Connect with us

Hrvatska

POSEBNA AKCIJA OD 4. RUJNA / Lidl počeo sa snižavanjem cijena, podržali Vladinu inicijativu

Objavljeno

-

Nastavno na Vladinu inicijativu prema trgovcima da se cijene proizvoda vrate na cijene od kraja prošle godine, Lidl Hrvatska poručuje da podržava inicijativu te da je i prije Vladinog poziva na sastanak samoinicijativno krenuo sa snižavanjem cijena.

– Još 4.rujna započela je posebna akcija u Lidlovim trgovinama unutar koje će svaki tjedan određeni proizvodi biti sniženi čak 50 posto. Također, od 11. rujna u Lidlu je trajno do 33 posto snižen dio proizvoda iz redovne ponudešto je vidljivo i u našem letku, priopćili su iz Lidla.

Svaki tjedan Lidl će trajno snižavati cijene iz različitih kategorija proizvoda, kao što su osnovne živežne namirnice i druge.

– Pozitivne pomake sniženih nabavnih cijena Lidl prosljeđuje u korist kupaca i tu je poslovnu politiku dosljedno provodio u cijelom svom dugogodišnjem poslovanju. Naime, važno je naglasiti da Lidlova marža nije rasla u odnosu na prošlu godinu, što je vidljivo iz javno dostupnih financijskih izvještaja, istaknuli su iz Lidla.

Naglašavaju kako Lidl neprestano ulaže u akcijske ponude, kojima je tjedno zahvaćeno i do 300 proizvoda iz Lidlovog asortimana.

– Još od prvih pojava poremećaja na globalnim tržištima, Lidl Hrvatska ulaže iznimne napore kako bi amortizirao učinke ovih poskupljenja na svoje krajnje kupce, kod kojih je već dugi niz godina prepoznat upravo po tome da nudi najbolji omjer cijene i kvalitete, zaključuju u priopćenju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

HZJZ: U ponedjeljak počinje cijepljenje protiv gripe! Evo za koga je besplatno…

Objavljeno

-

By

foto: HZJZ/Facebook

Počinje cijepljenje protiv gripe za osobe s povećanim rizikom od razvoja teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Iz HZJZ mole sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od niže navedenih skupina, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

Osobe životne dobi 65 godina i starije

Štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika

Osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama

Odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)

Djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)

U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.

Zdravstveni radnici

Trudnice

Uoči sezone gripe 2024./2025. nabavljeno je 450.000 doza cjepiva, koje se trenutno distribuiraju prema županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak 21. listopada 2024. godine.

Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi koje pogoduju širenju COVID-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

Prijašnjih godina bilo je moguće cijepljenje i u nekim ljekarnama, za više informacija o toj mogućnosti HZJZ savjetuje da se obratite telefonski najbližoj ljekarni.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Macan o Milanoviću i Plenkoviću: Lažu i jedan i drugi

Objavljeno

-

By

Politički analitičar Krešimir Macan komentirao je odnos predsjednika Zorana Milanović i premijera Andreja Plenkovića te nadolazeće predsjedničke izbore. Macan kaže da smo ušli u novu etapu sukoba Milanović – Plenković. “Ovo je predsjednička kampanja. Milanović vrlo lukavo, smišljeno koristi svoju poziciju kako bi eliminirao sve druge kandidate. Svi su sa strane jer je sukob Milanović -Plenković. Time Milanović poručuje: znate koga morate birati – njega ili mene”, smatra Macan.

Prije je bilo neslaganje, a sad je do kampanje, tvrdi Macan.

“Manipuliraju i jedan i drugi. Milanović možda malo bolje. Ali lažu i jedan i drugi.”

Milanović i Plenković su sada u svoj sukob uključili i Hrvatsku vojsku, a uskoro ističu mandati i većini diplomata.

“Gledat ćemo to do kraja ovog mandata, a ako hrvatski građani ne odluče drugačije, vjerojatno ćemo gledati i sljedećih pet godina, što je vrlo žalosno za hrvatsku diplomaciju”, rekao je Macan i dodao da nam nestaju najbolji kadrovi iz diplomacije.

“Diplomacija je isto kao i vojska – živi posao. Morate raditi taj posao da biste bili utrenirani i dobri. Nažalost stradavaju i jedni i drugi, vojska i diplomacija”, ističe.

Macan smatra da će predsjednička kampanja biti gora od parlamentarne.

“Mislim da predsjednik Milanović s ovom strategijom bolje prolazi nego ostali. On je u prvom planu. Oni koji ga vole voljet će ga i sad, bez obzira manipiulirao on ili lagao. A isto vrijedi i za HDZ-ovce. Ali dolazimo do polarizacije kao u Americi. Nema više argumenata. Trump priča jedno, Harris priča drugo i njihovi ne mogu uopće razgovarati.”

Macan tvrdi da uvijek neodlučni odlučuju, a oni koji su sigurni u svog kandidata se polariziraju. “Milanović homogenizira apsolutno svoje birače. Drugih nema u medijima. Gdje su?”

“Milanović ni ne spominje Primorca jer mu je nebitan”
Za kandidata Dragana Primorca, Macan smatra da nije izašao iz sjene Andreja Plenkovića. “Imao je prilike gdje je mogao nastupiti jače, ispalo je baš da ponavlja narativ HDZ-a.”

Primorac radi odličan posao što se tiče terena, ukazuje Macan.

“Ali ovdje se radi o dva milijuna birača. Ne možete doći do dva milijuna birača terenskim radom, nego kroz medije. Predsjednik Milanović je postavio okvir u kojem su svi drugi nebitni. Primorac mora pod svaku cijenu probiti taj okvir da bi bio relevantan. Vidite da Milanović njega rijetko kad spominje i to je dokaz da se radi taj okvir. Jer ako se ne osvrće na njega, nije mu bitan”, kazao je Macan.

I za ostale kandidate Macan poručuje da bi se trebali više pojavljivati u medijima, kako bismo više čuli o njima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Pet zanimanja u kojima umjetna inteligencija već mijenja ljude, na popisu je i jedan od najplaćenijih

Objavljeno

-

By

Od više od 2.800 vještina na radnim mjestima koje je identificirao Indeed Hiring Lab, ni za jednu nije “veoma vjerojatno” da će biti zamijenjena generativnom umjetnom inteligencijom, navodi se u izvješću objavljenom 25. rujna.

Većina vještina, njih 68,7%, ima “veoma malu” ili “malu vjerojatnost” da će biti zamijenjena umjetnom inteligencijom, dok 28,5% vještina može “potencijalno” biti zamjenjivo.

Indeed izvješće ispitalo je vještine kao što su komunikacija, liderstvo i organizacija, više tehničkih vještina uključujući specifične jezike kodiranja i praktične vještine kao što su kuhanje i davanje lijekova, piše CNBC, a prenosi Nova.rs.

Nema posla u kojima AI može skroz zamijeniti čoveka
“uspjeli smo uzeti sve ove vještine, mapirati ih na više milijun oglasa za posao koje smo imali u posljednjih godinu dana, a zatim procijeniti: Bi li AI mogao zamijeniti ljudsko biće u obavljanju ove konkretne funkcije posla?”, kaže Svenja Gudell, glavna ekonomistica kompanije Indeed. “Kada smo to uradili, rezultat je zapravo bio prilično upečatljiv, jer smo otkrili da zaista ne postoje vještine – doslovno ih je nula – koje bi vrlo vjerojatno bile zamjenjive.” Indeed je koristio GPT-4o, najnoviji OpenAI multimodalni generativni AI model, za procjenu vlastite sposobnosti za obavljanje radnih vještina u tri oblasti: pružanje teorijskog znanja u vezi s vještinama, korištenje tih vještina za rješavanje problema i izvršavanje tih vještina bilo fizički ili digitalno. Model je zatim koristio tu procjenu da ocijeni vjerojatnost može li generativna umjetna inteligencija zamijeniti osobu u izvršavanju date vještine.

Istraživanje pokazuje da je umjetna inteligencija za sada prikladna samo da služi kao podrška radnicima: iako AI ima relativno visoku tehničku kompetenciju, bez jače sposobnosti rješavanja problema i praktične funkcionalnosti, ne može se natjecati s ljudskim radom.

Gudell navodi da bi AI mogao služiti kao vrlo napredan digitalni asistent i mogao bi nas učiniti produktivnijima u nekim postavkama. “Ali, to još uvijek ne zamjenjuje čovjeka.”

Poslovi u kojima AI ima najveći potencijal
Ipak, istraživači su u svojoj studiji razmotrili 16 zanimanja i istaknuli pet poslova koji uključuju najveći udio vještina koje imaju potencijal da budu zamijenjene umjetnom inteligencijom. To su:

Računovodstveni stručnjaci

Specijalisti za marketing i oglašavanje

Programeri softvera

Administrativno pomoćno osoblje u zdravstvu

Osiguravajuća potraživanja i službenici inspekcije

“Tehnička i često ponavljajuća priroda vještina potrebnih za te uloge daje prednost AI-u, pored činjenice da ta zanimanja obično zahtijevaju manje fizičke interakcije”, kaže Gudell.

S druge strane, najmanje je vjerojatno da će zanimanja koja zahtijevaju razmjenu klijenata ili kupaca, fizičko prisustvo ili rješavanje problema koji se manje ponavljaju biti zamjenjiva, dodaje ona, navodeći kao primjer poslove u zdravstvu, kao što je medicinska sestra.

Ipak, radnici ne bi trebali zazirati od određenih puteva u karijeri koji su podložniji zameni AI-om, kaže Gudell. Umjesto toga, objašnjava ona, ljudi koji su zainteresirani za razvoj softvera, na primjer, trebaju naučiti koristiti AI alate kako bi povećali svoju produktivnost i povećali svoju konkurentnost na tržištu rada.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu