Connect with us

magazin

Ultraprerađena hrana svuda oko nas: Po zdravlje puno opasnija nego što se misli

Objavljeno

-

U zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Kanada, ultraprocesuirane hrana sada čini 50 posto ili više unesenih kalorija. To je zabrinjavajuće, s obzirom na to da se ova hrana povezuje s nizom različitih zdravstvenih stanja, uključujući veći rizik od pretilosti i raznih kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i demencije.

Ultraprerađena hrana mješavina je raznih industrijskih sastojaka (kao što su emulgatori, zgušnjivači i umjetne arome) spojenih u prehrambene proizvode nizom proizvodnih procesa.

Zaslađena pića i mnoge žitarice za doručak spadaju u ultraprerađenu hranu. U nju spadaju i novije inovacije, poput takozvanih hamburgera ‘na biljnoj bazi’, koji se obično prave od izolata proteina i drugih kemikalija kako bi proizvodi bili ukusni.

Intenzivni industrijski procesi koji se koriste za proizvodnju ultraprerađene hrane uništavaju prirodnu strukturu sastojaka hrane i oduzimaju mnoge korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina, minerala i fitokemikalija. Mnogi od nas jako su svjesni da je ultraprerađena hrana štetna za naše zdravlje. Ali nije jasno je li to zato što je ta hrana niske nutritivne vrijednosti ili je posrijedi nešto drugo.

Sada su dvije nove studije pokazale da nikakva nutritivna vrijednost možda nije dovoljna da objasni njihove zdravstvene rizike. Ovo sugerira da bi drugi čimbenici mogli biti potrebni kako bi se u potpunosti objasnili njihovi zdravstveni rizici.

Uloga upale

Prva studija, koja je promatrala više od 20.000 odraslih Talijana, otkrila je da su sudionici koji su konzumirali najveći broj ultraprerađene hrane imali povećan rizik od prerane smrti iz bilo kojeg razloga.

Druga studija, koja je promatrala više od 50.000 američkih muških zdravstvenih radnika, otkrila je da je velika konzumacija ultraprerađene hrane povezana s većim rizikom od raka debelog crijeva.

Ono što je najzanimljivije u ovim studijama jest to da su zdravstveni rizici od prehrane bogate ultraprerađenom hranom ostali čak i nakon što su uzeli u obzir lošu nutritivnu kvalitetu svoje prehrane. To sugerira da drugi čimbenici pridonose šteti uzrokovanoj ultraprerađenom hranom. To također implicira da dobivanje pravih hranjivih tvari iz drugih namirnica možda neće biti dovoljno da se poništi rizik od bolesti uzrokovan konzumiranjem ultraprerađene hrane.

Slično tome, pokušaji prehrambene industrije da poboljša nutritivnu vrijednost ultraprerađene hrane dodavanjem malo više vitamina mogu zaobići temeljni problem s ovom hranom.

Dakle, koji čimbenici mogu objasniti zašto je ultraprerađena hrana toliko štetna za naše zdravlje?

Talijanska studija otkrila je da su upalni markeri – poput većeg broja bijelih krvnih zrnaca – bili viši u skupinama koje su jele najviše ultraprerađene hrane. Naše tijelo može izazvati upalnu reakciju iz raznih razloga – na primjer, ako se prehladimo ili porežemo. Tijelo reagira slanjem signala našim imunološkim stanicama (kao što su bijela krvna zrnca) da napadnu sve patogene napadače (kao što su bakterije ili virusi).

Obično naš upalni odgovor prilično brzo prođe, ali neki ljudi mogu razviti kroničnu upalu u cijelom tijelu. To može uzrokovati oštećenje tkiva i uključeno je u mnoge kronične bolesti – poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Mnoga su istraživanja otkrila da loša prehrana može povećati upalu u tijelu te da je to povezano s većim rizikom od kroničnih bolesti. S obzirom na to da su znakovi upale primijećeni kod sudionika talijanske studije koji su jeli najviše ultraprerađene hrane, to bi moglo sugerirati da upala može pridonijeti tome zašto ultraprerađena hrana povećava rizik od bolesti.

Neki aditivi uobičajeni u ultraprerađenoj hrani (kao što su emulgatori i umjetni zaslađivači) također povećavaju upalu u crijevima uzrokujući promjene u crijevnom mikrobiomu.

Neki su istraživači postavili teoriju da ultraprerađena hrana pojačava upalu jer ju tijelo prepoznaje kao stranu – poput bakterije. Tako tijelo izaziva upalnu reakciju, koja je nazvana ‘groznica brze hrane’. To za rezultat ima povećanu upalu u cijelom tijelu, prenosi Science Alert.

Iako američka studija raka debelog crijeva nije utvrdila je li se upala povećala kod muškaraca koji konzumiraju najviše ultraprerađene hrane, upala je snažno povezana s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Istraživanja pokazuju da drugi mehanizmi – poput oslabljene funkcije bubrega i toksina u ambalaži – također mogu objasniti zašto ultraprerađena hrana uzrokuje toliko opasnih zdravstvenih problema.

Koje je rješenje?

Budući da su upalne reakcije ukorijenjene u našim tijelima, najbolji način da to spriječite je da uopće ne jedete ultraprerađenu hranu. Neke biljne dijete s visokim udjelom prirodne, neprerađene hrane (kao što je mediteranska prehrana) također su se pokazale protuupalnima. Ovo može objasniti i zašto biljna prehrana bez ultraprerađene hrane može pomoći u obrani od kroničnih bolesti. Trenutno nije poznato u kojoj mjeri protuupalna dijeta može pomoći u suzbijanju učinaka ultraprerađene hrane.

Jednostavno smanjenje unosa ultraprerađene hrane može biti izazov. Ultraprerađena hrana dizajnirana je tako da bude izuzetno ukusna – i zajedno s uvjerljivim marketingom, i oduprijeti se tome za neke ljude može biti golemi izazov.

Na ambalaži ove hrane također ne stoji oznaka da se radi o ultraprerađenoj hrani. Najbolji način da ih prepoznate je da pogledate njihove sastojke. Obično su nazivi poput emulgatori, zgušnjivači, izolati proteina i drugi proizvodi industrijskog zvuka znak da se radi o ultraprerađenoj hrani.

Najbolji način kako izbjeći štetnosti ultraprerađene hrane jest da obroke pripremate koristeći prirodne namirnice.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

NAJIŠČEKIVANIJE DOBA GODINE / U nedjelju otvaranje ovogodišnjeg Adventa u Zadru!

Objavljeno

-

By

U Zadru se ovih dana osjeća miris zime, ali i posebna toplina koja dolazi s onim prvim svjetlucavim ukrasima i dugoočekivanim blagdanskim pripremama.

Kao i svake godine, grad se sprema za jedno od najiščekivanijih razdoblja – Advent u Zadru, koji započinje u nedjelju, 24. studenog, na blagdan svetog Krševana, zaštitnika grada.

Prvi dan duge adventske čarolije obilježit će nastup Mladena Grdovića na Trgu Petra Zoranića, čovjeka kojeg Zadranke i Zadrani beskompromisno vole već dugih 40 godina, koliko traje karijera ovog arbanaškog kralja dalmatinke pisme. 

– Velika mi je čast što baš ja otvaram Advent u Zadru! Ovo je manifestacija koja puno znači za grad, a nema mi dražeg nego pružiti ljudima još sreće u ove sive dane. Uostalom, pjevati pred mojom, zadarskom publikom, to je neprocjenjiv osjećaj! Pozivam svih da dođu: bit će zabavno i veselo, glasno i rasplesano, onako kako je uvijek na mojim koncertima. Moramo se dobro zagrijati, ipak smo na otvorenom – rekao je uz osmijeh Mladen Grdović prije svog nedjeljnog nastupa.

To nedjeljno jutro rezervirano je za otvorenje drugog, malo ‘slađeg’ Adventa – onog dječjeg koji donosi radost najmlađima kroz radionice, predstave i blagdanske priče… Dobro, i veselje njihovim roditeljima!

No, itekako se zna da zadarski Advent nije “samo” dobra glazba i odlična atmosfera, već je odavno postao sinonim za vrhunsku gastronomiju koja privlači kako domaće posjetitelje, tako i turiste iz cijele regije. Blagdanske gastro kućice, smještene na Trgu Petra Zoranića i Trgu pet bunara, donose pravo gurmansko iskustvo: od mirisa svježe pečenih fritula i domaćih palačinki, kuhanog vina i gina, do bogate ponude lokalnih specijaliteta kao i brojnih inovativnih, modernih interpretacija blagdanskih jela.

U Zadru tako, od 24. studenog pa sve do 2. siječnja 2025. godine, svaka šetnja gradom postaje prilika za uživanje – bilo uz žive nastupe na Trgu Petra Zoranića, uz program za djecu na Narodnom trgu, ili pak u toplini zimske bajke unutar atrija Palače Cedulin, gdje vas jaslice u prirodnoj veličini vraćaju u srž božićnog duha, a zadarski vam obrtnici nude svoje originalne rukotvorine. O da! Svaki kutak grada priča svoju adventsku priču, a kućice ne nude samo okuse nego i mjesta za druženje i smijeh… Advent u Zadru nije samo događaj, nego iskustvo koje se pamti.

 
Nastavi čitati

magazin

Adventsko klizalište ICE PARK Zadar u ŠC Višnjik!

Objavljeno

-

By

I ove godine u sklopu Zimskog parka Višnjik građani Zadra i okolice moći će uživati u natkrivenom klizalištu na Višnjiku.

Adventsko klizalište na površini od 525m2 koje je proizvela riječka tvrtka Arctic d.o.o. i koja će upravljati njime, bit će otvoreno od 24. studenog 2024. do 12. siječnja 2025. godine.

Radno vrijeme klizališta je od ponedjeljka do nedjelje od 9 do 23 sata. Termini klizanja započinju svaki puni sat i traju 45 minuta, a cijena ulaznice iznosit će 6 eura radnim danom od 15 do 22 sata, kao i vikendom i praznikom od 10 do 22 sata.

Klizati se može i po PROMO cijeni u iznosu 4 eura radnim danom od 9 do 15 sati, kao i od 22 do 23 sata te vikendom i praznikom od 9 do 10 i 22 do 23 sata.

Najam klizaljki iznosi 2 eura, a u ponudi se nalaze i pomagala i zaštitne kacige.

Klizanje djece predškolskog uzrasta je GRATIS, kao i djece vrtića i osnovnih škola grada Zadra  i to od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati.

Na klizalištu je moguće i pohađati školu klizanja u trajanju 5 dana, a moguće se i najaviti na individualne poduke.

Više informacija o klizalištu možete pronaći na društvenim mrežama Arctica: www.facebook.com/arcticrinks/ i  www.instagram.com/arctic_icerinks/  te na broju telefona 091 4520 013.  

 
Nastavi čitati

magazin

SUBOTA U KULTU: Izložba Priča o Marku Ostarčeviću (Thrift Playboy)

Objavljeno

-

By


Predmet: Izložba Priča o Marku Ostarčeviću (Thrift Playboy)

Datum i vrijeme: Subota, 23. studenog 2024., s početkom u 11:00
Lokacija: Caffe Bar Kult, Zadar

Paradigma Zadar (Inicijativa građana) poziva na jedinstven događaj koji pokušava složeno oživjeti nekoliko zaboravljenih elemenata, kažu. Evo najave:

Kroz priču o Marku Ostarčeviću nastojimo postići nekoliko važnih ciljeva:

– Odati počast poznatom sportašu iz Zadra, koji je, u svojoj poodmakloj životnoj dobi, još

uvijek manje poznat u Zadru nego u Španjolskoj.

– Vratiti gradu njegov identitet, odnosno oživjeti zaboravljenu priču o Poluotoku zimi, kroz sadržaj koji potiče povratak građana u grad na druženje.

– Osvježiti svijest građana o važnosti samoodrživosti putem thriftanja, kroz jedini second-hand showroom u gradu.

– Istražiti koncept polu-prihvaćenosti kroz priču o Marku te naglasiti važnost zaboravljenog fenomena ‘galeb’ u našoj zajednici, poznatog kao najstariji morski zanat.

Pozivamo građane da svojim prisustvom podrže ovu inicijativu:

– Izložba memorabilija Marka Ostarčevića, sportaša i playboya.

– Druženje u subotu, 23. studenog 2024., u Caffe Bar Kult, koji će postati mjesto okupljanja i povratka u zlatno doba Marka Ostarčevića – čovjeka koji je svojim stilom, talentom i neodoljivim šarmom obilježio generacije.

Na izložbi vas očekuje:

– Markove memorabilije – od njegovog prvog košarkaškog dresa do kravate koja je vidjela Azurnu obalu.

– Glazbeni program s DJ-em Mate Kokićem i posebnim gostovanjem samog Marka za DJ pultom, uz glazbu inspiriranu Ibizom.

– Ljetne avanture i šarmantne anegdote – ispričane iz prve ruke.

Ovo nije običan događaj. Ovo je povratak u vrijeme kada je dalmatinski šarm bio sinonim za eleganciju, a osvajački duh ponos koji njegujemo. Ovo je prilika da zabilježite nezaboravne trenutke i postanete dio priče koja će nadahnuti generacije.

Zamislite dalmatinskog Casanovu, zavodnika u košulji s lančićem, čiji je šarm osvajao turistkinje od Zadra do Azurne obale. Dodajte tome 1200 kravata, priče s Ibize i najotkačenijeg talentiranog košarkaša koji je preskakao “Fiću”. Rezultat? Thrift Playboy – priča o legendarnom Marku Ostarčeviću!

Radujemo se vašem dolasku i prilici da zajedno oživimo duh prošlih vremena!”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu