Connect with us

magazin

DANSKA DIJETA / Drastičan režim prehrane koji obećava čak 10 kilograma manje u 13 dana

Objavljeno

-

Prije nego što se odlučite na ovu rigoroznu dijetu, trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom smijete li se uopće upuštati u ovaj zahvat. Danska dijeta traje samo 13 dana i obećava pet do 10 kilograma manje, ali se zato ne smije ponoviti iduće dvije godine.

Svima je u cilju što brže skinuti što više kilograma, a najbrže rješenje su dijeteDanska dijeta je poznata još i pod nazivom Kopenhagen dijeta, a kao i svaka dijeta ima pozitivne, ali i negativne strane. Oni koji su ju isprobali tvrde kako je efikasna, ali i kako je se jako teško držati jer je poprilično restriktivna.

Kako funkcionira danska dijeta?

Danska ili Kopenhagen dijeta jako je oskudna i uglavnom se temelji na vrlo malom unosu kalorija i količine hrane. Moglo bi se reći kako se temelji na gladovanju jer se dnevno unosi samo 600 kalorija s vrlo niskim unosom masti. No, u svega 13 dana pridržavanja ove dijete moguće je skinuti od pet do 10 kilograma.

U ovoj dijeti postoje točno određeni jelovnici za svaki dan. Tako postoje tri obroka bez međuobroka, a ako se poklekne samo jedan dan potrebno je krenuti ispočetka, no tada mora postojati od dva do šest mjeseci pauze. Ako se dijeta izdrži do kraja, ne smije se ponoviti iduće dvije godine jer se kilogrami, navodno, u tom periodu ne bi trebali vratiti.

Stoga, ako ste čvrsto odlučili da želite isprobati ovu dijetu, pripremite se na stroga pravila i striktne količine namirnica koje smijete konzumirati. Važno je da ne produljujete trajanje dijete, s obzirom na to da se tijekom nje ne unosi dovoljno hranjivih nutrijenata te može ostaviti štetne posljedice na vaše zdravlje.

Danska dijeta: Jelovnik

Logično je da će se iz jelovnika gotovo svake dijete, koja garantira velik gubitak kilograma u tako kratkom intervalu, izbaciti brza i nezdrava hrana. Isto vrijedi i za dansku dijetu u kojoj je zabranjeno konzumirati:

– šećer i bilo kakvi slatkiši

– brza hrana

– masna hrana

– alkohol

– pekarski proizvodi

– grickalice

– međuobroci

Plan jelovnika po danima

Svaki dan ima tri obroka – doručak, ručak i večeru. NIje dozvoljeno mijenjanje jela između dana, no mogu se u danu zamijeniti ručak i večera, dok doručak ostaje kakav je.

1. dan

Doručak: šalica crne kave (ovdje si možete dozvoliti jednu kocku šećera)

Ručak: kuhani špinat uz dva tvrdo kuhana jaja i jedna rajčica

Večera: veći mesni odrezak uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom

2. dan

Doručak: šalica crne kave i jedna kocka šećera

Ručak: jedna kriška šunke i dva decilitra jogurta

Večera: veći mesni odrezak i zelena salata

3. dan

Doručak: kava i komad tosta

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja, jedna kriška šunke i zelena salata

Večera: jedan kuhani celer srednje veličine, rajčica i voće po izboru

4. dan

Doručak: kava i komad tosta

Ručak: litra svježe cijeđenog soka, dva decilitra jogurta

Večera: jedna naribana mrkva, kuhano jaje, 25 grama mladog sira

5. dan

Doručak: veća mrkva, naribana i prelivena limunovim sokom

Ručak: kuhana riba do 230 grama s limunovim sokom i malom količinom maslaca

Večera: veći mesni odrezak, kuhani celer, zelena salata

6. dan

Doručak: kava i komad tosta

Ručak: naribana veća mrkva i dva kuhana jaja

Večera: pola pileta sa ražnja bez kožice i salata

7. dan

Doručak: biljni čaj bez šećera

Ručak: taj dan nema ručka

Večera: jedan janjeći kotlet na žaru, sezonsko voće

8. dan

Doručak: kava i tost

Ručak: kriška šunke, dva tvrdo kuhana jaja i salata

Večera: kuhani celer, rajčica i jedna voćka

9. dan

Doručak: kava

Ručak: veća kriška šunke i dva decilitra jogurta

Večera: veći komad mesa, salata i voće po izboru

10. dan

Doručak: kava i kriška tosta

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja, kriška šunke i salata

Večera: kuhani celer, rajčica i voće po izboru

11. dan

Doručak: kava i kriška tosta

Ručak: litra svježe cijeđenog soka, dva decilitra jogurta

Večera: tvrdo kuhano jaje, naribana mrkva, 25 grama mladog sira

12. dan

Doručak: veća naribana mrkva prelivena limunovim sokom

Ručak: kuhana riba s limunovim sokom i malo maslaca

Večera: komad mesa, kuhani celer i zelena salata

13. dan

Doručak: tost, kava, šećer

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja i veća naribana mrkva

Večera: pola pileta sa žara bez kože i salata

Posljedice danske dijete

Kao što se može vidjeti iz jelovnika, jela su vrlo siromašna i ograničena. Stoga je nužno da se prije odluke na ovako rigoroznu dijetu posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom. Pitajte i trebate li, ako krenete s ovim režimom prehrane, uzimati određene suplemente koji će nadoknaditi to što se prehranom ne unose vitamini i ostale hranjive tvari.

Stručnjaci tvrde kako je nakon 13 dana danske dijete jako veliki rizik od jo-jo efekta. Zato se preporučuje da se s unosom većeg broja kalorija krene postepeno, ali da se s vremenom treba povećavati.

Osim toga, kod žena je moguć i gubitak ili poremećaj mjesečnice. Neminovno je da će se s drastično manjim unosom kalorija kilogrami topiti, ali posljedice na zdravlje mogu biti veoma ozbiljne.

Prakticiranje danske dijete ne preporučuje se osobama koje se bave fizičkim poslom, kao ni da osoba vježba tijekom trajanja dijete jer unos kalorija nije dovoljan kako bi izdržali takav napor.

Zaključak

Danska dijeta je jedna od najrigoroznijih dijeta. Osobe koje nisu psihički i fizički spremne na takvu disciplinu u režimu prehrane bolje da ni ne pokušavaju, a svima se preporučuje da se prije prakticiranja danske dijete posavjetuju s liječnikom oko rizika koje ona sa sobom nosi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Lucija Marcelić & Pink Noise na TSW Festivalu 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

DRAMA PLUS I HNK ZADAR / Hvaljena predstava “Kamo idemo, tata?” gostuje u Splitu 

Objavljeno

-

By

Hvaljena monodrama “Kamo idemo, tata?”, nastala u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar, pozvana je na 3. Include Festival koji se održava od 10. do 13. travnja 2025. godine u Splitu. Predstavu možete pogledati u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu u nedjelju 13. travnja u 18 sati. 

INCLUDE festival je inkluzivni festival namijenjen djeci, mladima i odraslima s različitim vrstama tjelesnog invaliditeta, oštećenjima vida, sluha, različitim poteškoćama u glasovno-govornoj komunikaciji, intelektualnim poteškoćama, ali naravno i osobama bez ikakvih teškoća. Također je namijenjen stručnjacima koji rade s djecom, mladima i odraslima s teškoćama i invaliditetom te studentima koji će u budućnosti raditi s ovom populacijom.

Svi oni koje zanima likovna, glazbena, dramska ili plesna art terapija dobrodošli su na ovaj festival, pa je velika čast da je Drama plus u koprodukciji s HNK Zadar upravo s predstavom “Kamo idemo, tata?”, koja progovara o temi iskustva oca dvojice sinova s teškoćama u razvoju i razotkrivanju najdubljih dijelova ljudske duše i njezine sposobnosti adaptacije na životnu tragikomediju, pozvana na ovaj festival.

“Kamo idemo, tata?” autorski je projekt Vinka Radovčića nastao prema motivima istoimenog romana Jean-Louisa Fourniera. To je nježna je i dirljiva predstava koja prikazuje emocionalne i društvene izazove života oca dvojice sinova s teškoćama u razvoju, osjećaj krivnje, boli, ljubavi, a ponekad i očaja i sve to bez uljepšavanja stvarnosti ukazujući na iskustva borbe i pokušaja nošenja s teškom situacijom roditelja takve djece razotkrivajući najdublje dijelove ljudske duše i njezinu sposobnost prilagodbe na životnu tragikomediju. 

Unatoč ozbiljnosti teme, Fournierov stil je direktan, iskren i neizbježno humorističan što je uzeto kao nit vodilja ove predstave pa se tako kroz crni humor, ironiju i sarkazam kao mehanizme obrane, nastoje razbiti tabui i omogućiti gledateljima povezivanje s iskustvima roditelja djece s teškoćama u razvoju na dublji način. Riječ je o predstavi koja istodobno predstavlja svu krhkost ljudskog bića, ali i njegovu veličinu i snagu koju mu pruža jedino iskrena ljubav i osobna etika, rečeno kantovski: Dvije stvari ispunjavaju dušu uvijek novim i sve većim divljenjem i strahopoštovanjem: zvjezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni.“Postoje predstave koje su puka zabava i zaboravljaju se padom zastora. A postoje i one koje svoje stvarno djelovanje počinju tek tada. Možda će ova predstava nekome biti bolan okidač. Ali kazalište mora boljeti, u protivnom je sapunica.” – dr. sc. Kornelija Kuvač, red. prof., Sveučilište u Zadru
Uzimajući istoimeni roman Jean-Louisa Fourniera kao polazišnu točku ove predstave, autorski tim želio je istražiti dublje pitanje smisla života i pronalaska sreće unatoč teškim životnim situacijama kao i senzibilizirati gledatelje i razviti empatiju prema osobama koje su drukčije.

Autorski tim predstave čine, redatelj: Vinko Radovčić, autori adaptacije i dramaturške obrade romana su Vinko Radovčić, Ivan Raffaelli i Domagoj Lindinger, scenograf, kostimograf i odabir glazbe Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla: Frane Papić, oblikovatelj tona: Mate Petričević. 

 
Nastavi čitati

magazin

UVOD U VELIKI TJEDAN Danas je Cvjetnica. Što znate o tom blagdanu?

Objavljeno

-

By

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa.

Cvjetnica (Cvjetna nedjelja) je uvod u Veliki tjedan, Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano “vazmeno otajstvo”.

Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama.

Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. Ako nema pjevača muka se dakle može čitati. Običaj je da se grančice ponesu kući i stave za križ na zidu, a dio odnese u staju i polja.

Liturgijskim sadržajem, Cvjetnica snažno izražava bit tzv. Vazmenog misterija – kroz muku, smrt і poniženje Krist dolazi do života, pobjede і ulazi υ svoju slavu.

Staro је ime ονе nedjelje υ rimskoj liturgiji 4. і 5. stoljeća bilo Dominica de passione Domini, odnosno Nedjelja muke Gospodnje, јеr uvodi υ tajnu Velikog petka. Kasnije joj је ime Dominica in palmis, tj. Nedjelja cvjetnica. Do nаšіh dana ѕυ se sačuvala ova oba naziva і spojila ѕυ se υ jedan: Dominica in palmis de passione Domini – Nedjelja cvjetnica muke Gospodnje.

Inače, običaj posvećivanja maslinove ili grane nekog drugog stabla datira zapravo iz poganskih običaja brojnih naroda koji su od raznoraznih stabala rezali grane i stavljali ih u ambar, u kuću iznad ulaznih vrata i slično, a sve to prije ili nakon neke od svetkovina vezanih bilo za početak proljeća, žetve, ili pak kraja žetve ili vremena kad se obralo svo voće i povrće za tu godinu.

Slične blagdane poznaju i neki stari latinoamerički Indijanci, koji su također imali cvjetne svetkovine kojim asu pozivali bogove da prekriju zemlju cvijećem i plodovima.

Danas je uobičajeno o Cvjetnici vjerovati da je to običaj koji potječe iz Biblije. Najčešće se u tom smislu navodi, kako je već navedeno, Isusov ulazak u Jeruzalem na magarcu, kad su mu svi vikali “Hosana sinu Davidovu” i mahali palminim granama.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu