Connect with us

magazin

DANSKA DIJETA / Drastičan režim prehrane koji obećava čak 10 kilograma manje u 13 dana

Objavljeno

-

Prije nego što se odlučite na ovu rigoroznu dijetu, trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom smijete li se uopće upuštati u ovaj zahvat. Danska dijeta traje samo 13 dana i obećava pet do 10 kilograma manje, ali se zato ne smije ponoviti iduće dvije godine.

Svima je u cilju što brže skinuti što više kilograma, a najbrže rješenje su dijeteDanska dijeta je poznata još i pod nazivom Kopenhagen dijeta, a kao i svaka dijeta ima pozitivne, ali i negativne strane. Oni koji su ju isprobali tvrde kako je efikasna, ali i kako je se jako teško držati jer je poprilično restriktivna.

Kako funkcionira danska dijeta?

Danska ili Kopenhagen dijeta jako je oskudna i uglavnom se temelji na vrlo malom unosu kalorija i količine hrane. Moglo bi se reći kako se temelji na gladovanju jer se dnevno unosi samo 600 kalorija s vrlo niskim unosom masti. No, u svega 13 dana pridržavanja ove dijete moguće je skinuti od pet do 10 kilograma.

U ovoj dijeti postoje točno određeni jelovnici za svaki dan. Tako postoje tri obroka bez međuobroka, a ako se poklekne samo jedan dan potrebno je krenuti ispočetka, no tada mora postojati od dva do šest mjeseci pauze. Ako se dijeta izdrži do kraja, ne smije se ponoviti iduće dvije godine jer se kilogrami, navodno, u tom periodu ne bi trebali vratiti.

Stoga, ako ste čvrsto odlučili da želite isprobati ovu dijetu, pripremite se na stroga pravila i striktne količine namirnica koje smijete konzumirati. Važno je da ne produljujete trajanje dijete, s obzirom na to da se tijekom nje ne unosi dovoljno hranjivih nutrijenata te može ostaviti štetne posljedice na vaše zdravlje.

Danska dijeta: Jelovnik

Logično je da će se iz jelovnika gotovo svake dijete, koja garantira velik gubitak kilograma u tako kratkom intervalu, izbaciti brza i nezdrava hrana. Isto vrijedi i za dansku dijetu u kojoj je zabranjeno konzumirati:

– šećer i bilo kakvi slatkiši

– brza hrana

– masna hrana

– alkohol

– pekarski proizvodi

– grickalice

– međuobroci

Plan jelovnika po danima

Svaki dan ima tri obroka – doručak, ručak i večeru. NIje dozvoljeno mijenjanje jela između dana, no mogu se u danu zamijeniti ručak i večera, dok doručak ostaje kakav je.

1. dan

Doručak: šalica crne kave (ovdje si možete dozvoliti jednu kocku šećera)

Ručak: kuhani špinat uz dva tvrdo kuhana jaja i jedna rajčica

Večera: veći mesni odrezak uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom

2. dan

Doručak: šalica crne kave i jedna kocka šećera

Ručak: jedna kriška šunke i dva decilitra jogurta

Večera: veći mesni odrezak i zelena salata

3. dan

Doručak: kava i komad tosta

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja, jedna kriška šunke i zelena salata

Večera: jedan kuhani celer srednje veličine, rajčica i voće po izboru

4. dan

Doručak: kava i komad tosta

Ručak: litra svježe cijeđenog soka, dva decilitra jogurta

Večera: jedna naribana mrkva, kuhano jaje, 25 grama mladog sira

5. dan

Doručak: veća mrkva, naribana i prelivena limunovim sokom

Ručak: kuhana riba do 230 grama s limunovim sokom i malom količinom maslaca

Večera: veći mesni odrezak, kuhani celer, zelena salata

6. dan

Doručak: kava i komad tosta

Ručak: naribana veća mrkva i dva kuhana jaja

Večera: pola pileta sa ražnja bez kožice i salata

7. dan

Doručak: biljni čaj bez šećera

Ručak: taj dan nema ručka

Večera: jedan janjeći kotlet na žaru, sezonsko voće

8. dan

Doručak: kava i tost

Ručak: kriška šunke, dva tvrdo kuhana jaja i salata

Večera: kuhani celer, rajčica i jedna voćka

9. dan

Doručak: kava

Ručak: veća kriška šunke i dva decilitra jogurta

Večera: veći komad mesa, salata i voće po izboru

10. dan

Doručak: kava i kriška tosta

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja, kriška šunke i salata

Večera: kuhani celer, rajčica i voće po izboru

11. dan

Doručak: kava i kriška tosta

Ručak: litra svježe cijeđenog soka, dva decilitra jogurta

Večera: tvrdo kuhano jaje, naribana mrkva, 25 grama mladog sira

12. dan

Doručak: veća naribana mrkva prelivena limunovim sokom

Ručak: kuhana riba s limunovim sokom i malo maslaca

Večera: komad mesa, kuhani celer i zelena salata

13. dan

Doručak: tost, kava, šećer

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja i veća naribana mrkva

Večera: pola pileta sa žara bez kože i salata

Posljedice danske dijete

Kao što se može vidjeti iz jelovnika, jela su vrlo siromašna i ograničena. Stoga je nužno da se prije odluke na ovako rigoroznu dijetu posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom. Pitajte i trebate li, ako krenete s ovim režimom prehrane, uzimati određene suplemente koji će nadoknaditi to što se prehranom ne unose vitamini i ostale hranjive tvari.

Stručnjaci tvrde kako je nakon 13 dana danske dijete jako veliki rizik od jo-jo efekta. Zato se preporučuje da se s unosom većeg broja kalorija krene postepeno, ali da se s vremenom treba povećavati.

Osim toga, kod žena je moguć i gubitak ili poremećaj mjesečnice. Neminovno je da će se s drastično manjim unosom kalorija kilogrami topiti, ali posljedice na zdravlje mogu biti veoma ozbiljne.

Prakticiranje danske dijete ne preporučuje se osobama koje se bave fizičkim poslom, kao ni da osoba vježba tijekom trajanja dijete jer unos kalorija nije dovoljan kako bi izdržali takav napor.

Zaključak

Danska dijeta je jedna od najrigoroznijih dijeta. Osobe koje nisu psihički i fizički spremne na takvu disciplinu u režimu prehrane bolje da ni ne pokušavaju, a svima se preporučuje da se prije prakticiranja danske dijete posavjetuju s liječnikom oko rizika koje ona sa sobom nosi.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

NAJIŠČEKIVANIJE DOBA GODINE / U nedjelju otvaranje ovogodišnjeg Adventa u Zadru!

Objavljeno

-

By

U Zadru se ovih dana osjeća miris zime, ali i posebna toplina koja dolazi s onim prvim svjetlucavim ukrasima i dugoočekivanim blagdanskim pripremama.

Kao i svake godine, grad se sprema za jedno od najiščekivanijih razdoblja – Advent u Zadru, koji započinje u nedjelju, 24. studenog, na blagdan svetog Krševana, zaštitnika grada.

Prvi dan duge adventske čarolije obilježit će nastup Mladena Grdovića na Trgu Petra Zoranića, čovjeka kojeg Zadranke i Zadrani beskompromisno vole već dugih 40 godina, koliko traje karijera ovog arbanaškog kralja dalmatinke pisme. 

– Velika mi je čast što baš ja otvaram Advent u Zadru! Ovo je manifestacija koja puno znači za grad, a nema mi dražeg nego pružiti ljudima još sreće u ove sive dane. Uostalom, pjevati pred mojom, zadarskom publikom, to je neprocjenjiv osjećaj! Pozivam svih da dođu: bit će zabavno i veselo, glasno i rasplesano, onako kako je uvijek na mojim koncertima. Moramo se dobro zagrijati, ipak smo na otvorenom – rekao je uz osmijeh Mladen Grdović prije svog nedjeljnog nastupa.

To nedjeljno jutro rezervirano je za otvorenje drugog, malo ‘slađeg’ Adventa – onog dječjeg koji donosi radost najmlađima kroz radionice, predstave i blagdanske priče… Dobro, i veselje njihovim roditeljima!

No, itekako se zna da zadarski Advent nije “samo” dobra glazba i odlična atmosfera, već je odavno postao sinonim za vrhunsku gastronomiju koja privlači kako domaće posjetitelje, tako i turiste iz cijele regije. Blagdanske gastro kućice, smještene na Trgu Petra Zoranića i Trgu pet bunara, donose pravo gurmansko iskustvo: od mirisa svježe pečenih fritula i domaćih palačinki, kuhanog vina i gina, do bogate ponude lokalnih specijaliteta kao i brojnih inovativnih, modernih interpretacija blagdanskih jela.

U Zadru tako, od 24. studenog pa sve do 2. siječnja 2025. godine, svaka šetnja gradom postaje prilika za uživanje – bilo uz žive nastupe na Trgu Petra Zoranića, uz program za djecu na Narodnom trgu, ili pak u toplini zimske bajke unutar atrija Palače Cedulin, gdje vas jaslice u prirodnoj veličini vraćaju u srž božićnog duha, a zadarski vam obrtnici nude svoje originalne rukotvorine. O da! Svaki kutak grada priča svoju adventsku priču, a kućice ne nude samo okuse nego i mjesta za druženje i smijeh… Advent u Zadru nije samo događaj, nego iskustvo koje se pamti.

 
Nastavi čitati

magazin

Adventsko klizalište ICE PARK Zadar u ŠC Višnjik!

Objavljeno

-

By

I ove godine u sklopu Zimskog parka Višnjik građani Zadra i okolice moći će uživati u natkrivenom klizalištu na Višnjiku.

Adventsko klizalište na površini od 525m2 koje je proizvela riječka tvrtka Arctic d.o.o. i koja će upravljati njime, bit će otvoreno od 24. studenog 2024. do 12. siječnja 2025. godine.

Radno vrijeme klizališta je od ponedjeljka do nedjelje od 9 do 23 sata. Termini klizanja započinju svaki puni sat i traju 45 minuta, a cijena ulaznice iznosit će 6 eura radnim danom od 15 do 22 sata, kao i vikendom i praznikom od 10 do 22 sata.

Klizati se može i po PROMO cijeni u iznosu 4 eura radnim danom od 9 do 15 sati, kao i od 22 do 23 sata te vikendom i praznikom od 9 do 10 i 22 do 23 sata.

Najam klizaljki iznosi 2 eura, a u ponudi se nalaze i pomagala i zaštitne kacige.

Klizanje djece predškolskog uzrasta je GRATIS, kao i djece vrtića i osnovnih škola grada Zadra  i to od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati.

Na klizalištu je moguće i pohađati školu klizanja u trajanju 5 dana, a moguće se i najaviti na individualne poduke.

Više informacija o klizalištu možete pronaći na društvenim mrežama Arctica: www.facebook.com/arcticrinks/ i  www.instagram.com/arctic_icerinks/  te na broju telefona 091 4520 013.  

 
Nastavi čitati

magazin

SUBOTA U KULTU: Izložba Priča o Marku Ostarčeviću (Thrift Playboy)

Objavljeno

-

By


Predmet: Izložba Priča o Marku Ostarčeviću (Thrift Playboy)

Datum i vrijeme: Subota, 23. studenog 2024., s početkom u 11:00
Lokacija: Caffe Bar Kult, Zadar

Paradigma Zadar (Inicijativa građana) poziva na jedinstven događaj koji pokušava složeno oživjeti nekoliko zaboravljenih elemenata, kažu. Evo najave:

Kroz priču o Marku Ostarčeviću nastojimo postići nekoliko važnih ciljeva:

– Odati počast poznatom sportašu iz Zadra, koji je, u svojoj poodmakloj životnoj dobi, još

uvijek manje poznat u Zadru nego u Španjolskoj.

– Vratiti gradu njegov identitet, odnosno oživjeti zaboravljenu priču o Poluotoku zimi, kroz sadržaj koji potiče povratak građana u grad na druženje.

– Osvježiti svijest građana o važnosti samoodrživosti putem thriftanja, kroz jedini second-hand showroom u gradu.

– Istražiti koncept polu-prihvaćenosti kroz priču o Marku te naglasiti važnost zaboravljenog fenomena ‘galeb’ u našoj zajednici, poznatog kao najstariji morski zanat.

Pozivamo građane da svojim prisustvom podrže ovu inicijativu:

– Izložba memorabilija Marka Ostarčevića, sportaša i playboya.

– Druženje u subotu, 23. studenog 2024., u Caffe Bar Kult, koji će postati mjesto okupljanja i povratka u zlatno doba Marka Ostarčevića – čovjeka koji je svojim stilom, talentom i neodoljivim šarmom obilježio generacije.

Na izložbi vas očekuje:

– Markove memorabilije – od njegovog prvog košarkaškog dresa do kravate koja je vidjela Azurnu obalu.

– Glazbeni program s DJ-em Mate Kokićem i posebnim gostovanjem samog Marka za DJ pultom, uz glazbu inspiriranu Ibizom.

– Ljetne avanture i šarmantne anegdote – ispričane iz prve ruke.

Ovo nije običan događaj. Ovo je povratak u vrijeme kada je dalmatinski šarm bio sinonim za eleganciju, a osvajački duh ponos koji njegujemo. Ovo je prilika da zabilježite nezaboravne trenutke i postanete dio priče koja će nadahnuti generacije.

Zamislite dalmatinskog Casanovu, zavodnika u košulji s lančićem, čiji je šarm osvajao turistkinje od Zadra do Azurne obale. Dodajte tome 1200 kravata, priče s Ibize i najotkačenijeg talentiranog košarkaša koji je preskakao “Fiću”. Rezultat? Thrift Playboy – priča o legendarnom Marku Ostarčeviću!

Radujemo se vašem dolasku i prilici da zajedno oživimo duh prošlih vremena!”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu