ZADAR / ŽUPANIJA
HRANI NIJE MJESTO U SMEĆU! / Otpad od hrane – 1/3 otpada!

OTPAD OD HRANE – 1/3 OTPADA
Stvaranje otpada od hrane u dućanima, restoranima, ali i kućanstvima postao je ozbiljan problem i veliki izazov suvremenog svijeta.
Posljedice bacanja hrane koja u konačnici završava na odlagalištu otpada su daleko veće nego što se čini na prvi pogled. Takvo postupanje ne utječe negativno samo na budžet, već dugoročno i izrazito negativno djeluje na okoliš.
KOLIČINA HRANE KOJA SE GODIŠNJE BACI U HR, EU, ALI I U SVIJETU
U Hrvatskoj godišnje u otpadu završi gotovo 300 000 t hrane, odnosno 70-80 kg po stanovniku, a u EU baci se 88 milijuna tona hrane godišnje.
Na globalnoj razini, godišnje se baci oko 1.3 milijarde tona hrane, od čega je veliki dio još pogodan za prehranu ljudi.
FAZE PREHRAMBENOG LANCA U KOJIMA SE BACA HRANA
Otpad od hrane nastaje iz različitih razloga kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od proizvodnje, prerade, distribucije, skladištenja i prodaje. Razlozi su uglavnom oštećena ili hrana kojoj je istekao rok trajanja, viškovi kuhane hrane, hrana bačena tijekom pripreme, ostatci obroka i sl. U Hrvatskoj u hrani koja završi u otpadu prednjače voće i povrće sa 46%.
Namirnica najčešće koja završi u smeću, na globalnoj razini to je kruh. Znači, namirnica koja je neizostavna u velikoj većini kućanstava i koju se jednostavno može i čuvati i iskoristiti.
KVALIFIKACIJA OTPADA OD HRANE
Ključno je razlikovati izbježan i neizbježan otpad od hrane:
• izbježan otpad – podrazumijeva odbačenu hranu koja je prije odbacivanja bila jestiva i hranu koja je pripremljena ili poslužena u prevelikim količinama ili koja je oštećena prilikom pripremanja kao i proizvode kojima je istekao rok upotrebe,
• potencijalno izbježan otpad – podrazumijeva hranu koju neki ljudi konzumiraju, a drugi ne, ili koja ovisno o pripremi može ili ne mora biti jestiva,
• neizbježan otpad – podrazumijeva otpad koji nastaje prilikom pripreme hrane koji nije jestiv, niti je ikada bio. Aktivnosti koje se preporučuju kako bi se smanjio otpad od hrane prema hijerarhiji gospodarenja
NAČINI NA KOJE MOŽEMO SPRIJEČITI NASTANAK OTPADA OD HRANE
Najviše otpada od hrane nastaje u kućanstvima, čak – 53% od ukupnog udjela. Izbjegavanje nastajanja takvog otpada je najpovoljnija metoda za rješavanje navedenog problema.
Evo par savjeta kako spriječiti nastanak otpada od hrane:
- Planirajte kupnju/ kupujte samo što vam je potrebno i u odgovarajućoj količini)
- Provjerite datume kada kupujete veće količine namirnica i radite zalihe
- Vodite računa o značenju datuma na oznakama: “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do” te o pravilnom skladištenju namirnica
- Poslužujte manje količine hrane/ planirajte obroke (tjedni jelovnik)
- Višak hrane ne bacajte u smeće, već je sljedeći dan iskoristite za neki obrok ili je zamrznite
- Kreativno iskorištavanje hrane – kuhanje obroka od ostataka hrane
- Pravilno čuvajte / skladištite hranu (hladnjak 1-5 stupnjeva) da bi se smanjio rizik od kvarenja
- Napravite džem, smoothie domaće pekmeze, kompote, sokove, povrtne namaze, umake, temeljce za variva ili rižota. Voće i povrće također se može oprati i dobro osušiti, narezati ili smiksati u te zamrznuti. Na taj način spriječit ćete bacanje hrane, a sezonsko voće i povrće moći iskoristiti u jelima i izvan sezone. Zamrznuto voće i povrće moguće je kuhati bez prethodnog odmrzavanja.
- Pretvorite ostatke hrane u kompost i gnojivo
- Donirajte višak hrane
POSLJEDICE BACANJA HRANE NA OKOLIŠ I ZDRAVLJE LJUDI
Hrana pomiješana sa MKO i kao takva bude odložena dugoročno i izrazito negativno djeluje
na okoliš. Procesi koji se odlaganjem biorazgradivog otpada razvijaju na odlagalištima su: emisije metana i ostalih stakleničkih plinova te onečišćenje procjednih voda. Ne treba posebno naglašavati štetnost tih procesa i posljedice na kvalitetu života na Zemlji i zdravlje ljudi. Bacanje hrane znači i trošenje resursa poput vode, zemlje, energije koji su potrebni za proizvodnju i distribuciju hrane.
HIJERARHIJA GOSPODARENJA OTPADOM OD HRANE
PREVENCIJA
PONOVNA UPORABA
RECIKLIRANJE
OPORABA
ODLAGANJE
KOMPOSTIRANJE KAO JEDAN OD NAČINA RJEŠAVANJA PROBLEMA NEISKORIŠTENE I ODBAČENE HRANE
Prosječan sastav kućnog otpada ukazuje da se čak trećina takvog otpada može reciklirati na ovaj način. Dakle, ako prosječno kućanstvo proizvede 3 kg otpada na dan, 1 kg otpada se može kompostirati, odnosno tijekom godine možemo preraditi više od 300 kg otpada. Na ovaj način biootpad postaje korisna sirovina, a ne problematično „smeće“.
Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biootpada koji možemo sami pokrenuti i nadzirati. Biootpad čini kuhinjski, vrtni i zeleni otpad. Kompostiranjem biootpada smanjujemo količinu otpada koja se odlaže na odlagalištima i ograničavamo razvoj nepovoljnih i za okoliš opasnih procesa te proizvodimo humus za biljke koje uzgajamo u svom kućanstvu
Može se kompostirati:
– kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave,vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.)
– vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice,zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.);
Ne mogu se kompostirati: – tekući ostaci kuhane hrane,meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti
HRANI NIJE MJESTO U SMEĆU!
ZADAR / ŽUPANIJA
NOVI TERMIN / Biciklijada “Od Branimira do Branimira” zakazana za ovu nedjelju. Ako vrijeme dopusti…

15. biciklijada „Od Branimira do Branimira“ Zadar-Nin, održat će se, ukoliko vremenski uvjeti dopuste, u nedjelju, 11. svibnja 2025. godine u trajanju od 11,00 do 13,00 sati .
Organizatori manifestacije su Zadarska županija i Grad Nin, a partneri su PU zadarska, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Biciklistički klub Zadar, TZ Grada Nina i HAK.
Generalni sponzor biciklijade je EVN Croatia plin d.o.o. , a sponzor Specijalizirani dućan i servis za bicikle i električne romobile te Calimero sport. Kao svih dosadašnjih godina sudionici će na startu dobiti majicu biciklijade glavnog sponzora EVN Croatia Plina d.o.o., prijavom na biciklijadu sudjeluje se u nagradnoj igri izvlačenja brojeva u kojoj mogu osvojiti bicikl sponzora Calimero sporta.
U Ninu sve bicikliste čeka topli obrok kojeg će pripremati kulinarski tim predvođen poznatim kuharom Renatom Kraljevim.
Oni koji su se već prijavili na biciklijadu, ne trebaju ponovnu prijavu.
Svi koji žele sudjelovati, a nisu se prijavili mogu to učinit online na web stranicama Zadarske županije (www.zadarska-zupanija.hr) Calimero sporta (www.calimero-sport.hr), Biciklističkog kluba Zadar (www.bk.zadar.hr) i Zavoda za javno zdravstvo (www.zjz.hr).
Prijave su otvorene do 9. svibnja 2025. u 14 sati.
Povratak iz Nina za Zadar je individualan i nije u sklopu organizacije manifestacije.
ZADAR / ŽUPANIJA
PADAJU REKORDI / Presretač na A1 ulovio 47-godišnjaka – vozio je 262 km/h!

U ponedjeljak, 21. travnja u 13.53 sati na autocesti A-1, na dionici Benkovac – Pristeg, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su službenim vozilom presretač, snimili i zaustavili 47-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom šibenskih registarskih oznaka brzinom od 262 kilometara na sat, na mjestu gdje je brzina ograničena na 130 km/h.
Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, radi počinjenog prekršaja vozaču je izdan Obvezni prekršajni nalog uz predviđenu novčanu kaznu od 660,00 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.
ZADAR / ŽUPANIJA
26. TRAVNJA / Proslava blagdana blaženog Jakova Zadranina u crkvi sv. Frane

Blagdan blaženog Jakova Zadranina bit će ove godine svečano slavljen u crkvi sv. Frane u Zadru, u subotu 26. travnja.
Ispred glavnog oltara bit će izložene moći blaženika.
Svetu misu u 19 sati predvodit će provincijal fra Tomislav Šanko.
Poslije svete mise bit će kratka procesija s moćima blaženika kroz klaustar samostana.
Slavlje će završiti u klaustru ispred sobe bl. Jakova, gdje će biti upriličeno nagrađivanje dvanaest mladih slikara od njih preko 280 koji su ove godine sudjelovali u županijskom likovnom natječaju „Blizu je blizu“.
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
VELIKA SUBOTA Danas je dan tišine i molitve
-
magazin4 dana prije
Zašto se posti na Veliki petak i što se smije jesti?
-
Hrvatska3 dana prije
Znate li zašto je Uskrs najveći kršćanski blagdan i kako ga slave Hrvati?
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
VELIKI PETAK / Kršćani diljem svijeta sjećaju se Isusove osude, muke i smrti