Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov: Započeli radovi na izgradnji svjetlovodne mreže

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Na području općine Sv. Filip i Jakov započeli su radovi na projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture tj. brzog interneta koja će obuhvaćati i područja Općine Galovac, Sukošan i Škabrnje. Projekt se provodi unutar Okvirnog nacionalnog programa razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa te državnih potpora namijenjenih razvoju infrastrukture širokopojasne infrastrukture u Republici Hrvatskoj.

“U svibnju je izvršitelj dostavio prvi projekt za glavnu svjetlovodnu trasu tzv. spojni put koji povezuje sva naselja u projektu izuzev Prkosa i Škabrnje, i na kojoj se trasi koristi postojeća kabelska kanalizacija HT-a. Tokom ljeta započeli su radovi i na postavljanju svjetlovodnog kabela prema prvom projektu spojnog puta”, navodi se u projektu.

Projekt je povijesno ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu sljedeće generacije, tzv. »autocestu budućnosti« a izgradnjom svjetlovodne mreže kućanstva, poslovni i javni korisnici ostvarit će mogućnost pouzdanog i brzog pristupa internetu s brzinama od najmanje 100 megabita po sekundi (Mbit/s) do 1 gigabita po sekundi (Gbit/s) i više.

“Cilj projekta je izgradnja svjetlovodne mreže do kućanstava, poslovnih i javnih korisnika, čime će se osigurati dostupnost suvremene komunikacijske infrastrukture na području ove četiri općine u Zadarskoj županiji. Uključili smo se u ovaj projekt kako bi svim općinskim žiteljima u priobalju, zaobalju i otoku Bapcu omogućili brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog svakodnevnog razvoja , rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Daljnji tijek projektiranja i radova uključuje završavanje  radova na projektima za koje nije potrebno ishoditi građevinsku dozvolu (unutar prve grupe od 15 projekata), te započeti radove na postavljanju svjetlovodnih kabela po tim projektima do kraja godine. Za preostale projekte ishođenje svih potrebnih dozvola očekuje se najkasnije do početka iduće godine, te će nakon toga započeti i radovi po tim projektima.

“Zajedno s Općinom Sukošan, koja kao nositelj projekta  u suradnji s vanjskim konzultantima kontinuirano prati i koordinira provedbu Ugovora o projektiranju i građenju širokopojasne mreže,  održavamo redovite sastanke te pratimo razvoj i gradnju ovog revolucionarnog projekta”, rekao je Zoran Pelicarić.

Model otvorene svjetlovodne mreže

Svjetlovodna mreža izgrađena projektom ostat će u trajnom javnom vlasništvu sve četiri općine u projektu. Izgrađenom svjetlovodnom mrežom upravljat će se kao javnom komunalnom infrastrukturom. Kapaciteti svjetlovodne mreže davat će se u najam svim operatorima na tržištu, koji će moći pod jednakim uvjetima pružati usluge svim krajnjim korisnicima na području projekta. Radi se o tzv. veleprodajnom poslovnom modelu, odnosno takav model omogućava da krajnji korisnici jednostavno biraju operatora za pojedine usluge (npr. pristup internetu, TV), čime se povećava konkurentnost ponude operatora i kvaliteta ponuđenih usluga za krajnje korisnike.

“Prije ljeta obavljen je i upis trgovačkog društva „Kotar net d.o.o.“ u registar Trgovačkog suda. Kotar net je u suvlasništvu svih JLS-ova u projektu i bit će zadužen za upravljanje i održavanje mreže izgrađene uprojektu, te će se preko Kotar neta, kao operatora, tijekom provedbe projekta ugovarati korištenje postojeće kabelske kanalizacije HT-a i postojećih stupova niskonaponske mreže HEP ODS-a”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoja (EFRR) u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ukupna vrijednost projekta je 51.257.449,78 kn, od čega bespovratna sredstva iz EFRR-a iznose 35.798.265,63 kn, dok preostali iznos zajednički osiguravaju sve četiri jedinice lokalne samouprave u projektu. Nositelj provedbe projekta i korisnik bespovratnih sredstava je Općina Sukošan. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je 31.7.2020. između Općine Sukošan te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) kao Upravljačkog tijela i Posredničkog tijela razine 1, i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU) kao Posredničkog tijela razine 2 (kod projekta: KK.02.1.1.01.19).

Očekuje se da će u financijskoj perspektivi europskih fondova 2021.-2027. bespovratna sredstva biti dostupna i za gradnju svjetlovodnih mreža izvan bijelih područja, odnosno u svim područjima u kojima svjetlovodne mreže nisu dostupne. Stoga će Općina Sukošan i ostale jedinice lokalne samouprave u projektu nastojati postići da se svjetlovodna mreža izgrađena kroz ovaj projekt što prije proširi i na sva preostala područja koja trenutno nisu obuhvaćena projektom, kako bi se svim građanima osigurala jednolika dostupnost suvremene komunikacijske infrastrukture”, navodi se u projektu.

Izvor: BNM portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

KK ZADAR I PSK / “Srcem u igri, igrom za srce!“ – Preventivni pregledi zadarskih sportaša i sportašica

Objavljeno

-

By

Košarkaški klub Zadar i PSK nastavljaju svoju suradnju kroz akciju “Pokaži Srce”. U sklopu akcije organizirani su preventivni pregledi srca i zdravstvena savjetovanja za zadarske sportaše i sportašice. Cilj je osvijestiti sportaše i roditelje te sportske djelatnike i cjelokupnu sportsku zajednicu o važnosti kontinuiranog praćenja zdravlja, osobito natjecatelja u sportovima visokog intenziteta. Preventivni pregledi organizirani su u press salonu dvorane Krešimir Ćosić ŠC-a Višnjik.
„Cilj akcije je prepoznati potencijalne zdravstvene probleme među mladim sportašima i, kada je potrebno, uputiti ih na dodatne preglede”, ističu iz organizacije projekta. Također naglašavaju važnost redovitog obnavljanja znanja iz prve pomoći: “Iako mnogi vjeruju da znaju pružiti prvu pomoć, neophodno je stalno usavršavanje u osnovnim tehnikama kako bi se moglo djelovati brzo i učinkovito.”


Svjesni važnosti zdravlja kao temelja uspjeha, organizatori naglašavaju da sportaši, kao uzori djeci i mladima, trebaju imati pristup pravovremenoj zdravstvenoj podršci. Projekt “Pokaži srce” podržavaju Hrvatski nogometni savez, Institut za sportsku medicinu, Poliklinika Life i brojne sportske i medicinske organizacije.
PSK je pokrenuo niz terenskih akcija kojima se osiguravaju besplatni liječnički pregledi, kao i edukacije sportske zajednice o reanimaciji, koja u više od 70% slučajeva može spasiti živote kad se pravilno provede. Osim toga, projekt uključuje sveobuhvatne preventivne zdravstvene preglede, među kojima su: 12-kanalni EKG, pregled vida i sluha, spirometrija, antropometrijska mjerenja, fizikalni pregled srca i pluća te klinički pregled s potvrdom o sposobnosti za sportske aktivnosti. Sportaši kojima je potrebna dodatna evaluacija, upućuju se na specijalističke preglede poput ultrazvuka srca i ergometrije.


Zahvaljujući podršci poznatih sportaša ambasadora projekta, poput Marija Mandžukića, Ivana Olića, Vedrana Ćorluke i drugih, projekt nastavlja podizati svijest o potrebi za brigom o zdravlju sportaša, koji su danas pod velikim opterećenjem zbog sve intenzivnijih treninga i natjecanja.
Akcija se nastavlja u subotu, 26. listopada, od 9 do 12 sati, za pedesetak ljubitelja košarke i posjetitelja utakmica u dvorani ŠC-a Višnjik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SURADNJA ŽUPANIJE I OBRTNIČKE KOMORE / Broj obrtnika zadnjih se nekoliko godina povećao za 40 posto!

Objavljeno

-

By

S ciljem unaprijeđena partnerskih odnosa Zadarske županije i Obrtničke komore Zadarske županije župan Božidar Longin s pročelnicima Antom Sjaušem i Ivanom Šimunićem održao je radni sastanak sa predsjednicom obrtnicke komore Zadarske zupanije Vesnom Parić i suradnicima.

Na sastanku se raspravljalo o aktualnim temama kao što su stanje i uloga obrtništva u Zadarskoj županiji, Komora kao pouzdan partner u razvoju malog gospodarstva te Uloga županijske Komore u strukovnom obrazovanju za obrtnička zanimanja.

Na sastanku je rečeno kako se broj obrtnika zadnjih nekoliko godina povecao za 40% te da su upravo obrtnici nositelji velikog dijela gospodarstva Zadarske županije. Župan Longin naglasio je kako Zadarska županina kroz pakete mjera koje uključuju subvencioniranje kamatnih stopa na kredite, potpore za deficitarna i tradicijska zanimanja, te potpora za IKT sektor.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TURISTIČKA ZAJEDNICA ZŽ / Održana edukativna radionica GASTRONOMIJA U EVENTIMA

Objavljeno

-

By

U četvrtak 24. listopada 2024. je u Zadru Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) kao vodeća profesionalna udruga kongresnog i poslovnog turizma u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom te Turističkom zajednicom Zadarske županije, održala edukativnu radionicu na temu GASTRONOMIJA U EVENTIMA.

Organizacijom ove radionice Turistička zajednica Zadarske županije je nastavila započete aktivnosti na razvoju poslovnog turizma. Naime, Zadarska je županija idealna destinacija za mala i srednja poslovna događanja s kvalitetnom međunarodnom prometnom povezanošću, te bogatom kulturnom i prirodnom baštinom. MICEsegment predstavlja jedan od najboljih pokretača daljnjeg razvoja Zadarske županije kao cjelogodišnje destinacije, a s obzirom da se poslovni skupovi održavaju prvenstveno u razdoblju pred i posezone.

Edukacija održana u svrhu razvoja ovog segmenta ponude, a namijenjena svim dionicima koji imaju doticaj s MICE-om i eventima, za sve je sudionike bila besplatna. Iskusni i renomirani edukatori bili su Aleksandra Uhernik Đurđek, voditeljica edukacija HUPKT-a, Debora Petrović, dopredsjednica HUPKT-a, i Ranko Filipović, predsjednik HUPKT-a. Namjera ovakvih radionica je osvijestiti važnost MICE tržišta i specifičnosti, te pomoći dionicima u Zadarskoj županiji da prepoznaju svoje postojeće potencijale i usmjeriti ih u planiranju novih sadržaja i usluga. Pored djelatnika hotelskih poduzeća Falkensteiner, Ilirija,  hotela Kolovare, Pinija i Hyatt, te ostalih predstavnika turističkog sektora iz Zadarske županije, radionici su nazočili i turistički djelatnici iz cijele Dalmacije.

Direktor Hrvoje Anić tim je povodom izjavio: „U 2024. godini Turistička zajednica Zadarske županije u svrhu razvoja proizvoda tzv. MICE segmenta, a s krajnjim ciljem ostvarivanja cjelogodišnjeg turizma, provodi čitav niz aktivnosti. Jedna od njih je i ova upravo održana zanimljiva i korisna edukativna radionica Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) čiji član je od travnja ove godine i TZ Zadarske županije. Naša županija ima snažan potencijal za razvoj poslovnog turizma i svakako će TZ Zadarske županije i nadalje nastaviti sa snažnim poticanjem razvoja ovog značajnog oblika specifičnog turizma“.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu