Connect with us

Hrvatska

OD SUTRA! Na snazi novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu

Objavljeno

-

Od sutra, 1. listopada 2022. na snagu stupa novi Cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu. Slijedom odobrenja HAKOM-a, cijena usluge slanja pisma do 50 grama te razglednica i čestitaka iznosit će 3,55 kuna, odnosno 0,47 eura prema fiksnom tečaju konverzije (7,53450 kuna za 1 euro). Povećanje cijene iznosi 25 lipa, odnosno 3 eurocenta.

Cijena poštanskih usluga u Hrvatskoj i dalje je među najnižima u Europskoj uniji. Prosječna cijena slanja najjeftinije pismovne pošiljke u zemljama Europske unije je 0,93 eura, a samo tri zemlje nude jeftiniju uslugu od Hrvatske – Bugarska, Cipar i Malta (tablica u prilogu).

Hrvatska pošta pristupila je Etičkom kodeksu za transparentno uvođenje eura čime se obvezala na transparentno poslovanje u procesu uvođenja eura, bez neopravdanog povećanja cijena. Ovo povećanje cijena ponajprije je vezano uz rast cijena energenata koji izravno utječe na rast operativnih troškova tvrtke. Troškovi goriva čine znatan dio troškova obavljanja osnovne djelatnosti, a porasli su čak 40%. Kako bi se u takvim uvjetima održala postojeća visoka kvaliteta usluge, Hrvatska pošta morala je korigirati cijene usluga.

Uz uslugu slanja pisma mase do 50 grama vezana je i cijena dopunske usluge povratnica, koja od 1. listopada također iznosi 3,55 kuna (0,47 eura). Kako se cijena sudskih pismena sastoji od cijene preporuke i cijene povratnice, i cijena slanja sudskog pismena uvećana je za 25 lipa, tj. 3 eurocenta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Iz prodaje se povlače jaja. Provjerite hladnjake!

Objavljeno

-

By

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) obavijestila je da se povlače kuhana pačja jaja. Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače da subjekt u poslovanju s hranom Fil-Avso Air Tech d.o.o., Čakovec iz preventivnih razloga opoziva proizvod XU RI, Soljena kuhana pačja jaja (24×6 komada), upotrijebiti do 13.3.2026., zbog ostatka antibiotika enrofloksacina.

Podaci o proizvodu:
Proizvođač: KaiPing City China Trade Import & Export CO., LTD, Kina

Dobavljač: Asian Food Group B.V., Haps, Nizozemska

Maloprodaja: Fil-Avso Air Tech d.o.o., Čakovec

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Važna obavijest HALMED-a: Povlači se serija jednog lijeka zbog otisnutog pogrešnog roka valjanosti

Objavljeno

-

By

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMDE) objavila je da se povlači serija lijekova Lumidol 50 mg i Lumidol 100 mg otopina za injekciju/infuziju (tramadolklorid). “Tvrtka Belupo lijekovi i kozmetika d.d., nositelj odobrenja za lijekove Lumidol 50 mg otopina za injekciju/infuziju i Lumidol 100 mg otopina za injekciju/infuziju (tramadolklorid), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 12HWVA lijeka Lumidol 50 mg otopina za injekciju/infuziju i serije 12J4SA lijeka Lumidol 100 mg otopina za injekciju/infuziju. Povlačenje se provodi do razine ljekarni. Navedeni postupak povlačenja lijekova provodi se zbog otisnutog pogrešnog roka valjanosti na vanjskom i unutarnjem pakiranju. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije predmetnih lijekova koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću, kao i lijekovi drugih proizvođača s istom djelatnom tvari, stoga povlačenje navedenih serija lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, priopćili su iz HALMDEA-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Prevrnuo se kamion na A3, potpuno prekinut promet prema Srbiji

Objavljeno

-

Na autocesti A3 dogodila se prometna nesreća zbog koje se stvorila velika kolona.

Nešto iza 9 sati prevrnuo se kamion između čvorova Županja i Spačva u smjeru istoka.

Zbog nesreće je promet na autocesti A3 između spomenutih čvorova u smjeru Lipovca potpuno prekinut.

Promet se preusmjerava na čvor Županja(A3)-DC55-DC214-ŽC4230-ŽC4299-čvor Spačva (A3).

Kolona je duga najmanje jedan kilometar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu