ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) LETEĆI BURGER OD ŠKAMPA, MARASCHINO KISS, ZADARSKA TORTA… Održan 2. Dan vina i gastronomije Zadarske županije
Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja, Turistička zajednica Zadarske županije priredila je u petak 10. veljače 2. izdanje susreta „Dan vina i gastronomije Zadarske županije“. Kongresna dvorana centra Fortis u Punta Skala Resortu tako je bila domaćin za preko 35 izlagača i 120 gostiju, mahom ugostitelja, hotelijera i F&B menadžera.
Ovo jedinstveno događanje okupilo je sve one kojima je hrana sastavni dio posla, od proizvođača vina, sira, ribe i drugih prehrambenih proizvoda Zadarske županije, renomiranih chefova i stručnjaka iz područja eno-gastronomije, do predstavnika prehrambene i turističke industrije, distribucije i ugostiteljstva.
Bogat program je započeo dobrodošlicom u kojoj su svoje umijeće predstavile mlade snage, budući kuhari iz ugostiteljskih škola u Zadru i Pagu. Koristeći file inćuna, dimljeni brancin, pašku skutu te carpaccia, stvorili su slasne zalogaje za početak gastronomske avanture. Delicije mladih kuharskih nada upotpunio je osvježavajući koktel Maraschino Kiss. Mješavina likera Maraschino, zadarskog likera stoljetne tradicije i svjetskog renomea, i sirupa od višnje daje snažan slatko-kiseli okus, a uz svježinu soka limete donosi osvježenje i okus Mediterana.
Uslijedili su masterclassevi u izvedbi renomiranih chefova o suvremenim i tradicionalnim načinima korištenja namirnica Zadarske županije kao i degustacija. Tako su chefovi Damir Tomljanović (MasterChef) i Saša Began (restoran Foša, JRE) održali masterclass na temu ribe i plodova mora koristeći uz ribu uzgojenu u akvatoriju Zadarske županije, ali i popratne namirnice, poput paškog sira, tartufa i cvijeta soli, isključivo s ovog područja. Neke od delicija koji su ovi vrhunski chefovi pripremili bili su Macarons s jetricom od brancina, „Leteći“ burger od škampa s Hollandaise umakom, Sashimi od brancina ili Hama s ribljim demi glace umakom „Šlag na tortu“ stavio je chef Josip Vrsaljko sa sočnom Zadarskom tortom, čiji glavni sastojak, uz naranču i čokoladu, čine bademi, a oni su stigli ravno iz nasada lokalnog OPG.
Riječ eno-gastro stručnjaka čula se kroz panel raspravu u kojoj su sudjelovali: Saša Špiranec, ocjenjivač na Decanteru i osnivač Vinart Grand Tasting-a, Boris Šuljić, vinara i vlasnika hotela i restorana Boškinac (Michelinovu 1*), Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia i Filipa Ercega, stručnjaka za maslinova ulja. Predavanje „Vinarstvo Dalmacije u kontekstu svjetskih trendova“ održala je Manuela Plohl, vinska konzultantica, predavačica WSET 3 razine i diplomantica na prestižnoj Weinakademie Österreich. Plohl je između ostalog istaknula kako Zadarska županija prednjači među svjetskim vinskim regijama u zastupljenosti ekološke proizvodnje.
Posjetiteljima su svoje proizvode predstavili brojni proizvođači iz Zadarske županije i to Degarra vinarija, Vina Bora, Vinarija Fiolić, Vina Korlat (Badel 1862), Kraljevski vinogradi, Figurica vina, PZ Mas-Vin, Vina Karaba, Ker-Vin vina, Vina Buljat, Velebna Vina, OPG Vina Vinketa, Vinarija Jokić, Paška Sirana, Sirana MIH, Sirana Gligora, Uljara Nadin, 2 Štorije, OPG Dušević, Cromaris, MarFish, Adriatic Shell, Marikomerc, Pelagos Net Farma, Solana Nin, Maraska, Brlog craft pivovara, Pršutana Puntica, Pršuti Butić, Mesnice Lukin, OPG Ivan Rogić, PZ Zeleni svijet, Stigma Šafran, Matak dalmatinski tartufi, Eko Mlikarija i OPG Iva Bulić.
Tim povodom direktorica Mihaela Kadija je izjavila: „2. izdanje Dana vina i gastronomije Zadarske podiglo je značaj događanja na još višu razinu. Uz standardno predstavljanje lokalnih proizvođača i njihovo povezivanje s ugostiteljima i hotelijerima našeg područja, ovogodišnje je izlaganje proizvođača, kušanje njihovih proizvoda, i razvijanje potencijalnih novih suradnji obogaćeno masterclassevima i zanimljivim panelima, a u konačnici ostvarena je bit svega – predstavljanje proizvođača pod jednim krovom“. Dodala je kako „smo na jednom mjestu pokazali snagu prehrambene proizvodnje i gastronomski potencijal Zadarske županije“.
ZADAR / ŽUPANIJA
VRIJEME ZA SPIZU? / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru u nedjelju, 3. studenog:
BAUHAUS:
zatvoreno
KAUFLAND:
zatvoreno
EUROSPIN:
zatvoreno
HEY PARK
zatvoreno
TOMMY
Put Stanova 46 – od 7 do 21
Bože Peričića 5 – od 8 do 14
Skradinska 8 – od 7 do 13
KONZUM:
Ante Starčevića 3 – od 7 do 13
Put Pudarice 34 – od 7 do 20
LIDL:
Put Murvice 18 – od 8 do 21
INTERSPAR
zatvoreno
PLODINE
zatvoreno
SUPERNOVA:
zatvoreno
STUDENAC:
Put Murvice 49 – od 7 do 21
Ulica Franje Fanceva 13 – od 7 do 20
Velebitska ulica 14 – od 7 do 21
Obala kneza Branimira 14 – od 7 do 21
RIBOLA
Put Petrića 51C – 7:00-21:00
Ulica Ivana Lucića 18 – 7:00-21:00
PEVEX
zatvoreno
ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA / Nadbiskup Zgrablić na blagdan Svih svetih u katedrali sv. Stošije: “Blago onima koji znaju da moraju još puno napredovati u ljubavi!”
Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio je na svetkovinu Svih svetih svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru u petak, 1. studenog.
Ulazeći po misi u zajedništvo s onima koji zauvijek sudjeluju u ljepoti i radosti Božje ljubavi i Božje svetosti, i nas želi dodirnuti milina Božje svetosti koju sveci žive u punini, rekao je mons. Zgrablić, poručivši: „Slaveći svece koji žive u Bogu, spominjemo se Boga koji prvi nas ljubi, ljubavlju koja nam prethodi. Bog nas poznaje i ljubi i prije nego nas je oblikovao u majčinoj utrobi, kaže prorok Jeremija. Božja ljubav prema nama, tj. svetost, u punini se ostvarila u vremenu i nama darovala u otvorenom Srcu Isusovom, u njegovoj smrti na križu. Probodeno Isusovo Presveto Srce, u kojem je sabrana sva Božja ljubav prema nama, ostaje otvoreno, kako bismo svojim srcem, sa središtem svoje osobnosti, u njega mogli ući, s njime se sjediniti i biti dio ljubavi Božje od koje nas više ništa i nitko ne može rastaviti“, rekao je nadbiskup Zgrablić.
„Svetkovinom Svih svetih promatramo mnoštvo naše braće i sestara koji su nam prethodili u vjeri i koji se sada, nakon smrti, raduju u vječnom zagrljaju Božje ljubavi, koji zauvijek žive u Božjoj svetosti“, rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da su „bijele haljine svetaca“, koje spominje Knjiga Otkrivenja, blaženstva iz navještenog evanđelja „kojima su oni zaogrnuli svoje živote. Krv Jaganjčeva je ljubav Isusova, krv koja je potekla iz Isusovog probodenog srca, u koju su sveci uronili svoje duše i očistili sebe od svih nečistoća koje su ih udaljavale od jedinstva s Božjom ljubavlju“, naglasio je nadbiskup.
„Mi nismo samo promatrači onoga što su sveci postigli u vječnosti, u konačnom ispunjenju njihovog života. Po ‘općinstvu svetih’, u zajedništvu s njima, pridružujemo se radosti i slavlju koje je Bog pripravio svima koji ga ljube te se učvršćujemo na putu života evanđeoskog blaženstva, tj. na putu svetosti kojeg su i oni živjeli, kako bismo i mi prispjeli u njihovo poželjno društvo“, rekao je mons. Zgrablić.
Razmatrajući navješteno Evanđelje po Mateju, nadbiskup je rekao da Isus i nama progovara, kako bismo već sada i mi bili dionici Kraljevstva nebeskog. „Isus nam progovara o putu koji vodi u nebo, k Bogu, u svetost, u Kraljevstvo nebesko, u zajedništvo sa svima svetima“, rekao je nadbiskup, pojašnjavajući kakav put oskudnih životnih situacija Isus proglašava blaženima i svetima.
Siromasi duhom znaju da su siromašni duhovnim životom, Bogom, ljubavlju, svetošću. „Blago onima koji znaju da moraju još puno napredovati u ljubavi. Naš cijeli život je poziv rasti u ljubavi. Napredujemo u vjeri koliko napredujemo u ljubavi, koliko se bogatimo u Bogu“, rekao je mons. Zgrablić. Ožalošćeni nisu tvrda i hladna srca, već osjećajni. Znaju slušati i prepoznati što tišti tuđe srce i tom srcu donositi utjehu i radost. Krotki su ponizni i mirni.
„’Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi’. Velika je kreposti imati osjećaja za Božju pravdu, biti gladan i žedan pravde na Božji način, ali ne samo prema sebi, nego i prema drugima. Milosrdni imaju hrabrost praštati. Svi imamo potrebu opraštati i primiti oproštenje. Blago onima koji imaju milo i čisto srce i koji su zbog ustrajnosti u pravednosti spremni podnijeti žrtvu, trpjeti i biti prognani. Pripada im velika plaća, velika radost na nebu, u Bogu“, poručio je mons. Zgrablić.
„Životni program blaženstva, put svetosti, može izgledati zahtjevan i naporan. No, on je put smisla i radosti koji vodi do konačnog cilja života“, istaknuo je mons. Zgrablić, podsjetivši na misao pape Franje: „Blaženstvo, svetost, nije životni program sastavljen samo od napora i odricanja, nego je, prije svega, radosno otkriće da ste djeca koju Bog voli. I to vas ispunjava radošću. To nije ljudsko postignuće, to je dar koji primamo: mi smo sveci jer Bog, koji je Svetac, dolazi živjeti u naše živote. On nam daje svetost. Zbog toga smo blagoslovljeni! Radost kršćanina, dakle, nije osjećaj trenutnog ili jednostavnog ljudskog optimizma, već sigurnost da se može suočiti sa svakom situacijom pod Božjim pogledom, s hrabrošću i snagom koja dolazi od njega; čak i usred mnogih nevolja, doživjeli su tu radost i svjedočili joj. Bez radosti, vjera postaje rigorozna i ugnjetavačka vježba i riskira da se razbolite od tuge. Jedan pustinjski otac rekao je da je tuga ‘crv srca’ koji nagriza život“, citirao je nadbiskup papu Franju, poželjevši da kršćani šire radost.
Na kraju propovijedi, nadbiskup je pročitao molitvu za proglašenje blaženima ugodnika Božjih Zadarske nadbiskupije, kako bi bili naši zagovornici kod Boga. To su svećenici Eugen Šutrin, Janez Kranjc, vjernik laik Ivo Mašina i drugi. „Proslavi, molimo Te, ove svoje sluge čašću blaženstva, kako bismo potaknuti i osnaženi njihovom žrtvom ljubavi prema tebi i bližnjemu, iz dana u dan rasli u vjeri, nadi i ljubavi i tako napredovali na putu spasenja te bili sve sličniji tvom ljubljenom Sinu Isusu Kristu koji s Tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen“, zaključio je mons. Zgrablić molitvom za njihovo proglašenje blaženima.
I.G.
Foto: I. Grbić
ZADAR / ŽUPANIJA
DUŠNI DAN / Danas se obilaze groblja i pale svijeće. Večeras u katedrali misa za sve vjerne mrtve
Danas, 2. studenog, katolici slave Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih. Obilježava se dan nakon Svih svetih, i to i u Engleskoj Crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama.
Ovaj je blagdan nastao 998. g., na inicijativu sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih.
Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311.
Španjolska je 1748. dobila povlasticu da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise: jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetog Oca, a treću za sve vjerne mrtve. Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. proširio na cijelu Crkvu.
Uz ovaj blagdan, kao i za Dan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.
Na Spomen svih vjernih mrtvih – Dušni dan, u četvrtak, 2. studenoga, misu za sve vjerne mrtve, kao i za pokojne svećenike i biskupe Zadarske nadbiskupije, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.
-
Hrvatska3 dana prije
ZNATE LI KADA I ŠTO SLAVIMO? 31. listopada je Svjetski dan štednje, 1. studenog Svi sveti, a pokojnih se sjećamo 2. studenog…
-
Hrvatska2 dana prije
BLAGDAN SVIH SVETIH / Znate li što danas slavimo?
-
ZADAR / ŽUPANIJA15 sati prije
DUŠNI DAN / Danas se obilaze groblja i pale svijeće. Večeras u katedrali misa za sve vjerne mrtve
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
PRODUŽENI VIKEND / Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru danas i u nedjelju…