Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Meat Me 4.0, drugi dan: Stotina porcija tingula od pulastra i pačja prsa u umaku planula za manje od dva sata!

Objavljeno

-

Foto: Bojan Bogdanić, TZGZD

Pravi dalmatinski tingul od pulastra s rimskim njokima i pačja prsa u svjetlom umaku s pirjanim crvenim kupusom, ukupno više od stotinu porcija serviranih u ekološkim (kartonskim) zdjelicama, jela su koja su obilježila drugi dan zadarskog Festivala mesa Meat Me 4.0 na zadarskoj Staroj pijaci. U srijedu su za kuhače i zdjele bili odgovorni prof. Renato Kraljev i njegovi učenici iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole. Brzina kojom su pripremljene porcije prodane, u svega sat i pol, govori o tome da su ova baštinska jela, perad u umaku s zanimljivim prilozima, dobro pogođeni dio festivalskog menija.

Ispod festivalskog šatora i na obližnjim štandovima s maslinovim uljem, izvrsnim otočkim ovčjim sirevima, pršutom i pancetom, te Ninskom soli, zatim u Wine Gardenu koji nudi vina isključivo iz Zadarske županije, vladao je opušteni šušur primjeren babljem ljetu koje još nije ustuknulo pred jesenskim zahlađenjem. Program je odlično vodio Ivica Štorić „ne dajući mira” brojnim sugovornicima, glazbu je puštao dj Marko Milin, a ponuda hrane i pića  je puno raznovrsnija od osnovnog dnevnog menija. Da ponovimo: Gradelada je grill kantun s vratinom, odležanim ribeye odrescima, janjećim ossobuccom i piletnom u marinadi, Chef’s Corner nudi tingul od pivca, juneći šug, šljive u panceti i jelenov millefolie, dok je fast food kantun zapravo food truck svima poznatih majstora za maštovitu brzu hranu Picnic Mingle & Fun.  Tu je i veliki šank cocktail bara s raznim vrstama pića, ponajviše maštovitim koktelima.

Program Meat Me 4.0 prekida se svakog dana održavanja u 14 sati i potom nastavlja od 18 do 23 sata. 

Glavnu ponudu trećeg festivalskog dana, sutra u četvrtak, činit će jela od iznutrica. Zbog toga na festival stiže ekipa iz jednog od najpopularnijih zagrebačkih restorana Tač. Baš je prije nekoliko dana Tač dobio osobito priznanje: po izboru magazina Dobra hrana, restoran Vesne i Tihomira Miletića proglašen je najboljim tradicionalnim restoranom u Hrvatskoj. Ovo poznato mjesto zagrebačkog i hrvatskog ugostiteljstva najlakše je opisati kao živi salon hrvatske nacionalne kuhinje, jer u svojoj ponudi pokriva svu raznolikost gastronomije naše zemlje, a u Zadru će pripremati mnogima omiljene tripice te brizle.

Organizator zadarskog Festivala mesa Meat Me 4.0 je Turistička zajednica grada Zadra sa suradnicima i partnerima, festival podržava Grad Zadar, Tržnica Zadar, TZ Zadarske županije i Hrvatska turistička zajednica. Cjelokupan program možete naći na ovoj poveznici: https://zadar.travel/hr/dogadaji/festival-mesa-meat-me-4.0-2023

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Horoskop za 26. studenoga 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Mnogima će izgledati da ih vodi neka nevidljiva ruka ka još većoj sreći. Ili ste zaljubljeni ili se zaljubljujete.
KARIJERA: Vaša sklonost da se poigravate ljudima nije uvijek zdrava. Ljudi su mnogo više od igračke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Neki među vama vjerojatno će pokazati osjećaje prema prijatelju što bi moglo zbuniti njihovog partnera.
KARIJERA: Očekivana protekcija mogla bi se dogoditi danas. Bit ćete spremni na suradnju, ali trebat će se i dokazati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate briga.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Vaša veza i danas će se bazirati na seksu. Na taj način uspijevat ćete se partneru uvući pod kožu.
KARIJERA: Potrudit ćete se oko nekih sponzora kojim ćete ojačati financijsku strukturu firme u kojoj radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prelazite s riječi na djela.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Oni koji su od voljene osobe očekivali da im pruži sigurnost, danas će to dočekati. Bit će zadovoljni.
KARIJERA: Zahvaljivat ćete svojim suradnicima što vas slijede i imaju povjerenja u vaše nove ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nosit ćete ogrlicu oko vrata.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Partner će pokazati zavidnu količinu emocija koju vi možda nećete moći slijediti ili razumjeti.
KARIJERA: Na dnevnom redu bi se mogao naći novi ugovor o radu. Dobro proučite detalje, pa tek onda odlučujte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit će i ugodnih susreta.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Osjećat ćete veliku plimu emocija kako raste u vama. One će vam biti kriterij za sve današnje teme.
KARIJERA: Na dnevnom redu naći će se financije. Razmatrat ćete nove mogućnstii zarađivanja i povećanja profita.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male sentimentalnosti.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se najbolje osjećati zaštićeni u vlastitom domu. Danas vas izlasci neće zanimati.
KARIJERA: Neće vam se dati raditi jer će vam nedostajati energije i motivacije. Ipak, ono što morate, odradite profesionalno.ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s kolačima i slatkim.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Činit će vam se da je ljubav daleko od vas čak i ako ste u paru. Ojačat će vaše čežnje i uspomene.
KARIJERA: Tokom današnjeg dana vjerojatno će vam postati jasno u kom pravcu treba razvijati karijeru.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čeka vas ljepše sutra.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Ne odustajete od zavođenja i strasti, pa makar vam je partner i više nego odan. To je jednostavno vaš stil.
KARIJERA: Osjetit ćete veliku podšku svojih suradnika. To obvezuje i provocira vašu odgovornost u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pobjeđujete u borbi.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Neki će odlučivati o tome kako učvrstiti svoju vezu. Ono što si zacrtaju provest će dosljedno u djelo.
KARIJERA: Sredstva koja vam stoje na raspoloaganju ili koja ste zaradili danas ćete biti skloni upotrijebiti za nešto lijepo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Znate što želite.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Moguće je da će vam danas netko izraziti ljubav ili obratno. Bit će to veselo, s dosta iskrenih emocija.
KARIJERA: Bit ćete kreativni i originalni. Oni čiji je posao manje zanimljiv tražit će načine da se izraze.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uozbiljite se.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 26.11.2024.
LJUBAV: Oni koji su bili na pragu zaljubljivanja danas će vjerojatno shvatiti da im se to upravo događa.
KARIJERA: Pozivat ćete se na rezultate svog prethodnog rada koja nisu zanemarivi. Morat će vas uvažiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Cijenite dobre namjere drugih.

 
Nastavi čitati

Magazin

Znanstvenici otkrili nakon koje godine najbrže starimo

Objavljeno

-

By

Najnovije istraživanje objavljeno u kolovozu 2024. daje znanstveno objašnjenje da starenje nije postupan proces i da se često događa u “naletima”. Neki od simptoma su i pojava bora, osobito nakon 40. godine. Studija profesora Michaela Snydera sa Sveučilišta Stanford otkrila je da najviše starimo između 44. i 60. godine te da su te promjene tada vidljive na našem licu, prenosi rts.rs.

Postoje razdoblja u životu kada se događaju drastične promjene, rekao je genetičar Snyder.

Analizom 135.000 molekula i mikroba kod 108 dobrovoljaca u dobi od 25 do 75 godina uočene su promjene u molekulama povezanim s kardiovaskularnim bolestima i metabolizmom.

U gore navedenim studijama analizirane su različite vrste molekula, uključujući RNK, proteine, lipide i mikrobiome crijeva, kože, nosa i usta. Uočeno je da u ljudskom tijelu tijekom dva razdoblja u životu dolazi do značajne promjene u količini različitih vrsta molekula. Savjeti za “prkošenje starenju”
Nova studija australskog sveučilišta Edith Cowan tvrdi da se entropija – spor i neizbježan proces starenja – može usporiti čestim putovanjima. Na njima upoznajemo nove ljude, nova životna iskustva, a sve nam to pomaže u načinu i brzini starenja.

Poznati gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz podijelio je nekoliko savjeta koji “prkose starenju”.

Šetnje prirodom i barem 30 minuta tjelovježbe dnevno smanjuju stres, poboljšavaju raspoloženje i povoljno utječu na probavu.

Hrana bogata vlaknima, voće, povrće, grah i sjemenke. To je hrana koja daje energiju, čini nas sitim i dugovječnim.

Studija iz 2022. pokazala je da ljudi koji redovito jedu vlakna imaju manji rizik od bolesti srca, raka i drugih uobičajenih uzroka smrti.

Također je poželjno izbjegavati alkoholna pića jer česta konzumacija alkohola povećava rizik od srčanih bolesti, raka i niza drugih bolesti.

Također je važno da što manje koristimo telefone, računala i televizore, a preporučuje se izravan kontakt s ljudima.

Istraživanja pokazuju da usamljenost povećava rizik od demencije za gotovo 31 posto, a vrijeme pred ekranom može negativno utjecati na kvalitetu sna, uzrokujući stres i depresiju.

Dobar san podržava imunitet, zdravlje srca, kožu i razinu energije. Nedostatak sna, s druge strane, može negativno utjecati na pamćenje i produktivnost.

 
Nastavi čitati

Magazin

Istina o soli: Kako izbjeći najčešćeg skrivenog ubojicu na svijetu?

Objavljeno

-

By

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasli jedu manje od pet grama soli dnevno. Prema istraživanjima koja su rađena ranijih godina, Hrvati su dnevno konzumirali i dvostruko više od toga, nešto manje od 12 grama. Pretjerana konzumacija soli povezana je s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom), a hipertenzija je vodeći uzrok srčanog i moždanog udara.

Britanska zaklada za srce (BHF) izračunala je da bi, kad bi svaka odrasla osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu zadovoljila smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o konzumaciji soli do 2030., do 2035. bilo do 1,4 milijuna manje novih slučajeva visokog krvnog tlaka, do 135.000 manje novih slučajeva koronarne bolesti srca i do 49.000 manje novih slučajeva moždanog udara. Čak i ljudi koji već uzimaju lijekove za hipertenziju mogu značajno sniziti krvni tlak prepolovivši unos soli, prema izvješću objavljenom u rujnu.

Za razliku od, recimo, viška šećera, koji može uzrokovati karijes, debljanje, probleme s kožom i promjene raspoloženja, učinci previše soli su skriveni. “Nema vidljivih simptoma ili nuspojava”, kaže Sonia Pombo, voditeljica kampanje za Action on Salt i istraživačica na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, za The Guardian.

Srčani i moždani udar nisu jedine stvari o kojima treba brinuti. Višak soli također je povezan s rakom želuca, bolestima bubrega i osteoporozom.

Opasnosti od previše soli odavno su poznate. Dok se vlasti ne dogovore oko načina na koji će se moći uvesti ograničenja proizvođačima hrane, o unosu soli morat ćete se brinuti sami.

Što pojedinci mogu učiniti kako bi smanjili unos soli?
“Do 85 posto soli koju jedemo već se nalazi u našoj hrani, zbog čega je jako teško jesti u skladu sa smjernicama”, kaže Kate Howard, koordinatorica kampanje Recept za promjenu.

Najbolja stvar koju možete učiniti je kuhati vlastitu hranu. Budući da kuhanje od nule 100 posto vremena vjerojatno neće biti izvedivo za većinu nas, koje su druge mogućnosti? Dobar je početak znati koja je hrana bogata solju. Prema nekim istraživanjima, najviše soli jedemo u kruhu. Sljedeći najveći izvori soli, redom, su: Slanina, gotova jela, sirevi tipa cheddar, pizza, juha, šunka/suhomesnati proizvodi, slani maslac/namaz, kobasice, pečeni grah, žitarice za doručak, keksi, čips od krumpira, tjestenina/ kuhati umake i različiti temeljci. Neki od njih, poput slanine, očito su slani; drugi, poput pečenog graha i keksa, mogli bi vas iznenaditi “Pola grama ovdje, četvrtina tamo, sve se zbraja”, kaže Pombo.

Tracy Parker, viša dijetetičarka u BHF-u, kaže da su među slanim namirnicama i smrznute kozice, povrće u konzervama (mnogo ga je u slanoj vodi) i pakirani kolači. Osim toga, “sokovi od povrća kao što je sok od rajčice često imaju dodatnu sol za pojačavanje okusa”. Ostali proizvodi s visokim udjelom soli uključuju: Dimljenu hranu (meso, riba, sir, tofu), umake i začine kao što su kečap, sojin umak, preljevi za salatu i granule za umake, inćune i masline, osobito one u salamuri, fermentiranu i ukiseljenu hranu i neke zamjene za meso, poput umjetnog mesa i ribe. Neki od njih se smatraju i zdravim dodaci maprehrani – masline, kimchi, itd. – sve dok se jedu umjereno.

Problem je što je slana hrana ukusna. Sol je prirodni pojačivač okusa. “Ne želimo bljutavu ili gorku hranu; žudimo za nečim slanim ili nečim slatkim. Ali što više soli jedete, to više i želite – postajete ovisni o njoj”, objašnjava dr. Swrajit Sarkar, viši predavač nutricionizma na Sveučilištu u Londonu

Ima dobrih vijesti. Naši okusni pupoljci mogu se prilagoditi na manje soli. Budite strpljivi i dajte si tri do pet tjedana da se prilagodite.”

Učinci viška soli
Učinke viška soli ne osjećaju svi jednako. Prema Action on Salt, mnogi ljudi iz etničkih manjina, uključujući ljude crnog afričkog i južnoazijskog podrijetla, posebno su osjetljivi na sol i izloženi su većem riziku od povezanih zdravstvenih problema. Rizičniji su i stariji ljudi: S vremenom svi postajemo osjetljiviji na sol, a ona više utječe na krvni tlak koji ionako raste s godinama. Oni s nižim primanjima vjerojatnije će jesti previše soli zbog nedostatka dostupne, pristupačne zdrave hrane.

Je li moguće jesti premalo soli?
Ako se brinete da jedete premalo soli, ne brinite. To gotovo da nije moguće. Natrij je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, a trebamo samo jedan gram soli dnevno – oko prstohvat – da bi naše tijelo funkcioniralo. Čak i ako puno vježbate i znojite se, malo je vjerojatno da će vam trebati dodatna sol. Samo pijte puno vode.

Naravno, prevencija hipertenzije nije samo ograničenje soli. Redovita tjelovježba, smanjenje unosa alkohola i praćenje težine također su korisni za vaš krvni tlak.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu