Connect with us

magazin

Đir po gradu predstavlja vam pravi zimski koktel – „Čičak“ u Muro baru

Objavljeno

-

Nadamo se da niste od onih koji koktele piju samo ljeti. Bila bi to prava šteta jer kokteli mogu biti i vrlo zanimljiva zimska pića, pogotovo kad ih osmisli pravi koktel majstor s dugogodišnjim iskustvom.

Kroz manifestaciju „Đir po gradu“ predstavljamo vam pravi zimski koktel zanimljivog imena „Čičak“, kojeg možete isprobati u Muro baru na zadarskim bedemima.

Ovaj se bar od svog otvorenja isprofilirao kao mjesto na Poluotoku u kojem možete isprobati već dobro poznate koktele, ali i neke nove, karakteristične baš za Muro bar.

Zimski koktel, kojeg je osmislio vlasnik ovog ugostiteljskog objekta, Ante Butić, zove se „Čičak“, a ime je dobio, kako smo saznali, po priči „Čudesna šuma“.

Sastojci za ovaj koktel su svježi đumbir, Captain Morgan spice (može i bilo koji tamni rum), Fireball – kanadski viski od cimeta, svježi sok od limuna, limunska trava i Coca Cola.

Za dekoraciju se upotrebljavaju dehidrirani agrumi, bilo da se radi o naranči, limunu ili limeti, kao i chilli strings koje ovom piću daju određenu „jaču“ notu.

Ovaj bi se koktel mogao svidjeti oni kojima vole „Long Island Ice Tea“ ili „Cuba Libre“, ali i svim drugima jer nije toliko jak i vrlo je pitak.

Doznali smo i zbog kojeg bi se još razloga mogao zvati „Čičak“. Naime, kad ga probate, nakon nekoliko sekundi počnete osjećati tu blagu žestinu. Kombinacija cimeta, đumbira i chillija polako će razbuditi vaše smrznute stanice i brzo vas ugrijati.

Makar je okarakteriziran kao zimski, „Čičak“ je osvježavajuć i u ljetnim mjesecima, a od hrane odlično se kombinira s crvenim mesom.

Kako je rekao Butić, ovo je još jedan njegov koktel u nizu kojeg možete i sami raditi kod kuće.

Jedan od takvih koktela je i njegov Muro Spritz, koji se sastoji od crnog desertnog vina Bomary vinarije Degarra, Maraskina, svježeg limunovog soka i soda vode, a koji je postao pravi hit.

Ukoliko imate afiniteta postati barmen i znati sve o koktelima, pruža vam se prilika kroz osnovni tečaj za barmene kojeg organizira Udruga ugostiteljskih djelatnika Back2Basic, čiji je Butić predsjednik.

Tečaj će se odvijati u dva dijela, prvi započinje 6. veljače, a drugi 13. ožujka i održavat će se u Muro baru. Na oba tečaja obučavat će se po šest kandidata.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

UVOD U VELIKI TJEDAN Danas je Cvjetnica. Što znate o tom blagdanu?

Objavljeno

-

By

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa.

Cvjetnica (Cvjetna nedjelja) je uvod u Veliki tjedan, Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano “vazmeno otajstvo”.

Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama.

Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. Ako nema pjevača muka se dakle može čitati. Običaj je da se grančice ponesu kući i stave za križ na zidu, a dio odnese u staju i polja.

Liturgijskim sadržajem, Cvjetnica snažno izražava bit tzv. Vazmenog misterija – kroz muku, smrt і poniženje Krist dolazi do života, pobjede і ulazi υ svoju slavu.

Staro је ime ονе nedjelje υ rimskoj liturgiji 4. і 5. stoljeća bilo Dominica de passione Domini, odnosno Nedjelja muke Gospodnje, јеr uvodi υ tajnu Velikog petka. Kasnije joj је ime Dominica in palmis, tj. Nedjelja cvjetnica. Do nаšіh dana ѕυ se sačuvala ova oba naziva і spojila ѕυ se υ jedan: Dominica in palmis de passione Domini – Nedjelja cvjetnica muke Gospodnje.

Inače, običaj posvećivanja maslinove ili grane nekog drugog stabla datira zapravo iz poganskih običaja brojnih naroda koji su od raznoraznih stabala rezali grane i stavljali ih u ambar, u kuću iznad ulaznih vrata i slično, a sve to prije ili nakon neke od svetkovina vezanih bilo za početak proljeća, žetve, ili pak kraja žetve ili vremena kad se obralo svo voće i povrće za tu godinu.

Slične blagdane poznaju i neki stari latinoamerički Indijanci, koji su također imali cvjetne svetkovine kojim asu pozivali bogove da prekriju zemlju cvijećem i plodovima.

Danas je uobičajeno o Cvjetnici vjerovati da je to običaj koji potječe iz Biblije. Najčešće se u tom smislu navodi, kako je već navedeno, Isusov ulazak u Jeruzalem na magarcu, kad su mu svi vikali “Hosana sinu Davidovu” i mahali palminim granama.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 13. travnja 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Imat ćete vrlo originalne zamisli na temu erotike i seksa. Druga strana će vas slijediti u stopu.
KARIJERA: Čini se da vam je sad sve potpuno jasno. Više nema nikakvih dvojbi oko nečeg što ste dugo istraživali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izborite se za ono što vam pripada.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Vaš privatni život danas će se dobrim dijelom odvijati u kuhinji. Pripremat ćete zanimljiv menu, možda i udvoje.
KARIJERA: Oni koji rade s mladima bit će na dobitku. Svi ostali danas će zabavljati kolege na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Stabilni ste i čvrsti.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Intenzivirat će se komunikacija između vas i osoba suprotnog spola. Oni koji su još sami zateći će se u šarmantnom društvu.
KARIJERA: Na pomolu su neke odluke koje će vam promijeniti „sitnice“ u radnoj sredini. Najavljuje se novi ustroj ili slično.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na ples.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu imat će jaku inspiraciju za zavođenje. Lijepo će se dotjerati, pa potom izaći van.
KARIJERA: Vaši nadređeni vjerojatno će analizirati situaciju i usmjeravati je tako da ona mijenja vaš status. Na bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite se od svega.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete potrošiti više novca nego što ste planirali, a sve s ciljem da nekog impresionirate. Ljubav nema cijenu.
KARIJERA: Sve vaše poslovne ideje dobro se razvijaju i konkretiziraju. Danas malo više radite na ulagačima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite otvoreni za druge.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Bit ćete senzualni i maštoviti. Težit ćete intimističkom ozračju. Ostat ćete kod kuće s voljenom osobom. Nije vam do izlazaka.
KARIJERA: Oni koji su očekivali protekciju, danas će je dobiti. Bit će i onih čiji će trud biti iskreno pohvaljen.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ojačat će vaš smisao za humor.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Vaši prijatelji i društvo potaknut će vas da djelujete na ispravan način i zauzmete jedanak stav u ljubavnim pitanjima.
KARIJERA: Ako vam se neki ljudi učine glupi, ne morate im to otvoreno pokazati. Nitko nije savršen, a i s takvima treba znati mudro raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Ukoliko ste se povezali s osobom iz drugog podneblja, danas ćete se s njom zbližiti još više. Bit ćete zadovoljni.
KARIJERA: Kolege na poslu pokazat će svoju naklonost prema vama. Podržat će vas, simpatizirati ili čak zavoditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Konačno ćete naći prave riječi i ispravan pristup kojim možete osvojiti nečije srce. Nadvladali ste pretjerivanja.
KARIJERA: Danas bi se mogao dogoditi onaj klik pomoću kojeg će stvari više manje doći na svoje mjesto. Bit će vam drago.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete zadovoljni.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Nastavlja se faza ljubavnih promašaja. Pokušajte sve primati mirno i bez raspravljanja. Budite strpljivi.
KARIJERA: Snagom duha i sjajnim idejama vi ćete nadilaziti umor i stalne zahtjeve koji vam možda i nisu zanimljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate smisla za hijerarhiju.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Bit ćete slabi na svoje prijatelje zbog kojih ćete potrošiti koju kunu više. Neka vam ne bude žao, makar partner prigovorio.
KARIJERA: Ako vas netko uznemirava, nemojte uzvraćati istom mjerom. Budite profesionalni, pa će se kad tad postidjeti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam predah.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 13.04.2025.
LJUBAV: Možda će vam se učiniti da previše popuštate voljenoj osobi, ali sve što dopustite donijet će vam sreću obojima.
KARIJERA: Na poslu ćete se osjećati kao da lutate u maglovitom jutru. Držite se sigurna oslonca, a to su drugi oko vas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne znate dokle možete dogurati.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Gala večera japanskih i hrvatskih kuhara napunila Arsenal do posljednjeg mjesta

Objavljeno

-

By

Ilirijin klub Arsenal bio je u petak navečer pun gostiju – održavala se velika gala večera, središnji događaj ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala u Zadru. Tisuće slasnih zalogaja, prilagođenih velikom buffetu na parteru Arsenala, a i služena večera od pet sljedova s pratećim vinima iz podruma vinara zadarskog kraja na katu kluba, te prateći japansko-hrvatski program izazvali su veliki interes Zadrana i turista koji su ovih dana sletjeli u Zadar s prvim letovima. 

Na gala večeri su male zalogaje pripremali poznati zadarski kuhari Tomislav Karamarko, Josip Vrsaljko, Dario Kalmeta i Ilirijna chefica Irena Žilić te japanski sushi majstor Nobuhito Okado, koji je smotao 1.500 nigirija, uromakija i hosomakija, najpoznatijih suhi rolica. Naravno, uvijek s mesom tune uzgojene u uzgajalištima u zadarskom akvatoriju.

Okado je sa svojim kolegama iz tima masterchefa Akiyuki Nasua, koji je za ovu prigodu stigao s Okinawe kako bi pripremio pet jela za služenu večeru na katu, izveo Kaitai – ritualno rezanje velike tune. Umijeće rezanja tune nema samo ritualni smisao nego i praktični. Svaka pozicija mišića i potrbušine tune u japanskoj gastornomiji ima svoju specifičnu namjenu.

Glazbeno, večer su osvježile japanske umjetnice – gospel pjevačica Hakiri Mukai koja je program započela sa sjajnom izvedbom Amezing Grace, te Uratami Hitomi na sanhinu, trožičanom glazbalu, baš onom po čijim zvukovima mi na drugom kraju svijeta prepoznajemo japansku tradicionalnu glazbu.

Atraktivni show, zapravo povijesni igrokaz u Japanu popularne samurajske skupine Katanayaichi, upravo one koju pamtimo iz jedne od najupečatljivijih scena iz Tarantinova klasika „Kill Bill”, izazvao je veliki aplauz posjetitelja sinoćnjeg događanja.

Gala večeru u Arsenalu prebacio je s japanskih na dalmatinske postavke popularni Berekin, Oliver Jakovčev u čast svom slavnom prijatelju i imenjaku Oliveru Dragojeviću.

Tuna, Sushi & Wine Festival se nastavlja u subotu pod šatorom na Trgu Petra Zoranića. Uz stalnu kulinarsku postavu u kuhinji na otvorenom, gost će i u subotu i u nedjelju biti chef Tomislav Karamarko koji će pripremati Marikomercovu Terinu od tune i kozica. U jutarnjim satima ista će ekipa japanskih kuhara ponoviti Kaitai show, a nevečer na festivalsku pozornicu izlaze Lucija Marcelić i Pink Noise.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu