još je dosta vremena do novog uroda.
Cocapec je od članova zadruge u 2024. godini primio 1,1 milijun vreća, gotovo 27 posto manje nego u 2023., jer su oskudne padaline naštetile proizvodnji.
Čini se da je proizvodnja poboljšana samo u Cooxupeu, najvećoj svjetskoj zadruzi uzgajivača kave, u brazilskoj saveznoj državi Minas Gerais, najvećoj po proizvodnji. Ondje su puna skladišta, no ona je gotovo u cijelosti prodana klijentima i samo čeka otpremu.
“Uzgajivači kave već su prodali 90 posto lanjskog uroda i preostala im je najmanja količina otkada vodimo evidenciju”, kažu iz Cooxupeua.
Kako na ova kretanja reagiraju domaći dobavljači/proizvođači kave? U Francku smiruju situaciju.
“Što se tiče zaliha kave, ali i čaja, u Francku za sada nemamo problema s time. Naravno, ovakve stalne promjene u globalnim lancima opskrbe mogu zahtijevati prilagodbe u našoj operativnoj strategiji kako bismo se učinkovito nosili s eventualnim nepredviđenim okolnostima i budućim izazovima. Stoga ostajemo proaktivni u praćenju situacije i pripremni za eventualne buduće izazove kako bismo osigurali stabilne zalihe i kontinuitet našeg poslovanja”, odgovara na upit Ivana Tavra, direktorica korporativnih komunikacija.
I u Atlantic grupi s iznimnom pozornošću prate situaciju.
“Kod pojedinih burzovnih roba, a u to se svrstava i kava, nakon već duljeg razdoblja rasta cijena sirovine na svjetskom tržištu, tijekom posljednjih godinu dana došlo je do novog ekstremnog povećanja cijena”
Uzroci ovih povećanja vrlo su kompleksni, od kombinacije lošeg uroda izazvanog nepovoljnim vremenskim prilikama, niskog stanja zaliha sirovina prenesenih iz prethodnog razdoblja, rastućih troškova rada, fluktuirajuće potražnje, geopolitičkih tenzija i ratova preko zastoja u dobavnim lancima sve do promjene navika potrošača u svijetu, prije svega na azijskom tržištu gdje se bilježi sve veća konzumacija kave, što je dodatno utjecalo na to da potražnja premaši ponudu, kaže Gabrijela Kasapović, izvršna direktorica Korporativnih komunikacija unutar Atlantica.
Tržišni poremećaji
Dodaje da su pod utjecajem svih ovih faktora cijene sirovina na svjetskim burzama dostigle rekordne razine i nemaju tendenciju opadanja.
“Tako je sada cijena arabike veća sto posto, a nabavna cijena robuste porasla je za gotovo 130 posto uspoređujući kraj 2024. s krajem 2023. godine. Teško je i u ovoj godini očekivati osjetniju stabilizaciju tržišta, pa očekujemo da će cijene sirovine i dalje ostati izuzetno visoke”, ocjenjuje Kasapović.
U obje tvrtke nastojali su, sve do sada, poštedjeti krajnje potrošače.
“Unatoč rastu svih ovih troškova u posljednje gotovo četiri godine, nastojali smo da se efekt tržišnih poremećaja u što je moguće manjoj mjeri prenese na potrošače, zbog čega smo veći dio sami amortizirali.”
Uzimajući u obzir poskupljenja prehrambenih proizvoda s kojima se suočavaju naši potrošači i posljedični pad kupovne moći, svjesno smo išli na smanjenje naših profitnih marži, što se u konačnici odrazilo na pad naše profitabilnosti, pojašnjava Tavra iz Francka.
I Kasapović ističe kako su u Atlanticu već nekoliko godina, kroz sve krize koje su iza njih i opći rast ulaznih troškova, amortizirali dramatična poskupljenja, ne prenoseći ih većim dijelom na potrošača.
“Tako je i ukupna razina nužnog povećanja proizvođačkih cijena znatno manja od ukupnog rasta stvarno nastalih troškova, što znatno utječe na poslovni rezultat biznisa kave. Kako bismo održali kvalitetu koju potrošači očekuju, za nas ne postoji opcija primjesa supstituta, koji su najjednostavniji način uštede, te je neizbježno da se povećanje ulaznih troškova reflektira i na cijenu finalnog proizvoda”, nagovješćuje Kasapović.
Minimalne zalihe
Nažalost, najnovija procjena ovogodišnje berbe u Brazilu je dodatno znatno smanjena, a s obzirom na to da su i zalihe minimalne, teško je očekivati da se zadovolje potrebe za arabikama globalno. Dodatno su i procjene sljedeće berbe također smanjene zbog izuzetno sušnog razdoblja tijekom sazrijevanja nove berbe, pa je procjena da će se manjak arabike osjećati najmanje do 2026. godine.
Budući da je zbog logističkih problema dopreme arabike iz Brazila kasnila isporuka kave od kraja 2023., fondovi su kratkoročno iskoristili manjak kave u zemljama konzumenata i podignuli razinu burze, a time i cijenu arabike na visoke razine.
Kod robuste postoji i velik izazov nedovoljne raspoloživosti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u zemljama podrijetla, budući da su dva najveća izvoznika, Vijetnam i Indonezija, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta podbacila s berbama, a postoji i dodatni problem transporta, napadi na tranzitne brodove, produljena vremena tranzita za dvostruko i više, što posljedično odražava i u ekstremnim poskupljenjima.
“Dugoročno je to ipak neodrživo za sve aktere na domaćem tržištu kave i općenito. Najvjerojatnije je da bi se, bez daljnjih cjenovnih intervencija, domaće tržište kave suočilo s velikim rizikom održanja kvalitete i gubitka kontinuiteta proizvodnje, odnosno s ozbiljnim izazovom da uopće opskrbljuje tržište kavom”, ocjenjuje Gabrijela Kasapović iz Atlantica.
Svijet
Hoće li EU zabraniti Visu, Mastercard, Paypal?

Korisnici društvenih mreža šire tvrdnje da je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde najavila planove za ukidanje američkih platnih kartica i platformi poput Visa, Mastercard, PayPala i Alipaya. Te tvrdnje postale su viralne, ali su pogrešno interpretirane i izvučene iz konteksta.
Na platformi X (bivši Twitter) pojavile su se objave u kojima se tvrdi da Lagarde želi zamijeniti spomenute sustave europskim alternativama, a jedna objava na nizozemskom jeziku ide toliko daleko da navodi kako Lagarde želi uvesti digitalni euro kao zamjenu za sve te metode plaćanja.
Međutim, te tvrdnje ne odgovaraju stvarnim izjavama predsjednice ECB-a, prenosi Euronews.
Što je Lagarde stvarno rekla?
Pretragom na Googleu dolazi se do intervjua koji je Lagarde dala irskoj radijskoj postaji Newstalk 2. travnja. U intervjuu je upozorila da Europa mora smanjiti ovisnost o američkoj i kineskoj tehnologiji, osobito u području digitalnih plaćanja.
Oko 6:20 minute intervjua, Lagarde kaže:
“Ako razmislite, većina naših digitalnih plaćanja – bilo da je riječ o e-trgovini, plaćanju između osoba, karticama ili mobilnim uređajima – temelji se na ne-europskoj infrastrukturi.
Bilo da koristite karticu ili mobitel, plaćanja uglavnom prolaze kroz Visa, Mastercard, PayPal, Alipay… A odakle dolaze ti sustavi? Iz SAD-a ili Kine. Cijeli mehanizam koji omogućuje plaćanje nije europski.”
Dodala je da Europa “za svaki slučaj”, treba smanjiti ranjivost i osigurati vlastite digitalne opcije.
Inicijativa Wero
Važno je naglasiti: Lagarde nije rekla da se Visa, Mastercard ili druge platforme trebaju ukinuti. Umjesto toga, zagovarala je postojanje europskog rješenja uz postojeće sustave.
Primjer takve inicijative je Wero, digitalni novčanik koji omogućuje prijenos novca putem broja mobitela. Nastao je unutar Europske inicijative za plaćanja (EPI), mreže europskih banaka osnovane 2021. godine s ciljem uvođenja jedinstvene digitalne usluge plaćanja.
Wero je već dostupan u Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj, a planira se proširenje na ostale zemlje.
ECB odbacuje tvrdnje s mreža
Na upit EuroVerifya, iz Europske središnje banke odgovoreno je:
„ECB se ne zalaže za ukidanje platnih sustava koje nude Visa, Mastercard, PayPal ili Alipay. Podržavamo raznolik i konkurentan platni krajolik, koji uključuje i privatne i javne opcije.“
Dodali su da bi digitalni euro bio dodatna opcija, a ne zamjena za gotovinu i postojeće metode digitalnog plaćanja.
Svijet
Prvi svetac milenijalac: Tko je tinejdžer u trapericama i majici koji osvaja srca katolika?

Assisi je već stoljećima hodočasničko mjesto, ali ovih dana vjernici ondje ne dolaze zbog svetog Franje, već zbog tinejdžera koji će uskoro postati prvi svetac milenijalac.
Carlo Acutis, koji je umro od leukemije 2006. u dobi od 15 godina, bit će proglašen svetim na misi u Vatikanu 27. travnja.
Prozvan “Božjim influenserom” ili “cyber apostolom”, Acutis je većinu svog kratkog života proveo šireći katoličku vjeru na internetu. Sada privlači nove generacije hodočasnika na svoje počivalište.
Srednjovjekovni planinski grad Assisi poznat je kao rodno mjesto svetog Franje, utemeljitelja franjevačkog reda.
Slike nasmijanog dječaka u crvenoj polo majici sada stoje uz portrete Franje u njegovom habitu kamenim pročeljima i zvonicima.
Hodočasnici se dolaze moliti pred očuvanim Carlovim tijelom u crkvi svete Marije Velike, u svetištu Spoliationu. Tijelo mu je izloženo u staklenoj grobnici od 2022. godine.
Njegovi ostaci su balzamirani, a njegovo mladenačko lice i crna kosa zapanjujuće su realistični. Odjeven je kako se nekoć odijevao, u traperice i gornji dio trenirke.
Američka tinejdžerica Monica Katreeb, koja je hodočastila sa skupinom učenika, rekla je AFP-u da se s njim može više “poistovjetiti” nego sa srednjovjekovnim mučenicima i njihovim surovim svakodnevnim životom.
“Vidjeti nekoga tko izgleda kao ti i nosi odjeću koju bi i ti nosio… koliko je to cool?”, rekla je Katreeb za AFP.
Rekla je da planira prisustvovati misi proglašenja Acutisa svetim kasnije ovog mjeseca u Vatikanu te očekuje da će to biti “spektakularan trenutak”.
“Znak nade”
Carlo je rođen u Londonu 3. svibnja 1991. Roditelji su mu bili Talijani i uglavnom je odrastao u Milanu. Praznike je provodio u drugom domu obitelji u Assisiju, a umro je u Monzi u sjevernoj Italiji.
Njegova obitelj bila je bogata i nije bila religiozna, ali Carlo je od mladosti bio prožet gorljivom vjerom. Svaki dan je išao na misu.
Njegova majka Antonia Salzano Acutis prisjetila se dobro odgojenog i velikodušnog dječaka koji je “davao sve svoje igračke, uvijek s osmijehom”.
“Osjećala sam da je poseban, neobičan dječak”, rekla je Salzano Acutis AFP-u u vrtu zaklade posvećene njezinom sinu koja se nalazi na planini iznad Assisija.
S devet godina pomagao je beskućnicima na ulicama i donosio im hranu, prisjetila se njegova majka.
“Govorio bi: ‘Ja imam sve, ovi ljudi nemaju ništa, je li to pošteno?’”, rekla je.
Tinejdžer je imao talent za računala i širio je nauk Isusa Krista internetom. Stvorio je digitalnu izložbu o čudima.
“Živimo u složenom društvu u kojem se ponekad čini da tehnologija apsorbira sve”, rekla je Salzano Acutis.
“Zašto je Carlo znak nade? Zato što je kroz sve to prošao neokrznut, pokazao je da moramo biti gospodari tim stvarima, a prije svega ih je iskoristio kako bi činio dobro”, rekla je.
Katreeb se slaže s time i kaže da je mnoge mlade ljude pomeo “doomscrolling” na društvenim mrežama, što je ponekad vodilo do mračnijih online sadržaja poput pornografije.
Carlo je pokazao alternativu, da “mi to samo preplavimo Božjom porukom”, rekla je.
Ikone i ručnici
Vatikan je priznao dva čuda povezana s Carlom koja su prema katoličkim pravilima preduvjet za njegovu kanonizaciju.
Prvo čudo pripisalo mu se 2020. godine kad je rečeno da je 2013. posmrtno posredovao izlječenju brazilskog dječaka koji je bolovao od rijetke bolesti gušterače.
Vatikan mu je prošle godine pripisao i ozdravljenje kostarikanske studentice teško ozlijeđene u nesreći.
Glas se širi, a Carlova grobnica privlači sve veći broj hodočasnika i znatiželjnih posjetitelja.
Biskupija je prošle godine primila gotovo milijun ljudi, a ove godine već više od 400.000.
U suvenirnicama raste interes za artiklima s Carlovim likom, od kipića, ikona, krunica do majica i ručnika, kažu trgovci.
Asiški biskup, autor knjige o vezama između Carla, Franje i svete Klare Asiške, jedne od prvih Franjinih sljedbenica, rekao je kako se nada da će kanonizacija privući nove vjernike.
Carlo je hodao asiškim ulicama za života, “udahnuo je mnoge toga što pripada Franjinoj duhovnosti i pretočio ih u suvremenu duhovnost”, rekao je biskup Domenico Sorrentino AFP-u.
Svijet
Opet prijeti najzaraznija bolest u životinja! Stručnjak: “Cijela Europa je u stanju povećanog opreza”

U Njemačkoj se početkom godine, a u Mađarskoj i Slovačkoj proteklih tjedana pojavila slinavka i šap, visokozarazna bolest životinja, u prvom redu papkara – goveda, koza, ovaca i svinja.
Bolest se u Njemačkoj – u pokrajini Brandenburg gdje su oboljeli vodeni bivoli – u međuvremenu povukla pa joj je Svjetska organizacija za zdravlje životinja službeno potvrdila status države slobodne od slinavke i šapa. No, početkom ožujka zaraza je buknula u Mađarskoj, u regiji Györ-Moson-Sopron na zapadu zemlje, potom i na trima farmama mliječnih goveda u Slovačkoj.
Riječ je o regiji na tromeđi Mađarske, Slovačke i Austrije pa su Austrijanci preventivno zatvorili granicu s druge dvije zemlje za uvoz stoke.
Riječ je o području dvjestotinjak kilometara zračne udaljenosti od Hrvatske, odnosno najbliže hrvatske regije, Međimurja. To je važno znati jer se čestice virusa slinavke i šapa prenose zrakom i po četrdesetak kilometara daleko.
Najzaraznija bolest u životinja
Inače posljednji slučaj slinavke i šapa u Hrvatskoj službeno je zabilježen davne 1978. godine, a i u Europi desetljećima nije bilo te bolesti koja je trajno prustna samo u Africi i dijelovima Azije.
“Govorimo o virusnoj bolesti. Najkontagioznoj, najzaraznijoj bolesti u životinja. Mogući su svi načini prenošenja virusa, a najviše zabrinjava mogućnost prenošenja zrakom i to na relatvno velike udaljenosti”, govori nam prof. dr. sc. Ljubo Barbić sa Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.
Bolest je to papkara, i domaćih i divljih. Dakle, goveda, koza, ovaca i svinja, s tim da najviše pogađa goveda. A što se tiče kliničke slike, prof Barbić kaže da je riječ o klasičnom infekcijskom sindromu koji se manifestira pojavom vezikula (afti) te erozija na sluznici usta i nosa te na vimenu i u međupapčanom prostoru.
“Zbog promjena u usnoj šupljini životinje pojačano sline pa otuda naziv slinavka. Drugi dio naziva bolesti, šap, odnosi se na hromost kao posljedicu promjena na papcima”, objašnjava naš sugovornik.
Katastrofalne posljedice za domaće stočarstvo
Smrtnost je, kaže, oko 5 posto i to prvenstveno kod mladih životinja koje najčešće ugibaju zbog miokarditisa, upale srčanog mišića.
“Osnovni problem kod odraslih životinja je što uz moguća uginuća dolazi i do apsolutno smanjenje proizvodnje (mlijeka) čak do razine da se ona više i ne vraća. Znači, uz visoku kontagioznost, utjecaj na proizvodnju i uginuća mladih životinja, ta bolest predstavlja možda i najveću opasnost uopće u veterinarskoj medicini, ako govorimo o papkarima”, napominje prof. Barbić.
Na stranicama Ministarstva poljoprivrede napominje se da u ovaca, koza i svinja bolest ima blažu kliničku sliku nego u goveda te da je pobol (morbiditet) gotovo stopostotan, dok smrtnost (mortalitet) ovisi o dobi životinje te sekundarnim infekcijama i komplikacijama. Također se ističe da bi pojava slinavke i šapa imala katastrofalne posljedice za domaće stočarstvo.
“Zasad se ne zna kako je nastao početni slučaj”
Na pitanje je li meso oboljelih životinja opasno za konzumaciju, prof. Barbić odgovara da meso niti jedne bolesne životinje nije primjereno za ljudsku konzumaciju. Takošer kaže kako razlog recentne pojave bolesti u Njemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj nije utvrđen.
“Zasad se ne zna kako je nastao početni slučaj. Nitko još nije pouzdano potvrdio kako je uzročnik ušao na lokaciju u Njemačkoj, a poslije i u Slovačku. U Slovačkoj i Mađarskoj to je jedna susjedna, ograničena regija pa se virus vjerojatno širio s jedne farme na drugu. Dio zone ograničenja već zahvaća i Austriju. A s obzirom na brzinu kojom se zaraza prenosi – ponovit ću da je to najkontagioznija bolest u životinja – naravno da je cijela Europa u stanju povećanog opreza.”
Kako zaštititi životinje od zaraze
Slinavka i šap nije opasna po ljude, ali postavlja se pitanje kako zaštititi životinje od zaraze.
“Naše Ministarstvo poljoprivrede usklađeno je sa svim ostalim članicama EU-a i svakodnevno razmatra mogućnosti preventivnih mjera i prilagođava ih na temelju procjena rizika. Trenutno je izdana naredba po kojoj životinje koje ulaze u Hrvatsku moraju biti 21 dan na mjestu dolaska (u karanteni) i ne smiju ići u daljnji promet kako bi mogle biti pod nadzorom. U ovom trenutku to se smatra dostatnom mjerom. Naravno, već sutra može biti drugačije s promjenom dinamike epidemiološkog stanja bolesti pa će se, shodno tomu, prilagođavati i mjere”, objasnio je prof. Barbić.
-
magazin6 dana prije
(FOTOGALERIJA) SUPERNOVA ZADAR / Peek & Cloppenburg otvorio petu trgovinu u Hrvatskoj
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
DI U SPIZU? / Danas su u Zadru otvorene sljedeće trgovine…
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
CVJETNICA / U 11 blagoslov kod benediktinki, pa misa u katedrali i procesija gradom
-
magazin1 tjedan prije
VIDEO / Kantautorica Tea Vidaić objavila novu duhovnu i marijansku pjesmu „Gospin preludij“