Connect with us

magazin

Što jedu djeca? Nutricionist objasnio zašto je parizer loš za mališane, a slanina nije

Objavljeno

-

Poslednjih dana, čini se, više nego ikada u našim životima čuli smo riječ „parizer“ – koji je ovog rujna postao najvažnija namirnica u medijima u susjedstvu i životima ljudi u Srbiji.

Dok ga političari koriste za promociju, Nova.rs porazgovarala je sa stručnjakom o tome treba li djeci davati parizer, ali i salamu, hrenovke, paštetu, kobasicu i sve druge mesne prerađevine.

Djeci su potrebni proteini, ali zbunjuje činjenica da je u nekim mesnim prerađevinama zastupljeno samo – tri posto mesa.

Poznati srpski nutricionist Predrag Nenadić kaže kako u spomenutim “delikatesama” ima svega. “Pa čim je nešto jeftino, onda nije kvalitetno, a onda nije ni zdravo. Logika je jednostavna. Lijep je potez države što je omogućila da netko može kupiti te stvari jeftinije ili povoljnije“, kaže dr. Nenadić pa dodaje: “Vidite, prerađevine kao prerađevine nisu preporučljive. Svatko iole stručan zna da to nije dobro za jelo. Prerađevine su pune aditiva, pune natrijevih glutaminata i raznih drugih supstanci koje štete našem organizmu. Normalno da se ne mogu mjeriti s prirodnom hranom. Kod prerađevina treba razdvojiti dvije stvari. Nisu sve prerađevine iste. Vi imate za kupiti i suho meso koje se prirodno suši na zraku, koje je sasvim u redu. Slanina suha je sasvim u redu, treba je jesti, itekako je zdrava i korisna za naš organizam, ne može vas udebljati niti će vam od nje skočiti kolesterol.“

“Prerađevine kao što su parizer, hrenovke, razne salame, paštete – u njih se stavlja sav mesni otpad, transmasti, melju se kosti – da ne napadam ja sad industriju, svatko se bori za sebe i svoj život. No to nisu proizvodi koji su dobiveni od kvalitetnog mesa. Čim u nekoj preradi imate aditiva, to nije dobro. Drugo je kada stavite samo sol ili salitru ili kada ljudi rade domaću preradu, domaće sušenje. Dimljenje na bukovom drvetu nije preporučljivo, ali sušenje jest idealan način. Moje mišljenje, pogotovo za te hrenovke – nekad, u vrijeme moje mladosti hrenovke su se pravile od mesa. Safalada i hrenovka se pravila od čistog telećeg mesa i skuplja je bila od kilograma mesa, danas tu nema ni m od mesa”, kaže nutricionist.

“Kažu – znate, ali tu ima biljnih masti, biljke su zdrave – pa nije točno. Najopasnije masti za čovjeka su biljne masti, tzv, transmasti. One se emulgiraju na visokm temperaturama, prerađuju se, to su opasne masti. Nije opasna svinjska mast, nije opasno maslinovo ulje, sve drugo jest. Biljnu mast treba jesti samo hladnu, čim je zagrijete, ona je kancerogena.”

Koliko onda puta tjedno možemo djetetu dati jede parizer ili hrenovke ili salamu bez grižnje savjesti?

„Bilo što da kažem, napravit ću veliku grešku prema znanosti. Ako hoćete da poštujemo znanost, onda ne treba davati prerađevine uopće, ako hoćete da poštujemo zdravlje, ne treba ih davati uopće, ali ako situacija u kojoj živimo to nameće, ako se sporadično uzima, onda je mjera jedanput-dvaput tjedno ili jedanput ili dva puta mjesečno, to ne može ostaviti nekog traga, ne može ugroziti naše zdravlje. Možete praviti korekciju dječje prehrane zdravim namirnicama. Drugo, djeci u razvoju su potrebni proteini, a proteini se ne nalaze u tim proizvodima, proteini se nalaze u kvalitetnom mesu, u pilećem mesu, u janjećem, u junećem, u ribi. Mi jedemo strašno malo ribe, i ona je skupa, strahovito. Sve razumijem kao opravdanje. Ali jedna sardina je mnogo zdravija nego riba pržena u ulju u kojem se prži čitav dan. Sve umjereno može se podnijeti, ali kad su djeca u pitanju, treba voditi računa da im se daje zdrava hrana – zdrava hrana nije skupa hrana, samo treba prepoznati što je prirodna hrana. I kada je riječ o organskoj hrani, i tu ima puno prevare – ja ne vjerujem u to da je sve što se prodaje kao organska hrana zaista organsko. Ali, vidite, mi smo u okruženju koje nije organsko. Mi smo stalno izloženi djelovanju određenih patogena. Prisiljeni smo unositi veliki broj nezdravih namirnica – nezdrave šećere, nezdrave masti, spominjao sam već nezdravu sirutku koja se prodaje kao zdrava. Dakle treba jesti hranu iz vrta pripremljenu na tradicionalan način, na žlicu. Treba jesti hranu sa začinima kao što su luk, peršin, papar, zeleno povrće, svinjska mast, to je hrana koja ne može štetiti uopće.“

Naravno, dr. Nenadić kaže da nije ni sve prerađeno meso nejestivo te da ne treba biti isključiv.

„Moram reći i da nije sva prerada loša. Ima proizvoda koji se prave od kvalitetnog mesa. Samo to treba prepoznati. Ima šunki, proizvoda od kvalitetnog mesa, koji se mogu jesti. Ali ništa što je pretjerano nije dobro. Sve te salame, parizeri, čajne – tu je pitanje koliko ima kvalitetnog mesa, pitanje je što se sve u čajnu ubacuje. Uvozi se iz inozemstva meso koje je odleđeno pa se to melje, a čim je odmrznuto meso jednom ili više puta, pitanje je njegove zdravstvene ispravnosti. Nema idealnog, moramo se prilagoditio. Na sreću, naš organizam ima instrumente da se bori protiv loše hrane. Samo ga ne smijemo opteretiti lošim nutrijentima”, govori.

Organizam ima mehanizme da se bori protiv pesticida, koje je nemoguće u potpunosti ukloniti s povrća i voća.

“I još nešto, sva mesa su zdrava, a tako i janjetina i ovčetina – a zapostavljena su, što je šteta jer su po sastavu identična ribi – koja je najzdravija. Ta mesa jesu skuplja, ali su nemerljivo kvalitetnija.“

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Horoskop za 28. ožujka 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: I vi i vaša najdraža osoba danas ćete biti jako podložni utiscima i emocijama. Mnogi će se predati ljubavi bez zadrške.
KARIJERA: Najradije bi se povukli i radili u osami što nije tipično za vas. Ako možete, distancirajte se.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neka vas vodi intuicija.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Danas bi mogli doživjeti vrlo ugodno i neobvezujuće druženje. Neki će ljubav naći preko prijatelja.
KARIJERA: Novi radni zadaci zahtijevat će više kreativnosti i smisla da se stvari postave na novi način ili da se dijelom promijene.
ZDRAVLJE&SAVJET: Veselite se svojim uspjesima.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Bit će malih natezanja oko moguće zabave, ali brzo ćete se dogovoriti. Partner će vas podržati.
KARIJERA: Na poslu ćete biti tek toliko da odradite one male sitne zaostatke koji vas čekaju. Potom ćete zbrisati kući.

ZDRAVLJE&SAVJET: Opustite se i lijepo se provedite bez obzira na sve.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Bit će onih koji će tražiti nemoguće, a nesvjesni da je pred njima sasvim prirodna prilika za ljubav.
KARIJERA: Zaposleni u malim privatnim poduzećima dobit će novi vjetar u leđa koji će ih potaknuti da rade bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne odustajte.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Uspjet ćete zaboraviti stare nesuglasice i svoj odnos opet podići na višu razinu. Zajedno ćete uživati.
KARIJERA: Istaknite svoje rezultate kako bi pobijedili one koji vas kritiziraju. Postignuća su jedini važeći argument.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam više sna.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Dan je dobar za pričice uz kavu. Moguće je da ćete čuti trač u koji ćete i vi biti upleteni. Zanemarite ga.
KARIJERA: Danas ćete biti jako snalažljivi, pa će vam i najveći problem biti rješiv. Znat ćete instinktivno što treba napraviti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Možda vam auto neće upaliti.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam jesti iz ruke. Bit će osjetljiva. Tražit će vašu zaštitu i nježnost.
KARIJERA: Bit ćete prilično sigurni u sebe i svjesni svojih postignuća. S tom sviješću radit ćete bez ikakvih problema.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se propuha

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Ni danas neće biti previše razumijevanja između vas i jednog člana obitelji, no ako ostanete mirni, sve će proći bezbolno.
KARIJERA: Jedan dio veših suradnika sprema se dati vam veliku i značajnu podršku za ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Skinut ćete s dnevnog reda brige i probleme svog partnera o kojim je pričao (pričala). Oboje ćete se razvedriti.
KARIJERA: Imate velike ambicije i planove, no danas niste sigurni koliko toga treba promijeniti da bi se oni i ostrvarili.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite budni.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Oni u vezama danas će aktivirati svoje erotske osobine i zavodit će partnera u svakom trenutku. Samci će osvajati potiho.
KARIJERA: Budite malo suzdržaniji u izražavanju svojih velikih planova jer nisu svi tako optimistični kao vi.

ZDRAVLJE&SAVJET: Lako ćete se drugima uvući pod kožu.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Mnogi vam zavide jer je vaš odnos s voljenom osobom stabilan, pun povjerenja, a nije bez strasti.
KARIJERA: Nedostajat će vam takta u poslovnim dogovorima. Ipak, ako se oslonite na svoje znanje, naći ćete ispravan put.
ZDRAVLJE&SAVJET: Lomite sve prepreke.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 28.03.2025.
LJUBAV: Nećete biti sigurni što napraviti. Možda je najpametnije pričekati dok se cijela situacija ne razbistri.
KARIJERA: Vrijeme je da pređete s riječi na djela, a vama to nije uvijek lako. Sad se treba pokazati doraslim poslu koji radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Probudite se.

 
Nastavi čitati

magazin

KADA SE POMIČE SAT? Uskoro prelazimo na ljetno računanje vremena

Objavljeno

-

By

Pexels / Anastasiya Vragova/Ilustracija

Pomicanje satova jedna je od onih tema o kojima se svake godine raspravlja: zašto to još uvijek radimo, koja je svrha i najvažnije – kada pomičemo satove?

Ni 2025. neće biti ništa drugačije, jer ćemo satove pomicati i u proljeće i u jesen.

Iako se u prošlosti dosta govorilo o ukidanju pomicanja sata, sadašnji nas raspored još uvijek drži u ritmu od dva pomicanja sata godišnje.

Možda se čini kao sitnica, ali pomicanje sata ima brojne posljedice – od utjecaja na naše zdravlje i dobrobit do promjena u prometu, pa čak i poslovanju.

U 2025. kazaljke na satu pomicat ćemo, kao i do sada, dva puta:

Ljetno računanje vremena: nedjelja, 30. ožujka 2025., u 2:00 sata pomaknut ćemo kazaljke jedan sat unaprijed, na 3:00 sata. To znači da ćemo izgubiti jedan sat sna.

Zimsko računanje vremena: Nedjelja, 26. listopada 2025. godine, u 3 sata pomaknut ćemo kazaljke jedan sat unazad, na 2 sata ujutro. Tada ćemo dobiti sat vremena sna.

Kazaljke se prvi puta pomicale 1916.

Ideju za “ljetnim” računanjem vremena (ono zimsko je prirodno, usklađeno s putanjom sunca) dao je, ali više kroz šalu, američki filozof, književnik i izumitelj Benjamin Franklin davne 1784. godine. Neki su njegovu dosjetku ozbiljno uzeli u razmatranje pa je početkom 20. stoljeća bilo prijedloga vladama nekih država da uvedu ljetno računanje vremena.

Ideju su prve realizirale tek Njemačka i Austro-Ugarska (u sklopu nje i ondašnji prostor Hrvatske) tijekom Prvog svjetskog rata, od 1916. do 1918. godine. Sezonska izmjena zimskog i ljetnog računanja vremena prakticirala se i u Kraljevini Jugoslaviji, a potom i za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Nakon toga, na ovim prostorima nije prakticirana sve do 1983. godine. Otada do danas kazaljke pomičemo dvaput godišnje – ujesen jedan sat unatrag, a u proljeće jedan sat naprijed. U Europskoj uniji odluka o tome na snazi je od 1996. godine.

U međuvremenu, prelazak na ljetno računanje vremena podosta se osporavalo. Europska unija predložila je 2018. ukidanje te prakse, ali dogovor među članicama još nije postignut. Prema važećoj odluci objavljenoj u Službenom glasniku EU-a, uvođenje ljetnog sata trajat će do 2026. godine.

 
Nastavi čitati

magazin

Proljetni umor: Zašto nas iscrpljuje i kako ga pobijediti

Objavljeno

-

By

S dolaskom proljeća priroda se budi, dani postaju duži, temperature ugodnije, a život se vraća na ulice. I dok bi sve to trebalo pozitivno djelovati na naše tijelo i psihu, mnogi upravo u ovom razdoblju osjećaju suprotno – manjak energije, pospanost, bezvoljnost i opću iscrpljenost. Riječ je o proljetnom umoru, fenomenu koji nije izmišljen, već ima stvarne fiziološke razloge. Iako nije medicinski dijagnoza, dovoljno je čest i prepoznat da zaslužuje pažnju.

Što je zapravo proljetni umor?

Proljetni umor je pojava koja se javlja kod mnogih ljudi u prijelazu iz zime u proljeće, najčešće u ožujku i travnju. Iako nije bolest, simptomi mogu biti dovoljno izraženi da utječu na svakodnevno funkcioniranje.

Glavni uzroci leže u promjenama koje se događaju u tijelu uslijed promjene vremenskih uvjeta, dužine dana i temperature. Tijelo, naviknuto na zimski ritam, mora se prilagoditi novim uvjetima, što nije uvijek jednostavno ni brzo.

Zašto osjećamo proljetni umor?

Hormonska neravnoteža

Tijekom zime razina melatonina (hormona sna) je viša zbog manjka dnevne svjetlosti, dok je serotonina (hormona “dobrog raspoloženja”) manje. S dužim danima u proljeće, tijelo počinje smanjivati proizvodnju melatonina i pojačavati lučenje serotonina, dopamina i endorfina. Taj hormonalni “rebalans” može potrajati nekoliko tjedana, tijekom kojih se osjećamo umorno, zbunjeno i bezvoljno.

Promjena krvnog tlaka

Toplije vrijeme uzrokuje širenje krvnih žila, što može dovesti do pada krvnog tlaka. To osobito pogađa osobe koje i inače imaju nizak tlak, a posljedica je osjećaj slabosti, vrtoglavice i umora.

Nedostatak vitamina i minerala

Zimska prehrana često je siromašna svježim voćem i povrćem, što može dovesti do manjka vitamina C, D, željeza i magnezija. Svi oni igraju ključnu ulogu u održavanju energije i dobrog imuniteta.

Promjene u bioritmu

S pomicanjem sata i sve ranijim izlaskom sunca, naš unutarnji sat mora se prilagoditi. Ta promjena može narušiti kvalitetu sna, zbog čega se budimo umorni i nenaspavani.

Najčešći simptomi

Proljetni umor se ne manifestira jednako kod svih, no najčešći simptomi uključuju:

  • konstantan osjećaj iscrpljenosti, iako dovoljno spavate
  • smanjena koncentracija i motivacija
  • razdražljivost i blage promjene raspoloženja
  • glavobolje, pospanost tijekom dana
  • slabija otpornost na stres
  • osjećaj da “niste svoji”

Ako ti simptomi traju dulje od 3-4 tjedna ili se pogoršavaju, dobro je konzultirati liječnika kako bi se isključili drugi zdravstveni problemi poput anemije, poremećaja štitnjače ili depresije.

Kako si pomoći?

Dobra vijest je da proljetni umor prolazi, a još bolja je da si možete itekako pomoći da to razdoblje što lakše prebrodite. Umjetnu inteligenciju smo pitali da nam predloži načine na koje se najbolje “obračunati” s proljetnim umorom.

1. Krećite se svaki dan

Tjelesna aktivnost, posebno na otvorenom, najbrže “resetira” tijelo. Šetnja, trčanje, vožnja biciklom ili jednostavno boravak u prirodi potiču cirkulaciju, lučenje endorfina i poboljšavaju san. Dovoljno je 30 minuta dnevno da se osjeti razlika.

2. Uredan san je ključ

Pokušajte ići spavati i buditi se u isto vrijeme, izbjegavajte ekran prije spavanja i neka prostorija u kojoj spavate bude prozračena i tamna. Kvalitetan san pomaže tijelu da se lakše prilagodi novim ritmovima.

3. Jedite sezonski i šareno

Tanjur pun boja znači tanjur pun nutrijenata. U proljeće su dostupni mladi špinat, matovilac, rotkvice, šparoge, jagode – sve bogato vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Fokusirajte se na:

  • lisnato zeleno povrće (bogato željezom i folatima)
  • agrume i bobičasto voće (vitamin C)
  • orašaste plodove i sjemenke (magnezij i omega-3)
  • integralne žitarice (energija i vlakna)

4. Pijte dovoljno tekućine

Dehidracija može pogoršati osjećaj umora. Voda je najbolji izbor, ali možete ubaciti i čajeve poput zelenog, mente ili đumbira koji osvježavaju i lagano stimuliraju. Izbjegavajte pretjerivanje s kavom i energetskim pićima – kratkoročno podižu energiju, ali dugoročno iscrpljuju.

5. Dodaci prehrani – da ili ne?

Ako prehrana nije raznolika ili imate specifične potrebe (npr. manjak željeza, vitamina D), moguće je uzimati dodatke, ali uvijek u dogovoru s liječnikom ili ljekarnikom. Vitamin D, kojeg tijelo zimi ne dobiva dovoljno zbog manjka sunca, često je prvi kandidat.

Umor nije prepreka

Proljetni umor nije znak slabosti, već normalna reakcija tijela na promjene u okolišu. Ključ je u razumijevanju što se događa u organizmu i pružanju podrške kroz kretanje, dobru prehranu, kvalitetan san i boravak na svježem zraku. Već nakon nekoliko tjedana organizam će se “prešaltati” na proljetni režim, a vi ćete ponovno osjetiti energiju, vedrinu i polet.

Umor ne mora biti prepreka – može biti podsjetnik da je vrijeme da usporimo, posložimo prioritete i pobrinemo se za vlastito tijelo na način koji ono u ovom prijelaznom razdoblju najviše treba.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu