Hrvatska
CIJENE ĆE RASTI I DO 150 POSTO! Kako prepoznati kvalitetnu kavu?
Cijena sirove kave najviša je u posljednjih 10 godina. Urod je u zemljama proizvođačima – podbacio, a poremećaji u globalnim lancima opskrbe još nisu normalizirani. Pa će šalica kave zasigurno biti skuplja. Kako prepoznati kvalitetnu kavu te postoji li razlika između espresa, instant i turske kave.
Kod bilo koje vrste kave, važna je kvaliteta sirovine. Ali i kvalitetnu kavu može se prženjem ili lošim načinom pripreme pretvoriti u lošu.
– Život je prekratak da bi pili lošu kavu. Najčešće se kod loše kave radi o krivoj pripremi. Više, manje svaka je kava na tržištu dobra, ali priprema od nje napravi nešto loše ili dobro, kaže Tomislav Mraović, profesionalni barist.
Rast cijene i do 150 posto
No ove godine mogla bi nam kava biti gorča nego inače, jer se očekuje njezino poskupljenje. Očekuje se da će u sirovina u dućanima, najavljuje Robert Pudić iz Quahwe – poskupjeti 50 posto, a cjenovno i 150 posto. Rast cijena se očekuje do travnja kada bi se trebao uskladiti transport.
Na tržištu kave zaredao se niz loših okolnosti. Urod kave najvećeg svjetskog proizvođača Brazila – podbacio je. Zabilježena je najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje. Oporavak kave neće biti lak, naglašava Pudić.
Jeftinije kave više će poskupjeti
Koronakriza situaciju je dodatno zakomplicirala, jer je prijevoz poskupio, a radnika i kontejnera manjka. Voditelj nabave kave u Francku Damjan Sutlić napominje da je prijevoz sirove kave iz Brazila poskupio za 4 do 5 puta. Procjenjuje se da će jeftinije kave poskupjeti više od kvalitetnijih kava koje već postižu bolju cijenu.
Kava je kameleon, imitira svako voće
– Kod nas su popularne kave koje su čokoladne i gorke, a kave bi trebale biti slatke. Kava je voće, raste na drvetu, ona bi samim tim trebala imati sve okuse šećera. Ona je veliki kameleon, može imitirati baš svako voće, ananas, dinju, lubenicu, kaže Robert Pudić.
Kad je riječ o vrstama, u Hrvatskoj najčešće volimo piti arabiku, dok neki izabiru robustu. Robusta je poznata po tome da daje kremastost kavi, a arabika arome. Mnogi pogrešno misle da je espresso naziv za vrstu kave. Radi se samo o načinu pripreme.
Pandemija i porast kupovine kućnih aparata za kavu
No pandemija je promijenila i naše navike. Manje se kave pije u kafićima, više kod kuće. Kućni aparati za pripremu kave u vrijeme koronakrize kupovali su se više nego ikad.
Baristi preporučuju zrno, a ne instant
I nema velikih dilema treba li piti tursku, instant ili espresso. Barist uvijek, kaže Tomislav Mraović – preporučuje zrno, instant nikako. Sve je više različitih proizvoda, pa i onih kod kojih se točno zna koliko imaju antioksidansa.
– Vrste kave prilagođene su ljudskom cirkadijalnom ritmu. Imamo kavu za jutro, podne i večer. Izmjerili smo da te tri kave – imaju 1,2 antioksidansa. Sportašima treba 1 gram. Što s time dobivate: To znači da ne morate jesti voće i povrće taj dan, osim zbog vlakana, zbog njih jedete vože i povrće, objašnjava Robert Pudić.
Hrvatska
Erlić najavio nove pozive za poduzetnike za financiranje projekata iz EU fondova
Iduće godine poduzetnici mogu očekivati 14 novih poziva za financiranje projekta iz EU fondova ukupno vrijednih više od 550 milijuna eura, najavio je u srijedu Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) na godišnjoj konferenciji HUP Udruge profesionalaca za fondove EU (HUP EUPRO), izvijestili su iz HUP-a.
Hrvatska u ovom trenutku ima stabilnu makroekonomsku situaciju te iznadprosječan trend rasta, što znači da nastavlja s hvatanjem razvojnog koraka s razvijenijim državama Europske unije, dodao je ministar.
“Tome su svakako pridonijele i brojne investicije iz europskih fondova, stvorivši povoljnije okruženje za gospodarski razvoj, čime smo postali otporniji, produktivniji i konkurentniji. U prošloj financijskoj perspektivi smo samo kroz kohezijske fondove uložili više od 1,5 milijardi eura u poduzetništvo, a istim intenzitetom nastavljamo i dalje. Posebno sam ponosan na nadolazeća ulaganja kroz industrijsku tranziciju hrvatskih regija, za što smo osigurali preko pola milijarde eura EU sredstava, a potpisivanje prvih ugovora očekujemo uskoro“, izjavio je ministar Erlić.
Na Konferenciji pod nazivom “Izazovi i mogućnosti: kako iskoristiti EU fondove do kraja ‘27.”, glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je da su upravo poduzetnici bili među prvima koji su iskoristili dodijeljenu financijsku „omotnicu“ iz prethodnog razdoblja dodjele sredstava. Uz podršku EU sufinanciranja, ulagali su značajna vlastita sredstva i otvarali nova radna mjesta, čime su dali snažan doprinos gospodarskom razvoju.
“EU fondovi predstavljaju iznimnu priliku za ulaganje u inovacije i stvaranje dodane vrijednosti, što je ključno za podizanje konkurentnosti i standarda na razinu najuspješnijih članica EU. Trenutačno se s vodećim europskim gospodarstvima i kompanija možemo natjecati samo ako smo cjenovno konkurentni, no to ne želimo. Mi želimo biti brži, bolji i produktivniji, a to možemo postići jedino kroz ulaganje u obrazovanje, istraživanja i inovacije. Upravo smo iz tog razloga, u prijedlog ključnih reformi za nadolazeće desetljeće, stavili prioritet na povećanje učinkovitosti u korištenju EU sredstava, s naglaskom na poticanje privatnih investicija i ostvarivanje ciljeva zelene tranzicije”, poručila je Weber.
Hrvatska
CIJENE LETE U NEBO / Evo koliko bi mogao koštati kilogram odojka i janjetine za blagdane
I ovih blagdana velik dio hrane dolazi iz uvoza, a procjene su kako ćemo samo u prosincu pojesti najmanje sto tisuća purica, od 600 do 700 tona svinjetine, odnosno odojka, te do 400 tona janjetine. Najviše se traži puretina i svinjetina.
A kakve će nas cijene odojka i janjetine dočekati za blagdane istražio je RTL.
“Ljudi pitaju i raspituju se uoči nadolazećih blagdana. Najviše traže odojak, janjetinu, teletinu. Ovog trenutka odojak je osam eura, ali mislimo da bi moglo cijena narasti na 10 eura, eventualno, 11, 12 eura za kilogram baš ako bude nestašica. Sada ima dovoljno odojaka jer naši uzgajivači su nam obećali da ih bude. Traži se i janjetina. Cijena je sada 16 eura za kilogram, a možda cijena bude za dva eura porasla i to će biti oni mladi janjci, jako mladi do deset kilograma”, kaže mesar Ivica Zubec.
Na pitanje da su cijene svake godine sve veće i veće Zubec kaže: “Može biti to zbog bolesti, učestalog pomanjkanja robe i cijene odu u nebo, ali mi ćemo gledati da cijene, koliko nam naši farmeri dozvole, budu prigodne”.
Hrvatska
Koja su najopasnija područja za potrese u Hrvatskoj i Europi?
Hrvatska se nalazi u trusnom području, onome gdje su potresi česta pojava, a ne tako davni događaji pokazali su koliko mogu biti razorni.
Posebno su ugroženi gradovi koji se nalaze blizu pukotina u zemljinoj kori. Prema istraživanjima stručnjaka, nekoliko hrvatskih gradova posebno je izloženo riziku od potresa, prenosi Večernji.
Kontinentalna Hrvatska
Zagreb je osjetljiv zbog svojih starih zgrada u centru i blizina pukotina u zemljinoj kori. Sisak glasi kao područje gdje su potresi vrlo česti kao i Petrinja koja je nedavno bila pogođena razornim potresima.
Primorska Hrvatska
Dubrovnik – povijesne građevine i položaj i Split – kombinacija starih zgrada i tla sklonog potresima.
Europa nije svugdje jednako izložena potresima, a najveći rizik postoji u nekoliko glavnih područja.
Europa
Mediteran
Mediteran je jedno od područja gdje su potresi najčešći, a posebno su ugrožene Italija, Grčka i Turska.
Balkan
Balkan također često pogađaju potresi zbog složene strukture tla. Najugroženije zemlje su Albanija, Rumunjska i Hrvatska. Kavkaz je treće važno područje gdje su potresi česti, zbog brojnih pukotina u zemljinoj kori.
Pri procjeni opasnosti od potresa važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora: blizina pukotina u zemljinoj kori, starost i tip gradnje objekata, vrsta tla i povijest potresa u području.
Kako se pripremiti?
Iako ne možemo točno predvidjeti kada će se potres dogoditi, možemo se pripremiti na nekoliko načina: Gradnja prema posebnim standardima otpornosti na potrese, pojačavanje postojećih zgrada, edukacija stanovništva i razvoj sustava za rano upozoravanje
Potresi predstavljaju stvarnu opasnost za veliki dio Europe, posebno za mediteransku regiju i Balkanski poluotok. Hrvatska, kao zemlja koja se nalazi na trusnom području, mora posebnu pažnju posvetiti pripremi za potrese, osobito u gradovima sa starim zgradama i onima koji se nalaze blizu pukotina u zemljinoj kori.
Redovito praćenje potresa i gradnja prema modernim standardima ključni su za smanjenje štete i posljedica potresa.
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
DANI SJEĆANJA / U Benkovcu danas duhovni susret za branitelje i njihove obitelji, potom noćni hod do Škabrnje
-
Svijet4 dana prije
Upozorenje zbog zimske oluje: Pripremite se za intenzivne vremenske uvjete!
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
SUBOTA UKRATKO / Požar u stanu na Poluotoku; eksplozija plinske boce u kući u Ulici Ljudevita Gaja
-
magazin5 dana prije
Znanstvenici otkrili: Ovih pet bolesti nasljeđujemo od roditelja!